Ik vind het heel leuk om zelf dingen te maken. En FIRE (Financial Independence Retire Early) geeft me de tijd en energie ervoor. Het door de coronacrisis noodgedwongen vele thuis zijn heb ik aangegrepen om mezelf te leren werken met een tafelzaag. Ik heb een stoel gemaakt die een optische illusie opwekt.

Snijplank met optische illusie

Ruim een jaar geleden ben ik gestopt met werken en sindsdien heb ik relatief veel tijd. Desalniettemin zijn de dagen veel te kort en veel te snel om. Maar goed, daar wou ik het deze post niet over hebben. Wel over een klus die ik geklaard heb en die ik geweldig vond om te doen.

Ik had hout in huis gehaald om een snijplank te gaan maken die een optische 3D illusie opwekt:

Snijplank met 3D effect

Naast leren werken met mijn tafelzaag zou ik met deze klus ook leren werken met een vandiktebank. Die laatste heb ik niet. Maar die wilde ik gaan gebruiken in een werkplaats, waar vrijwilligers je leren werken met zo’n apparaat. Leek me erg leuk om zo meteen wat andere meubelmaak-liefhebbers te leren kennen. Maar door de restricties ten gevolge van de coronacrisis kon ik daar niet terecht.

Stoel met optische illusie

Merel van In de fruitboomgaard wees me op stoelontwerp met een 3D illusie. Ik was direct verkocht toen ik het ontwerp zag.

Tekeningen en zaaglijst

Een van de oud-collega’s met wie ik nog contact heb is mechanisch ontwerper. Dat houdt in dat hij in 2 uur uit een CAD-CAM systeem een tekening met zaaglijst kan trekken, waar ik met Sketchup een week over doe. Aangezien ik veel liever met mijn handen bezig ben dan met mijn laptop, heb ik hem gevraagd of hij me wilde helpen. Ik heb, geïnspireerd door het ontwerp waar Merel me op wees, de specificaties voor mijn stoel opgesteld. En daarmee had hij binnen de kortste keren een tekening met zaaglijst voor mij:

Tekening stoel

Aan de slag

Ik heb een eiken balk gekocht en ben gaan zagen:

eiken balk

En gaan schuren en schaven:

balken schuren

En uitsparingen gaan beitelen waar de stoelen in elkaar vallen, gaan boren, deuvels gaan monteren en gaan lijmen:

beitelen

En dat heel vaak gaan herhalen.

En daarna het hout in de primer en in de parketlak gaan zetten, waarbij ik het geweldig mooi vond hoe de “spiegels” in eikenhout uitkwamen door de lak:

spiegels eikenhout

En toen was de stoel klaar:

bovenkant 3d stoel

zijkant 3d stoel

achterkant 3d stoel

stoelen los 3d

Dit vind ik nou zo geweldig aan FIRE: ik heb gewoon de tijd en energie om dit soort dingen op te pakken. En dat geeft me superveel voldoening, heerlijk.

Als je al FIRE bent, wat doe jij graag? En als je het nog niet bent maar wel op weg ernaar toe; wat lijkt jou leuk om te doen zodra je FIRE bent?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

21 Reacties

 1. Ontzettend mooi geworden! De stoel is het meest bizar wanneer je hem van de achterkant bekijkt, gaaf. Puik werk 🙂

 2. Mooi gemaakt hoor!
  Eiken is mooi hout maar nadeel vind ik dat het zo vergeeld.
  Mijn ervaring is dat je dit goed kunt tegengaan door eerst een laag weisgrund aan te brengen en vervolgens 2 lagen naturel wasolie kz (extra slijtvast). Heb je voor dit project niks meer aan want hij staat al in de lak… Misschien tip voor de toekomst. Het spul is niet duur.
  Trouwens vandiktebank valt niet zo heel veel aan te leren vond ik. Eerder de fase er voor; de vlakbank.
  En die meubelmakers….pff wat een kennis bezitten die…..
  Nou veel plezier verder met je leuke hobby!!

 3. Ik werd een beetje misselijk toen ik naar de stoel keek. Niet omdat ik hem lelijk vind, maar omdat de optische illusie goed is gelukt! Alsof ik in een gat viel! Hmm, hier kan je vast veel leuke woordspelingen op maken…
  Mijn complimenten.

 4. Dit vereist veel precisiewerk, ziet er heel strak uit! Ik vraag me af of je er op kunt gaan zitten. Zijn die kleine haakjes daar sterk genoeg voor?

  • Ik heb er wel even op gezeten zonder dat er iets kapot ging, maar ben er niet helemaal gerust op. Ik ga dan ook een aparte, inklikbare zitting maken voor de grootste stoel, zodat ik er met een gerust hart iemand op durf te laten zitten.

 5. Ga zo door..het geeft mij meer energie om sneller FIRE te willen worden. Ik heb nog alle tijd om te ontdekken waar ik veel tijd aan wil bestreden…nu maar eerst gezond blijven.

  • Mooi! En wat interessant om die verschillende fases te zien van het proces. Ik zou het erg leuk vinden als je meer over houtbewerking schrijft.
   Bedankt voor je blog, ik lees het altijd graag.

 6. Ik volg dit blog nu al langere tijd, interessant ook al heb ik niet de middelen flink te sparen. Ik klus graag en ben onder de indruk van je vakmanschap. Chapeau!
  Werkelijk een fantastisch meubel! Ook de snijplank is geweldig! Doet mij denken aan het werk van M.C. Escher.

  Vanaf mijn 16e wilde ik op 58-jarige leeftijd schuldenvrij zijn en met pensioen gaan. Destijds (in de vorige eeuw) kon je als ambtenaar met 40 dienstjaren met volledig pensioen.
  Tijden veranderen. Lang verhaal kort; ik ben nu 59 lentes jong en arbeidsongeschikt. Moet dus nog tot mijn 67ste werken wanneer ik zou herstellen maar dat zit er niet in.
  Dankzij mijn streven schuldenvrij te zijn, wat bijna gelukt is, is de hypotheek op te brengen ondanks 70% uitkering. Ik zoek nu iedere dag het zonnetje en geniet van de dag.
  Dus; het streven naar FIRE kan ook vanuit een wijzigende persoonlijke situatie voordelen bieden.

  • Top dat het streven naar FIRE jou ook voordelen gebracht heeft, ondanks de tegenslagen. Hopelijk hebben anderen ook wat aan die kijk!

 7. Super cool! Mooi gemaakt hoor.

  Wij zijn zeker nog niet Fire maar zijn wel alvast begonnen met wat we leuk vinden. In mijn geval begonnen met een voedselbos in mijn achtertuin (die is ruim 2ha) en mijn man kan zich helemaal uitleven met allerlei dingen om te bouwen. We wonen al op onze droomplek, en hoeven wat dat betreft niet op FIRE te wachten. Alleen iets meer tijd ervoor zou wel lekker zijn, daar proef ik nu wel van, nu we door corona bijna de hele tijd thuis zijn.