1% beleggingsrendement per maand


strand

Beleggingsrendement

Nu het eerste kwartaal van 2017 voorbij is, heb ik gekeken hoe mijn indexbeleggingen gepresteerd hebben dit kwartaal. Mijn gewone beleggingen bij DEGIRO hebben 2.7% rendement gegeven in 3 maanden tijd. Mijn pensioenbeleggingen bij Brand New Day hebben 3.6% rendement gegeven in dezelfde periode. Gemiddeld dus ongeveer 1% beleggingsrendement per maand.

Eigenlijk is beleggingsrendement bekijken op een termijn van een kwartaal helemaal niet relevant. Het gaat bij beleggingen om de lange termijn, 10 jaar of langer. Na de korte termijn stijgingen komen er gegarandeerd ook weer dalingen. Het gaat om het lange termijn rendement, met mijn portefeuille gemiddeld 6-7% per jaar.

Om op de lange termijn een goed beleggingsrendement te behalen is het cruciaal een strategie te hebben waar je je, ook in onrustige beurstijden, aan houdt. Daarvoor heb ik deze rationele, simpele beleggingsstrategie.

Maar omdat ik het gewoon leuk vind om bij de cijfertjes stil te staan hier de details van mijn beleggingsrendement van het afgelopen kwartaal:

Indexfondsen DEGIRO

Rendement aandelen

Van mijn aandelen wil ik de helft belegd hebben in VTI (Vanguard Total Stock Market; Amerikaanse bedrijven) en de helft in VXUS (Vanguard Total International Stock Market; niet Amerikaanse bedrijven) hebben. Zo heb ik wereldwijde spreiding tegen de laagst mogelijke kosten die ik ken.

VTI heeft 4.2% beleggingsrendement behaald in het eerste kwartaal (inclusief 0.5% dividend). VXUS kwam op 7.2% (inclusief 0.4% dividend). Gemiddeld hebben mijn aandelen indexfondsen dus 5.7% rendement gegeven in 3 maanden tijd (4.2% + 7.2% gedeeld door 2).

Rendement obligaties

Van mijn obligaties wil ik 75% belegd hebben in IEAC (iShares Core € Corp Bond UCITS ETF: bedrijfsobligaties). 25% wil ik belegd hebben in IEGA (iShares Core € Govt Bond UCITS ETF: staatsleningen).

IEAC heeft een rendement gehaald van -0.2% (inclusief 0.8% dividend). IEGA kwam op -1.6% (inclusief 0.4% dividend). Gemiddeld hebben mijn obligatie indexfondsen dus -0.9% rendement gegeven in 3 maanden tijd (-0.2% – 1.6% gedeeld door 2).

Totaalrendement indexfondsen DEGIRO

Met de verdeling die ik in mijn portefeuille aanhoud kom ik zo op een beleggingsrendement van 2.7% met mijn gewone beleggingen in het eerste kwartaal.

Herbalanceren

Ik houd mijn beleggingen niet wekelijks bij, maar wel maandelijks. Elke maand als ik mijn salaris binnen heb gekregen maak ik ongeveer de helft over naar mijn beleggingsrekening bij DEGIRO. Dit beleg ik vervolgens in dat fonds dat het de afgelopen maand het slechtst gedaan heeft. Zo beleg ik altijd tegen de markt in.

Ook kijk ik op dat moment of ik moet herbalanceren. Met mijn gewone beleggingen wil ik ongeveer 55% aandelen in portefeuille hebben en 45% obligaties, omdat ik evenveel obligaties in mijn portefeuille wil hebben als mijn leeftijd. Zo bouw ik het risico van mijn portefeuille af naarmate ik ouder word.

Als de positie van een fonds meer dan 5% afwijkt van de positie die ik wil dat het fonds heeft binnen mijn portefeuille, herbalanceer ik die positie. Ik verkoop het fonds of de fondsen die ik te veel in portefeuille heb. Daarna koop ik het fonds of de fondsen die ik te weinig in portefeuille heb.

Door de flinke koersstijgingen van mijn aandelen fondsen en de lichte daling van mijn obligatie fondsen heb ik wat aandelen fondsen verkocht en omgezet in obligatie fondsen.

 

Indexfondsen Brand New Day

Ik doe aan pensioenbeleggen omdat ik daar bijna 3 keer zoveel rendement mee behaal als met gewoon beleggen, zoals uitgelegd in deze post over pensioenbeleggen.

Mijn pensioenbeleggingen hou ik aan bij Brand New Day. Met mijn pensioenbeleggingen wil ik een andere verdeling hebben dan met mijn gewone beleggingen. Dit komt omdat mijn beleggingshorizon voor mijn pensioenbeleggingen een stuk langer is.

Mijn gewone beleggingen ga ik over een paar jaar aanspreken zodra ik gestopt ben met werken. Ik wil niet dat mijn volledige portefeuille dan net bijvoorbeeld 20% gedaald is door een beurskrach op de aandelenmarkt. Daarom heb ik een substantieel, steeds groter wordend deel obligaties in mijn portefeuille.

Mijn pensioenbeleggingen daarentegen spreek ik pas over ongeveer 25 jaar aan. Daardoor wil ik daarmee meer risico nemen. Ik heb met mijn pensioenbeleggingen dan ook 80% aandelen en 20% obligaties. Tegen de tijd dat mijn pensioendatum dichterbij komt bouw ik het deel aandelen in portefeuille pas af.

BND indexfondsen

Als aandelenbelegging heb ik het BND Wereld Indexfonds Unhedged. Als obligatiebelegging heb ik het BND Euro Obligatie Indexfonds.

Het BND Wereld Indexfonds Unhedged heeft 4.5% beleggingsrendement behaald in het eerste kwartaal van 2017. Het BND Euro Obligatiefonds heeft 1.0% rendement behaald. Met de verdeling die ik in mijn portefeuille aanhoud kom ik zo op een rendement van 3.6% met mijn pensioenbeleggingen bij Brand New Day in het eerste kwartaal.

 

Hoe was jouw eerste kwartaal van 2017?

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12719 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een blauwe link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

27 gedachten over “1% beleggingsrendement per maand

  • Mr FOB Bericht auteur

   Dat zou niet gek zijn! Hoewel, in de opbouwfase ben ik ook niet vies van een lekkere koersdaling zodat ik goedkoop kan inkopen…

 • 3stappenplanBescheiden

  Ik ben druk aan het opbouwen, dus het is voor mij nog niet opportuun om naar het rendement te kijken. Doe ik dat stiekem toch dan kom ik op een rendement van ongeveer 3% voor het eerste kwartaal. Omdat hier relatief veel transactiekosten in verwerkt zitten ben ik niet ontevreden.

  • Mr FOB Bericht auteur

   3% in een kwartaal is 12% op jaarbasis, alle reden om tevreden te zijn inderdaad. Hoewel je in de opbouwfase eigenlijk beter af bent met negatief rendement, dan kun je goedkoop aankopen.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Yes, gewonnen! ;-). Rendement vergelijken zonder risicoprofiel van de portefeuille vergelijken zegt eigenlijk niets natuurlijk. Maar 2.2% in 3 maanden schiet ook lekker op!

 • Bas

  Mijn XIRR was 14,0% voor de 1e 3 maanden, dus voor het 1e kwartaal komt dat op 3.33%
  Portefeuille bestaat nu uit 25% Index ETFs (Vanguard), 30% olie (RD en Fugro), en nog wat kleins (Rabo, Novo Nordisk en Akzo Nobel). Ik heb wel een grote pluk Vanguard verkocht in Q1 vanwege wat hoogtevrees..

  • Mr FOB Bericht auteur

   Mooi rendement!
   Pas op met market timen. Pakt bijna altijd negatief uit.. Je rendement wordt namelijk maar door een paar dagen per jaar bepaald en die dagen zijn niet te timen. Op de lange termijn kun je het beste continu in de markt zitten en steeds herbalanceren naar je gewenste risicoprofiel.

 • Team CF

  Moet toe geven dat ik je strategie wat betreft herbeleggen en balanceren, door iedere maand het product te kopen dat het slechts gepresteerd heeft, een hele slimme actie vind. Ook goed dat je aangeeft dat als de overall balans te ver gaat afwijken, dat je toch de beleggingen koopt die al omhoog gegaan zijn. De combi van deze twee zou een mooi recept voor succes moeten zijn.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Bedankt. Probeer een Warren Buffet in het klein te zijn: rationeel handelen tegen de markt in 🙂