Vorig jaar waren we de uitdaging met onszelf aangegaan om een jaar lang geen kleding te kopen. Dat is ons gelukt met verrassend weinig moeite.

Dit jaar was ons streven maximaal €100 per persoon uit te geven aan kleding. Hoe is ons dat vergaan?

Kledinguitgaven afgelopen jaar

De kledinguitgaven van Mrs FOB

Kledinguitgaven topje rok

Mrs FOB heeft in het eerste half jaar €27.50 uitgegeven voor het op maat laten maken van een gekregen tweedehands topje en rok. Ook had ze een een schoenreparatie van €33.

Daarnaast heeft ze de volgende kledingstukken aangeschaft:

  • Twee onderhemden van €3 per stuk, samen dus €6.
  • Zes basis shirtjes van €10 per stuk, samen dus €60.
  • Een panty van €8.

Kledinguitgaven shirtjes

In totaal komt zij daarmee op €134.50. Ai, boven de €100 😉

De kledinguitgaven van mijzelf

In het eerste half jaar heb ik twee keer een reparatie aan een blouse laten uitvoeren. Een super aardige vrouw hier bij ons in het dorp doet dat voor een schijntje. Dat kostte me in totaal €6. Helaas viel die blouse daarna alsnog dusdanig uit elkaar dat die nu nog slechts dienst doet als schoenen poetsdoek.

In de tweede helft van dit jaar ben ik iets meer kwijt geweest. Ik heb om te beginnen vijf t-shirts gekocht. Dat kostte me in totaal €51.

kledinguitgaven

Daarnaast heb ik nieuwe, stevige profielzolen onder een paar schoenen laten zetten. Dat kostte me €31. Daarmee kan ik naar verwachting weer een paar jaar vooruit met die schoenen.

In totaal kom ik daarmee op €88 aan kledinguitgaven over afgelopen jaar.

Samen hebben we dus €222.50 uitgegeven.

Besparing

Volgens het Nibud geeft iemand van 18 jaar gemiddeld €50 tot €60 per maand, oftewel €55 aan kleding uit. Per jaar is dat €650. Voor twee personen samen komt dit op €1300. Ik heb geen bedrag voor iemand boven de 18 jaar kunnen vinden. Met €222.50 aan kledinguitgaven hebben we in vergelijking met dit bedrag dus bijna €1100 bespaard.

Het geld dat we bespaard hebben door alleen die kleding te kopen die we echt nodig hebben, hebben we op de ons vertrouwde manier belegd. Dit helpt ons om weer wat eerder te kunnen stoppen met werken. Een goede deal wat ons betreft!

Kledinguitgaven volgend jaar

Volgend jaar zullen wel wat meer uit moeten gaan geven, omdat het slijtagespook steeds meer met ons mee komt kijken. We zullen wederom alleen dat geld aan kleding en kledingreparaties uitgeven dat we echt noodzakelijk achten. Ik verwacht op die manier volgend jaar minder dan €200 uit te geven. Die aanpak bevalt ons uitstekend!

Hoeveel heb jij uitgegeven aan kleding dit jaar?

Wellicht ook interessant: ik heb eerder ook geschreven hoe wij besparen op boodschappen.

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?



Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie