Sparen levert nog nauwelijks rente op. Je hypotheek aflossen met spaargeld levert vaak meer op doordat je geen hypotheekrente meer betaalt. Maar dan zit je geld wel vast in stenen. Wat doe ik?

Hypotheek aflossen of sparen?

Sinds ik gestopt ben met werken leef ik van het rendement op mijn vermogen.

Voor het rendement heb ik 60% van mijn vermogen in aandelen belegd via indexfondsen/ETF’s.

Voor de stabiliteit heb ik 40% van mijn vermogen ingelegd in spaargeld via een zogeheten depositoladder.

Rendement via aandelen

Het aandelen-deel van mijn vermogen beleg ik wereldwijd gespreid in een paar uitstekende Northern Trust indexfondsen in combinatie met een iShares ETF (IWDA). Ik doe dat via ABN AMRO ZBB en dat bevalt me prima. Hier wil ik niets aan wijzigen.

Mijn huidige beleggingsstrategie

Stabiliteit via depositoladder

Tot een paar jaar geleden had ik het stabiele deel van mijn beleggingen belegd in de wereldwijd gespreid beleggende obligatie-ETF DBZB.

Deposito’s geven tegenwoordig ongeveer evenveel rente als obligaties. Obligaties geven renterisico (risico op dalende koers bij stijgende rente). Deposito’s geven dat risico niet. Daarom ben ik een tijdje terug op deposito’s overgestapt.

Hypotheek aflossen of sparen?

Zonder rekening te houden met vermogensrendementsheffing kun je netto hypotheekrente die je betaalt in feite wegstrepen tegen spaarrente die je krijgt. Dat werkt als volgt:

Stel je hebt €100.000 spaargeld in deposito’s tegen een rente van gemiddeld 1% op jaarbasis. En daarnaast heb je een hypotheek van €100.000 met een netto rente van 1.5% op jaarbasis.

Je krijgt dan 1% * €100.000 = €1.000 aan rente per jaar uit je deposito’s. En je betaalt 1.5% * €100.000 = €1.500 aan rente per jaar aan je hypotheek. Per jaar wordt je dus €1.000 – €1.500 = €500 “armer”.

Als je nu dat spaargeld gebruikt om de hypotheek af te lossen, krijg je geen spaarrente meer en betaal je geen hypotheekrente meer. Je wordt dan dus per jaar niet armer of rijker. Dat kost je dan dus €500 per jaar minder dan wanneer je blijft sparen en niet aflost.

Hypotheek aflossen

We hebben de aanschaf van ons huidige huis met een deel eigen geld en een deel aflossingsvrije hypotheek gefinancierd.

Onze hypotheek hadden we ondertussen voor ruim de helft afgelost. Simpelweg omdat dat ons rust geeft. Sindsdien hadden we niet meer verder afgelost omdat we meer rendement maakten met beleggen dan met aflossen.

Er is ondertussen een tweetal zaken veranderd:

  • Doordat ik niet meer werk vallen we als fiscaal partners in een lagere belastingschijf voor de inkomstenbelasting. Daardoor is onze hypotheekrenteaftrek gedaald.
  • De rente op deposito’s is ondertussen lager dan onze netto hypotheekrente. Daarbij betalen we ook nog eens vermogensrendementsheffing over de deposito’s, maar niet over afgeloste hypotheek.

Door deze wijzigingen heb ik besloten vrijvallende deposito’s te gebruiken om hypotheek af te lossen. Ik accepteer daarbij dat dat geld vastzit in stenen en dat ik daardoor bij flinke koersschommelingen op de beurs eventueel lastiger kan herbalanceren tussen aandelen en spaargeld.

Verhuizen

Heel erg vast zit het afgeloste geld voor ons niet. Wij zijn van plan binnen afzienbare tijd te verhuizen. Zodra we dat doen komt dit geld weer vrij en kunnen we opnieuw kiezen of we een hypotheek nemen of uit eigen middelen het huis betalen. Dat zal onder andere afhangen van de rentestanden op het moment van verhuizen.

#teamlagelasten

Ik merk dat ik de zekerheid van lagere lasten door af te lossen heel fijn vind voelen. Ik schuif een beetje verder van flexibiliteit naar zekerheid. Dat past denk ik ook wel beter bij de fase waar ik in zit, waarbij ik leef van mijn vermogen. Stabiliteit is me veel waard. Het fijne gevoel weegt voor mij op dit moment op tegen het minder prettige gevoel dat het geld vastzit in stenen. Ik kruip richting #teamlagelasten, zoals dat door sommigen binnen de FIRE-beweging genoemd wordt.

Woonverzekeringen

Bij het bepalen van de keuze om spaargeld deels in te zetten om af te lossen heb ik meteen onze woonhuisverzekeringen weer even tegen het licht gehouden. Onlangs werd de premie namelijk verhoogd, een goede trigger om weer even goed te kijken. Helaas viel hier voor ons niets te winnen.

Met het checken van onze verzekeringen en het aflossen van een deel van de hypotheek met vrijvallende deposito’s hebben we ons financiële voorjaarsonderhoud gepleegd en zijn we weer bij.

Je hypotheek aflossen of sparen, wat doe jij?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?



Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie