Interactive Brokers is, gemeten naar het aantal transacties, de grootste broker ter wereld. Daarnaast is het een goedkope broker met veel aanbod, waaronder een aantal uitstekende ETF’s.

Ook worden in veel gevallen je effecten zonder tussenstap bij de zwaar gereguleerde landelijke centrale bewaarinstellingen aangehouden. In Nederland kun je rechtstreeks via Interactive Brokers beleggen. Tijd voor een Interactive Brokers review.

Interactive Brokers Nederland

De hoofdvestiging van Interactive Brokers is gevestigd in de Verenigde Staten. In Nederland kun je beleggen bij Interactive Brokers via hun Ierse dochter. Deze heeft als afkorting IBIE. De voertaal op hun website en van hun klantenservice is Engels, de beleggingsapp is in het Nederlands.

De broker is genoteerd aan de Nasdaq met ticker IBKR en heeft ruim 2,4 miljoen klanten.

Interactive Brokers beleggingsmogelijkheden

Interactive Brokers heeft een erg ruim aanbod aan beleggingsmogelijkheden. Via hen kun je beleggen op 150 beurzen in 33 landen en kun je op je account inleggen en handelen in 27 verschillende valuta. Je kunt handelen in aandelen, obligaties, ETF’s, beleggingsfondsen, opties, futures, valuta, indices en grondstoffen.

Ik ben met name geïnteresseerd in ETF’s, aangezien je daarmee met slechts één of enkele ETF’s tegen zeer lage kosten met wereldwijde spreiding kunt beleggen in aandelen.

Interactive Brokers biedt verschillende platforms aan via welke je kunt beleggen. Zie hier voor een overzicht.

De IBKR Global Trader app, een van Interactive Brokers’ mobiele apps, is eenvoudig in gebruik. Evenals de zogenaamde Client Portal, de webgebaseerde versie van het handelsplatform zelf. Voor beginnende beleggers zijn dit de geschiktste keuzes.

Voor ervaren beleggers die veel handelsmogelijkheden wensen is de Trader Workstation (TWS) de voor de hand liggende keuze. Ook de onlangs geïntroduceerde IBKR Desktop kan dan interessant zijn.

Rente tot 4,83% op cash saldo

Je krijgt rente op cash saldo boven de 10.000 euro of dollar. Die rente is tot 3,195%* voor euro’s en 4,83% voor dollars, naarmate het saldo van je cash en beleggingen samen oploopt. Hier vind je een calculator waarmee je precies kunt zien hoeveel rente je ontvangt.

*Vanaf 19 juni 2024.

Welke ETF via Interactive Brokers?

Ik ben een groot voorstander van beleggen via ETF’s. Zo heb je via één of enkele fondsen wereldwijde spreiding tegen lage kosten binnen handbereik.

Er is een aantal punten waar je op moet letten bij het uitkiezen van een fonds. Zie ETF’s kiezen; 6 punten om op te letten.

In De beste ETF in 2024 leg ik uit wat de ETF’s van mijn voorkeur zijn. In de meeste ETF’s uit dat lijstje kun je beleggen via Interactive Brokers.

Als je het heel eenvoudig wilt houden, dan kun je met één enkele, degelijke, goedkope Vanguard ETF wereldwijd gespreid beleggen: Vanguard FTSE All-World UCITS ETF met als afkorting VWCE of VWRL. Deze afkorting wordt ook wel de ticker genoemd. VWCE herbelegt dividend automatisch voor je, VWRL keert dividend uit. Update: sinds februari 2024 is de Amundi Prime All Country World UCITS ETF (met als afkorting WEBG) een goedkoper en goed alternatief voor VWRL/VWCE. De onderstaande stappen kun je daarbij voor WEBG ook gewoon volgen.

VWCE aanschaffen via Interactive Brokers: stap voor stap uitleg

Ik leg uit hoe je VWCE kunt aanschaffen via de eenvoudige IBKR Global Trader app. Zorg hierbij dat je voldoende saldo op je account hebt staan om de aankoop te kunnen betalen. Saldo kun je met behulp van de Global Trader app storten. Klik op “Storten” en doorloop de stappen. Schrijf vervolgens vanaf je bank het bedrag dat je wilt storten over naar de aangegeven rekening. Het kan een paar uur duren voordat het overgemaakte geld in je account binnen is. Daarna kun je VWCE gaan aanschaffen.

 1. Open de IBKR Global Trader app en klik op de blauwe button “Transactie”:
interactive brokers nederland transactie

2) Type in het zoekveld “VWCE” en klik op de tekst:

interactive brokers nederland vwce

3) Klik op “Koop”:

interactive brokers nederland review: koop knop

4) Als je op “Aandelen” klikt, dan verandert dat in “EUR”. Door er opnieuw op te klikken verandert het weer terug in “Aandelen”. Kies dus of je een bepaald aantal stukken VWCE wilt aanschaffen of dat je voor een bepaald bedrag VWCE wilt aanschaffen. In dat laatste geval krijg je precies dat bedrag aan VWCE stukken dat je als bedrag opgeeft, ook als dit resulteert in bijvoorbeeld 100,7 stuks VWCE:

interactive brokers nederland keuzeknop

5) Kies of je met een zogenaamde Limietprijs aan wilt schaffen. Ik kies altijd een Limiet order, zodat ik zeker weet dat ik niet meer betaal voor het fonds dan dat ik in het vakje “Limietprijs” invul. Ik vul daar typisch de “Laat”-prijs in die getoond wordt. Dat is de prijs waarvoor de markt bereid is VWCE op dat moment aan je te verkopen.

Bij “Geldigheidsduur” kies ik altijd “Dag”, omdat ik het niet prettig vindt dat een order langer door zou lopen.

Bij “Handelstijden” kies ik altijd “Regulier”, aangezien buiten reguliere handelstijden prijzen nog wel eens omhoog kunnen schieten.

Schuif vervolgens de button onderaan de pagina om je aankoop af te ronden.

Geautomatiseerd inleggen via Interactive Brokers

Via Interactive Brokers kun je geautomatiseerd beleggen in fractionele aandelen en ETF’s. Dus als je bijvoorbeeld elke maand een vast bedrag in je favoriete ETF wilt inleggen, dan kan dat voor de meeste ETF’s.

In de IBKR Global Trader app kun je heel eenvoudig je periodieke storting instellen. Klik op “Storten” en vink vervolgens het vakje “Make this a recurring transaction” aan. Stel vervolgens bij je bank een periodieke automatische bankoverschrijving van je bank naar je Interactive Brokers account in.

Daarna klik je op de blauwe button met de beschrijving “Transactie”, zoek je je favoriete ETF door de naam of ticker in het zoekveld in te voeren, klik op de blauwe button “Koop”, scroll naar beneden en klik op “Creëer een terugkerende belegging”, stel het bedrag en tijdsinterval in, klik op “Continue” en bevestig je de opdracht. En klaar ben je.

Kosten Interactive Brokers

Een account openen en aanhouden is kosteloos bij Interactive Brokers. Ze hanteren geen service fee.

Geld storten is gratis. Je kunt elke maand 1 keer gratis geld opnemen. Daarna kost het € 8,- per keer.

Interactive Brokers verdient met name geld via transactiekosten en valutakosten (als je in effecten wilt handelen die noteren in buitenlandse valuta). Zie hier voor een overzicht van de kosten.

Doordat je lopende kosten kunt reduceren tot nul, kun je als buy-and-hold belegger in ETF’s je totale kosten erg laag houden bij hen. Eenmalige transactiekosten hebben nauwelijks invloed op je resultaat op de lange termijn. Maar die transactiekosten zijn bij Interactive Brokers ook erg laag.

Bij Interactive Brokers kun je voor je transactiekosten kiezen of je zogenaamde Tiered Pricing of Fixed Pricing wilt. Tiered Pricing is bijna altijd goedkoper.

Je keuze voor Tiered of Fixed Pricing kun je instellen in de Global Trader app door linksboven op het logo met het poppetje te klikken, dan op “Instellingen”, dan op “Accountinstellingen” en dan op “IBKR Pricing Plan” en daar het prijsplan van je voorkeur aan te vinken.

Interactive Brokers stuurt je order automatisch door naar de beurs waar je totale kosten (koers van de ETF inclusief alle transactiekosten) zo laag mogelijk zijn.

Transactiekosten: Tiered Pricing en Fixed Pricing

Tiered Pricing kost 0,015% – 0,05% van de orderwaarde in Euro’s, afhankelijk van de totale maandelijkse transactiewaarde, met een minimum van € 1,25 en een maximum van € 29,-. Afhankelijk van naar welke beurs je order doorgestuurd wordt komen hier geen verdere kosten bij of nog een heel klein beetje aan zogenaamde Exchange Fees, Clearing Fees en/of Regulatory Fees.

Als je order voor VWCE bijvoorbeeld naar GETTEX gestuurd wordt, dan komen bij bovengenoemde transactiekosten geen verdere kosten. Als de order naar bijvoorbeeld Xetra gestuurd wordt, dan komen bij deze kosten vervolgens 0,0024% van de orderwaarde bij aan Exchange Fees, € 0,02 + 0,0008% aan Clearing Fees en € 0,01 aan Regulatory Fees. Op een order van bijvoorbeeld € 2.500 heb je het dan over € 0,09 verschil tussen beide beide beurzen.

Na aanschaf van VWCE kun je deze positie jarenlang aanhouden zonder een cent te betalen. Alleen bij verkoop krijg je weer te maken met eenmalige transactiekosten.

Fixed Pricing kost 0,05% van de orderwaarde in Euro’s met een minimum van € 3,-. Daar komen dan geen Exchange Fees, Clearing Fees of Regulatory Fees meer bij.

Kosten Amerikaanse aandelen

Wanneer je wilt handelen in Amerikaanse aandelen, dan is Interactive Brokers vaak ook aanzienlijk goedkoper dan veel andere brokers. Zie hier voor een vergelijk.

Hoe veilig is Interactive Brokers?

Vermogensscheiding

Een bank of broker dient het belegde vermogen van haar klanten in een apart bewaarbedrijf aan te houden. Dit wordt vermogensscheiding genoemd. Zo blijven bij een faillissement van de bank of broker jouw beleggingen buiten schot.

Beleggerscompensatiestelsel Ierland

Er is een klein risico dat een bank of broker de verplichte vermogensscheiding niet op orde heeft. Het feit dat een bank of broker een vergunning heeft om beleggingsdiensten aan te bieden, wil niet garanderen dat de geldende regels nageleefd worden. Dan kun je wel vermogen verliezen bij een faillissement van je bank of broker.

Interactive Brokers Ireland Limited wordt gereguleerd door de Central Bank of Ireland (CBI) en is lid van het Irish Investor Compensation Scheme (ICS). Het stelsel vergoedt 90% van het verlies tot een maximum van € 20.000,-.

Bewaarbedrijven

Effecten worden via Interactive Brokers bewaard door verschillende bewaarbedrijven. Zie onder IBIE CAKID op de Disclosures pagina voor details.

Vaak gebeurt dit rechtstreeks bij een CSD (Central Securities Depositary, oftewel een centrale bewaarinstelling van een land). Dit vind ik erg aantrekkelijk, omdat deze CSD’s zwaar gereguleerd zijn door nationale overheden en omdat je eigendomsrecht bij een CSD vaak net iets beter geregeld is dan bij een bewaarstichting, zoals die door diverse andere partijen gebruikt wordt.

Effecten uitlenen

Effecten van jou worden door Interactive Brokers niet uitgeleend, tenzij je zelf aangeeft mee te willen doen aan hun uitleenprogramma. Dit heet het Stock Yield Enhancement Program. Je moet dan wel een zogenaamd margin account hebben of een gewoon account met meer dan $ 50.000,- aan waarde.

Voor elke dag dat je effecten uitgeleend zijn krijg je rente uitgekeerd. Interactive Brokers betaalt de helft van de marktrente die geldt voor de cashwaarde van je effecten. Door het uitlenen van effecten ga je een tegenpartij-risico aan, dat geminimaliseerd wordt door een onderpand van minimaal 100%.

Erfbelasting Interactive Brokers

Wanneer bij overlijden nabestaanden dit overlijden melden bij Interactive Brokers, dan kun je te maken krijgen met de Amerikaanse fiscus (IRS). Dat hangt af van de hoeveelheid Amerikaanse effecten die je hebt. Je krijgt niet met de IRS te maken als je aan Interactive Brokers verklaart minder dan $ 60.000,- aan Amerikaanse effecten te hebben. Dit gaat om het totaal aan Amerikaanse effecten van de overledene bij welke bank en/of broker dan ook.

Als de overledene meer dan $ 60.000,- aan Amerikaanse effecten had, dan moet je formulieren invullen en documenten opsturen om e.e.a. af te handelen. Nederland heeft wel belastingverdragen met de Verenigde Staten, waardoor dubbele erfbelasting wordt voorkomen.

Zie dit reddit-draadje dat hier in meer detail op ingaat.

Conclusies Interactive Brokers review

Interactive Brokers zie ik als een zeer goedkope, degelijke broker met een zeer breed aanbod. Het is door dit soort partijen heel gemakkelijk om te beleggen in uitstekende ETF’s. Het is ook een van de weinige partijen waar je nog kunt beleggen in Amerikaanse ETF’s.

Voor beginnende beleggers is de IBKR Global Trader app of de Client Portal op de website zelf zeer geschikt, omdat die eenvoudig is in gebruik.

Voor ervaren beleggers die veel mogelijkheden zoeken is de Trader Workstation TWS aantrekkelijk.

Effecten worden vaak direct bij de centrale bewaarinstelling van een land voor je bewaard. Deze instellingen zijn zeer streng gereguleerd, wat de veiligheid van je beleggingen ten goede komt.

Heb jij ervaring met Interactive Brokers? Zo ja, hoe is die?

Veelgestelde vragen

Kun beleggen bij Interactive Brokers vanuit Nederland?

Nederlanders kunnen rechtstreeks bij Interactive Brokers beleggen via de Ierse dochteronderneming.

Is Interactive Brokers geschikt voor beginnende beleggers?

Ja. En voor beginnende beleggers is de IBKR Global Trader app uitermate geschikt, omdat die eenvoudig is in gebruik.

Hoe veilig is Interactive Brokers?

Interactive Brokers heeft een sterke balans, past vermogensscheiding toe en effecten worden vaak rechtsreeks bij centrale bewaarinstellingen bewaard. Deze zijn zeer streng gereguleerd, wat de veiligheid ten goede komt.

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

65 Reacties

 1. Bedankt voor de blog, duidelijk. Wel heb ik nog een vraag met betrekking tot het invullen van de belasting. Ik zit nu bij DeGiro en gaat dit automatisch. Hoe gaat dit in zijn werk bij interactive brokers?

  Hoor graag van je.

 2. Kan je WEBG ook met een recurring order kopen? Is dat ook mogelijk voor automatisch VERkopen?

  • Hmm, ik zie die mogelijkheid (nog?) niet verschijnen op dezelfde manier als voor VWCE. Ik heb een request ingediend.

 3. Bedankt voor het stappenplan. Helder. Wel een vraag. Ik krijg de melding na het schuiven van het balkje: u dient een order in zonder marktgegevens, wij raden u dit ten zeerste af …

  Betreft allmundi prime all country world Ibis. Wat heb ik ik niet goed gedaan in het stappenplan?

  • Heb je de order ingelegd met een limiet en binnen de openingstijden van de beurs? Ibis = Xetra, deze beurs is doordeweeks geopend tussen 9.00 en 17.30 uur (feestdagen uitgezonderd).

  • Ja, volgens je beschrijiving. Limiet gelijk aan de ‘laat prijs’, binnen de openingstijden vd beurs, geldigheidsduur ‘dag’ en handelstijden ‘regulier’.

   Blijf deze melding houden. Gisteren door de melding heen geklikt en 1 aandeel aangeschaft om te proberen. Alles lijkt ok. Maar voelt niet helemaal goed om dit te doen voor grotere bedragen.

   De helpdesk benaderen?

 4. Dank voor het fijne artikel! Geeft veel inzichten.

  Wel nog een vraag. Na aanmelding bij Interactive Brokers, heb ik nu een ‘pro’ account. Als ik het goed begrijp heeft dit een fixed rate pricing, t.o.v. ‘lite’ die volume-tiered pricing aanhoudt. Wat is verstandig aan te houden voor aanschaf WEBG?

  • Ik heb ook een Pro account. Daarmee kun je zowel fixed als tiered pricing kiezen voor WEBG. Met een Lite account kun je WEBG alleen met fixed pricing aanschaffen.

  • Als je waarde hecht aan een Nederlandse helpdesk en de wat hogere kosten voor lief neemt, dan is EasyBroker een prima alternatief voor IBKR wat mij betreft. Het is verder namelijk identiek en draait op de systemen van IBKR.

 5. Hi Mr FOB

  Weet u toevallig hoe het kan dat wanneer ik een limit order plaats voor WEBG via IBKR dat de bijkomende kosten zeer hoog zijn (ruim €15 voor een order van €1000)
  Heb de instellingen ook veranderd naar tired ipv fixed
  Wat doe ik hier verkeerd ?

  • Zou je me screenshots kunnen mailen op mrfob en dan een apenstaartje en dan financieelonafhankelijkblog.nl van de transactiestappen?

  • Ik heb hetzelfde bij ETF’s hoge kosten bij een order van €2000,- zo’n 20 euo kosten. Ik probeer dan ook verschillende beurzen aan te klikken maar dat helpt niet echt:-). Wat doe ik verkeerd:-)?

  • Als ik WEBG via de app aan probeer te schaffen, dan zie ik onder “Voorbeeld” de correcte kostenschatting. Wat zie jij via die route?

 6. Dank voor je mooie beschrijving van Interactive Brokers.
  Heb je Trading212 ook wel eens bekeken? Ik zie websites waar deze positieve reviews krijgt.

 7. Great reviews and article. It is not mentioned in your best ETFs for 2024 article a comparison of cost including VWRL on IB.
  So which would be cheaper. NT fund through ABN self basic (have an account) or VWRL on IB?
  Or 50/50?

 8. IBKR is een topper. Ik ken weinig andere alternatieve brokers die hetzelfde bieden als wat je bij IBKR krijgt voor de geboden tarieven. Het is idd zo dat de supportdesk bij IBKR iets minder is als die van een Nederlandse IBKR introducing broker (zoals Lynx, Easybroker enz.) Maar als je weet wat je doet, dan heb je de supportdesk niet nodig.

  Ik hoop dat IBKR een pensioen product gaat aanbieden in NL of EU, zoals Degiro of BND dat heeft.
  Nu is dat alleen voor UK beschikbaar middels een SIPP rekening. Welke Nederlandse partij durft het aan dit aan te bieden gebruikmakend van IBKR’s infrastructuur met uiteraard de scherpe tarieven?

 9. Leuk artikel weer! Bij het openen van een account zijn bij mij de volgende keuzes beschikbaar:

  1. Individual
  2. Joint
  2.1 Tenants with Rights of Survivorship
  2.2 Tenancy in Common
  2.3 Community Property

  Vanuit mijn eigen holding BV ben ik eigenaar van enkele BV’s, getrouwd maar niet in gemeenschap van goederen om bij een zakelijke schadeclaim de financiële impact te reduceren.
  Welke optie is hier nu de meest wijze keuze op basis van het bovenstaande? Of kan ik in deze situatie het beste een account aanmaken op de naam van m’n partner & optie 1.?
  En, hoe heb jij bij IB rekening gehouden met een eventueel overlijden? Ik zie mensen dan veelal voor 2.1 gaan?

  Alvast vriendelijk bedankt voor het meedenken!

  • Ik durf niet te zeggen wat voor jou het best past. Ik heb gewoon individual. En mijn vrouw kan bij mijn account in geval van nood.

 10. Is deze broker goedkoper dan de GIRO of vergelijkbaar. Persoonlijk vind ik het namelijk niet prettig om op meerdere plekken de beleggen. Ik houd het zodoende liever allemaal bij één broker OF is dat dan weer niet verstandig. Bijvoorbeeld op het moment dat je meer dan 100k bij een broker hebt ondergebracht?

  • DEGIRO en IB ontlopen elkaar niet veel in kosten.
   Bij groter vermogen kan spreiden over brokers helpen om je risico te verlagen. Ik speel met die overweging.

 11. Je schrijft helder en uitgebreid over beleggings mogelijkheden.
  Misschien wil je je licht eens laten schijnen over sparen via Raisin?
  Ik en waarschijnlijk velen met mij ben erg benieuwd naar jouw bevindingen!
  Vriendelijke groeten

  Henri

 12. Hallo Mr FOB, bedankt voor de nieuwe inzichten.

  Ik vraag me alleen wel zeer af waarom je voor een broker in het buitenland zou kiezen (erfbelasting anyone?) met een matige klantenservice (succes gegarandeerd bij problemen met je account) alleen maar om een fonds te kopen met dividendlek (VWCE).

  Het hier onderbrengen van je FIRE-pot lijkt mij een serieus gevaar voor de continuïteit van je vermogen en FIRE-plannen, iets wat maar weinig mensen zullen overzien. Een broker met de laagste kosten vinden is leuk, zeker zijn dat er stabiliteit in je systeem zit is echter goud waard voor het succes ervan.

  Wat is jouw kijk hierop?

  • Zoals ik in de post aangeef kun je vrijwel alle ETF’s uit De beste ETF via IB aanschaffen. VWCE noem ik slechts als voorbeeld, dat overigens volgens mij voor velen een aantrekkelijke kandidaat zal zijn vanwege het feit dat je daarmee met 1 ETF wereldwijd gespreid belegt in een dividend herbeleggend fonds van het degelijke fondshuis Vanguard.
   IB bestaat sinds 1978, heeft een zeer sterke balans en hanteert een risicomijdend beleid. Ik maak me geen zorgen over hun degelijkheid.

  • Hallo Mr FOB,

   Bedankt voor je reactie. Ik denk dat je het grote plaatje niet helemaal ziet, loop bijvoorbeeld eens rustig door de reviews van IBKR heen om te zien waar de pijnpunten zitten: https://nl.trustpilot.com/review/interactivebrokers.com?stars=1&stars=2

   Je sorteert hiermee voor op een reisje Ierland op het moment dat er iets niet gaat zoals je in gedachten had. Een Nederlandse broker heeft als voordeel volledig op de hoogte en compliant te zijn met Nederlandse wet- en regelgeving. Ook kun je naar de AFM stappen.

   Bij IBKR ben je overgeleverd aan Ierse wet- en regelgeving en is de kans significant dat je nabestaanden een flinke kluif zullen hebben aan de afhandeling.

   Is dat die 0,1% besparing per jaar het waard?

  • Als ik trustpilot voor ABN AMRO ernaast leg, waar ik nu beleg, dan zie ik een veel slechtere score voor ABN AMRO. Wat niet wil zeggen dat ik de punten die aangehaald worden voor IBKR niet serieus neem.
   V.w.b. afhandeling door nabestaanden: mijn vrouw kan ook in mijn beleggingsaccounts en kan alles eenvoudigweg liquideren en uitboeken indien nodig.

  • Wat als jullie tegelijk komen te overlijden, bijvoorbeeld door een auto ongeluk? Hoe komen jullie erfgenamen erachter dat jullie bij IBKR een beleggingsrekening hadden? En op welke manier is het erfrecht dan van toepassing? En hoeveel verwacht je dan van IBKR aan support?

   Die 0,1% besparing lijkt allemaal erg leuk als alles goed gaat maar dit kan naast het verwerken van het overlijden van naasten een gigantisch dramatische afloop voor het vermogen ook betekenen. In het ergste geval duurt het erg lang en is het vermogen gehalveerd.

   Het testament is geldig in alle EU-landen (behalve Denemarken, Ierland en het Verenigd Koninkrijk). (https://www.linkadvocaten.nl/erfrecht-in-het-buitenland/)

   Nogmaals en met alle respect maar ik denk dat je de gevolgen niet overziet en dat veel mensen hier blind volgen wat er geschreven wordt.

  • Ik waardeer je kritische betrokkenheid, daar kunnen we alleen maar iets van leren.

   Het is altijd verstandig meerdere mogelijke nabestaanden op de hoogte te houden van de partijen waar je vermogen aanhoudt. Los van of dit nou bij IBKR, ABN AMRO of waar dan ook is. Anders wordt het voor nabestaanden al snel erg lastig om alle vermogen te achterhalen.

   De link die je aanhaalt gaat over Nederlanders die woonachtig zijn in het buitenland, niet over Nederlanders die in Nederland wonen en een account bij een buitenlandse broker aanhouden. In dat laatste geval geldt bij mijn weten datgene dat ik in de blogpost beschrijf.

  • Het lijkt mij onjuist dat je je geld in Ierland kunt stallen en vervolgens niet met de Ierse wetgeving te maken krijgt omdat de Europese erfrechtverordening in alle lidstaten van de Europese Unie geldt behalve in Denemarken en Ierland.

   Natuurlijk fijn dat de IRS je laat gaan wanneer je geen effecten uit de US aanhoudt maar dat staat los van je complete portefeuille die in Ierland staat.

   Fijne kerst!

  • The inheritance tax only applies to USA domiciled ETF, so why would VWCE fall under it?

   I think the big advantage of IBKR on top of what is mentioned in the post is the “professional status“. Then you can buy all the USA domiciled ETF at really low cost( VTI/VXUS). It also is great for someone like me who writes covered calls (I own “spy”). The inheritance tax is a headache but might be a simple case of leaving clear instructions on what to do. Again, this is for everyone’s consideration and only applicable for USA domiciled ETF. Also, good to think what this means if you move away from Netherlands to another country at later point ( without the estate treaty ).

  • VWCE does not fall under this. As stated in the blogpost, it applies to US securities. VWCE is Irish.

 13. Heb ervaring met Lynx in NL en vervolgens Interactive Brokers toen ik een aantal jaar in de VS woonde. Via Lynx had ik toegang tot het handelsplatform via het Trader Workstation, destijds was er nog geen app en in de VS ging ook alles via het TWS (trader workstation).
  Zoals boven beschreven is dit een professioneel plartform met heel veel mogelijkheden, en voor eenvoudig ETF’s / aandelen aan-en verkopen veel te omslachtig. Ook de uitleg was erg ingewikkeld, dus het duurt even om het platform door te krijgen. Een ander nadeel was dat je niet in 1 valuta kon handelen: als je US aandelen in $ wilde kopen, moest je eerst voldoende $’s kopen via valutahandel en dan kon je die aan aandelen in $’s kopen.

  Inmiddels zit ik bij DeGiro en dat werkt m.i. veel gebruiksvriendelijker en makkelijker voor ETF aankopen: handelen is heel makkelijk en je hoeft niet eerst apart valuta aan te kopen als je in US aandelen / ETF’s wilt handelen.

  • Klopt, de auto-FX trader maakt het makkelijk bij DeGiro om te handelen. Je koopt zo US dollar aandelen aan als je euro’s op je rekening hebt staan. En je verkoopt zo US dollar aandelen welke door Auto-FX omgezet worden in euro’s.

   Echter is het voordeliger om je euro’s handmatig bij IBKR om te zetten in dollar. Het kost mij circa 2,5 euro om euro;s om te zetten in dollars.
   Voordeel is ook dat als je US dollar aandelen verkoopt je weer dollars terug krijgt. Dit voorkomt extra kosten om je euro’s weer mo te zetten in dollars als je US dollar aandelen wilt kopen.

 14. Dank voor de informatieve post. Overweeg je zelf ook je beleggingen bij deze broker te gaan doen in plaats van bij de huisbank?

 15. Kan ik mijn aandelen en ETF’s van DeGiro direct laten overhevelen naar IB? Of is het handiger de aandelen en ETF’s bij DeGiro te laten staan en nieuwe aandelen en ETF’s aan te schaffen bij IB?

 16. Al heel erg lang tevreden klant bij Lynx. Uitstekende site, altijd beschikbaar, nog nooit een probleem gehad (en ik doe -of eigenlijk deed…- tamelijk ingewikkelde dingen). Je hebt wellicht wel wat meer kennis nodig dan bij andere brokers, maar dat komt doordat de mogelijkheden veel uitgebreider zijn. Ik heb vele brokers gehad (het aantal inmiddels stevig teruggeschroefd). Vergeleken met zeg Saxo is Lynx een droom.

  IB box3: je kunt het contante geld gewoon als cash/spaargeld opgeven in de belastingaangifte. Lynx (of IB) bepaalt natuurlijk niet wat je op de belastingaangifte invult. Dat doe je zelf. (Wat op reddit staat is dus deels onzin.) Eventuele vooringevulde gegevens kun je gewoon wijzigen. Dat gaat dan natuurlijk alleen over het in € of $ of welke munt dan ook aangehouden tegoed (en natuurlijk niet om het contante geld dat mogelijk binnen een belegging valt).

  • Hoi Joost , mbt je cashpositie bij Lynx en box 3: ik heb het nogmaals bij Lynx nagevraagd. Aangezien je als Lynx klant geen eigen rekeningnummer hebt (IBAN is van Interactive Broker) zullen alle assets als overige bezitting worden gezien. Dus cashpositie wordt voor box 3 niet als spaartegoed gezien. Ik zal ook eens de belastingdienst vragen hoe zij naar deze situatie kijken. Groeten Sanny

  • Lynx doet helemaal geen opgave aan de Nederlandse belastingdienst denk ik. Ik heb nog nooit vooringevulde bedragen van ze gezien. Wat betreft Box3. Het heeft niets te maken met wel of geen IBAN of naam van de rekening. Het is volgens mij niet zo moeilijk. De definitie van spaargeld is afkomstig van de voorwaarden van het depositiegarantiestelsel (ik vermoed dat hetzelfde geldt voor buitenlandse stelsels) . Dus als het cash gedeelte van een rekening onder een garantiestelsel valt dan is het ook spaargeld voor box3. Ik heb altijd het cash gedeelte van mijn beleggingsrekeningen bij ING, DeGiro, Lynx en Saxo opgegeven bij banktegoeden. Nooit een correcie op geweest.

  • Beste Willem,

   Het klopt dat je Lynx rekening gegevens niet vooraf zijn ingevuld bij je aangifte inkomstenbelasting. Dit gebeurd niet altijd automatisch net zoals bijvoorbeeld de spaarproducten van Dela. Lynx (en IKBR) heeft geen bankvergunning en je cash positie valt daarmee niet onder het depositogarantiestels. Wel is het beleggerscompensatiestelsels van toepassing (Investor Compensation Scheme of Ireland). Mbt box 3: de belastingdienst ziet bank/spaartegoeden als geld dat bij een bank op een rekening staat. Lynx is geen bank en daarmee wordt je cashpositie door de belastingdienst niet als bank/spaartegoed aangemerkt. Persoonlijk ben ik het daar niet mee eens en de belastingdienst heeft mij aangegeven dat ik mijn bezwaar schriftelijk kan melden bij de inspecteur. ING en DeGiro hebben wel een bankvergunning en de cashpositie op de beleggingsrekening wordt in dat geval wel als bank/spaartegoed gezien.

  • @WillemT E.e.a. staat in artikel 5.2 lid 3 Wet inkomstenbelasting? Omdat het geen bankrekening is, kan het niet aan a of b voldoen, en het is geen fysiek contant geld, dus het kan niet aan c voldoen. De lijst is uitputtend, dus wat er overblijft moet tot de ‘overige bezittingen’ behoren.

   https://wetten.overheid.nl/BWBR0011353/2023-01-01/#Hoofdstuk5_Afdeling5.1_Artikel5.2

   Overigens zit ik er wel aan te denken om het als spaar op te geven. Benieuwd of Sanny nog iets hoort van de BD.

 17. Bedankt voor je helder blog. Je bent heel positief over Interactive Brokers maar als ik snel even google kom ik voornamelijk negatieve berichten tegen. De klantenservice schijnt uitermate traag te zijn, het verificatieproces lang en onduidelijk, het client portal geregeld niet beschikbaar en er schijnen nogal wat schandalen en boetes geweest te zijn.
  Jouw ervaringen zijn anders, neem ik aan? Hebben ze dan nu wel hun zaken op orde?

  • Ik zelf heb nog maar sinds kort een account bij IB en kan dus nauwelijks uit eigen ervaring spreken. Mede daarom roep ik lezers op hun ervaring te delen. Ik vind de app heel eenvoudig in gebruik, zoals ik aangeef in de post. En ze zijn goedkoop, hebben een goed aanbod en hebben een goede custody-keten. Hun klantenservice heb ik nog niet nodig gehad.
   Verschillende vrienden van mij zitten er al langer naar tevredenheid en ik zie in de Nederlandse FIRE-community ook veel positieve ervaringen terug.

  • Heldere blog, zoals we gewend zijn van Mr. FOB ????
   1 vraag: Ik beleg voor m’n pensioen vanuit een financiële holding (BV). Veel Nederlandse banken/begelggingssites weren (kleinere?) financiële holdings, vanwege alle DNB-verplichtingen.
   Vraag: Kan ik wel een account openen bij IB?

  • Een vriend van me heeft dit gedaan: je krijgt veel vragen en het is een heel proces, maar het kan gewoon.

 18. Interessant verhaal. Ik heb nu een rekening bij Lynx, dat gaat ook via IB.
  Ik vraag me af hoe het in dit artikel besprokene (IBIE) zich verhoudt tot Lynx.

  • Lynx gaat inderdaad via IB (Lynx is een Nederlandse reseller van IB), maar ik weet niet precies wat hetzelfde is en wat er anders is.

  • Lynx heeft een nederlandstalige helpdesk en over het algemeen ervaar ik hen ook veel klantvriendelijker dan de engelstalige helpdesk van IB.

   MAAR…. het grote nadeel van Lynx is de inactivity fee. Dit komt er op neer dat als je per maand niet boven het minimum aan transactiekosten maakt je een fee betaalt van een paar euro.

   Verder zijn de meeste transactie tarieven ook hoger dan die van IB en de margin rentes hoger en debet rentes lager.

  • Exact het zelfde lijkt mij. Ik had ooit een rekening bij Lynx. Deze had ik gesloten omdat er een fee van 5 euro per maand geintroduceerd werd.

   Echter IB besloot dit na 1 of 2 jaar weer om te zetten tot 0 fee. Toen heb ik bij IB een rekening geopend.
   Ik hou niet van rekening in het buitenland, maar gezien ik IB al kende omdat Lynx een reseller was 9en omdat IB een zeer goede status heeft) heb ik een rekening bij IB geopend.

   In het begin had ik bij IB een rekening in de UK. IB had toen een super dekking van $ 500.000.
   Toen kwam brexit en klanten buiten de UK mogen dan niet beleggen in de UK. IB heeft toen ervoor gezorgt dat ze een licentie kregen in ik dacht Bulgarije en in Luxemburg. Echter luxemburg ging niet door en toen werd het Ierland.

   Ik zelf handel via de website, niet via de workstation trader (heb deze wel ooit even bekeken, vondt het onhandig) en ook niet via de app.
   Toen er in de media berichten over Degiro naar buiten kwamen dat er wat mis was met de scheiding van hun vermogen, ben ik bij DeGiro gaan afbouwen en heb ik flinke bedragen overgezet naar IB.
   De alarm bellen gingen toen rinkelen na een paar transacties en mijn geld was bevroren (c.q. het geld dat ik vestuurde van mijn vaste bankrekening naar IB kwam over maar werd vast gehouden).
   Ze wouden eerst een verklaring waarom ik zoveel zo vaak geld ging overboeken. Ik heb toen het complete verhaal verteld.
   Na een controle van een aantal dagen hadden ze mijn geld vrij gegeven.

 19. Uit de blog begrijp ik dat IB iets anders is dan Lynx. Bij Lynx wordt cash geld als belegging gezien; hoe zit dat bij IB?

  • Lynx maakt gebruik van IB op de achtergrond. Er is dus geen verschil tussen Lynx en IB t.a.v. cash geld en belastingen.

 20. Ik heb hele goede ervaringen met IB. Had eerst een rekening bij Lynx. Omdat ik vooral aandelen handel ben ik overgestapt. Je kunt je aandelen eenvoudig online naar je IB account verplaatsen.

  Vraag me wel af hoe de belastingdienst kijkt als je spaargeld daar aanhoud voor de rente. Betaal je hier dan vermogensrendement in box 3 over of blijft het spaargeld. Weet iemand dit ?

  • Hi Ronald, ik overweeg ook van lynx naar ibkr over te stappen. Lees op internet dat dit eenvoudig moet kunnen door lynx te ontkoppelen (immers heb ik al een ibkr rekening bij lynx). Ik kan alleen niet het formulier of protocol hiervoor vinden. Weet jij nog hoe je dat hebt gedaan??

  • Had vroeger ook een rekening bij Lynx en later een rekening bij IB geopend vanwege de lagere kosten en het verder hetzelfde is. Overboeken kon toen intern bij fundstransfer. De IB rekening stond automatisch gekoppeld als mogelijkheid voor overboeken. Dat was enkele jaren geleden. Weet niet of het nu ook nog zo werkt.