Kledinguitgaven afgelopen jaar


Hoeveel geld gaven wij afgelopen jaar uit aan kleding? We hadden als doel om maximaal 100 euro aan kledinguitgaven te hebben. Is besparen op kleding ons gelukt?

Vorig jaar waren we de uitdaging met onszelf aangegaan om een jaar lang geen kleding te kopen. Dat is ons gelukt met verrassend weinig moeite.

Dit jaar was ons streven maximaal €100 per persoon uit te geven aan kleding. Hoe is ons dat vergaan?

Kledinguitgaven afgelopen jaar

De kledinguitgaven van Mrs FOB

Kledinguitgaven topje rok

Mrs FOB heeft in het eerste half jaar €27.50 uitgegeven voor het op maat laten maken van een gekregen tweedehands topje en rok. Ook had ze een een schoenreparatie van €33.

Daarnaast heeft ze de volgende kledingstukken aangeschaft:

 • Twee onderhemden van €3 per stuk, samen dus €6.
 • Zes basis shirtjes van €10 per stuk, samen dus €60.
 • Een panty van €8.

Kledinguitgaven shirtjes

In totaal komt zij daarmee op €134.50. Ai, boven de €100 😉

De kledinguitgaven van mijzelf

In het eerste half jaar heb ik twee keer een reparatie aan een blouse laten uitvoeren. Een super aardige vrouw hier bij ons in het dorp doet dat voor een schijntje. Dat kostte me in totaal €6. Helaas viel die blouse daarna alsnog dusdanig uit elkaar dat die nu nog slechts dienst doet als schoenen poetsdoek.

In de tweede helft van dit jaar ben ik iets meer kwijt geweest. Ik heb om te beginnen vijf t-shirts gekocht. Dat kostte me in totaal €51.

kledinguitgaven

Daarnaast heb ik nieuwe, stevige profielzolen onder een paar schoenen laten zetten. Dat kostte me €31. Daarmee kan ik naar verwachting weer een paar jaar vooruit met die schoenen.

In totaal kom ik daarmee op €88 aan kledinguitgaven over afgelopen jaar.

Samen hebben we dus €222.50 uitgegeven.

Besparing

Volgens het Nibud geeft iemand van 18 jaar gemiddeld €50 tot €60 per maand, oftewel €55 aan kleding uit. Per jaar is dat €650. Voor twee personen samen komt dit op €1300. Ik heb geen bedrag voor iemand boven de 18 jaar kunnen vinden. Met €222.50 aan kledinguitgaven hebben we in vergelijking met dit bedrag dus bijna €1100 bespaard.

Het geld dat we bespaard hebben door alleen die kleding te kopen die we echt nodig hebben, hebben we op de ons vertrouwde manier belegd. Dit helpt ons om weer wat eerder te kunnen stoppen met werken. Een goede deal wat ons betreft!

Kledinguitgaven volgend jaar

Volgend jaar zullen wel wat meer uit moeten gaan geven, omdat het slijtagespook steeds meer met ons mee komt kijken. We zullen wederom alleen dat geld aan kleding en kledingreparaties uitgeven dat we echt noodzakelijk achten. Ik verwacht op die manier volgend jaar minder dan €200 uit te geven. Die aanpak bevalt ons uitstekend!

Hoeveel heb jij uitgegeven aan kleding dit jaar?

 

Klik op onderstaande afbeelding als je deze post wilt bewaren op Pinterest:

Hoeveel geld gaven wij afgelopen jaar uit aan kleding? We hadden als doel om maximaal 100 euro aan kledinguitgaven te hebben. Is besparen op kleding ons gelukt?

 

Wellicht ook interessant: ik heb eerder ook geschreven hoe wij besparen op boodschappen.

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12719 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een blauwe link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

32 gedachten over “Kledinguitgaven afgelopen jaar

 • Zuinige Zeeuw

  Het valt me op dat ik voornamelijk kledinguitgaven heb voor de kinderen. Ze groeien als kool (gelukkig) Maar telkens als je denkt, kind zit goed in de kleren kun je weer overnieuw beginnen. Spijkerbroeken en schoenen leven helaas niet erg lang.
  Zelf ben ik tevreden met een overzichtelijk stapeltje kleding voor mezelf. Af en toe wordt deze aangevuld met iets uit de kringloop of een krijgertje.
  voor de kids slaag ik helaas vrijwel nooit bij de kringloop.

 • Marja Mulder

  Ik heb heel veel schoenen en laarzen. Ik kan nu geen hakken hoger dan 4 cm meer aan door een voetblessure. Heb 5 paar laarzen verkocht via marktplaats en 1 paar door de schoenmaker de hakken 2 cm laten afzagen. die zitten nu weer lekker en mijn schoenenkast is een stuk ruimer. Daar word ik blij van. Ik koop niks meer en probeer nu ook schoenen te verkopen maar de meeste zijn zomerschoenen dus nog even wachten op het juiste moment.

 • dertigermetkids

  Hou t niet zo bij. maar met 2 groeiende kids sowieso wel meer kwijt en ik wil juist eens meer investeren in leuke kleding ipv kastvulling en leuk ipv makkelijk en goedkoop…. voor mezelf maar ook voor de kids.. en helaas slijt kleding soms sneller dan ze groeien dus nu maar weer een stuk of 6 broeken besteld bij wehkamp..:( geen hele dure maar toch een klap geld in 1x, maar wat hij heeft is zo enorm versleten…

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik kan me voorstellen dat je leuke kleding wilt en dat een paar opgroeiende kids ook zo zijn invloed heeft op de kledingkast

 • Ineke

  Ik kocht al weinig tot niets nieuw maar halverwege dit jaar gestart met ‘the compact’. Die kreet komt van een Amerikaans blog en houdt in dat je niets nieuws koopt. Niet alleen kleding maar ook andere dingen. Een leuke uitdaging vind ik. Het enige wat nieuw mag van mezelf is onderkleding en sokken. Ik dacht eergisteren mooie thermoshirts gescoord te hebben, wel nieuw, voor een klein prijsje maar ze zijn dus veel te groot, die gaan dus weer retour. De oude wollen onderhemdjes met lange mouwen zijn al 30 (kom nog maar eens om zulke kwaliteit) jaar oud en erg lelijk, maar ze voldoen nog wel. Dus draag ik die toch nog maar verder af voor mijn vrijwilligerswerk op het asiel.

  Wel vanmiddag mijn ‘kerstjurk’ gekocht in de kringloop. Na die tijd ook zeer geschikt voor kantoor. Prijs? € 3,95 en hele mooie kwaliteit. Daar geniet ik dus van.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Mooie uitdaging! Ik geniet ook van lang doen met spullen. Heb mijn winterjas van zeker 15 jaar oud vorige week weer waterdicht gemaakt, kan weer jaren mee, geeft goed gevoel.

 • Myrthe

  Ik heb nog een paar dagen te gaan in mijn Niet Koop Jaar en ben nog een beetje op zoek naar hoe ik dat volgend jaar ga doen. Het slijtagespook staat al in de gang dus er moet wel wat gebeuren en veel kan tweedehands, kringloop en marktplaats maar de echt specifieke wensen niet. En ethisch verantwoord is wel een dingetje en denk dat tshirtjes van 3 euro daar misschien niet helemaal aan voldoen. Maar dat ik niet helemaal los ga gelijk staat vast!

 • Peter

  Vorig jaar €3.667 met zijn tweeën (ik 25% en mijn vrouw 75%). We hadden representatief werk, dus moesten we er goed uit zien. Dit jaar heb ik niet gewerkt. Mijn vrouw wel. In januari ga ik de stand van 2017 opnemen. Als we beiden niet meer werken zal deze post aanzienlijk lager uitvallen. Hoop ik 😉

  • Mr FOB Bericht auteur

   Zoals ik in deze post heb laten zien moet je om uit te rekenen wat een maandelijkse besparing je in 10 jaar oplevert de besparing met 173 vermenigvuldigen.

   Als jullie je maandelijkse uitgaven van 3667/12 = 306 euro weten terug te brengen naar het Nibud gemiddelde van 110 euro voor 2 personen, dan levert je dat in 10 jaar tijd dus 173 * (306-110) = 33.908 euro op.

   Wellicht dat dat besef je helpt om je hoop in jullie overtuiging om te zetten ?

 • Huib

  Super dat jullie dat is gelukt! Ik blijf meestal wel onder de 200 euro per jaar, exclusief schoenen.
  Omdat ik regelmatig in portugal verblijf koop ik daar ook wel kleding op de markt: spijkerbroek 10 euro.
  Hoewel dat nog wel prijzig is want ik vlieg voor 20 euro (enkele reis).
  Nu nog mijn ecologische footprint omlaag brengen…