Indexbeleggen: tips van expert Hendrik Meesman


Indexbeleggen: lees hier tips van expert Hendrik Meesman

Indexbeleggen zie ik als dé manier om tegen minimale kosten met maximaal rendement vermogen op te bouwen. Hendrik Meesman is oprichter van Meesman Indexbeleggen en een van de grondleggers van indexbeleggen in Nederland. Ik vind het daarom erg leuk dat hij in deze post meer vertelt over zichzelf en zijn kijk op indexbeleggen.

Deze post is voor het laatst geüpdate in april 2021.

Wat is indexbeleggen?

Voordat ik Hendrik aan het woord laat eerst even een korte uitleg. Wat is indexbeleggen? Indexbeleggen is beleggen in fondsen welke ernaar streven exact hetzelfde rendement en risico te behalen als een bepaalde beursindex, zoals de AEX index of de MSCI World index. Dit doen de fondsen door die index na te bootsen.

Indexfondsen beleggen in dezelfde aandelen of obligaties als die in de index voorkomen. Dit doen ze in dezelfde verhouding als waarin ze in de index zijn opgenomen. Doordat een indexfonds dezelfde samenstelling heeft als de index volgt de waardeontwikkeling van het fonds ook de waardeontwikkeling van de index.

Wil je meer uitleg over indexbeleggen? Lees dan:

Beleggen voor beginners

Indexbeleggen met Hendrik Meesman

Kun je iets over jezelf vertellen?

Ik ben in Engeland geboren en heb als kind in verschillende landen in Afrika en Europa gewoond. Daarna in Engeland economie gestudeerd aan de London School of Economics.

Tot mijn 25e heb ik veel gereisd, met backpack de hele wereld over.

Na twee jaar bij Accenture ben ik in de financiële sector aan de slag gegaan. Bij Goldman Sachs, MeesPierson en Robeco.

Gaandeweg tot het inzicht gekomen dat de financiële sector er meer is om aan de klant te verdienen dan voor de klant te verdienen. Daarom heb ik met Jacques Wintermans in 2005 Meesman Indexbeleggen opgericht: de eerste Nederlandse indexbelegger.

Wat zijn jouw levensdoelen?

In mijn jonge jaren wilde ik vooral zoveel mogelijk van de wereld zien. Nu vind ik het belangrijk om iets ten goede te veranderen in de wereld, een bijdrage leveren aan een betere maatschappij voor onze kinderen. Dat doe ik door mensen te helpen op een zo goed mogelijke manier vermogen op te bouwen zodat zij zelf de regie over hun financiële toekomst hebben.

Je bent na loondienst een eigen onderneming begonnen. Hoe ben je daartoe gekomen? En hoe is je dat bevallen?

Sinds begin jaren negentig werk ik in de financiële wereld. Ik kon me steeds minder vinden in de richting waarin die zich eind jaren negentig en begin deze eeuw ontwikkelde. Producten werden complexer en ondoorzichtiger. De kosten gingen alsmaar verder omhoog. Het belang van de klant, daar stond niemand bij stil. Alles was geoorloofd, als je er maar (veel) geld mee kon verdienen.

Niemand vertelde het eerlijke verhaal, namelijk dat stapels onderzoeken en tientallen jaren ervaring overtuigend hebben aangetoond dat beurskoersen niet of nauwelijks te voorspellen zijn en daarom passief beleggen een veel betere kans op goede beleggingsresultaten biedt dan actief beleggen.

Ik heb toen met een aantal grote financiële instellingen gesproken over het introduceren van indexfondsen in Nederland. Dat werd resoluut van de hand gewezen. Omdat men er niet genoeg aan verdiende. En omdat ze de boodschap van passief beleggen moeilijk te verenigen vonden met hun activiteiten als actieve belegger.

Het werd me al snel duidelijk dat indexbeleggen in Nederland alleen van de grond zou komen als ik voor mezelf zou beginnen. Dat heb ik dan ook gedaan.

Zelf indexbeleggen

In 2005 heb ik Meesman Indexbeleggen opgericht om zelf indexbeleggen voor particuliere beleggers in Nederland mogelijk te maken.

Dit is zonder enige twijfel de beste zakelijke beslissing die ik ooit heb genomen. Het is heerlijk om iets te doen waarvan je weet dat het goed is voor je klanten en waar je zelf ook volledig achter staat. Eerlijk duurt dan misschien het langst, maar het geeft wel de meeste voldoening.

Wie zou je graag eens ontmoeten en waarom?

Helaas leeft hij niet meer maar ik had graag de Amerikaanse econoom Hyman Minsky ontmoet. Omdat hij als eerste duidelijk maakte dat (teveel) stabiliteit niet goed is: het leidt (op termijn) tot nog grotere instabiliteit. Een les die veel beleidsmakers en toezichthouders maar niet lijken te leren.

Beleggen

Vanaf welke leeftijd heb je leren beleggen?

Toen ik mijn eerste belegging deed wist ik nog helemaal niets van beleggen. Ik was begin 20, woonde in Londen en kocht aandelen van het reclamebureau Saatchi & Saatchi. Omdat ik er in de pers zoveel positieve verhalen over las. Het resultaat was bedroevend. Na een tijd met verlies weer verkocht. Door die slechte ervaring heb ik daarna lang niet meer belegd.

Wat zijn de grootste fouten die je met investeren ooit hebt gemaakt?

De twee grootste fouten die ik heb gemaakt waren bij de aanschaf van die aandelen Saatchi & Saatchi toen ik begin 20 was.

Mijn eerste fout was om te beleggen op basis van wat ik in de krant las. Als iets in de krant staat dan ben je al te laat, de informatie is al in de koersen verwerkt.

Mijn tweede fout was dat ik na dat tegenvallende resultaat een hele tijd niet meer heb belegd. Afgeschrikt door een slechte ervaring.

Achteraf weet ik hoe belangrijk het is om vroeg te beginnen. Ik had door moeten gaan met beleggen maar wel anders: elke maand een vast bedrag in een breed gespreid indexfonds en dat veertig jaar volhouden.

Van wie heb je het meeste geleerd over investeren?

John Bogle, de oprichter van Vanguard en de man die indexbeleggen groot heeft gemaakt.

Wat voor investeringsstrategie zou je mensen op weg naar financiële onafhankelijkheid aanbevelen?

Beleg elke maand een vast bedrag in een wereldwijd gespreid aandelen indexfonds. Dat is dé manier om vermogen op te bouwen.

Indexbeleggen rendement

Hoe eerder je begint, hoe beter. Want hoe langer je de tijd hebt, hoe meer het rente-op-rente effect voor je gaat werken. En daardoor neemt je indexbeleggen rendement steeds harder toe:

Maandelijks beleggen grafiek met inleg en opbrengst

Wat zijn je favoriete financiële of beleggings- hulpmiddelen of websites?

Als beheerder van de Meesman indexfondsen heb ik contact met de partijen waarmee wij samenwerken: Northern Trust, Vanguard en Dimensional. Ik lees wetenschappelijke onderzoeken. En ik lees boeken van mensen als John Bogle, Burton Malkiel, Rick Ferri, Larry Swedroe, Charles Ellis, Jason Zweig, etc.

Als privé belegger maak ik geen gebruik van beleggingshulpmiddelen of -websites. Ik beleg al mijn geld in de Meesman indexfondsen. Ik weet dat ik het zo goed geregeld heb en kijk er niet meer naar om. Letterlijk.

Sommige beleggers wachten met inleggen in aandelen vanwege de huidige hoge koers/winstverhoudingen. Wat zou je hen adviseren?

Proberen het moment van in- en uitstappen te timen (market timing in het jargon) is het moeilijkste dat er is bij beleggen. Nog moeilijker dan proberen de beste aandelen te selecteren (stock picking in het jargon).

Hoogte- en dieptepunten op de beurs zijn niet te voorspellen. Ook niet bij benadering. En vergeet niet dat als je gaat timen, je steeds weer twee keer goed moet gokken: zowel het instap- als het uitstapmoment. Dat is vrijwel onmogelijk.

Onderzoeken naar market timing tonen dan ook telkens weer aan dat beleggers die in- en uitstappen dat steevast op het verkeerde moment doen en minder rendement behalen dan beleggers die rustig blijven zitten en niets doen.

Zoals de bekende (actieve) belegger Peter Lynch ooit zei: “Far more money has been lost by investors preparing for corrections, or trying to anticipate corrections, than has been lost in corrections themselves.”

Market timing is een vorm van actief beleggen. Passieve beleggers doen niet aan timing. Als hoge koers-winstverhoudingen je nerveus maken, leg dan gespreid in. Beleg dus niet het hele bedrag in een keer maar doe het stukje bij beetje. Trek er maanden of zelfs een paar jaar voor uit. Waar jij je comfortabel bij voelt.

En als je maandelijks wilt gaan inleggen moet je sowieso nooit wachten. Het doet er niet toe wat de koers-winstverhoudingen zijn. Als je begint met maandelijks inleggen en de beurs maakt ergens in de eerste jaren een grote duikeling, dan is dat op lange termijn juist gunstig. Je gaat dan immers goedkoop aandelen inkopen. Die goedkoop gekochte aandelen gaan op lange termijn een heel mooi rendement opleveren.

Sommige beleggers mijden obligaties vanwege de huidige lage rentestanden. Wat zou je hen adviseren?

Alles wat ook maar een beetje veilig is levert op dit moment weinig op. Als de rente zo laag blijft als nu, is beleggen in obligaties inderdaad niet erg aantrekkelijk.

Als de rente weer zou gaan stijgen, kan beleggen in obligaties wel weer aantrekkelijk worden. Bij een stijgende rente zullen kortlopende obligaties eerst verlies maken, maar dat zal vanwege de korte looptijd van de obligaties beperkt zijn. Daarna zullen ze juist weer een aardig rendement opleveren, de rente is immers opgelopen en hoger dan voorheen.

Dan kan je als belegger zeggen dat je gaat wachten tot de rente gestegen is. Maar dan ga je timen en we weten dat timing erg moeilijk is. Wanneer is de rente voldoende gestegen? Hoe weet je dat die niet nog verder gaat stijgen?

Mijn advies is om niet te timen en op dit moment alleen in obligaties te beleggen als je het voor de lange termijn doet.

Lees ook: Beleggen in obligaties – uitleg en tips

Sommige mensen denken dat sparen veiliger is dan beleggen. Hoe zie jij dat?

Bij sparen heb je in beginsel geen hoofdsomrisico (het risico dat je minder terugkrijgt dan je hebt ingelegd). Bij beleggen bestaat dit risico wel. In die zin is sparen veiliger dan beleggen.

Risico en rendement gaan echter hand in hand. Het lage risico van sparen betekent dus ook een laag rendement. En dat brengt weer een ander risico met zich mee: het koopkrachtrisico. Dit is het risico dat je geld aan koopkracht verliest doordat het netto (na belasting) minder oplevert dan de inflatie.

Bij sparen is dit risico nadrukkelijk aanwezig – zeker met de lage rentestanden van nu. Bij beleggen is de kans groot dat je op lange termijn een hoger rendement haalt dan met sparen. En dus is het minder waarschijnlijk dat je geld aan koopkracht verliest.

In koopkracht termen zou je dus kunnen zeggen dat beleggen ‘veiliger’ is dan sparen.

Hoeveel invloed heeft emotie op beleggingsrendement en hoe kun je daar het beste mee omgaan?

Emotie heeft een enorme invloed op het rendement. Onderzoek laat zien dat irrationeel gedrag beleggers nog meer rendement kost dan andere fouten die beleggers maken.

Het lastige van emoties is dat die bijna niet zijn uit te bannen. De mens is nou eenmaal een emotioneel wezen. We zijn niet rationeel. We zijn geen robots.

De beste manier om je emoties niet te triggeren is om niet naar je beleggingen om te kijken en al het financiële nieuws over te slaan.

Zoals meesterbelegger Warren Buffett adviseert: zet het weg in een indexfonds en kijk er 20 jaar niet meer naar om.

Welke asset allocatie en welke geografische verdeling raad je aan?

De geschikte asset allocatie hangt vooral af van de termijn waarvoor je belegt en jouw risicobereidheid. Daarnaast spelen de doelstelling en de financiële situatie van de klant een rol.

In het algemeen geldt dat hoe langer de beleggingshorizon is, hoe meer je in aandelen kunt beleggen. Omdat er dan na een periode van dalende koersen genoeg tijd is om van het daaropvolgende herstel te profiteren en het verlies weer goed te maken.

Wij adviseren om wereldwijd te beleggen. Zowel bij aandelen als bij obligaties. Dit geeft de optimale verhouding tussen risico en rendement. Bovendien is elke vorm van beleggen waarbij je niet wereldwijd spreidt een vorm van actief beleggen. Daar ligt, bewust of onbewust, een actieve keuze aan ten grondslag.

Zijn er andere aspecten dan bovengenoemde voor de doe-het-zelf belegger die je aanraadt mee te nemen in beleggingsbeslissingen?

Een kritische grondhouding. Neem alles wat je over beleggen hoort of leest met een enorme korrel zout. Wantrouw het, tenzij er overtuigend onafhankelijk bewijs is dat het klopt.

Vooral als het om voorspellen gaat is een zeer kritische grondhouding essentieel. De toekomst, ook die van beurskoersen, laat zich nou eenmaal heel moeilijk voorspellen.

De enige manier om feit van fictie te onderscheiden is onafhankelijk (wetenschappelijk) onderzoek. En zelfs hier moet je voorzichtig mee zijn want veel (wetenschappelijk) onderzoek is tegenwoordig ook niet meer onafhankelijk.

Duurzaam beleggen is in opkomst. Zie jij mogelijkheden om echt duurzaam te beleggen via indexfondsen met lage kosten, brede (liefst wereldwijde) spreiding en een rendement vergelijkbaar met niet duurzame indexfondsen?

Onder ‘echt’ duurzaam beleggen verstaan de meeste mensen dat je alleen nog belegt in aandelen van de meest duurzame bedrijven en minder duurzame bedrijven uitsluit.

Dat kan via een indexfonds dat een wereldwijde index volgt die een groot deel van de bedrijven die normaliter in de index voorkomen op basis van duurzaamheidscriteria uitsluit. Door het grote aantal uitsluitingen krijg je echter een index met een andere samenstelling dan een niet duurzame index (zonder uitsluitingen). Hierdoor is de kans groot dat het rendement van de duurzame index behoorlijk gaat afwijken van het rendement van de niet duurzame index.

Het is overigens de vraag of uitsluiten de beste manier is om een duurzame wereld te bewerkstelligen. Je kunt er ook voor kiezen om minder duurzame bedrijven niet uit te sluiten zodat je (als aandeelhouder) met ze in gesprek kunt gaan en invloed kunt uitoefenen om ze tot verbetering aan te zetten. Bij sommige bedrijven bereik je hier meer mee dan met uitsluiten.

Deze vorm van duurzaam beleggen kan via een breed gespreid indexfonds dat misschien wel wat bedrijven uitsluit maar bij de meeste bedrijven probeert verbeteringen te realiseren door met het bestuur in debat te gaan en te stemmen over hun verantwoordelijkheden op het gebied van mens, milieu en goed ondernemingsbestuur.

Bij deze manier van duurzaam beleggen wordt maar een beperkt aantal bedrijven uitgesloten en zal het rendement van het duurzame indexfonds vergelijkbaar zijn met het rendement van niet duurzame indexfondsen.

Financiële onafhankelijkheid

Ben je met het onderwerp financiële onafhankelijkheid bezig, ernaar op weg of misschien zelfs al gearriveerd?

Meesman Indexbeleggen is in 2005 opgericht om mensen te helpen de regie over hun financiële toekomst te pakken door op een solide en verantwoorde manier vermogen op te bouwen. Vermogen opbouwen is belangrijk omdat het je de financiële vrijheid geeft om je leven in te richten zoals je dat zelf het liefste wilt.

Persoonlijk bouw ik al heel lang vermogen op. Niet omdat het mijn doel is niet meer te hoeven werken voor mijn geld. Mijn werk geeft me erg veel voldoening en ik wil er zo lang mogelijk mee doorgaan. Maar omdat het me in staat stelt leuke dingen te doen die ik anders niet zou kunnen doen. En het me een gevoel geeft van vrijheid en zelfstandigheid.

Wat is je advies voor mensen die net begonnen zijn aan hun reis op weg naar financiële onafhankelijkheid?

Mijn advies aan mensen die net zijn begonnen met (maandelijks) beleggen zou zijn om vooral koers te houden. Wat er ook gebeurt. Ook in slechte tijden. Juist in slechte tijden!

Indexbeleggen boek

Heb je nog boeken die je kunt aanraden voor mensen die zich verder willen verdiepen in beleggen in indexfondsen?

 

De schitterende eenvoud van indexbeleggen

De Schitterende Eenvoud van Indexbeleggen, van Jacques Wintermans.

 

De Beleggingsillusie, van Marius Kerdel & Jolmer Schukken.

 

John Bogle Common sense on mutual funds

Common Sense on Mutual Funds, van John Bogle.

 

A Random Walk Down Wall Street, van Burton Malkiel.

 

All About Index Funds, van Rick Ferri.

 

Tot slot

Doe jij aan indexbeleggen? Zo ja, hoe bevalt je dat?

Heb je vragen voor Hendrik? Stel ze hieronder via de reactiemogelijkheid!

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12701 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een blauwe link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

51 gedachten over “Indexbeleggen: tips van expert Hendrik Meesman

 • Anke

  Leuk interview mr fob. Ik ben 4 jaar geleden na het lezen van het boek de schitterende eenvoud van indexbeleggen gaan beleggen bij Meesman. Voelt goed.
  Buy en hold is de strategie, in 2008 vond ik dat lastig. Nu meer ingelezen en gekozen voor passief beleggen kan ik het denk ik beter volhouden.

  • Hendrik Meesman

   5,6% is een aanname van de belastingdienst over het rendement dat je met een deel van je vermogen kunt halen. Het is niet het belastingtarief dat je betaalt. Kort samengevat betaal je in 2019 tot €100.000 vermogen (bezittingen min schulden) 0,58%, tot een miljoen 1,34% en boven een miljoen 1,68%. De eerste €30.360 van je vermogen is vrijgesteld van belasting.

 • CP

  Wat ik mij overigens ook nog afvraag. Je ziet binnen de groep van mensen die richting FO willen gaan veelal de keuze voor ETF beleggen óf dividend-groei beleggen om een passief inkomen mee op te kunnen bouwen. Wat is voor jou doorslaggevend geweest om voor ETF beleggen te kiezen? Is dat vanwege de minimale tijd die je eraan kwijt bent en dat het minder risicovol is? Is het kopen van dividendaandelen van grote organisaties beperkt in risico? Ik vraag mij af wat jullie visie is en advies zou zijn voor iemand met een lange horizon (circa 25 jaar). Hartelijk dank!

  • Hendrik Meesman

   Meesman staat voor passief beleggen. Dat is: 1) Beleggen in goedkope, belastingefficiënte, breed (wereldwijd) gespreide indexfondsen. 2) Koers houden. Hiermee bedoelen we dat je de indexfondsen voor de lange termijn aanhoudt. Rustig blijven zitten, wat er ook gebeurt. Buy and hold, in het jargon. Het is wel verstandig om te herbalanceren en om eventueel het risico af te bouwen (als je het geld op een gegeven moment wilt opnemen). Maar stap niet in en uit. Probeer niet de markt te timen.

   Waarom is dit onze beleggingsfilosofie? Omdat het eenvoudig, transparant en goedkoop is. En omdat vijftig jaar onderzoek en ervaring overtuigend heeft aangetoond dat deze manier van beleggen de beste kans op goede beleggingsresultaten biedt.

   (Hoog) dividend beleggen is een vorm van actief beleggen. Dat mag natuurlijk maar is wel wat anders dan passief beleggen. De keuze tussen passief en actief beleggen is een hele fundamentele. Passief beleggen zou voor iedereen de default optie moeten zijn. Actief beleggen zou je alleen moeten doen als je goede redenen hebt om te denken dat het (ondanks de hogere kosten) meer gaat opleveren. En dit is nou juist het grote probleem met actief beleggen: het levert meestal niet meer op. Dat zal voor dividend beleggen niet anders zijn. Anders zou iedereen het doen.

 • Tom

  Leuk artikel, zelf beleg ik ook maandelijks via Meesman.

  Wel had ik verwacht dat er ingegaan zou worden op de uitgebreide vergelijking van Meesman met DeGiro op dit blog zelf. Hieruit bleek dat index beleggen via DeGiro goedkoper is en daardoor beter rendeert.

  Aangezien het doel van Meesman is om een beleggingsoplossing aan te bieden die objectief gezien voor de klant het beste is, is mijn vraag dan ook: Waarom zijn de kosten bij Meesman hoger en zijn er plannen binnen Meesman om deze kosten van beleggen (op termijn) te verlagen?

  • Hendrik Meesman

   In de vergelijking van Meesman met DeGiro worden twee beleggingsportefeuilles vergeleken die anders zijn samengesteld. De twee Meesman indexfondsen beleggen in vergelijking met de twee ETF’s (VTI & VXUS) bij DeGiro meer in opkomende landen die tussen 2012 en 2016 relatief slecht hebben gepresteerd en minder in kleine ondernemingen die tussen 2012 en 2016 relatief goed hebben gepresteerd. Kortom, de jaren 2012 t/m 2016 waren ongunstig voor de Meesman portefeuille en gunstig voor de DeGiro portefeuille. Dit verklaart grotendeels het verschil in rendement, zoals Mr. FOB in de post zelf ook aangeeft. De kosten zijn van ondergeschikt belang. In een andere vijfjaarsperiode had de uitkomst van de vergelijking net zo goed andersom kunnen zijn.

   Het is belangrijk om te realiseren dat korte termijn rendementen een (sterk) vertekend beeld kunnen geven van lange termijn rendementen. Zo is het rendement van de MSCI Emerging Markets Index op lange termijn niet lager maar hoger dan de MSCI World Index (van ontwikkelde landen). En wel met 3% per jaar (sinds de start van MSCI Emerging Markets Index in 1988). Ook op lange termijn zou de uitkomst van de rendementsvergelijking dus net zo goed andersom kunnen zijn.

   Ten slotte nog het volgende. Het is niet meer mogelijk om bij DeGiro te beleggen in de twee ETF’s die in de vergelijking werden genoemd (VTI & VXUS).

  • Machteld

   Om deze reden beleg ik bij zowel meesman als degiro. Spreiden en niet kiezen.

   Bij degiro in vwrl (waarom in vwrl? Zie andere post op deze site). De kosten voor beleggen in vwrl zijn iets hoger dan voor vti en vxus, dus voor de kosten maakt het ook niet meer veel uit of je nu bij meesman of degiro belegt.

 • Marianne

  Wat een interessant artikel! Alleen lees ik steeds over op hele lange termijn beleggen maar heeft het dat nog zin om te starten op je pakweg 55e?

  • HereIsTom

   Tja dat ligt eraan waarvoor je het wilt gebruiken.
   Als het het bijvoorbeeld als aanvulling op je pensioen is heb je nog 10 tot 15 jaar, dus zou je een deel maandelijks kunnen gaan beleggen.

  • Hendrik Meesman

   Bovendien leef je nadat je met pensioen bent gegaan naar verwachting nog circa 15 jaar (en misschien wel langer). Wil je ook in de latere jaren nog een aanvulling op je pensioen hebben, dan zal je ook na pensionering je geld moeten laten groeien. In feite is je beleggingshorizon dus nog zo’n 30 jaar. Over zo’n periode is beleggen zeker de moeite waard.

  • Machteld

   Mijn vader is 75 en belegt ook nog vol in aandelen. Zijn beleggingshorizon is meer dan 40 jaar. Niet dat hij verwacht nog 40 jaar te leven, maar hij verwacht dat ik en mijn zus wel zo lang nog leven. Wat hij niet meer nodig heeft is voor ons. Hij heeft nu een riant pensioen dus voor hem is deze keuze ook makkelijk. Hij is begonnen met beleggen toen hij 40 jaar was en heeft altijd in aandelen belegd en dat heeft hem geen windeieren gelegd. Ik ben nu 40 jaar en beleg een jaar of 5 nu. Volledig in aandelen, ook met een beleggingshorizon van meer dan 40 jaar. En ik doe dat met dezelfde filosofie als mijn vader. Mijn kinderen beleggen ook (dat doe ik voor ze, ze zijn 0 en 5 jaar), met ook een beleggingshorizon van meer dan 40 jaar volledig in aandelen.
   Hopelijk wordt de filosofie van zuinig leven en beleggen van generatie op generatie doorgegeven!

  • Hendrik Meesman

   Dank dat je voor Meesman hebt gekozen. En goed om te horen dat je (tot nu toe) tevreden bent. We gaan ons best doen om dat zo te houden! Mocht je toch suggesties hebben voor verbeteringen, laat het ons weten.

 • CP

  Bedankt voor het interessante artikel, altijd interessant en een bevestiging van mijn huidige strategie (maandelijks inleggen in een wereldwijd ETF, VWRL en een beleggingshorizon van circa 25 jaar). Wat ik mij wel met regelmaat afvraag, is het te overwegen om i.p.v. wereldwijd te kiezen voor uitsluitend Amerika? Historisch gezien aanzienlijk betere resultaten en bovendien lagere kosten met het Vanguard S&P 500 fonds. Je zou kunnen zeggen dat het risicovol is om te focussen op 1 regio, maar is dit niet overall de best presterende regio ter wereld en zal dat hoogst waarschijnlijk ook blijven in de toekomst? Naar mijn idee was dit ook het advies van Warren Buffet omdat het wat hem betreft altijd de beste markt zal blijven. Garanties zijn er natuurlijk niet dat de USA zo zal blijven presteren. Toch ben ik benieuwd naar een uitgebreidere visie hierop door jullie experts. Nogmaals hartelijk dank voor het artikel en ga zo door met de informatieve blog!

  • Hendrik Meesman

   Dank voor je positieve reactie. Passief beleggen betekent geen keuzes maken. Dus zo breed mogelijk spreiden. Dat betekent wereldwijd beleggen. Dat doe je nu. Waarom zou je daar iets aan veranderen? Wanneer je kiest voor een bepaalde regio, land of sector neem je een bewuste beslissing om maar in een deel van de markt te beleggen en de rest links te laten liggen. Dat is actief beleggen.

   Volgens het Global Investment Returns Yearbook 2018 heeft de Amerikaanse beurs sinds 1900 inderdaad relatief goed gepresteerd. Van de 21 onderzochte landen waren alleen de aandelenmarkten van Zweden en Zuid-Afrika beter. Maar wat zegt dit over de toekomst? Resultaten uit het verleden bieden geen enkele garantie voor de toekomst. Een beetje afgezaagd maar een waarheid als een koe.

 • Maarten

  Leuk artikel om te lezen! Wat ik nog niet goed kan doorgronden, is dat we met index beleggen de gemiddelde koers van de aandelen in de index volgen. Maar wat bepaalt die koers? Als nu het overgrote deel van de beleggers zou gaan index beleggen, wat voor invloed heeft dat op de beurs?

 • duurzaam_beleggen

  Hartelijk dank voor het interview, en met name de vraag naar duurzaam beleggen. Ik ben erg benieuwd welke duurzame indexen en bijbehorende fondsen hij in gedachte had bij het beantwoorden van je vraag.

  • Hendrik Meesman

   Dank voor je reactie. Ook indexbeleggers kunnen duurzaam beleggen. Er zijn globaal twee mogelijkheden.

   Sommige bekende aandelen indexen hebben een duurzame variant. Zo is er naast de gewone (niet-duurzame) MSCI World Index ook een duurzame variant waarbij bedrijven die onvoldoende rekening houden met mens, milieu en goed ondernemingsbestuur worden uitgesloten. Het aantal uitsluitingen is beperkt waardoor het rendement en risico vergelijkbaar is met de gewone MSCI World Index. De drie Meesman indexfondsen die in aandelen beleggen volgen de duurzame variant van de MSCI World, MSCI Europe en MSCI Emerging Markets Index.

   Er zijn ook duurzame indexen die veel meer bedrijven uitsluiten. Maar hoe meer bedrijven je uitsluit, hoe minder breed de spreiding en hoe groter het risico. Als je veel bedrijven uitsluit is de kans groot dat het rendement gaat afwijken van de gewone (niet-duurzame) index. Voor particuliere beleggers zijn er (vooralsnog) niet of nauwelijks indexfondsen of ETF’s die dit soort indexen volgen.