DEGIRO review 2021 – Mijn ervaringen en tips


DEGIRO review en ervaringen

DEGIRO review 2021 – Mijn DEGIRO ervaringen

Ik heb ruim 6 jaar ervaring met beleggen via DEGIRO. Ik heb hier mijn DEGIRO ervaringen weergegeven in deze review.

DEGIRO is een broker waar je als particulier op de beurs aandelen, obligaties, opties en dergelijke kunt kopen en verkopen. Ze zijn actief in 18 landen in Europa en onderscheiden zich door lage kosten

In Nederland heb je diverse brokers, zoals DEGIRO, Binck en Lynx. Vaak is je eigen bank ook een broker.

Waar ik bij een broker op let zijn veiligheid, kosten, handelsmogelijkheden in indexfondsen of ETF’s en service. Veiligheid staat bij mij voorop, daarna komen kosten. Hoge kosten zijn namelijk dodelijk voor je rendement.

DEGIRO welkomstbonus

Om te beginnen: hier kun je zien welke welkomstactie DEGIRO eventueel heeft lopen.

DEGIRO veiligheid

Veiligheid vind ik het allerbelangrijkste bij mijn beleggingen. Ik wil geen risico lopen dat ik mijn beleggingen kwijt ben als er iets mis gaat.

DEGIRO veiligheid: beleggerscompensatiestelsel

Het risico dat je jouw belegde geld bij een faillissement van je broker of bank kwijt bent is volgens mij in Nederland erg klein. Alle brokers en banken moeten het belegd vermogen van hun klanten namelijk scheiden van het eigen vermogen. Je beleggingen zitten om die reden bij DEGIRO in een apart bewaarbedrijf. Als DEGIRO failliet gaat, blijven jouw beleggingen van jou.

DEGIRO apart bewaarbedrijf

In het onwaarschijnlijke geval dat de afgescheiden beleggingen niet kunnen worden geretourneerd aan klanten, valt DEGIRO onder het Duitse Investor Compensation Scheme. Dat compenseert eventuele verliezen uit niet-geretourneerde beleggingen tot 90% (met een maximum van €20.000).

Informatie over het Duitse beleggerscompensatiestelsel kun je in het Engels hier vinden op de BaFin-website.

De AFM heeft DEGIRO in 2020 beboet voor het onvoldoende naleven van de regels omtrent het afscheiden van beleggingen van klanten van hun eigen vermogen. Zie de post DEGIRO en de AFM.

DEGIRO veiligheid: depositogarantiestelsel

Niet belegd geld dat je aanhoudt op een DEGIRO-geldrekening bij flatexDEGIRO Bank AG valt onder het Duitse depositogarantiestelsel. Dat wordt onder het Duitse depositogarantiestelsel gegarandeerd tot €100.000 per persoon.

Informatie over het Duitse depositogarantiestelsel kun je in het Engels hier vinden op de BaFin-website.

DEGIRO veiligheid: Standaard of Custody Profiel

Bij de DEGIRO kun je tijdens het openen van een beleggingsrekening kiezen tussen een zogeheten Standaard Profiel of een Custody profiel.

De meeste brokers en banken verdienen aan je door je beleggingen uit te lenen en daarvoor betaald te krijgen. Bij DEGIRO kun je ervoor kiezen of je dit toestaat of niet. Bij een Standaard account is uitlenen toegestaan, bij een Custody account niet. Omdat ik geen zicht heb hoe dat uitlenen precies gaat heb ik voor een Custody account gekozen.

Het risico dat er bij DEGIRO iets mee misgaat bij dit uitlenen is volgens mij overigens niet groot, omdat er heel strenge eisen gelden. Mocht je je effecten wel laten uitlenen, dan loop je een zogenaamd tegenpartij risico. Dat betekent dat wanneer de partij waaraan DEGIRO je effecten uitleent de lening niet terug kan betalen, je (een deel van) je inleg kwijt bent.

Uitlenen is overigens zeer gangbaar bij brokers, banken en fondshuizen. Ook de zeer gerenommeerde indexfondshuizen Vanguard en iShares doen dit. Bij Vanguard krijg je overigens alle opbrengsten uit dit uitlenen, bij iShares een percentage.

Omdat DEGIRO niet aan uitlenen verdient met een Custody account, is dat iets duurder dan een Standaard account. Je betaalt bij dividenduitkeringen, wat bij een Standaard account gratis is.

DEGIRO normaal os Custody account

In het artikel DEGIRO Standaard of Custody account ga ik verder op dit onderwerp in.

DEGIRO indexfondsen

DEGIRO heeft een zeer uitgebreid assortiment aan indexfondsen, aandelen en obligaties. Dat is niet bij alle brokers en banken het geval.

Een voorwaarde die ik stel aan een goede broker is dat je er in goede aandelen- en obligatie-indexfondsen kunt beleggen. Dat kan via DEGIRO.

Beleggen in goede, goedkope, breed gespreide indexfondsen of ETF’s is tegenwoordig voor iedereen bereikbaar. En wist je dat dit de afgelopen decennia rendementen opgeleverd heeft van gemiddeld ongeveer 6-7% per jaar?

Deze twee fondsen hebben bij DEGIRO mijn voorkeur:

 • Wereldwijd gespreide aandelen: Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL, ISIN code: IE00B3RBWM25)
 • Wereldwijd gespreide obligaties: Xtrackers II Global Government Bond UCITS ETF (DBZB, ISIN code: LU0378818131).

Als je wilt weten waar je op moet letten bij het kiezen van een indexfonds, lees dan Indexfondsen kiezen – 6 punten om op te letten. Bovenstaande indexfondsen voldoen aan de criteria die ik noem in die post.

In navolging van Jack Bogle, de vermaarde oprichter van fondshuis Vanguard, is mijn strategie: hou je leeftijd aan als percentage obligaties, de rest beleg je in aandelen. Zo bouw je risico af naarmate je ouder wordt.

VWRL DBZB verdeling

Effect kosten op je rendement

Lage kosten zijn belangrijk. Triviaal zullen de meesten zeggen. Maar het effect van hogere kosten wordt door velen flink onderschat. Slechts 0.1% aan extra kosten per jaar zorgt dat je na 30 jaar niet 30 * 0.1% = 3% opbrengst misloopt, maar 21%!

Dit werkt als volgt: Als ik €10.000 euro 30 jaar lang beleg met een beursrendement van 7% per jaar, dan heb ik na 30 jaar €76.123. Als ik 0.1% kosten heb maak ik nog 6.9% rendement. Dan heb ik na 30 jaar €74.017. Een verschil in opbrengst van ruim €2.100 op mijn inleg van €10.000 door slechts 0.1% extra kosten! Dat is dus maar liefst 21% minder rendement ten opzichte van je inleg.

DEGIRO kosten

Het openen en aanhouden van de beleggingsrekening is gratis.

Zie DEGIRO tarieven Standaard en DEGIRO tarieven Custody voor een overzicht van alle tarieven. Ik ga in deze paragraaf in op de tarieven van beleggen in de indexfondsen van mijn voorkeur.

In de volgende 2 tabellen zie je de kosten welke je aan DEGIRO kwijt bent voor het aanschaffen en aanhouden van VWRL en DBZB voor een Standaard en een Custody account.

Standaard accountVWRLDBZB
Service fee€0€0
Dividendkosten€0€0
Valutakosten€0€0
Transactiekosten€0*€0*
Kosten opzetten handelsmogelijkheden€0€2.50 per jaar

*je moet voldoen aan de voorwaarden van de Kernselectie, zie hieronder de paragraaf over transactiekosten

 

Custody accountVWRLDBZB
Service fee€0€0
Dividendkosten€1 +3% over het dividend per dividenduitkering€0
Valutakosten€0€0
Transactiekosten€0*€0*
Kosten opzetten handelsmogelijkheden€0€2.50 per jaar

*je moet voldoen aan de voorwaarden van de Kernselectie, zie hieronder de paragraaf over transactiekosten

In de post De beste ETF in 2021 ga ik veel uitgebreider in op de totale kosten die je kwijt bent wanneer je VWRL aanhoudt. Daarbij kijk ik naast de tarieven welke je aan DEGIRO kwijt bent ook naar de kosten welke je aan VWRL kwijt bent. Ook vergelijk ik die kosten daar met andere aandelen indexfondsen en aanbieders.

DEGIRO Tradegate

Sinds augustus 2021 biedt DEGIRO de mogelijkheid te handelen via Tradegate. In de post DEGIRO Tradegate ga ik hier specifiek op in. Ook geef ik 3 aandachtspunten waar ik op zou letten als je daar wilt handelen.

DEGIRO kosten: service fee

DEGIRO hanteert geen service of bewaarloon, ook niet voor het Custody account.

DEGIRO dividendkosten

Het Standaard account rekent geen dividendkosten.

Bij het Custody account wordt bij een dividendbetaling €1 gerekend en 3% van het uitgekeerde dividend.

Stel je hebt een portefeuille van €100.000 met een dividendrendement van 2% per jaar (een reëel gemiddelde). Je hebt dan een dividend van €2.000 per jaar. Vaak wordt dividend in 4 porties over het jaar verspreid uitgekeerd. Je totale kosten per jaar zouden dan €64 zijn (4 keer €1 + 3% van €2.000). Dat is dus 0.064% aan kosten per jaar.

DEGIRO valutakosten

Bovenstaande beleggingen staan genoteerd in euro’s. Daarom heb je niet te maken met valutakosten.

Bij alle brokers krijg je te maken met kosten voor het omwisselen van euro’s naar dollars, indien je wel effecten genoteerd in dollars aanhoudt. DEGIRO rekent 0.1% valutakosten. De Vereniging voor effectenbezitters laat in dit artikel zien dat DEGIRO hierin het goedkoopste is.

DEGIRO transactiekosten

Het aandelenfonds VWRL en het obligatiefonds DBZB kun je gratis 1 keer per maand aan- of verkopen doordat het in de zogenaamde “Trackers kernselectie” valt. In het overzicht dat je via de link Trackers kernselectie kunt zien, zie je welke fondsen allemaal gratis aan- en verkocht kunnen worden en op welke beurzen dat kan.

DEGIRO aansluitingskosten

DEGIRO rekent €2.50 per jaar aansluitingskosten per beurs waarop je handelt, met uitzondering van de beurs Euronext Amsterdam. Deze laatste is gratis. Met bovenstaande portefeuille kost je dat €2.50 per jaar. Je handelt namelijk op Euronext Amsterdam (met het aandelenfonds) en de Duitse beurs Xetra (met het obligatiefonds).

Hoe beleg je via DEGIRO? Uitleg met plaatjes

Diverse lezers hebben me gevraagd hoe beleggen via DEGIRO werkt. Als je weet hoe beleggen via hen werkt is het heel simpel, maar voor een eerste keer snap ik dat het lastig kan zijn. Dus hier een stap-voor-stap DEGIRO uitleg met plaatjes voor iedereen die wel eens wil weten hoe dit werkt.

Ik ga er hierbij vanuit dat je al een rekening hebt geopend. Mocht je dat nog niet gedaan hebben, dan kan dat online door hier te klikken.

Aankopen VWRL indexfonds

Als voorbeeld ga ik uitleggen hoe je de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF kunt kopen, het eerder genoemde wereldwijd gespreide aandelen indexfonds van het zeer gerenommeerde Vanguard.

Dit fonds kun je, zoals gezegd, zonder transactiekosten aanschaffen bij DEGIRO. Dit fonds heeft net als elk fonds een zogenaamd ticker symbool. Dat is voor dit fonds VWRL. Bij DEGIRO kun je heel gemakkelijk een fonds zoeken met behulp van dit ticker symbool. Als je het ticker symbool niet weet, maar wel de zogenaamde ISIN code, dan kun je die in plaats van het ticker symbool invoeren.

DEGIRO inloggen

Ga naar de website van DEGIRO en klik op het vakje rechtsboven om in te loggen:

degiro inloggen

Nadat je ingelogd bent bij DEGIRO kun je het fonds gaan zoeken.

Fonds zoeken

Vul in het zoekveld VWRL in; automatisch verschijnen fondsen die VWRL in de ticker hebben.

DEGIRO uitleg: VWRL zoeken via zoekfunctie

De VWRL die gratis aan te schaffen is via de Kernselectie staat genoteerd in euro’s aan de beurs Euronext Amsterdam. Dat is de bovenste in het plaatje, EAM staat namelijk voor Euronext Amsterdam en EUR staat voor, je raadt het al, euro. Klik erop. Je krijgt het volgende scherm te zien, waar je op het groene vakje Koop klikt:

DEGIRO uitleg: aankoopscherm

 

Er verschijnt dan een popup scherm dat er als volgt uitziet:

aankopen VWRL instructie

De vakjes waar ik een rode pijl bij gezet heb zijn de vakjes waar je iets moet invullen.

Vakje 1: Type order

Hier kun je kiezen uit een paar opties. Ik kies altijd Limit Order, zodat ik zeker weet dat ik niet meer betaal voor het fonds dan dat ik in het vakje met nummer 3 in het plaatje (Limiet (€)) invul.

Vakje 2: Aantal

In het vakje Aantal vul ik het aantal in dat ik wil aanschaffen, 1 in dit voorbeeld.

Bij bedrag krijg je vervolgens automatisch te zien wat de totale aankoopwaarde in euro’s van je transactie is. Zorg er van tevoren voor dat je voldoende saldo bij DEGIRO hebt om deze aankoop te kunnen betalen. Mocht je nog niet voldoende saldo hebben, dan kun je dit via iDeal heel gemakkelijk overboeken via de button “Geld in-/uitboeken” bovenaan je scherm.

Vakje 3: Limiet (€)

In het vakje Limiet (€) vul ik vervolgens hetzelfde getal in dat staat vermeld bij LAAT, €64.44 in dit voorbeeld. Dit staat voor de zogenaamde laat koers en is de koers waartegen iemand anders bereid is het aandeel aan jou te verkopen.

In de weergegeven koers zit een vertraging van 15 minuten. Het kan dus zo zijn dat de realtime laatkoers iets afwijkt van de koers die je ziet staan. Dit is niet erg, zie verderop onder het kopje Openstaande order hoe je dan verder kunt gaan.

Vakje 4: Orderduur

Het vakje Orderduur laat ik altijd op Dagorder staan.

Button 5: Plaats order

Druk vervolgens op PLAATS ORDER in het blauwe vakje.

Je krijgt dan een controlescherm te zien:

controlescherm

Uitvoeren order

Als alles klopt druk je op de blauwe button “Bevestig”. De order wordt dan uitgevoerd en verschijnt in het hoofdscherm in je portefeuille.

Openstaande order

Als de aankoop niet in je portefeuille is verschenen, dan kan het bijvoorbeeld zo zijn dat de laat koers tijdens het uitvoeren van de order iets gestegen is waardoor de transactie niet uitgevoerd wordt. De niet uitgevoerde order verschijnt dan bij Openstaande orders onderaan in het hoofdscherm:

openstaande order

Soms moet je een paar cent boven de laat koers bieden om de order uitgevoerd te laten worden. Klik helemaal links op het potloodje en pas de prijs met stapjes van 1 cent naar boven aan totdat de order wel uitgevoerd wordt.

En zo ben je een echte belegger geworden in ruim 3.300 bedrijven via een indexfonds bij DEGIRO.

Maandelijks inleggen

Je kunt een maandelijkse automatische incasso instellen vanaf je bankrekening naar je Flatex tegenrekening welke je bij DEGIRO krijgt.

Vervolgens krijg je elke maand een mailtje zodra je overboeking is bijgeschreven. Op dat moment log je in bij DEGIRO en doe je je aankopen.

DEGIRO service

Bij vragen die ik via de mail gesteld heb heb ik altijd binnen 24 uur antwoord gekregen. Per mail of telefonisch. Geen problemen mee ervaren dus.

Sinds de start van de Coronacrisis is de beurs flink in beweging. Voor veel mensen een reden om te beginnen met beleggen. Daardoor is het volgens DEGIRO op dit moment erg druk op hun helpdesk en kan de reactietijd langer zijn dan dat ik in het verleden ervaren heb.

DEGIRO review en ervaringen: conclusies

DEGIRO zie ik als een zeer goedkope broker met een breed aanbod. Het is door dit soort partijen heel gemakkelijk geworden om te beginnen met beleggen.

Voor beleggingen boven de €20.000 is het goed om je te beseffen dat DEGIRO door de AFM op de vingers is getikt omdat ze vermogensscheiding van klanten niet op orde hadden. Tot €20.000 belegd vermogen ben je gedekt door het beleggerscompensatiestelsel en speelt dit daardoor naar mijn mening niet zo’n rol.

Ik ben erg blij dat dit soort bedrijven tegenwoordig concurreert met de traditionele grootbanken. Daardoor is beleggen tegen lage kosten bereikbaar geworden voor de particuliere belegger en zijn ook de grootbanken met hun tarieven gedaald. Zie De beste ETF in 2021 voor een vergelijk.

Tegenwoordig kun je trouwens ook via DEGIRO pensioenbeleggen met belastingvoordeel: DEGIRO pensioenbeleggen review

 

Waar beleg jij? Hoe bevalt je dat? Hoe zijn jouw ervaringen met DEGIRO?

 

Opmerking ten aanzien van de reacties van lezers onder dit artikel: de eerste versie van dit artikel was van 3 september 2016. Sindsdien heb ik dit artikel meerdere updates gegeven. Reacties onder dit artikel kunnen zowel voor als na updates geplaatst zijn en hoeven daardoor niet altijd meer relevant te zijn. Je kunt de datum waarop een reactie geplaatst is terugvinden bij de reactie.

 

Veelgestelde vragen

Is beleggen via DEGIRO veilig?

DEGIRO houdt je beleggingen aan in een apart bewaarbedrijf. Daardoor blijven ze van jou wanneer DEGIRO failliet zou gaan.

Zie hier en in het artikel voor verdere details.

Wat kost beleggen via DEGIRO?

Als je het handig aanpakt kun je zonder DEGIRO iets te hoeven betalen handelen. De beleggingsrekening openen en aanhouden is gratis. Zie hier voor eventuele welkomstacties. Je kunt vervolgens zonder transactiekosten handelen in fondsen uit de Kernselectie. Zie verdere details in het artikel.

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12838 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

211 gedachten over “DEGIRO review 2021 – Mijn ervaringen en tips

 • Jaap

  Omdat ik bewaarloon wilde besparen, heb ik een DEGIRO-account geopend. Want die brengen ze niet in rekening, dacht ik. Alles goed en wel, totdat ik er helaas achter kwam dat DEGIRO voor beleggingsfondsen op Euronext Fund Services ook gewoon bewaarloon (‘service fee’) rekent die maar net onder die van een reguliere bank uitkomt. Zoveel heb ik dus helaas niet aan DEGIRO, omdat ik geïnteresseerd ben ik beleggingsfondsen en deze voor een aantal jaren wil aanhouden.

  Mijn vraag: is er ook een broker die géén jaarlijkse service fee in rekening brengt voor beleggingsfondsen genoteerd aan Euronext (vallend binnen de dienst Euronext Fund Services)? Ongetwijfeld is deze broker wat duurder dan DEGIRO op de aanschaf, maar omdat ik een rustige belegger ga zijn is dat niet zo bezwaarlijk.

  Dank voor het antwoord!

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik houd geen beleggingsfondsen, maar ETF’s of indexfondsen aan. Ik zou het antwoord op je vrasg dan ook niet weten, dat heb ik nooit uitgezocht.

 • Jaap

  Dank voor deze nuttige informatie!

  Ik heb misschien een domme vraag, maar vast ook eentje die makkelijk te beantwoorden is. Ik wil gaan beginnen met beleggen in bepaalde fondsen. Meer niet. Ik heb dus een heel rustig beleggersprofiel, geen wilde taferelen. Nu kan ik prima bij mijn bank terecht, maar ik hik tegen het bewaarloon (‘servicekosten’) aan. Ik denk dat een online broker ook volstaat. DeGIRO is de goedkoopste, dus waarom niet?

  Mijn vraag: is dit type broker ‘geschikt’ voor mijn beleggersprofiel? Je moet je dus voorstellen dat ik, zeg, twee keer per jaar een transactie doe. Al die tools en gadgets etc laat ik allemaal links liggen, het gaat mij om het besparen van bewaarloon. Kan ik gewoon als bijna-slapend belegger bij die snelle jongens van DeGIRO terecht? En is dit naar jullie mening ook de beste goedkope broker in haar soort?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Je kunt hiervoor zowel bij DEGIRO als bij grootbanken terecht. Zie De beste ETF voor welke fondsen je dan het beste bij een bepaalde partij kunt aanhouden.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Orders via Tradegate afhandelen resulteert mogelijk in een hogere spread en daardoor indirect in meer opbrengst uit transactiekosten voor DEGIRO. Zie mijn flatex review.
   En mogelijk in wat extra liquiditeisrisico omdat Tradegate wellicht minder liquide is dan de effectenbeurzen.

 • Dik

  Hallo.
  Ik zit al ruim een jaar in VWRL.
  Ik begrijp alleen niet goed hoe dat nou zit met dividend. Het aandeel groeit toch gewoon? Ik heb daarnaast geen bedrag op de giro staan dat ik zou kunnen herinvesteren (als zijnde uitgekeerde dividend).
  De giro support kan het mij niet duidelijk maken helaas, wellicht u wel.
  In afwachting.
  Mvg

  • Mr FOB Bericht auteur

   De koers stijgt en daarnaast wordt dividend uitgekeerd. Dat staat los van elkaar. Zodra dividend uitgekeerd wordt daalt de koers met hetzelfde bedrag als de omvang van het uitgekeerde dividend. Van het uitgekeerde dividend kun je weer stukken VWRL kopen. Beantwoordt dit je vragen?

  • dekkertravel@gmail.com

   Dank! Waar kun je dat dividend in Degiro dat wordt uitgekeerd dan zien? Dat zou dan als liquiditeit moeten staan toch om te kunnen gebruiken? Want ik heb geen bedrag opgebouwd dat ik kan gebruiken om te herinvesteren, terwijl ik wel al een jaar in VWRL zit.

   Mvg,

  • Mr FOB Bericht auteur

   Uitgekeerd dividend zou je inderdaad als liquiditeit op je rekening moeten zien staan, zolang je er niets mee gedaan hebt.

 • Harm

  Geachte heer FOB,

  Ik volg sinds 9 maanden de beursontwikkelingen van diverse bedrijven en één van de dingen die me opvalt dat is als een bedrijf een positief bericht naar buiten brengt dat het aandeel daalt terwijl je het tegenovergestelde zou verwachten.

  Bijvoorbeeld het aandeel ING verliest 2% terwijl het een sterk eerste kwartaal heeft gehad.

  Heeft U enig idee wat de overweging van beleggers is om dat aandeel dan snel te verkopen ?

  Groet

  Harm

  • Mr FOB Bericht auteur

   Het kan allerlei oorzaken. Als bijvoorbeeld het positieve bericht minder positief is dan men had verwacht, kan de koers dalen

 • Harm Meijerink

  Beste meneer FOB,

  Afgezien van de redelijk lage tarieven vind ik “DEGIRO” maar een middelmatig tot slecht platform omdat de informatie over bedrijven die ze verschaffen en met name dividenden niet betrouwbaar zijn. Ik moet dan ook diverse andere site raadplegen voor de juiste informatie.
  Dus afgezien van de lage tarieven heeft deze site eigenlijk weinig waarde voor mij.

  Overigens waarom zijn de tarieven op de amerikaane aandelen markten slechts euro 0,50 terwijl je in nederland(AEX) of andere europese beurzen minimaal 2 euro of 4 euro moet betalen ?
  Dat is dus een factor 4 resp 8 keer zo groot, hoe kun je dit veklaren ?

  Daarnaast heb ik diverse mails met vragen gestuurd die gewoon niet beantwoord worden en dat geeft wel een rare indruk.

  Ik heb aandelen in Europa en de VS waarbij je in de VS te maken hebt met wisselkoersen.
  Het rekeningoverzicht vind ik een ratjetoe waarbij euro’s en dollars door elkaar heen gebruikt worden.
  Kortom het rekeningoverzicht is voor mij heel onoverzichtelijk hierdoor

 • Valerie Goedhart

  Goed en duidelijk stuk!
  Helpt bij het starten. Ik heb een vraag en hoop dat jij hier antwoord op kan geven. Ik heb geld gestort op de Giro, maar niet gelijk belegd. Nu staat het onder het kopje MMF. Ik weet dat dat is omdat de Giro geen geld mag “bewaren” en dit dus zelf in een fonds belegd.
  Kan ik dit bedrag toch nog zelf beleggen? Kortom kan ik hier nog wat mee of staat dit vast?

  Alvast mijn dank!

  Groetjes Valerie

 • Henk

  Ik heb nu bij 20 jaar ervaring met handelen in opties en aandelen.
  Ik dacht dat DeGiro een aanwinst was tussen Binck en InteractiveBrokers.
  In sommige opzichten is ze dat, maar als ik probeer geld terug te boeken zijn ze erg irritant.
  Als ik mijn pensioenrekening wil beëindigen moet dat overgeboekt worden naar een uitkeerder.
  Dat duurt weken en kost minimaal 150 Euro. Ik had gelukkig maar een stukje bij DeGiro maar 3500 Euro overmaken kost 150 Euro.

  Als ik op min gewone DeGiro-rekening meer dan 2500 Euro cash heb staan moet ik boete betalen. Als ik terugstort naam mijn normale bankrekening ben je het geld een dag of 3-4 kwijt.

  Ook betaal ik aan DeGiro een servicefee van ca. 4,20 per maand.Dus iets meer dan 50 Euro per jaar.
  Misschien is dat voor mijn Rabobank-certificaten die ik bij hun heb staan.

  Erg vage partij, dus wat mij betreft niet aan te bevelen, Ga liever naar Interactive Brokers via Lynx.

 • Matta

  Hoi,
  Ik waardeer je blog enorm, bedankt.
  Maar ik ben een beetje verdwaald met makelaars. wat zou u Degiro of ABN AMRO adviseren?
  welke heeft uw voorkeur?
  Bedankt

  • Mr FOB Bericht auteur

   Dat is een persoonlijke afweging, afhankelijk van gewenst aanbod, kosten, risico, gebruiksgemak e.d.. Zie deze post voor mijn persoonlijke afweging en keuze.