Ik vind het heel leuk om zelf dingen te maken. En FIRE (Financial Independence Retire Early) geeft me de tijd en energie ervoor. Het door de coronacrisis noodgedwongen vele thuis zijn heb ik aangegrepen om mezelf te leren werken met een tafelzaag. Ik heb een stoel gemaakt die een optische illusie opwekt.

Snijplank met optische illusie

Ruim een jaar geleden ben ik gestopt met werken en sindsdien heb ik relatief veel tijd. Desalniettemin zijn de dagen veel te kort en veel te snel om. Maar goed, daar wou ik het deze post niet over hebben. Wel over een klus die ik geklaard heb en die ik geweldig vond om te doen.

Ik had hout in huis gehaald om een snijplank te gaan maken die een optische 3D illusie opwekt:

Snijplank met 3D effect

Naast leren werken met mijn tafelzaag zou ik met deze klus ook leren werken met een vandiktebank. Die laatste heb ik niet. Maar die wilde ik gaan gebruiken in een werkplaats, waar vrijwilligers je leren werken met zo’n apparaat. Leek me erg leuk om zo meteen wat andere meubelmaak-liefhebbers te leren kennen. Maar door de restricties ten gevolge van de coronacrisis kon ik daar niet terecht.

Stoel met optische illusie

Merel van In de fruitboomgaard wees me op stoelontwerp met een 3D illusie. Ik was direct verkocht toen ik het ontwerp zag.

Tekeningen en zaaglijst

Een van de oud-collega’s met wie ik nog contact heb is mechanisch ontwerper. Dat houdt in dat hij in 2 uur uit een CAD-CAM systeem een tekening met zaaglijst kan trekken, waar ik met Sketchup een week over doe. Aangezien ik veel liever met mijn handen bezig ben dan met mijn laptop, heb ik hem gevraagd of hij me wilde helpen. Ik heb, geïnspireerd door het ontwerp waar Merel me op wees, de specificaties voor mijn stoel opgesteld. En daarmee had hij binnen de kortste keren een tekening met zaaglijst voor mij:

Tekening stoel

Aan de slag

Ik heb een eiken balk gekocht en ben gaan zagen:

eiken balk

En gaan schuren en schaven:

balken schuren

En uitsparingen gaan beitelen waar de stoelen in elkaar vallen, gaan boren, deuvels gaan monteren en gaan lijmen:

beitelen

En dat heel vaak gaan herhalen.

En daarna het hout in de primer en in de parketlak gaan zetten, waarbij ik het geweldig mooi vond hoe de “spiegels” in eikenhout uitkwamen door de lak:

spiegels eikenhout

En toen was de stoel klaar:

bovenkant 3d stoel

zijkant 3d stoel

achterkant 3d stoel

stoelen los 3d

Dit vind ik nou zo geweldig aan FIRE: ik heb gewoon de tijd en energie om dit soort dingen op te pakken. En dat geeft me superveel voldoening, heerlijk.

Als je al FIRE bent, wat doe jij graag? En als je het nog niet bent maar wel op weg ernaar toe; wat lijkt jou leuk om te doen zodra je FIRE bent?

Wil jij, net als ruim 13.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2022 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   zijn affiliate links. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

19 Reacties

 1. Mooi gemaakt hoor!
  Eiken is mooi hout maar nadeel vind ik dat het zo vergeeld.
  Mijn ervaring is dat je dit goed kunt tegengaan door eerst een laag weisgrund aan te brengen en vervolgens 2 lagen naturel wasolie kz (extra slijtvast). Heb je voor dit project niks meer aan want hij staat al in de lak… Misschien tip voor de toekomst. Het spul is niet duur.
  Trouwens vandiktebank valt niet zo heel veel aan te leren vond ik. Eerder de fase er voor; de vlakbank.
  En die meubelmakers….pff wat een kennis bezitten die…..
  Nou veel plezier verder met je leuke hobby!!

Schrijf een reactie