kledingkastAfgelopen kerstvakantie spraken we af dit jaar geen kleding te kopen. Hoe staan we er voor?

Besparing aan kleding 119 euro per maand

In de afgelopen kerstvakantie zat ik te inventariseren hoeveel geld ik waaraan had uitgegeven vorig jaar. Het was een duur jaar geweest. Investeringen in dubbele beglazing in ons huis, een dure (prachtige) reis naar Canada, een nieuwe fiets. Uitgaven aan dingen die we belangrijk vonden, maar die wel een aanslag waren op ons budget. En die ervoor zorgden dat onze spaarquote onder druk stond.

Ik bekeek of ik posten zag in mijn uitgaven waar ik op dacht te kunnen besparen zonder aan plezier of comfort in te leveren. En de post die eruit sprong was kleding (inclusief schoenen, jassen, sportkleding, etc.). 2015 was voor mij een uitzonderlijk duur jaar geweest op het gebied van kleding. In 2015 gaf ik in mijn eentje daaraan 1426 euro uit, oftewel gemiddeld 119 euro per maand. Wat, zoveel?? Ja, zoveel. Weliswaar een aantal investeringen voor de langere termijn welke hard nodig waren, maar toch een hoop geld.

kledingkast open

De uitdaging

Je snapt dat ik dus heel wat goede kleding in de kast had hangen. Mijn vrouw had ook heel wat hangen. Dus vroegen we ons af hoe het zou zijn als we in 2016 geen geld aan kleding uit zouden geven. Wat, 0 euro?? Ja, 0 euro. Zouden we het gemis van af en toe een mooi nieuw kledingstuk aan kunnen trekken kunnen weerstaan? Zouden we de lol van door de stad lopen en rondsnuffelen missen? Zouden we het een jaar lang volhouden?

De tussenstand

We hebben nog geen sok gekocht dit jaar. Het lukt ons om ons aan de afspraak te houden. En de afspraak tot eind dit jaar volhouden gaan we met gemak redden.

Ik ben wat dit betreft ook een echte man. Ik mis het kleding shoppen geen seconde. Ik heb er werkelijk geen enkel probleem mee dat ik in dezelfde kleding loop als vorig jaar. Ik ben ervan overtuigd dat geen enkele collega van me er ook maar een seconde mee bezig is waar ik in loop. Ik geniet van het geld dat ik uitspaar en elke maand in extra beleggingen kan steken.

Voor mijn vrouw ligt het net iets anders. Toen ze laatst met een collega door de stad liep besefte ze zich dat ze er bijna een jaar niet geweest was. En toen besefte ze zich dat ze de sfeer in de stad  toch wel erg leuk vindt. En op dat moment miste ze de vrijheid om iets aan te schaffen wat ze leuk vond, omdat we de afspraak van dit jaar geen kleding kopen hebben.

Mijn vrouw zegt me terwijl ik dit schrijf: “Ik verlang er nu wel naar om in het nieuwe jaar oude broeken die ik al tienduizend keer heb aangehad in de winter (lees: al minstens 5 jaar oud zijn) te vervangen door een aantal nieuwe exemplaren die ik in de uitverkoop zal kopen.”

Lange termijn besparing

Ik reken alles graag om naar de besparing op de lange termijn. Omdat die besparing groter is dan die van dit moment zelf, en dus meer motiveert. En omdat de besparing van nu inclusief rendement de echte besparing is die ik maak.

Nou kunnen we het natuurlijk niet volhouden om nooit meer kleding te kopen. Maar als we op termijn nou eens de helft minder uit weten te geven dan in 2015. Dan bespaar ik 119/2 euro per maand = 60 euro per maand. En we weten ondertussen dat we een maandelijkse besparing keer 173 moeten doen om te bepalen wat die besparing ons in 10 jaar tijd oplevert. Dat is dus ruim 10.000 euro!! Wow, dat is het langer doorlopen in de kleding die ik heb me wel waard.

Hoeveel geef jij jaarlijks aan kleding uit? Heb jij ook wel eens een tijd geen kleding gekocht? Hoe beviel je dat?

Meer tips hoe je eerder kunt stoppen met werken?: Eerder stoppen met werken – 11 tips

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

19 Reacties

 1. Ik snap uberhaupt niet waarom mensen zo veel kleding moeten hebben en ook niet waarom mensen het leuk vinden iets te kopen. Wij hebben met z’n tweeen minder dan jij op de foto laat zien. Toch werkt het voor ons niet om verplicht geen kleding te kopen. Het jaar daarna kopen we dan dubbel, omdat dan echt alles op is. We gaan daarom twee keer per jaar shoppen en werken dan een lijstje af. Niet meer en niet minder.

 2. Wannabe Mrs Mustache Reageer

  Grappig, ik heb net een vriendin uitgedaagd om een jaar lang geen kleding te kopen…

 3. Simpel,met een snufje liefde. Reageer

  Ik koop 2 keer per jaar kleding. Ik vul dan voornamelijk mijn eigen kleding bij als mijn broeken versleten zijn etc. Ik heb een minimale garderobe dus het slijt bij mij een stuk sneller omdat ik het zoveel draag en was. Mijn jongens zijn nog volop in de groei dus ik moet echt elke lente en herfst een nieuwe garderobe voor ze kopen. Ik geeft het meeste geld uit aan kleding voor de kinderen. Ik denk dat ik ongeveer op de 300 euro per halfjaar zit voor de kinderen en voor mezelf rond de 50 tot 100, dit is dan wel inclusief schoenen en die zijn al erg duur als je een goed paar wilt kopen. Mijn kinderen kunnen ongeveer een half jaar met schoenen doen, ik doe er een paar jaar mee.

 4. Als je normaal gesproken veel uitgeeft aan kleding, dan kun je ook veel besparen.
  Ik geef, over zes jaren gerekend, 200 euro per jaar uit aan kleding. Dat is dus in 6 jaar minder dan jij in 2015 hebt uitgegeven.
  Als ik over zes jaar kleding + schoeisel reken, wordt het plaatje iets anders, dan komt er nog 95 euro per jaar bij.

 5. Wat goed zeg dat je het hebt volgehouden! En je bent er bijna. Ik weet eigenlijk niet hoeveel ik aan kleding uitgeef per jaar. Maar het zal niet veel meer zijn dan zo’n 200 euro zou ik denken.

 6. Wij mikken met zijn tweeen op ongeveer 600 per jaar, maar dat kan nu omdat we in de loop der jaren een aardige kleding voorraad hebben opgebouw. Nu zijn we er laatst nog eens goed doorheen gegaan met de verhuizing, resultaat is dat we ongeveer 10 verhuisdozen hebben gedoneerd aan de kringloop (en dan dus nog genoeg hebben hangen….).

  • Wow, dat was een flinke voorraad die jullie hadden! Mooi hoor, 600 euro met z’n tweeën

  • Die voorraad ging ook helemaal nergens meer over, allemaal nog zooi van onze jeugd/studie/eerste werk jaren. Heel veel van deze kleding werd niet of bijna nooit gebruikt. Hebben nu een veel meer georganiseerde kleding kast, maar er zou nog steeds wel wat meer vanaf kunnen. De reden waarom we dit niet doen, als er nu spullen op zijn worden ze in eerst instantie niet vervangen maar vangen we het op met wat we nog wel hebben.
   Ook blijkt dat de kringloop prima spul heeft, ook voor je werk (zoals Mrs CF al een paar keer heeft gemerkt), kunnen daarom nu ook het budget wat meer beperkt houden. Zal alleen niet altijd zo blijven, zeker niet als die kleine wat ouder gaat worden.

 7. Man en ik zitten dit jaar op gemiddeld zo’n €85 per maand, maar daarvan is het merendeel van mij. (hij heeft kleding van werk)
  Daarnaast ben ik er dit jaar bewuster mee bezig, vorig jaar zijn er wat dingen aangeschaft omdat ik de jaren daarvoor nauwelijks kleding kocht en dat allemaal oud en versleten raakte.
  Dit jaar meer kosten door zwangerschap (ander ondergoed, pyamabroek, extra leggings, duurdere slippers met een heel goed voetbed – waar ik dan weer meerdere jaren mee kan doen)

  • Samen €85 per maand, dat overschreed ik vorig jaar nog in mijn eentje! En dat met een inhaalslag omdat je in voorgaande jaren weinig had gekocht. Goed bezig.

 8. Een jaar lang, dat is wel knap. Mijn ervaring is dat je eigenlijk bijna altijd dezelfde dingen draagt, ongeacht hoeveel er in je kast hangt. En bij de meeste vrouwen hangt daar toch een heleboel is-het-net-niet-helemaal uit de uitverkoop tussen. Hier ook een zeer minimale kledingkast, ik gok 40 stuks incl. jassen, bikini, sieraden en schoenen maar wel stuk voor stuk dingen die ik echt heel graag draag. Als ik nu iets koop, koop ik (in elk geval de duurdere dingen als jassen en schoenen) met het idee dat ik ze de komende 10 jaar wil dragen. Dat scheelt uiteindelijk meer geld dan koopjes scoren in de uitverkoop in mijn geval, en het maakt heel blij 🙂

  • Een jaar klinkt lastiger dan het is. Althans voor ons, het kost ons nauwelijks of geen moeite. Wat ook helpt is dat we in het weekend vaak aan het hobbyen zijn in ons ouwe kloffie. Blijft de goede kleding langer mooi.
   10 jaar gebruik gaan maken van je nieuwe aankopen, een mooi doel!

 9. Minimaal Leven Reageer

  Ik durf het niet precies te zeggen, maar ik gok rond de 250-500 euro per jaar. Ik koop iets als het versleten is, hou absoluut niet van shoppen maar als ik iets zie dat ik wil hebben dan haal ik het wel. Dat, en ik moest laatst mijn schoenen vervangen. Ik koop Doc’s, die zijn 150 euro, maar daar doe ik wel drie a vier jaar mee. Als ik van de van Haren shop, ben ik veel duurder op jaarbasis uit, omdat die altijd na drie maanden kapot gaan.

  Ik heb nu een lijst van dingen waar ik op zoek ben – en als ik die tegenkom voor een fatsoenlijke prijs dan haal ik dat gewoon.

  • Netjes hoor, zo’n budget! Als ik schoenen koop, dan koop ik ook goede om dezelfde reden als jij. Ik doe er ook 3-4 jaar mee, wel een paar keer zolen/hakken vervangen tussendoor.

 10. Al 2 jaar zo rond de € 150 per jaar. Hier zitten ook stomerijkosten, reparatie van schoenen etc bij. Vooral wat vervanging van basisshirts. Ik heb mijn kledingkast geminimaliseerd en zo 3 keer per jaar wissel ik mijn garderobe vanuit mijn eigen voorraad. Zo kan ik het nog wel een flink aantal jaar volhouden.

  • Zo Willemien, daar kan ik nog wat van leren! Mooi streven voor mij om in de komende jaren ook op een dergelijk getal uit te komen.