DEGIRO heeft aangekondigd per 30 juni 2020 alleen op specifieke Amerikaanse producten verlaagde bronbelastingtarieven aan te blijven bieden. Mijn posities in de Amerikaanse ETF’s VTI en VXUS vallen daar niet meer onder. Daarom heb ik besloten die over te zetten naar Lynx.

Wat is verlaagde bronbelasting?

In Nederland is het belastingtarief op dividend 15%. In andere landen kan dit tarief anders zijn. In Amerika is het bijvoorbeeld 30%. Wanneer je een Amerikaans aandeel, beleggingsfonds of indexfonds hebt dat dividend uitkeert wordt 30% belasting ingehouden op dit dividend.

Nederland heeft met veel landen belastingverdragen. Daardoor hoef je meestal niet meer dan de in Nederland geldende 15% aan belasting te betalen. Dan is er sprake van verlaagde bronbelasting.

Een W8-BEN formulier is een formulier dat je dient in te vullen om ervoor te zorgen dat je gebruik maakt van het belastingverdrag dat Nederland met Amerika heeft. Dit verdrag zorgt ervoor dat je geen dubbele belasting op dividend betaalt. Vaak heeft je broker een digitale mogelijkheid om dit formulier in te vullen.

Wanneer je zo’n formulier ingevuld heb bij DEGIRO, verzorgen zij de verlaging van de bronbelasting vanaf 30 juni 2020 alleen nog maar voor fondsen in dit overzicht.

Zie Dividendbelasting 2020 en ETF’s voor meer uitleg over dit onderwerp.

VTI en VXUS blijven interessant om aan te houden

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn aandelenbeleggingen in VTI en VXUS. Ze zijn zeer breed gespreid en spotgoedkoop. Zie De beste ETF in 2020 voor details.

Ik wil deze fondsen graag aan blijven houden. Daarbij wil ik de dividendbelasting tot aan het verdragstarief terugkrijgen, omdat mij dat flink wat kosten scheelt per jaar. Dat kan dus niet meer via DEGIRO.

Amerikaanse ETF’s overboeken naar Lynx

Ik heb bij Lynx geïnformeerd of ik deze Amerikaanse ETF’s naar hen kan overzetten. Dan kan. Die procedure heb ik dan ook in gang gezet door een rekening te openen en dit formulier in te vullen.

DEGIRO rekent in totaal €200 voor het uitboeken van mijn posities in VTI en VXUS, Lynx rekent niets voor het inboeken.

Voor portefeuilles boven de €100.000 betaal je via Lynx geen service fee. Alleen bij eventuele verkoop heb ik wat transactiekosten en bij uitboeken heb ik wat valutakosten voor het omzetten van dollars in euro’s. Dat maakt dit voor mij een erg goedkope oplossing om deze Amerikaanse ETF’s aan te blijven houden.

Via opties kun je deze ETF’s overigens daarnaast ook nog gewoon aankopen via Lynx, ondanks de MiFID II / PRIIPS wetgeving.

Update 8 juli 2020: Ik kreeg een mail waarin werd aangegeven dat het overboeken door Lynx in de praktijk toch niet ondersteund wordt, ondanks dat eerder telefonisch aan mij bevestigd was dat dit wel kon. Als argument wordt gegeven: 

“In het kader van de PRIIPs regelgeving is het voor particuliere beleggers niet mogelijk om posities te openen in niet-Europese ETF’s, waarvan de productdocumenten (KIDs) niet beschikbaar gesteld zijn. Via deze weblink vindt u hieromtrent meer informatie. De genoemde beleggingsproducten vallen hier ook onder. Om die reden kunnen wij de overboeking van de genoemde producten naar de LYNX effectenrekening helaas niet ondersteunen.”

Overzetten kan dus alleen door de posities bij DEGIRO te verkopen, het geld over te boeken naar Lynx en dan de stukken via opties aan te schaffen.

VWRL en DBZB via DEGIRO

Mijn posities in VWRL en DBZB blijf ik gewoon aanhouden via DEGIRO. Daarvoor verandert er niets en blijft DEGIRO wat mij betreft een uitstekende broker om deze aan te houden.

Wordt jij geraakt door deze nieuwe regels van DEGIRO? Zet jij ook fondsen over naar Lynx?

Wil jij, net als ruim 13.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2022 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

55 Reacties

 1. Ik kreeg op 8 juli 2020 een mail waarin werd aangegeven dat het overboeken door Lynx in de praktijk toch niet ondersteund wordt, ondanks dit eerder telefonisch aan mij bevestigd was dat dit wel kon. Als argument werd gegeven: 

  “In het kader van de PRIIPs regelgeving is het voor particuliere beleggers niet mogelijk om posities te openen in niet-Europese ETF’s, waarvan de productdocumenten (KIDs) niet beschikbaar gesteld zijn. Via deze weblink vindt u hieromtrent meer informatie. De genoemde beleggingsproducten vallen hier ook onder. Om die reden kunnen wij de overboeking van de genoemde producten naar de LYNX effectenrekening helaas niet ondersteunen.”

  Overzetten kan dus alleen door de posities bij DEGIRO te verkopen, het geld over te boeken naar Lynx en dan de stukken via opties aan te schaffen.

  • Gadver, dat is lelijk. Voor Jan Doedel die rekening geopent.

   Wat wordt nu je plan? Die optie route? Ik word van de optieroute een beetje zenuwachtig, maar ik heb me nog niet ingelezen dus waarschijnlijk maak ik me te druk.

   Denk je dat IB het wel zou doen? Ik verwacht het niet.

   Wellicht is het het waard om een update op je blog post te doen en/of een nieuwe blog hieraan te wijden?

   Voorlopig hou ik m’n VXUS/VTI op degiro aan, aangezien VWRL op DeGiro nog steeds hogere kosten heeft, zelfs met de 0.3% verslechtering van VTI/VXUS bij DeGiro

  • Dat is wel balen.. weet je al wat je nu gaat doen? Ik zit zelf ook wel serieus naar de optie route te kijken.

  • Dat is jammer ik heb nu net een account bij Lynx geopend.Zal bij hen eens navragen wat de procedure is tav het W8-BEN formulier tbv belastingrestitutie..
   Vroeg me af is het geen optie om bij IAB direct een rekening te openen en zo rechtstreeks in bv VT/VTI/VXUS te handelen?

  • VTI/VXUS kun je als gewone particulier niet rechtsreeks aanschaffen bij IB zelf, maar alleen via opties

 2. Bij VTI/VXUS kun je de belasting inderdaad pas na teruggave herinvesteren. Je hebt het typisch over 0.3% belastingteruggave (15% dividendbelasting * 2% dividend) over je vermogen in die fondsen, dus met bijvoorbeeld een half jaar gemist rendement (7% jaarrendement gedeeld door 2 = 3.5%) komt dat op 3.5% * 0.3% = 0.01% gemist rendement. Niet significant als je het mij vraagt.

  De groeipotentie van VWRL en VTI/VXUS zal vergelijkbaar zijn verwacht ik. Het verschil zit hem in de kosten

  Of je overzet of niet is een heel persoonlijke keuze die een ander niet voor je kan maken.

 3. Dutch_Mustachian Reageer

  Ha Mr. Fob,

  Ik heb minder dan 30K aan VTI/VXUS vergelijkbaar met Kristian. Ik ben niet bekend met opties. Maar heb het artikel erover wel gelezen maar voelt nogal eng. Normaal zou ik niets willen veranderen, Of is het allemaal veel minder spannend dan het lijkt? Ik heb ook geen trek in 15% extra belasting over het dividend van VTI?VXUS.

  Over VWRL wordt geen dividend belasting ingehouden, dus je kan het volledige dividend direct weer herinvesteren ipv dat je dit na een jaar terug krijgt v/d belasting. Is dit ook geen voordeel? Of zie ik iets verkeerd hier?

  Wat raad je aan? Alle VTI en VXUS verkopen en dan VWRL aankopen? Loop ik nog risico qua timing? Of moet VWRL dezelfde groeipotentie hebben als VTI/VXUS op hetzelfde moment?

  Voelt wel als een stap om zoveel ineens te verkopen en dat ik het op de normale manier ook niet meer terug kan kopen.

 4. Hi Mr FOB

  Bedankt voor de blog, ik heb 2 vragen:
  Allereerst gaf je aan dat je de overboeking in gang hebt gezet. Is het inmiddels overgezet (3 weken sinds plaatsing van de blog) of wacht je nog op de afhandeling? Ik zie in het overboekingsformulier dat het ‘wel 3 tot 4 weken’ kan duren, maar dat was zonder corona-tijd en waarschuwingen van DeGiro dat de dienstverlening daarom tegen kan vallen.

  Ten tweede, klopt het dat door deze actie van DeGiro de kosten van VWRL/VXUS bij DeGiro stijgen van ~0.14% naar ~0.44%? Of schaar je dat niet onder kosten?

  • Het openen van de rekening bij Lynx is afgerond, dat ging vlot binnen een paar dagen. Door vakantie van mij heb ik vandaag pas opdracht voor de overboeking kunnen geven. Ik weet dus nog niet hoe lang dat in beslag neemt.

   De kosten van VTI/VXUS bij DEGIRO stijgen inderdaad grofweg met 0.3% per jaar (15% dividendbelasting * ~2% dividend) van ~0.14% naar ~0.44%.

  • Dank je wel, ik ben benieuwd.
   Ik ga dit ook in gang zetten, want ik wordt gewoon beroofd van enkele honderden euro’s per jaar als ik niets doe.

 5. Beste mhr Fob,

  Ik heb nav je blog de volgende FTE eerder bij De Giro aangekocht.
  Nu is mij niet duidelijk of je deze ook bedoelt aangaande de lagere dividend belasting teruggave.
  Het betreft: Vanguard FTSE All World Ucits ETF.
  Een reactie van je zou ik erg waarderen. Dank alvast!

 6. Als je €50.000 VWRL wilt overboeken, zou je ook kunnen overwegen die te verkopen en via opties ook in VTI en VXUS in te leggen. Scheelt overboekingskosten en lopende kosten

 7. Dank voor deze interessante blog mr FOB.
  Zelf ben ik ook afwegingen aan het maken m.b.t. mijn ETF’s bij DeGiro. Ik heb ca. E50.000 in VTI en VXUS, dus ik wil graag overstappen naar Lynx om aanspraak te blijven maken op de verlaagde bronbelastingtarieven. Bij Lynx heb ik aan extra kosten de service fee van E60,- per jaar. Daarom overweeg ik om ook een deel van mijn ETF VWRL ook mee te verhuizen. Als ik in totaal belegd vermogen bij Lynx boven de E100.000 kom (en blijf) heb ik geen service fee kosten. Bij DeGiro kan ik dan een resterend deel van VWRL aanhouden en verder gaan met inleg en groei, omdat maandelijks 1x aanschaffen daar kosteloos kan (kernselectie).
  Bij deze aanpak is het wel van belang om er rekening mee te houden dat het eenmalig uitboeken van de ETF’s bij DeGiro duurder wordt: E100,- per regel, dus voor 3 ETF’s (VTI + VXUS + deels VWRL) zijn de totale kosten voor uitboeken E300,-.

 8. Ik ben gek op je blog maar met dit statement: “Daarvoor verandert er niets en blijft DEGIRO wat mij betreft een uitstekende broker om deze aan te houden.”
  vind ik wel dat je je een beetje te “politiek correct” uitdrukt.
  Laten we eerlijk zijn: deGiro is gebleken een zeer onbetrouwbare partner te zijn.
  Naast dat ze haantje de voorste waren met het niet meer mogelijk maken van VTI/VXUS aankopen zijn de maatregelen die deGiro daarna heeft genomen (na ETFs ook steeds meer andere producten niet meer aanbieden, mensen benaderen dat posities gesloten moeten worden voor een bepaalde datum alvorens DeGiro dat even zal regelen voor de klant) en nu het niet langer honoreren van de belastingwet tussen de VS en Nederland voor alle aandelen behalve degene die op hun “groene” lijst staat is een regelrechte schande.
  Op termijn zullen ze nog veel meer stunts gaan uithalen om de laatste eurocent eruit te persen. Mensen met een horizon van 10-20 jaar hebben niks te zoeken bij deGiro naar mijn mening.

 9. Ha Mr.Fob,

  vanaf wat soort bedragen is dit interessant? Of altijd? Mijn totaal belegd vermogen in VTI en VXUS is <30k

  • Je bespaart ongeveer 0.3% kosten per jaar aan dividendbelasting door over te zetten (15% belasting over ongeveer 2% dividend = 0.3%). Maar je krijgt er wel een servicefee voor terug van €60 per jaar, oftewel ongeveer 0.2% van je €30.000 vermogen. Je wint dus 0.1% per jaar.

   Als je nu een Custody account hebt, spaar je door over te zetten ook nog ongeveer 0.1% dividendkosten per jaar.

   Je bespaart ook €5 aansluitingskosten, oftewel verwaarloosbaar.

   Je bespaart dus 0.1-0.2% per jaar.

   Overzetten kost je eenmalig €200, oftewel bijna 0.7%.

   Al met al ben je dus ongeveer 3.5 tot 7 jaar verder voordat overzetten loont met jouw vermogen in VTI/VXUS (0.7% gedeeld door 0.1% of 0.2%).

  • Beste Mr. FOB,

   Net als Kristian heb ik dezelfde overwegingen, het overzetten van VTI/VXUS naar Lynx. Bovenstaande berekening is daarbij erg handig. Ik zie in de berekening de ‘service fee’ die geld voor Lynx accounts <E100.000 echter niet terug komen. Zijn dit doorlopende of eenmalige kosten, en beïnvloed dit de overweging nog om over te stappen?
   Dank alvast!

Schrijf een reactie