Nu ik 3 jaar FIRE ben, ben ik veel minder met geld bezig dan toen ik nog werkte.

Ik hield toen nauwkeurig mijn huishoudboekje bij met mijn inkomsten en uitgaven. En een excel-sheet waar ik in zag hoe ver ik op weg was naar FIRE bekeek ik regelmatig. Maar sinds ik de stap naar stoppen met werken heb gezet, ben ik niet veel meer bezig met deze cijfers.

Ik leef gewoon mijn leven. Spaarzaam omgaan met mijn geld is een gewoonte die dermate ingesleten is dat ik er niet meer over hoef na te denken of het bij hoef te houden. Als ik iets koop is het eigenlijk altijd een bewuste uitgave aan iets dat ik het geld ook echt waard vind.

We blijven met onze uitgaven onder de 3,5% safe withdrawal rate (simpel gezegd het percentage van je vermogen dat je jaarlijks op mag nemen zonder blut te raken).

Ons huis is voor een groot deel afgelost, onze woonkosten zijn zeer goed te behappen. Eerder schreef ik al over onze afwegingen tussen aflossen en beleggen. Sindsdien hebben we wel nog meer afgelost, aangezien spaargeld nog nauwelijks rendeert en ons wel vermogensbelasting kost.

Boodschappen doen we voornamelijk bij 2 supermarkten, waarbij we per winkel de goedkoopste producten meenemen. Dat is ook goed te overzien, ofschoon we natuurlijk ook merken dat de prijzen stijgen de laatste tijd. Eerder schreef ik waar wij op letten: Goedkoopste supermarkt en bespaartips boodschappen.

Mijn vrijwilligerswerk kost me niets. Reiskosten krijg ik vergoed (en heb ik een deel van de tijd niet, want dan fiets ik erheen).

Om meubels te kunnen maken heb ik flink geïnvesteerd in apparatuur, maar nu kost het me nog nauwelijks iets. Ik krijg de kosten voor het hout vergoed van degene voor wie ik een meubelstuk maak.

Zelfgemaakte nachtkastjes

Wielrennen doe ik ook graag en kost me nu ook vrijwel niets. Ik heb de spullen die ik ervoor nodig heb.

Windsurfen is mijn duurste hobby. Met name benzine voor een ritje op en neer naar het water gaat hard met de huidige prijzen aan de pomp.

Maar wat ik leuk vind om te merken: ik ben nauwelijks nog met geld bezig sinds ik FIRE ben. Veel minder dan toen ik nog niet FIRE was.

Hoe vaak ben jij met geld bezig? En wat hou je dan bij?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

18 Reacties

 1. Wat een prachtige nachtkastjes!!

  Ben ik veel met geld bezig? Sowieso eens per maand om de balans op te maken (laatste dag van de maand). Mijn beleggingen check ik zo eens per week. Daarnaast niet zoveel eigenlijk (behalve voor mijn blog natuurlijk).

 2. Mooi blog weer, kern is denk ik werken voor wat belangrijk voor je is en tevreden zijn met wat je hebt. Houtbewerking is ook een mooie down-to-earth hobby.
  Ik ben nog lang niet FIRE, ik doe aan een hybride variant; gewoon spreiden van risico. Stukje werken, stukje beleggen, huis kopen en mooier maken (hobby) en tegelijk niet gek gaan doen in de uitgaven. Elektrische auto was 2 jaar geleden geen financiele maar morele keus, ben nu blij dat het ook financieel super aantrekkelijk is. Ik spreid mijn aandelen ook over jouw strategie (VWCE) en de mijne (duurzame aandelen, nog bedankt voor je uitgebreide blogpost hierover).

 3. Met altijd de goedkoopste producten te kopen, houd je dan ook wel eens rekening met de afkomst (duurzaamheid) van een product? Ik vind het een steeds lastigere keuze, mooie duurzame producten tegenover de goedkoopste optie.

  • Ik koop niet altijd de goedkoopste producten, ik zoek naar de laagste prijs voor producten die aan mijn wensen voldoen. Waar mogelijk laat ik duurzaamheid meespelen.

 4. Mooie kastjes, heb je die met de hand gemaakt of machinaal?

  Financieel nog druk bezig met kijken naar het geld gezien we besloten hebben om dit jaar met pre pensioen te gaan op leeftijd van 35 en 2 kids! Ben benieuwd of we het financieel kunnen halen.

  • Na al 8 jaar bezig te zijn met FIRE is het vuur er sowieso wel een beetje uit bij mij. Waar ik jarenlang elke euro in en uit bijhield, ben ik daar sinds 2020 mee gestopt. Nog 1x per maand maak ik de balans op van mijn vermogen, verder kijk ik niet meer naar m’n uitgaven en beleggingen en gaat alles op de automatische piloot. Het niet onnodig geld uitgeven aan dingen waar ik te weinig waarde aan hecht, was toch al een gewoonte geworden (net zoals jij beschrijft). Het niet meer obsessief bezig zijn met elke maand een stukje richting een bepaald doel te komen heeft me meer rust gegeven.

   Waar ik nu mijn hobbytijd aan besteed, is het zoeken van lucratievere mini investeringen en handel aan- en verkopen waarvan ik vrij zeker weet dat het op korte termijn meer waard wordt. Er worden steeds meer dingen schaarser dus daar zijn steeds meer kansen in. Mijn vermogen is sindsdien een stuk harder gegroeid!

 5. ik heb mn geld in een bos gestopt waarin een hut staat. Dit bos is mijn duurste hobby, maar dat maakt me niet uit. Ik doe het graag en het is een van de dingen waarvoor ich echt leef. De noodzaak om te echt te willen stoppen met werken heb ik nog niet (ik vind mn werk leuk), al zou ik wel heel graag wat meer financiele buffer willen opbouwen.

 6. Je hebt het mooi voor elkaaar!
  Ik zou op zich ook kunnen stoppen met werken, maar heb een paar redenen om nog even door te gaan:
  1) ik maak nog extreem veel winst in mijn bedrijf. Verkopen is geen optie, dus ik ga nog maar even door, totdat ik geen winst meer maak.
  2) ik wil absoluut een superdeluxe leven blijven leiden. Dat betekent 15k netto per maand, dus 20k bruto. Dus ik wil mijn buffer graag nog een stuk steviger maken, zodat het 100% niet meer mis kan gaan, ook niet bij een enorme en lange beurscrash.
  Zo heb ik laatst een nieuwe auto gekocht van 365k. Dat is gelijk een flinke hap uit mijn (nood-)cashpositie. Dus die moet nu weer aangroeien.
  3) ik heb nog bouwplannen voor meer dan 1,5m, en die wil ik bekostigen uit mijn huidige inkomsten, niet uit mijn vermogen.

 7. Ik ben nu 2 jaar fire en, en zal dat ook blijven doen, maandelijks met budget en realisatie bezig.
  Overig een vraag mbt. Safe Withdrawal rate, SWR Ik ken onszelf een jaarlijks budget toe van vrij opneembaar vermogen gedeeld door resterende jaren tot pensioen. Huiswaarde is de ijzeren voorraad.
  Die 3,5 %SWR is met name op de.amerikaanse fire toegesneden, in Nederland krijg je altijd AOW en als het meezit pensioen. Die moet je toch corrigeren, ofwel je hebt een percentage voor en eenl ander , lager percentage na pensionering.

  • Ik durf niet te stellen dat je altijd AOW krijgt. Ik zou over een kleine 20 jaar aan de beurt zijn voor AOW, geen idee hoe de politieke vlag er dan bijhangt.

 8. Ik ben nu ruim 5 jaar FIRE en ik ben nog steeds met geld bezig. Jaarlijks het budget, maandelijkse uitgaven en met het rendement van de beleggingen. Aard van het beestje denk ik.

 9. Hoi, ik volg als een routine elke dag ’s ochtends mijn portefeuille en hou dit bij in een oud programma microsoft money.
  Hier staan al mijn gegevens in van af 1997 en ik zou het jammer vinden als bij overgang naar een ander programma deze gegevens verloren zouden gaan.
  Verder heb ik voor een groot gedeelte jouw ETF adviezen opgevolgd en zou dus ook eigenlijk verder niet meer dagelijks hoeven te kijken.
  Vraag mij wel eens af hoeveel geld je maximaal in zo’n Vanguard fonds mag stoppen; is er voor jouw gevoel een limiet aan?
  € 60.000 of € 100.00?

  • Hans Wouters

   Ik vind het knap dat je er op vertrouwt dat je inkomsten voor Fire zeker zijn; zeker na afgelopen voorjaar waarin de helft van mijn winst van 2021 in rook opging.
   Ik geef toe dit ik toch even de bibber had; waar stopt de neergang; maar inmiddels lijkt de zaak weer bijgetrokken.

  • Dips zoals dit voorjaar doen me tegenwoordig niet zoveel meer, de crash van 2008 vond ik indertijd wel pittig. Niet voor niets dat ik ondertussen 30-40% in deposito’s heb zitten en een grotendeels afgelost huis heb. En dat ik pensioen/AOW niet meegenomen heb in mijn FIRE-berekeningen. En dat ik een side-hustle heb (dit blog). Die veiligheidsmarges geven rust.