Mijn financiën tijdens financiële onafhankelijkheid


Lees hier hoe mijn financiën eruit zien nu ik 20 jaar voor mijn pensioendatum gestopt ben met werken

Nu ik gestopt ben met werken, ben ik in de opnamefase van FO (Financiële Onafhankelijkheid) beland. Daardoor heb ik mijn financiële strategie iets gewijzigd ten opzichte van de opbouwfase richting FO. Daar ga ik in deze post op in.

Mijn financiën tijdens de opbouwfase

Mijn financiële strategie op weg naar FO was eigenlijk heel simpel en had 3 peilers:

 1. Ik had een cash reserve van €10.000 voor noodsituaties, evenredig verdeeld over een spaarrekening en een NIBC Direct deposito
 2. Vervolgens belegde ik maximaal in indexfondsen waarbij de belasting uitgesteld is via Brand New Day
 3. De rest belegde ik in indexfondsen via DEGIRO

In de post Beleggingsstrategie voor financiële onafhankelijkheid leg ik uit waarom ik deze strategie hanteerde op weg naar FO.

Mijn financiën tijdens de opnamefase

Er is in de VS veel onderzoek gedaan naar veilige opnamepercentages gedurende de opnamefase. Zie Wat is safe withdrawal rate? voor uitleg wat het veilige opnamepercentage inhoudt.

Met name Kitces en Pfau hebben hierover gepubliceerd. Ook de blogger Big ERN heeft hier diverse interessante posts over geschreven.

Op basis van het deel van al dat onderzoek dat ik heb gelezen vind ik een opnamepercentage van 3.5% voor Nederlanders met een wereldwijd gespreide beleggingsportefeuille een goede richtlijn. Ik leg in de post over het veilige opnamepercentage in Nederland uit waarom ik dat vind.

Ik zeg met nadruk richtlijn, aangezien al het onderzoek gebaseerd is op resultaten uit het verleden. Daarmee heb je dus geen garantie dat het voor de toekomst ook zo blijft werken. Maar die kans acht ik wel heel groot, om redenen vermeld in voornoemde post.

Invloed koers/winstverhouding op veilige opnamepercentage

Kitces heeft overigens laten zien dat er een behoorlijk sterk verband bestaat tussen de koers/winst verhouding van aandelen bij aanvang van je FO en de hoogte van het veilige opnamepercentage dat je kunt hanteren. Momenteel is de koers/winst verhouding relatief hoog. Dat zou naar mijn mening momenteel een verlaging van ongeveer 0.5% van je veilige opnamepercentage kunnen rechtvaardigen. Dat zou ik dan vooral af laten hangen van je persoonlijke risicotolerantie.

Ik blijf bij 3.5% voor mezelf. Los van eventuele AOW over 20 jaar in combinatie met pensioen voel ik me daar goed bij.

Extra veiligheidsmarges

Als extra veiligheidsmarges heb ik te zijner tijd hoogstwaarschijnlijk nog wel een of andere vorm van AOW (tenzij die bijvoorbeeld volledig afhankelijk is gemaakt van de hoeveelheid vermogen die je hebt), een verplicht opgebouwd pensioen via mijn vroegere werkgevers en een vrijwillig opgebouwd pensioen via Brand New Day.

De kans acht ik overigens maar heel klein dat ik AOW en pensioenen nodig ga hebben om van te leven tegen die tijd. Ik acht de kans veel groter dat ik tegen die tijd meer vermogen heb dan nu door de rendementen die ik verwacht te maken op mijn vermogen. Dat is namelijk wat de kansberekening achter de veilige opnamepercentage-theorie voorspelt.

En wie weet wat ik al dan niet nog ga verdienen met activiteiten nu ik gestopt ben met werken. Ik genereer met dit blog bijvoorbeeld wat inkomen doordat ik soms een vergoeding krijg als iemand een transactie doet via een link op deze site. En ik ben met een cursus houtbewerken begonnen, wie weet begin ik daar ooit een Etsy shop of iets dergelijks mee. Veel mensen die vroeg stoppen met werken verdienen na enige tijd weer wat geld, niet omdat ze geld moeten verdienen maar omdat ze nou eenmaal betaald worden voor bepaalde activiteiten die ze graag doen. Dat idee geeft ook nog wat extra veiligheid.

Veilige opnamepercentage en vermogensbelasting

Van de opname van 3.5% moet ik overigens ook vermogensbelasting betalen. Daar hou ik rekening mee. Zie de post over de hoeveelheid vermogen die je nodig hebt voor FO voor hoe dit doorwerkt.

Mrs FOB

Op dit moment werkt Mrs FOB, mijn vrouw, nog. Als we blijven wonen in ons huidige huis, waar we nog wat hypotheeklasten hebben en niet energieneutraal wonen, ben ik als enige van ons tweeën financieel onafhankelijk. We zijn van plan kleiner, hypotheekvrij en energieneutraal te gaan wonen. Op dat moment verwacht ik dat ons gezamenlijke vermogen genoeg is om samen financieel onafhankelijk te zijn. Ik breng dan wel meer vermogen in dan mijn vrouw. Omdat ze het leuk werk vindt en omdat mijn vrouw zo min mogelijk afhankelijk van mij wil zijn, verwacht ik dat ze tegen die tijd niet meer in loondienst maar nog wel in eigen praktijk wat blijft werken.

Financiële strategie tijdens opnamefase

Mijn financiële strategie tijdens de opnamefase van FO is eigenlijk nog steeds heel simpel en bestaat nog steeds uit 3 peilers:

 1. Ik heb nu een cash reserve waar ik ongeveer een jaar van kan leven. Een deel hou ik aan via een 1 jaars NIBC Direct deposito, de rest via een vrij opneembare spaarrekening
 2. Ik leg dit en volgend jaar, nu ik nog jaarruimte heb doordat ik nog enige tijd in loondienst geweest ben, maximaal in op mijn vrijwillige pensioenrekening bij Brand New Day. Dat doe ik omdat ik zo tot 3 keer meer opbrengst genereer dan via gewoon beleggen. Vanaf het jaar erna leg ik hier niet meer op in omdat ik dan geen jaarruimte meer heb.
 3. Ik hou het grootste deel van mijn vermogen aan in indexfondsen via DEGIRO. 60% van mijn vermogen bij DEGIRO heb ik belegd in aandelen indexfondsen (VTI, VXUS en VWRL) en 40% heb ik belegd in het obligatie indexfonds DBZB. Deze verdeling blijf ik aanhouden en verschuif ik niet verder richting obligaties naarmate ik ouder word.

Mijn cash reserve heb ik iets uitgebreid

In aanloop naar mijn FO heb ik een deel van mijn positie in het obligatiefonds DBZB omgezet in cash. Ik wil namelijk zo min mogelijk transactiekosten hebben en dus niet bijvoorbeeld maandelijks hoeven te verkopen. Bij verkoop van mijn obligatiefonds DBZB heb ik transactiekosten. Bij verkoop van mijn aandelenfonds VWRL heb ik die transactiekosten overigens niet.

Mijn financiën tijdens FO

Samengevat lijkt mijn aanpak tijdens de opnamefase erg op die tijdens de opbouwfase. Mijn beleggingen in indexfondsen doen het werk voor mij.

Als jij ook gestopt bent met werken, hoe ziet jouw financiële aanpak er dan uit?

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12701 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een blauwe link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

49 gedachten over “Mijn financiën tijdens financiële onafhankelijkheid

 • Jelte

  Beste Mr FOB, en anderen

  Ik zou graag wat advies willen krijgen. Mijn situatie is dat ik een fors vermogen heb belegd in Ishares IWDA & EMIM. Ik voelde me daar wel content mee, met deze keuze. Maar nu twijfel ik of ik deze posities moet omzetten naar Northern Trust fondsen (die een vergelijkbaar rendement, risico profiel hebben) Het voordeel van deze fondsen is dat ze het dividendlek dichten, zoals je wel weet uiteraard. Ook al is het rendement verschil zeg maar 0.3-0.4%, dan betekent dit nog steeds een paar duizend/jaar verschil met de Ishares fondsen, met mijn portfolio. Dat is gemakkelijk verdiend denk ik dan.

  Is het nu een goed idee om IWDA & EMIM om te ruilen voor NT World & NT EM ? Mijn Ishares fondsen zijn bij Binck, en de NT zou ik dan bij de Rabo kopen. Beide hebben een vergelijkbare service fee. Er zijn alleen wat eenmalige verkoop, en aankoop kosten, maar die zijn snel terugverdient, denk ik dan.

  Hoe denk(en) jij, jullie hierover ?

 • Paul

  Bedankt nog Mr. Fob. Als het mag nog een vraag waar ik niet uitkom. Nu ik een andere belegging bij De Giro wil beeindigen om het bedrag in Vanguard te beleggen.
  Hoe kan ik het gehele bedrag dan weghalen van dat Fonds, als er alleen maar hele aandelen gekocht/verkocht kunnen worden. , ik zit dan met en restbedrag en kom daar niet uit… Dank voor je reactie alvast…

  • Mr FOB Bericht auteur

   Als je alle stukken die je hebt in het fonds verkoopt, dan ben je dat fonds in zijn geheel kwijt en blijft er geen restbedrag in dat fonds.

 • Paul

  Beste Mr. Fob, gratis aankopen van het Vanguard Fonds bij De Giro? Ik zit er nu ook, maar zie dat het per inleg 2 euro kost. Of heb je er een betaalde account en ligt het daaraan? Dank voor je reactie alvast!

 • Ron

  Dan ben ik abuis, dank voor het ophelderen! Is er trouwens een specifieke reden dat je gebruik maakt van Moneyou ipv bijvoorbeeld LeasePlan bank (beiden dezelfde spaarrente van 0,25% vrij opneembaar). De 1e heeft weliswaar een app maar komt er in diverse reviews die ik op internet lees niet heel genadig van af..

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik gebruik beide (afhankelijk van waar de rente het hoogste staat), maar vind de app van Moneyou handiger dan die van LeasePlan Bank. Ik gebruik overigens de app van de gewone spaarrekening van Moneyou, niet de Moneyou GO app.

 • Mr FOB Bericht auteur

  VWRL heeft een totaal aan lopende kosten van 0.25% per jaar, daar komt geen management fee bovenop. Die kosten, in combinatie met feit dat ik het gratis kan aankopen en aanhouden via DeGiro, maken het de goedkoopste manier om via 1 fonds een wereldwijd gespreid belegging in aandelen aan te houden die ik ken.

 • Ron

  Ik ben groot fan van de spreiding van VWRL maar vind de kosten relatief hoog, zeker gezien de trend van dalende kosten voor ETF’s. De Management Fee bedraagt 0,25% en lopende Kosten Factor 0,25% (http://www.morningstar.nl/nl/etf/snapshot/snapshot.aspx?id=0P0000YXJO&tab=5&InvestmentType=FE). Er zijn diverse ETF’s verkrijgbaar tegen veel lagere kosten, ook van Vanguard zelf (bv Global Stock). Ik realiseer mij dat hier weer andere beperkingen aan vastzitten. Hoe kijk jij hier tegenaan?

 • Gerben

  Vraagje. Je houd 3.5% aan als veilig opname percentage. Dat betekend dat je oneindig lang van je vermogen kan leven en je uitgaat van 0,0 euro AOW/pensioen. Als je zoveel vermogen hebt opgebouwd dat je met 3.5% rond kan komen, natuurlijk mooi! Maar dat zijn wel flinke bedragen. Als je bijvoorbeeld 25.000 per jaar nodig hebt dan moet je 714.000 euro opbouwen. Is dat niet iets te defensief gedacht en daarmee lastig haalbaar voor de meesten?

  AOW: ok dat weet je niet wat er mee gebeurd, dat is in handen van de overheid. Als je defensief wil zijn kan je bijvoorbeeld op de helft rekenen?

  Pensioen: je hebt aanspraken opgebouwd, dus er is sowieso iets. Als je defensief wil zijn misschien rekenen met dat het niet meer geïndexeerd wordt?

  Vrijwillig pensioen: dit is sowieso je eigen potje. Als je aan lifecycle beleggen doet is er hoe dan ook een bedrag.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Of het te defensief is heeft alles te maken persoonlijke risicotolerantie. Ik wil rustig slapen, ook als de beurs jarenlang flink in de min staat. Vandaar deze keuze van mij. Ik ken ook mensen die wel uitgaan van AOW en pensioen. Op die manier is een van mijn beste vrienden onlangs gestopt met werken. Hij indexeert AOW wel en pensioen niet in zijn berekeningen.
   Hoe haalbaar het is heeft alles te maken met uitgaven en inkomsten. Dat is voor iedereen anders.

 • Ron

  Je geeft aan dat je nog steeds aan pensioenbeleggen doet. In je artikel over fondskeuze vermeldt je oa het BND Euro Obligatie Indexfonds en BND Wereld Indexfonds Unhedged. Zijn dit inmiddels nog steeds de fondsen waar je in belegt of ben je overgestapt naar je favo fonds waar je regulier in belegt (Vanguard FTSE All-World UCITS ETF)?

  • Ron

   Duidelijk. Dank voor je snelle reactie. Ik heb zojuist een BND pensioen beleggen rekening geopend waarin ik jaarlijks maximaal wil storten in dezelfde fondsen als jij doet. Ik heb gekozen voor een obligatie / fonds verhouding van 25 / 75 (ik ben 34).

  • Toine

   Ik hou ook 75/25 (stock/bond) aan, uit vrijwel alle literatuur die ik heb gelezen lijkt dat het optimum bij een lange termijn (30+ jaar). Zie bijvoorbeeld https://personal.vanguard.com/pdf/ISGPORE.pdf (figuur 4). Naarmate ik ouder word pas ik die verhouding niet aan, omdat mijn intentie is het vermogen in stand te houden (of zelfs te groeien ondanks opname fase).

 • Mr. Groeigeld

  Klinkt als een goede aanpak. Wel een kanttekening: hoe ga je ermee om als komend jaar de beurs (en je portfolio) 50% daalt? In dat geval verkoop je namelijk tegen flink lagere koersen, dus zul je meer moeten verkopen voor dezelfde maandlasten.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Dan houd ik gewoon vast aan mijn strategie. De prestaties van je portefeuille in het eerste jaar na stoppen met werken hebben nauwelijks effect op het succes van je strategie. Het gaat met name om de eerste tien jaar, zie hier

 • Dirk Jaap

  Hallo dank voor alle informatie! Ik vroeg me af of er in de beleggingen die jij doet in het vanguard index fonds een valuta risico is of dat is afgedekt. Ik zou ook graag willen sparren met een onafhankelijk adviseur die goed is en die niet verdiend aan de producten die hij/zij verkoopt. Kun je iemand adviseren?

  Tevens ben ik benieuwd hou jij aankijkt tegen alle onzekerheden in de markt en het actuele advies van Vanguard daar in.

  Groet,

  Dirk Jaap

  • Mr FOB Bericht auteur

   Zie hier voor mijn kijk op valutarisico. Ik kan geen financieel adviseur adviseren. Ik let niet op onzekerheid in de markt, die is er altijd met vlagen.