FOB bestaat 5 jaar


FOB (Financieel Onafhankelijk Blog) bestaat 5 jaar. Lees hier meer.In augustus 2016 heb ik de eerste blogpost op dit blog gepubliceerd. En dus bestaat Financieel Onafhankelijk Blog (FOB) deze maand 5 jaar. De tijd vliegt!

Je geld of je leven

Een aantal jaren voordat ik begon met bloggen las ik het boekje Je geld of je leven (gratis download). Een eyeopener over de rol van geld in mijn leven. Ik vond mijn werk leuk, maar niet altijd even zinvol. En ik had last van de voortdurende deadlines en stress waarmee mijn baan gepaard ging. Ik voelde me deels geleefd.

Het boekje sloot goed aan bij mijn wens om meer grip te hebben op mijn leven en meer zin te halen uit mijn tijdsbesteding. Geld staat sindsdien voor mij synoniem aan vrijheid. Vrijheid om te kiezen waar ik mijn tijd aan besteed.

Amerikaanse FIRE blogs

Ik ging me verder verdiepen in financieel onafhankelijk worden. Daarbij had ik veel aan diverse Amerikaanse FIRE-blogs hierover, zoals die van ERE, MMM, Dr Doom en JL Collins.

FOB bestaat 5 jaar

Inhoudelijke FIRE-blogs gericht op de Nederlandse situatie kon ik echter niet vinden. En dus besloot ik na mijn uitzoekwerk zelf zo’n blog te beginnen om zo ook weer anderen uitzoekwerk te besparen.

Wat ik niet verwacht had is dat ik plezier en inspiratie zou hebben om tot dusver 169 blogposts te schrijven. Ik vind het daarbij enorm stimulerend dat er veel reacties zijn gekomen, gemiddeld 48 per blogpost. Ook de duizenden e-mails die ik ondertussen gehad heb waardeer ik enorm. Door de reacties en mails heb ik veel bijgeleerd en heb ik het gevoel dat ik diverse mensen iets verder heb kunnen helpen. 

Het voelt voor mij onwerkelijk dat de blogposts ondertussen tezamen vele miljoenen keren gelezen zijn. En dat zich daarbij ruim 12.600 mensen ingeschreven hebben als abonnee op dit blog. Dat deze hobby ervoor gezorgd heeft dat ik geïnterviewd ben door diverse landelijke media. En dat ik interview-aanvragen heb gehad voor diverse televisie- en radioprogramma’s (waarvoor ik tot op heden bedankt heb omwille van anonimiteit). Dat een gerenommeerde uitgever mij verzocht heeft om een boek te schrijven (waar ik ook voor bedankt heb omdat ik liever andere dingen doe). En dat dit blog verkozen is tot Digitaal Cultureel Erfgoed.

Ik had dit allemaal nooit verwacht, maar ben er erg trots op.

FIRE bijeenkomsten

Het bloggen heeft me ook een groep gelijkgestemden (bloggers en niet-bloggers) opgeleverd met wie ik zo nu en dan afspreek, zowel op FIRE bijeenkomsten als een-op-een. Die bijeenkomsten vind ik heel leuk en een aanrader als je met wat meer mensen in contact wilt komen die ook met FIRE bezig zijn. Door corona lag dit soort bijeenkomsten stil het afgelopen jaar, maar dat zal hopelijk binnenkort veranderen. Houd Fin-X in de gaten zou ik zeggen.

 

Kortom, 5 jaar bloggen is me heel goed bevallen en heeft me veel gebracht. Bedankt voor het lezen van mijn posts en de interactie in de afgelopen 5 jaar! Op naar de volgende 5?

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12833 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een oranje link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

14 gedachten over “FOB bestaat 5 jaar

 • Kees Kaas

  De blogs zijn erg leerzaam en hebben mij enorm geholpen met de zoektocht naar meer vrijheid (financieel). Ik hoop dat je nog lang door zal blijven gaan.

 • Henriëtte

  Gefeliciteerd Mr. FOB met dit jubileum. Jouw blogs hebben mij de afgelopen jaren enorm geïnspireerd, hartelijk dank daarvoor!
  Ik kijk uit naar je volgende blogs.

 • Luxe of Zuinig

  Gefeliciteerd! Je blogs zijn inspiratievol en hebben mijn kennis op veel vlakken verbreed, waarvoor dank! Hopelijk blijf je nog lang bloggen. Zeker met de aankomende belastingwijzigingen zal er weer genoeg onderwerpen zijn die ervoor gaan zorgen dat we kritisch moeten kijken wat voor impact het zal hebben op mensen die FIRE’d zijn of onderweg ernaar toe!
  Ik verheug mij op je blogposts in ieder geval!