Binck tarieven wijziging – broker vergelijk 2018


Binck tarieven voor beleggen gaan omhoog. Daarom een vergelijk van broker tarieven in 2018.

Beleggers die niet zoveel handelen gaan hogere tarieven betalen voor beleggen via Binck. In reactie daarop heeft DEGIRO een overstap actie gelanceerd (update: deze actie is ondertussen beëindigd). Daarbij is recent vanwege de nieuwe Europese PRIIPS wetgeving een aantal Amerikaanse ETFs in 2018 niet meer verkrijgbaar.

Aanleiding voor mij om een broker vergelijk met de wereldwijd gespreid beleggende Vanguard FTSE All-World UCITS ETF als uitgangspunt te maken.

Binck tarieven omhoog

Binck Green in plaats van Binck Basic

Het Binck Basic pakket, dat voor beleggers die weinig handelen het goedkoopste pakket is, verdwijnt. Binck Basic beleggers worden per 1 mei 2018 omgezet naar Binck Green.

Ik heb eerder een vergelijk van de kosten van indexbeleggen via diverse brokers en banken gemaakt: Brokers en banken vergelijk. In dat vergelijk werd Binck Basic meegenomen. Ik heb dat voor deze post aangepast naar Binck Green.

Invloed kosten op rendement

Kosten bepalen voor een groot deel je uiteindelijke rendement bij beleggen.

De afgelopen 50 jaar is het gemiddeld rendement op de beurs rond de 8% per jaar. Stel nu dat je 1% kosten hebt. Dan maak je nog 7% rendement per jaar. 7% of 8% rendement lijkt niet veel verschil te maken. Maar op de langere termijn maakt het een gigantisch verschil door het rente op rente effect. Einstein noemde dit niet voor niets het 8e wereldwonder!

7% in plaats van 8% rendement scheelt na 10 jaar al 19% rendement. Na 20 jaar is dit 79%. Na 30 jaar mis je zelfs 245% aan rendement!

Veranderingen Binck voor ETF belegger

De grootste verandering is dat Binck beleggers voortaan weer een service fee gaan betalen. Deze bedraagt voor Binck Green beleggers €36 + 0.12% over het belegde vermogen per jaar. In 2012 had Binck dit bewaarloon voor Binck Basic beleggers afgeschaft, maar draait dat nu dus terug.

Daarnaast gaan de transactietarieven voor ETF’s bij aankoop of verkoop naar €1 + 0.10% van je transactieomvang. Het minimale transactietarief per transactie is €6, het maximale €150. Dus bij een aankoop van €100 betaal je €6 transactiekosten (omdat €1 + 0.10% van €100 (€0.10) = €1.10 en dat is minder dan het minimale tarief van €6).

VWRL

Ik heb deze keer de kosten van beleggen in euro’s in VWRL (Vanguard FTSE All-World UCITS ETF) via Euronext Amsterdam bekeken. Dit is sinds de invoering van de nieuwe Europese PRIIPS wetgeving de aandelen ETF van mijn voorkeur voor wereldwijd gespreid beleggen.

De details over de kosten van de andere brokers kun je vinden via de post Brokers en banken vergelijk.

Het overzicht voor beleggen in VWRL via Euronext Amsterdam ziet er als volgt uit:

Een tabel met broker tarieven waardoor je broker kosten kunt vergelijken

Opmerking: voor Binck Green geldt zoals gezegd een minimaal transactietarief per transactie is €6. De €1 uit de tabel geldt dus alleen als de totale transactiekosten van €1 + 0.10% van de transactiewaarde boven de €6 uitkomen.

Zoals te zien in het overzicht kun je via het standaard account van DEGIRO zonder kosten handelen in VWRL. Daarbij gelden de restricties die horen bij DEGIRO kernselectie.

Het resultaat

Het is lastig vergelijken wanneer je naar deze kostenposten kijkt. Daarom heb ik vergeleken wat de opbrengst is na 10 jaar voor een paar scenario’s.

Ik ga hierbij uit van een koerswinst van 4%, een dividendrendement van 2% per jaar, een dividendlekkage van 0.2% en de TER (=Total Expense Ratio, de kosten binnen het fonds zelf) van VWRL van 0.25%.

Scenario 1: maandelijks inleggen

Als je zonder startkapitaal begint en maandelijks inlegt zien de opbrengsten er na 10 jaar als volgt uit:

 

brokers vergelijk 100 euro per maand

 

tabel brokers vergelijk 500 euro per maand

 

brokers vergelijken bij inleg 1000 euro per maand

Opmerking: zodra je vermogen bij ING boven de €75.000 uitkomt gaat de servicefee voor het deel van je vermogen boven de €75.000 omlaag, evenals voor de Rabobank voor vermogens boven de €60.000, wat ik omwille van de eenvoud niet meegenomen heb in bovenstaande figuren.

DEGIRO levert in alle gevallen het meeste op.

Scenario 2: Eenmalig inleggen

Hoe ziet het er nu uit als je niet maandelijks maar slechts eenmalig inlegt en die inleg 10 jaar laat staan?

 

DEGIRO levert het meeste op. Bij een eenmalige inleg wordt DEGIRO op de voet gevolgd door Lynx.

Binck geeft korting op service fee bij combinaties

Voor de volledigheid: Binck geeft €36 korting op de jaarlijkse service fee wanneer je in combinatie met Binck Green een Binck Forward (laten beleggen), een Binck Pensioenrekening of een Binck spaardeposito opent.

DEGIRO reageert met overstap actie

DEGIRO heeft op de tariefsverhoging van Binck gereageerd door een overstapactie te lanceren.

Je krijgt €1000 transactietegoed, waarmee je 100 dagen lang elke dag voor €10 gratis transacties kunt doen. Elke maand krijg je de transactiekosten teruggeboekt in je account. Bij het overboeken van je portefeuille vanaf een andere broker of bank betaal je daarnaast geen kosten aan DEGIRO.

Nou heb je bij handelen in VWRL niets aan deze actie omdat je daar toch al zonder kosten in kunt handelen via DEGIRO. Maar als je net zoals ik daarnaast de obligatiefondsen IEAC en IEGA in je portefeuille hebt, dan levert dit wel voordeel op. IEGA valt namelijk niet in de kernselectie en kent normaal gesproken dus wel transactiekosten. Ik hou mijn beleggingen overigens al een aantal jaren aan via DEGIRO en heb dus niet met overstappen ten gevolge van de Binck wijzigingen te maken.

 

Conclusie

Binck heeft zich met zijn tarieven voor buy-and-hold beleggers tussen de Nederlandse grootbanken genesteld.

 

Waar beleg jij? Hoe bevalt je dat?

 

Klik op onderstaande afbeelding als je deze post wilt bewaren op Pinterest:

Binck tarieven voor beleggen gaan omhoog. Daarom een vergelijk van broker tarieven in 2018.

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12719 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een blauwe link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

40 gedachten over “Binck tarieven wijziging – broker vergelijk 2018

 • Anonymous

  Interessant om alles zo op een rijtje te zien. Een online-calculator zou handig zijn, maar ik begrijp dat dat misschien meer werk zou vergen dan het waard is. Ik ben benieuwd hoe DeGiro Custody en Lynx vergelijken in scenario’s met hogere bedragen, bijvoorbeeld bij een maandelijkse inleg van 5K of een eenmalige van 1M.

 • SG

  Welke broker is nu de beste alternatief voor DeGiro? Ik twijfel nu tussen Lynx of Binck Fundcoach?
  Of laat ik het ander vragen: in welke broker zou jij handelen als DeGiro niet bestond?

 • M. Markman

  Degiro werkt met security lending. Het uitlenen van jou aandelen en gebruiken als onderpand.
  Kan men dit onderpand niet meer ten gelde maken heb jij een probleem.
  Gratis bestaat niet en daarom is dit vergelijk ook niet eerlijk.
  Slechts mijn mening 🙂

 • Mr FOB Bericht auteur

  Ik vind DeGiro heel overzichtelijk. Ik had ook wat bij Binck maar heb alles overgezet. Ik heb Binck toen verzocht de kosten niet in rekening te brengen omdat ze de bewaarloon tarieven ingevoerd hadden. Hun tarieven voor mensen die weinig handelen hebben ze pas verhoogd, dus dat argument zou je nu wellicht kunnen gebruiken.

 • Emilie Luyckx

  Ik beleg momenteel via Binck bank, als je de grafieken bekijkt is deze broker vrij duur op termijn maar mijn kennis van beleggen is op dit moment nog niet zo groot, en dan heb ik maar gekozen voor de overzichtelijkste site in mijn ogen. Hoe zit dit bij Degiro? Mocht ik willen wisselen van broker, is het dan beter om alles over te zetten? Dit brengt wel kosten met zich mee, of zouden jullie het gewoon laten staan en er nog een broker bijnemen?

 • Hubert Meijles

  Gelukkig ben ik een actieve belegger bij o.a. Binck en kom ik in het Binck Black uit. Aangezien ik vaak handel, zit ik zo op een tarief van 1,25 per transactie (opties) en betaal ik GEEN service fee. Per saldo betaal ik minder dan voor deze gemoduleerde tariefsstructuur. Heb dit over de maand april berekend. Resumé: als minder actieve belegger (geen trader) is Binck te duur!

 • Sanny

  Dank voor het mooie overzicht. Ik gebruik meerdere brokers waaronder ING. Bij een saldo > 75 kEuro zakken de beheerkosten voor het saldo 75-500kEuro naar 0.12%. Kunt u uw voorbeelden ook doorrekenen gebruikmakende van deze tarieven? Ik gebruik ING zelf voor korte termijn ETF. Voor handelen in ETF bij ING geen transactiekostenkosten. Tools van ING zeer beperkt, voor technische analyse gebruik ik andere brokers bv LYNX. Mbt LYNX, transactiekosten voor ETF genoteerd aan Euronext zijn min 6 euro per transactie.

 • Ron

  Zijn die eindbedragen bij eenmalig € 10.000 na tien jaar wel correct? Bij Binck Green betaal je € 36 + 0,12% en bij ING € 16 + 0,24%. Daaruit volgt dat voor bedragen onder de € 16.667 je jaarlijks aan servicefee bij Binck Green meer betaalt dan bij ING, nog afgezien van transactiekosten.