jurkMrs FOB en ik gaan met elkaar de uitdaging aan om in 2017 maximaal 100 euro per persoon aan kleding uit te geven. Doe je mee?

Een jaar geen kleding kopen

Afgelopen jaar hadden Mrs FOB en ik afgesproken een jaar geen kleding te kopen. Het verraste ons hoe weinig moeite ons dat gekost heeft. We vonden het eigenlijk vooral leuk door de besparing die het opleverde en doordat we hiermee wat duurzamer leefden. We beseften ons vooral hoe onzinnig het is om kleding te vervangen die nog heel draagbaar is, alleen omdat je je hebt laten verleiden om wat nieuws te kopen.

Milieu

Het voelt goed voor ons het milieu minder te belasten door kleding pas te vervangen zodra die versleten is. De productie van katoen is een van de meest vervuilende milieuactiviteiten die je kunt bedenken. Katoen vraagt heel veel water en grote hoeveelheden insecticiden en pesticiden.

Maximaal 100 euro voor kleding in 2017

We vroegen ons af of we dit komend jaar weer zo zouden gaan doen. Nou heb ik 2 nieuwe overhemden en een paar shirtjes nodig. En mijn vrouw heeft wat shirtjes en een broek nodig. Maar het lijkt ons wel leuk om een vergelijkbare nieuwe uitdaging aan te gaan. Mrs FOB en ik gaan met elkaar de uitdaging aan om in 2017 maximaal 100 euro per persoon aan kleding uit te geven.

trui

Uitverkoop en tweedehands

Wij zijn van plan in 2017 alleen kleding met minimaal 50% korting in de uitverkoop of tweedehands aan te schaffen. Wellicht voor de doorgewinterde consuminderaars onder ons al een gewoonte. Kopen in de uitverkoop was voor Mrs FOB overigens voor 2016 ook al een sport.

Tweedehands kleding kopen zijn we mee in aanraking gekomen toen we laatst bij de tweedehands winkel, op zoek naar een kampeerartikel, op een hele afdeling met voornamelijk dameskleding stuitten. Deze kleding zag er nog heel goed uit en de prijzen waren echt gunstig. Mrs FOB is zeker van plan in 2017 daar eerst eens een kijkje te gaan nemen!

Doe je mee?

Doe je mee met de uitdaging om maximaal 100 euro aan kleding uit geven in 2017? Of vind je dat te soft en ga je hardcore voor de 0 euro? Of doe je mee voor een ander maximaal bedrag?

Wil je naast de tip om te besparen op je kledinguitgaven nog andere tips die kunnen helpen eerder te stoppen met werken?: Eerder stoppen met werken – 11 tips

Wil jij, net als ruim 13.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2022 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   zijn affiliate links. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

29 Reacties

 1. post: Maximaal 100 euro voor kleding in 2017:
  Hoe gaat het dit jaar met de uitgaven voor kleding?
  Bij deze post staat een foto van een leuke jurk. Mag ik vragen wat voor merk dit is?

  • Voor het eerst in 10 jaar heeft mijn vrouw dit jaar zowel zomer- als winterschoenen gekocht. Ook heeft ze wat shirtjes gekocht. Ze was in totaal €430 kwijt.

   Ik heb een spijkerbroek van Bijenkorfcardpunten “gekocht”, die was daarmee gratis. Ook nog wat t-shirts, ondergoed en een vest, bij elkaar €170 euro.

   Het jurkje is van Esprit, uit de collectie van ±10 jaar geleden.

 2. Je kunt ook goedkoop kleding kopen in het buitenland. Denk maar aan landen als Turkije(1 euro = 4TL) ongeveer. Als een kwalitatieve hemd(c&a, h&m kwaliteit) daar 60TL kost, maakt dat 15 euro hier…uiteraard bezorgkosten niet meegerekend, maar er gaat altijd wel iemand naar turkije die dat kan meenemen.

  • Dankjewel! We vinden het inderdaad leuk.

   En het gaat goed. Ik heb tot nu toe 6 euro aan kleding uitgegeven voor 2 reparaties in 2017. Mrs FOB komt op 27.50 voor het op maat laten maken van een gekregen tweedehands topje en rok.

 3. Ik denk dat dit me wel moet lukken :). Ik heb als streven om komend jaar te leven van 50 euro per week voor boodschappen, verzorgingsartikelen, babyspullen, kinderkleding, cadeautjes en nog wat dingen… Met 4 personen (manlief, ikzelf, dochter van 3,5 en zoon van 6 maanden), dus toch best een uitdaging… Alleen niet te hopen dat manlief nieuwe schoenen nodig heeft, die zijn 2ehands niet te krijgen ;)… Succes!
  Groet, Adrianne
  aad-actief.blogspot.nl

  • Wow, indrukwekkend! Dat zijn wij met z’n tweeën al ruimschoots aan boodschappen kwijt… Jij ook succes!

 4. Bij mij vallen schoenen, reparaties, stomerij en sportkleding hier ook onder. Vorig jaar is het me gelukt om dit onder de € 150 te houden. Helaas bleek mijn regenbroek versleten te zijn en een goede regenbroek is onontbeerlijk als je veel fietst. Daarom stel ik er ook bepaalde eisen aan: ritsen van beneden tot boven, goede reflectievlakken en niet onbelangrijk pijpen die verder strekken dan net boven mijn enkels en hop daar gaat weer € 80. Nieuwe rits in mijn laars € 40 (nieuwe laarzen van dit merk zijn € 200+) en dan nog wat nitty gritty dingen als sokken, panties en ondergoed. Dit jaar blijken mijn wandelschoenen beond repair te zijn, die ga ik maar bij elkaar sparen bij mijn verjaardag, ze moeten nog even volhouden tot eind Q3 dus.

  • Ja, zodra het slijtage spook opdoemt kunnen de kosten toch behoorlijk oplopen. Maar mooi hoor, 150 euro inclusief alles!

Schrijf een reactie