Verkopen! Verkopen!! Verkopen?


verkopen

Wat staan de koersen hoog. Moet ik nu wel beleggen? En dan alles ineens of in stapjes? Kan ik niet beter nu winst nemen en verkopen?

Die vragen krijg ik steeds vaker de laatste tijd. Ook lees ik steeds vaker berichten dat er binnenkort toch echt een crisis aan moet komen, zoals de recente onheilstijding van Geldnerd.

Verkopen! Verkopen!! Verkopen?

Nou lees ik Geldnerd graag, maar ik ben het wat dit betreft volledig eens met een van mijn andere favoriete bloggers, namelijk JL Collins. Zijn en mijn strategie zijn buy-and-hold met wat herbalanceren, onafhankelijk van wat de nieuwsberichten ook zijn. En consequent blijven inleggen zodra ik geld beschikbaar heb.

Lange termijn

Het is belangrijk je te realiseren dat je alleen moet gaan beleggen in aandelen als je dit voor de lange termijn doet. Iets van minimaal 10 jaar. De aandelenmarkt is dermate beweeglijk dat je bij beleggen voor de kortere termijn teveel last kunt hebben van een tijdelijke, flinke daling.

Op de langere termijn wordt de trend met name bepaald door de daadwerkelijke groei van de onderliggende bedrijven en minder door de korte termijn speculatie, welke met name de heftige koersschommelingen veroorzaakt.

De groei van de wereldeconomie is een robuuste die al jarenlang een opgaande trend laat zien. De crisis van 2008 is niet meer dan een rimpeling in deze trend:

GDP wereld

Bron: worldeconomics.com

Ja maar, dan stap je toch tijdelijk uit?

Was het timen van de markt maar zo gemakkelijk, dan deed iedereen dat wel. Het proberen de markt te timen is zelfs de belangrijkste reden waarom veel mensen niet succesvol zijn als belegger.

Ik heb zelf door schade en schande geleerd tijdens de crisis van 2008 dat blijven zitten tijdens een crisis veel beter is dan tijdelijk uitstappen. Zoals Peter van der Slikke zo goed onderbouwt in zijn boek Ontmaskerd laat zien is market timing zeer riskant:

Het rendement van de wereldwijd meest bekende S&P 500 index is over de periode 1996-2010 bepaald door slechts 10 dagen, welke van tevoren niet te voorspellen zijn. Indien je de 10 dagen met de grootste koersstijgingen geen beleggingen in de S&P 500 zou hebben gehad, dan was je rendement niet het gemiddelde van 6.7% per jaar geweest maar slechts 1.88%. Indien je de 60 beste beursdagen niet belegd zou zijn geweest dan zou je zelfs een negatief rendement hebben gehad.

Die losse dagen van grote koersstijging en -daling zijn niet te voorspellen. Buy-and-hold in plaats van proberen in te stappen en uit te stappen op “het goede moment” is dus een no-brainer voor mij.

Maar de koersen kunnen toch niet blijven stijgen?

De dingen zijn nooit zo eenvoudig als ze lijken en de toekomst is nooit te voorspellen. Het kan best zo zijn dat we, ondanks de stijgende markt van de afgelopen jaren, nog een andere krachtige beursstijging tegoed hebben. Een dergelijke stijgende markt wordt ook wel een bull market genoemd. Niemand die het kan voorspellen. Historisch beschouwd is de stijging van de afgelopen jaren nog niet zo spectaculair:

bull markets

Bron: Monevator.com

Een goed plaatje om naar te kijken de volgende keer dat iemand je verzekert dat de markt moet gaan dalen. Dit wil overigens niet zeggen dat de markt moet blijven stijgen, maar wel dat de markt kan blijven stijgen.

Een grote som geld in één keer inleggen of gespreid in de tijd?

Om als (beginnend) belegger het risico op verlies door plotselinge koersdalingen te beperken kun je een eenmalige, grotere inleg bijvoorbeeld over een paar maanden gespreid beleggen. Op de lange termijn is het echter over het algemeen het meest rendabel om die inleg in één keer direct te doen.

Mijn favoriete indexfondshuis Vanguard heeft daar deze studie naar gedaan waar bovenstaande als resultaat uitkwam. In die studie worden de termen dollar-cost averaging (DCA) en lump-sum investment (LSI) gebruikt. DCA betekent dat je je som geld in gelijke porties gespreid in de tijd inlegt. LSI betekent dat je je som geld in één keer inlegt.

100% aandelen?

Het is wellicht verleidelijk om 100% in aandelen te zitten met je beleggingen in deze bull market. Waar het echter om gaat is dat je je hoofd koel genoeg kunt houden zodat je niet in paniek verkoopt zodra de markt flink gaat dalen. Vroeg of laat gebeurt dat dalen altijd. De kunst is om dan niet uit te stappen. Want dat is funest voor je rendement, omdat zowel op het juiste moment uitstappen als op het juiste moment instappen vrijwel onmogelijk is. Herstellen doet de markt overigens ook altijd. Daarom is die lange termijn horizon zo belangrijk.

Deels obligaties?

Ik heb tijdens de crisis van 2008 geleerd dat ik een significant deel van mijn beleggingen in obligaties moet hebben om de rust te kunnen bewaren tijdens een flinke beursdaling.

Zoals ik in mijn post over mijn beleggingsstrategie beschreven heb, heb ik mijn leeftijd als percentage obligaties in mijn portefeuille.

jlcollinsh houdt een vaste 75% aandelen / 25% obligaties aan. De verhouding van aandelen / obligaties wordt met name door je persoonlijke risicotolerantie bepaald. Dat wil zeggen, hoe goed kun jij plotselinge stevige koersdalingen doorstaan zonder uit de markt te stappen.

Zodra de verdeling aandelen-obligaties in mijn portefeuille meer dan 5% van mijn gewenste verdeling afwijkt herbalanceer ik het terug naar de gewenste verdeling.

Door de koersstijgingen van de aandelen van de afgelopen periode heb ik geherbalanceerd om het terug te brengen. Dit betekent dat ik een deel van de aandelenfondsen verkocht heb en meer van de obligatiefondsen gekocht heb. Als de aandelen blijven stijgen, doe ik dat nogmaals. Als ze dalen, zal ik een deel van de obligatiefondsen verkopen en meer van de dan goedkopere aandelenfondsen kopen.

Overledenen zijn de beste beleggers

Is buy and hold zonder market timing nou werkelijk zo’n beproefde strategie? Zoals jlcollinsh aanhaalde heeft Fidelity bekeken welke beleggingsrekeningen tijdens de periode 2003 – 2013, inclusief de crisis van 2008, het beste gepresteerd hadden. De resultaten:

 • 1e plaats: De overledenen
 • 2e plaats: De mensen die vergeten hadden dat ze een rekening hadden

Inderdaad, de overledenen presteerden als beste gevolgd door degenen die vergeten hadden dat ze een beleggingsrekening hadden!

 

Hoe ga jij met de hoge koersen om?

 

Wat is een goed moment om aandelen te kopen of verkopen? Moet je dan alles in een keer (ver)kopen of in stapjes?

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12703 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een blauwe link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

45 gedachten over “Verkopen! Verkopen!! Verkopen?

 • Pim

  Hi, net deze site ontdekt, erg boeiend. Maarrr, voor lange termijn in aandelen beleggen (meer dan 10 jaar) is NIET altijd verstandig, in tegenstelling wat door velen (ook hier) wordt beweerd. En zeker niet door in 1 keer te kopen. Eén blik op de AEX grafiek is voldoende: rond eind 2000 / begin 2001 vol in de index (toen ca. 700)? Of eind 2007 (AEX 550)? Het had me na resp.18 en 11 jaar geen cent opgeleverd! En of hetzelfde gebeurt bij aankoop eind 2018 weet niemand……toch?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Je vergeet het dividendrendement als je alleen naar de stand van de index kijkt. AEX inclusief herbeleggen dividendrendement en na aftrek van dividendbelasting heeft tussen 2007-2017 een netto rendement van 33% opgeleverd.

   Statistisch gezien kun je het beste in één keer groot bedrag inleggen, zoals het Vanguard artikel laat zien. Dat wil natuurlijk zeggen dat dit niet altijd, maar wel het vaakst het beste uitpakt

 • Misha

  Beste Mr Fob, ik begrijp dat de markt timen onbegonnen werk is . Toch heb ik een vraag. Nu dat de koers van VWRL redelijk hoog is, zou het een idee zij om in Xtrackers II Global Government Bond UCITS ETF (DBZB) te stappen? En bij een lagere koers de obligaties in te ruilen voor VWRL? Of geeft dit ook risico’s bij een stijgende rente waarbij obligatie kunnen dalen? Ik vraag dit omdat ik op het punt sta om een redelijk groot bedrag te willen beleggen €100.000

  • Mr FOB Bericht auteur

   Dat kun je doen en moet ieder voor zichzelf afwegen, maar dat is in feite market timen.
   Ik doe niet aan market timen maar beleg volgens de gewenste verdeling, ongeacht de beurskoersen.

 • Niek

  Heel nuttig blog en artikel!. Ik ben nu 31 en ik heb aardig wat geld dat ik wil gaan beleggen om later eerder te kunnen stoppen met werken.

  Uit het artikel begrijp ik dat het op de langere termijn (>10 jaar) meer rendement oplevert door een grote som in 1 keer in te leggen.

  Maar als ik naar de koers van de S&P 500 kijk stond die in juli 2000 op 1517 punten en 13 jaar later in februari 2013 op 1569 punten. Als je dan in juli 2000 in een keer bent ingestapt heb je na 13 jaar nog geen enkel rendement? Het lijkt me dan minder risicovol om je inleg gespreid in te leggen over bijvoorbeeld 36 maanden. Hoe denk jij hierover?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Statistisch gezien is de kans het grootst dat je maximaal rendement hebt bij alles in een keer inleggen. Dat wil niet zeggen dat er geen inlegmomenten zijn geweest waarvoor dat niet gold. Zekerheid is er niet.

 • Wannabe Mrs Mustache

  Ik heb net ook de MMM blog “uit” en was blij FOB te ontdekken. Is toch eenvoudiger dan alles voor Nederland zelf uit te zoeken. Wij zitten in de inventarisatie fase nu. Eerst alle uitgaven en inkomsten verzamelen en dan vet besparen in 2018. Kan niet wachten totdat ik genoeg F-you geld heb. Maar ga me alvast gedragen alsof 😉

 • Dividend Cake

  Een kleine consolidatie en correctie in de US en dit was perfect om nog wat dividend betalers toe te voegen…Alle beleggingen lager dan inflatie zijn geen goede beleggingen. Voor mij horen obligaties in die categorie. Verkopen…verkopen…ik denk er niet aan !! Laat mijn dividend betalers maar elk maand een bedrag betalen dat ik dan kan gebruiken bij een correctie goedkoop extra dividend betalers aan te kopen…en mijn totale aankoop prijs nog te verlagen…

  Emoties bij beleggen leiden altijd tot drama’s. Wie bij de 50% crash in 2008 was uitgestapt, en niet terug ingestapt, heeft behoorlijk wat return gemist. Wie zegt dat we niet de komende 5 jaar nog hoger kunnen gaan…ik moet de eerste persoon nog tegenkomen die alles kan voorspellen.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Helaas heb ik geen stalen zenuwen en ben ik blij met een lager risicoprofiel m.b.v. obligaties.

 • Adine

  Mooi blog! Dit is ook precies hoe ik erin sta (probeer te staan). Over de hele linie zit er tot nu toe altijd een plus in, dus ik ga voor de lange termijn. Maar waar jij nu de koersen ziet stijgen, zie ik ineens al een drop in mijn (overigens ook deels Vanguard) portefeuille. Maar… ik blijf eraf, want inderdaad: de markt is niet te timen. Bovendien komt vaak vrij snel na de diepste drop ook de beste high weer. Dan pak je het verschil dus terug, én meer. Wel doe ik het nu vooral nog met kleine bedragen per keer erbij, steeds 100 euro ofzo. Zo spreid ik het voor mezelf ook een beetje.

  Overigens zit ik wel bewust voornamelijk in indexfondsen. Als ik aandelen doe, dan wil ik straks wel eerst even kijken naar waar dan iig dividend wordt uitgekeerd.

 • Coos

  Ik was dus vergeten dat ik een rekening had geopend en had belegd 5 jaar geleden. Laatst kwam ik het rekening nummer weer tegen: ingelogd en had meer dan een verdubbeling van mijn geld! Nu weer tijd om het weer 5 jaar te vergeten…

 • Ineke

  Net vandaag weer bijgekocht en dat blijf ik ook gewoon doen. Vorige week een groter bedrag wat vrij kwam ingelegd en vandaag gewoon het vaste maandbedrag. Ik wordt er niet echt zenuwachtig van. Ik stond wat in de min, maar dus heb ik vandaag weer wat voordeliger aangekocht, denk ik dan maar. Gewoon buy and hold en verder zie ik wel.