Beleggingsrendement

Nu het eerste kwartaal van 2017 voorbij is, heb ik gekeken hoe mijn indexbeleggingen gepresteerd hebben dit kwartaal. Mijn gewone beleggingen bij DEGIRO hebben 2.7% rendement gegeven in 3 maanden tijd. Mijn pensioenbeleggingen bij Brand New Day hebben 3.6% rendement gegeven in dezelfde periode. Gemiddeld dus ongeveer 1% beleggingsrendement per maand.

Eigenlijk is beleggingsrendement bekijken op een termijn van een kwartaal helemaal niet relevant. Het gaat bij beleggingen om de lange termijn, 10 jaar of langer. Na de korte termijn stijgingen komen er gegarandeerd ook weer dalingen. Het gaat om het lange termijn rendement, met mijn portefeuille gemiddeld 6-7% per jaar.

strand

Om op de lange termijn een goed beleggingsrendement te behalen is het cruciaal een strategie te hebben waar je je, ook in onrustige beurstijden, aan houdt. Daarvoor heb ik deze rationele, simpele beleggingsstrategie.

Maar omdat ik het gewoon leuk vind om bij de cijfertjes stil te staan hier de details van mijn beleggingsrendement van het afgelopen kwartaal:

Indexfondsen DEGIRO

Rendement aandelen

Van mijn aandelen wil ik de helft belegd hebben in VTI (Vanguard Total Stock Market; Amerikaanse bedrijven) en de helft in VXUS (Vanguard Total International Stock Market; niet Amerikaanse bedrijven) hebben. Zo heb ik wereldwijde spreiding tegen de laagst mogelijke kosten die ik ken.

VTI heeft 4.2% beleggingsrendement behaald in het eerste kwartaal (inclusief 0.5% dividend). VXUS kwam op 7.2% (inclusief 0.4% dividend). Gemiddeld hebben mijn aandelen indexfondsen dus 5.7% rendement gegeven in 3 maanden tijd (4.2% + 7.2% gedeeld door 2).

Rendement obligaties

Van mijn obligaties wil ik 75% belegd hebben in IEAC (iShares Core € Corp Bond UCITS ETF: bedrijfsobligaties). 25% wil ik belegd hebben in IEGA (iShares Core € Govt Bond UCITS ETF: staatsleningen).

IEAC heeft een rendement gehaald van -0.2% (inclusief 0.8% dividend). IEGA kwam op -1.6% (inclusief 0.4% dividend). Gemiddeld hebben mijn obligatie indexfondsen dus -0.9% rendement gegeven in 3 maanden tijd (-0.2% – 1.6% gedeeld door 2).

Totaalrendement indexfondsen DEGIRO

Met de verdeling die ik in mijn portefeuille aanhoud kom ik zo op een beleggingsrendement van 2.7% met mijn gewone beleggingen in het eerste kwartaal.

Herbalanceren

Ik houd mijn beleggingen niet wekelijks bij, maar wel maandelijks. Elke maand als ik mijn salaris binnen heb gekregen maak ik ongeveer de helft over naar mijn beleggingsrekening bij DEGIRO. Dit beleg ik vervolgens in dat fonds dat het de afgelopen maand het slechtst gedaan heeft. Zo beleg ik altijd tegen de markt in.

Ook kijk ik op dat moment of ik moet herbalanceren. Met mijn gewone beleggingen wil ik ongeveer 55% aandelen in portefeuille hebben en 45% obligaties, omdat ik evenveel obligaties in mijn portefeuille wil hebben als mijn leeftijd. Zo bouw ik het risico van mijn portefeuille af naarmate ik ouder word.

Als de positie van een fonds meer dan 5% afwijkt van de positie die ik wil dat het fonds heeft binnen mijn portefeuille, herbalanceer ik die positie. Ik verkoop het fonds of de fondsen die ik te veel in portefeuille heb. Daarna koop ik het fonds of de fondsen die ik te weinig in portefeuille heb.

Door de flinke koersstijgingen van mijn aandelen fondsen en de lichte daling van mijn obligatie fondsen heb ik wat aandelen fondsen verkocht en omgezet in obligatie fondsen.

Indexfondsen Brand New Day

Ik doe aan pensioenbeleggen omdat ik daar bijna 3 keer zoveel rendement mee behaal als met gewoon beleggen, zoals uitgelegd in deze post over pensioenbeleggen.

Mijn pensioenbeleggingen hou ik aan bij Brand New Day. Met mijn pensioenbeleggingen wil ik een andere verdeling hebben dan met mijn gewone beleggingen. Dit komt omdat mijn beleggingshorizon voor mijn pensioenbeleggingen een stuk langer is.

Mijn gewone beleggingen ga ik over een paar jaar aanspreken zodra ik gestopt ben met werken. Ik wil niet dat mijn volledige portefeuille dan net bijvoorbeeld 20% gedaald is door een beurskrach op de aandelenmarkt. Daarom heb ik een substantieel, steeds groter wordend deel obligaties in mijn portefeuille.

Mijn pensioenbeleggingen daarentegen spreek ik pas over ongeveer 25 jaar aan. Daardoor wil ik daarmee meer risico nemen. Ik heb met mijn pensioenbeleggingen dan ook 80% aandelen en 20% obligaties. Tegen de tijd dat mijn pensioendatum dichterbij komt bouw ik het deel aandelen in portefeuille pas af.

BND indexfondsen

Als aandelenbelegging heb ik het BND Wereld Indexfonds Unhedged. Als obligatiebelegging heb ik het BND Euro Obligatie Indexfonds.

Het BND Wereld Indexfonds Unhedged heeft 4.5% beleggingsrendement behaald in het eerste kwartaal van 2017. Het BND Euro Obligatiefonds heeft 1.0% rendement behaald. Met de verdeling die ik in mijn portefeuille aanhoud kom ik zo op een rendement van 3.6% met mijn pensioenbeleggingen bij Brand New Day in het eerste kwartaal.

Hoe was jouw eerste kwartaal van 2017?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?



Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie