DEGIRO en de AFM


DEGIRO en de AFMDe toezichthouder AFM heeft broker DEGIRO in 2020 boetes opgelegd voor het overtreden van regels op het gebied van vermogensscheiding, belangenconflicten en belangenverstrengeling. Daar ga ik in deze post op in. Ook heb ik mijn beleggingsstrategie gewijzigd.

DEGIRO en de AFM

2017-2018

De AFM heeft in de periode 1 januari 2017 tot 23 april 2018 een onderzoek verricht naar de gang van zaken bij DEGIRO. De AFM constateerde toen diverse overtredingen op de Wet op het financieel toezicht, welke terug te vinden zijn in dit onderzoeksrapport van de AFM.

Daarom heeft de AFM in 2018 aan DEGIRO een zogenaamde last onder dwangsom opgelegd om ervoor te zorgen dat zorgvuldiger zou worden omgegaan met de belangen van klanten.

DEGIRO heeft vervolgens een groot aantal wijzigingen in haar bedrijfsvoering doorgevoerd. Hiermee had DEGIRO deels voldaan aan de last.

2019

DEGIRO heeft bezwaar gemaakt tegen de last onder dwangsom. Op 10 januari 2019 heeft de AFM op dit bezwaar beslist. Daarbij heeft de AFM twee onderdelen van de last onder dwangsom volledig herroepen. Ook zijn twee onderdelen van de last onder dwangsom gedeeltelijk herroepen. Voor het overige heeft de AFM de last onder dwangsom in stand gelaten. Het besluit van de AFM is door DEGIRO ter toetsing aan de rechter voorgelegd.

2020

De rechter heeft halverwege juli 2020 de AFM in het gelijk gesteld. Voor een aantal onderdelen zijn de aanpassingen niet voldoende gebleken en verbeuren er dwangsommen. Het gaat hierbij om vermogensscheiding, belangenconflicten en belangenverstrengeling.

Op 27 juli 2020 volgde de publicatie van het bovengenoemde onderzoeksrapport van de AFM.

De stand van zaken op het moment van schrijven van deze post

De AFM zegt op haar eigen site “DEGIRO onderneemt stappen om de geconstateerde gebreken alsnog te herstellen en rapporteert hierover aan de AFM.”

Het FD meldt daarnaast dat volgens DEGIRO alles nu in orde is, terwijl volgens het FD de AFM zegt nog vast te moeten stellen of de geconstateerde overtredingen zijn hersteld.

Update mei 2021:

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. Als Duitse gereguleerde bank staat flatexDEGIRO Bank AG voornamelijk onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder, de Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht (BaFin). De Bafin is de Duitse tegenhanger van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Bovendien valt flatexDEGIRO Bank AG onder het indirecte toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB). In Nederland is de Nederlandsche Bank (DNB) belast met het integriteitstoezicht op DEGIRO en staat DEGIRO onder het gedragstoezicht van de AFM. De inschrijving van DEGIRO in het openbaar register van DNB is hier in te zien.

Via DEGIRO belegd vermogen valt tegenwoordig onder het Duitse Investor Compensation Scheme. In het onwaarschijnlijke geval dat de afgescheiden beleggingen niet kunnen worden geretourneerd aan klanten, compenseert dat Scheme eventuele verliezen uit niet-geretourneerde beleggingen tot 90% (met een maximum van €20.000).

Niet belegd geld dat je aanhoudt op een DEGIRO-geldrekening bij flatexDEGIRO Bank AG valt onder het Duitse depositogarantiestelsel. Dat wordt onder het Duitse depositogarantiestelsel gegarandeerd tot €100.000 per persoon.

Informatie over het Duitse beleggerscompensatiestelsel en depositogarantiestelsel kun je in het Engels hier vinden op de BaFin-website.

Is vermogensscheiding bij vergunning gegarandeerd?

Er zitten jaren tussen het moment waarop de AFM concludeert dat DEGIRO de vermogensscheiding niet op orde heeft en het moment waarop de AFM dit aan het beleggende publiek expliciet naar buiten brengt. Het niet op orde hebben van de vermogensscheiding heeft niet geresulteerd in bijvoorbeeld het tijdelijk opschorten van de vergunning van DEGIRO, tot het moment dat de vermogensscheiding op orde is.

Beleggingsdiensten aanbieden onder vergunning garandeert dus niet dat vermogensscheiding bij een broker of bank in Nederland in orde is.

Boven de €20.000 belegd vermogen per broker of bank loop je daardoor een bepaald risico. Beleggingen tot €20.000 vallen bij elke Nederlandse broker of bank met vergunning binnen de grenzen van het beleggerscompensatiestelsel.

Hoe hiermee om te gaan?

De kosten van beleggen verschillen tussen de brokers en banken. Vanuit dat oogpunt kan het aantrekkelijk zijn al je vermogen via de goedkoopste partij te beleggen. Ook kan het gemakkelijk en overzichtelijk zijn om al je vermogen via één partij te beleggen. Maar zoals gezegd brengt dit bij belegde vermogens boven de €20.000 per partij een bepaald risico met zich mee.

Spreiden over brokers en banken verlaagt dit risico. Afhankelijk van je belegde vermogen en je persoonlijke afweging tussen kosten/gemak/risico kun je hiervoor kiezen. Ik heb mijn beleggingsstrategie aangepast om dit risico te verlagen.

Mijn aangepaste beleggingsstrategie

VTI/VXUS via Lynx?

Ik wilde zoals eerder beschreven mijn vermogen in VTI/VXUS onderbrengen bij Lynx. Lynx had telefonisch toegezegd dat overboeken van mijn posities mogelijk was. Toen ik dit in gang had gezet bleek dit toch niet mogelijk.

Ik heb daarop mijn VTI/VXUS stukken bij DEGIRO verkocht en het tegoed overgeboekt naar mijn tegenrekening.

Het vrijgekomen geld kan ik overzetten naar Lynx en dan kan ik via de optieroute VTI en VXUS daar alsnog aanschaffen. Ik zie ietwat op tegen de optieroute en ben me aan het beraden of ik dit voor een deel van de VTI/VXUS stukken ga doen.

Ik overweeg als alternatief bijvoorbeeld om een deel in ACTIAM fondsen in te leggen. Deze zijn door lage lopende kosten en dividend efficiency ook aantrekkelijk. Wel hebben ze redelijk wat ESG uitsluitingen, wat het risico met zich meebrengt dat prestaties significant af gaan wijken van een wereldwijd gespreide belegging. Dat nadeel hebben niet-ESG-fondsen van bijvoorbeeld Vanguard of iShares niet.

Zodra ik hier een besluit over heb genomen zal ik dit hier of in een nieuwe blogpost delen.

Northern Trust via ABN AMRO

Mijn VTI/VXUS positie was relatief groot. Door de bevindingen die ik beschreven heb in deze post wil ik risico over brokers en banken spreiden. Daarom ga ik sowieso een deel van mijn VTI/VXUS gelden inleggen in deze Northern Trust fondsen via ABN AMRO Zelf Beleggen Basis.

DBZB verruild voor deposito’s

Mijn DBZB positie bij DEGIRO was ook relatief groot. Een depositoladder zie ik als een uitstekend alternatief voor beleggingen in obligaties.

Deposito’s vallen onder het depositogarantiestelsel, dat tot €100.000 per instelling garandeert. Dat is dus een hogere garantie voor spaartegoeden dan de €20.000 voor beleggingen via het beleggerscompensatiestelsel. Daardoor heb ik met spaartegoeden minder partijen nodig om onder garantie vermogen te stallen dan met obligaties.

Mijn DBZB positie heb ik daarom ondertussen verkocht en ondergebracht in een depositoladder via diverse aanbieders.

VWRL via DEGIRO

Mijn VWRL positie blijf ik vooralsnog aanhouden bij DEGIRO.

Risico verminderd

Door deze acties verwacht ik het risico op vermogensverlies bij het faillissement van een broker of bank aanzienlijk verminderd te hebben.

Heb jij actie ondernomen of ga jij actie ondernemen naar aanleiding van het AFM rapport? Zo ja, wat ga je doen of heb je al gedaan?

Update 27 augustus 2020: Mijn nieuwe beleggingsstrategie vind je hier

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12833 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een oranje link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

76 gedachten over “DEGIRO en de AFM

 • Boerman

  Ik heb hier als beginnend belegger een paar vragen bij.

  -Door te spreiden over brokers vang je €20k per broker, mocht die omvallen. Maar de kans dat er een omvalt wordt groter omdat je met meer partijen werkt. Is het dan wel wijs om te spreiden?
  -Daarnaast hebben brokers verschillende tarieven. Als je spreidt, dan stal je dus vermogen bij niet-goedkoopste partijen. Dat loopt op termijn flink op. Weegt dat niet zwaarder dan een risico op een omvallende broker?

  • Mr FOB Bericht auteur

   -als je niet spreidt en flink meer dan €20k bij een broker hebt, dan kan het erg verstandig zijn om te spreiden. Anders ben je alles boven de €20k kwijt bij grote ellende
   -risico accepteren versus kosten accepteren is een persoonlijke afweging

 • KH

  Toen ik begon met beleggen bij De Giro, 5 jaar geleden, heb ik per mail contact gehad over wat vragen mbt veiligheid.
  Dit was hun antwoord op wat er zou gebeuren als De Giro failliet zou gaan:

  “In het scenario dat DEGIRO BV failliet zou gaan, dan wordt het bewaarbedrijf hierdoor niet aangetast. Uw stukken zullen dan vanuit deze passieve entititeit moeten worden overgeboekt naar een andere bank of broker.”

  Als dit een eerlijk antwoord is zouden deze acties toch niet nodig zijn om je belegde geld te beschermen?
  Of zie ik hier wat over het hoofd?

  Alvast bedankt

  • Mr FOB Bericht auteur

   Volgens de AFM liep je wel degelijk risico en moet de AFM nog bevestigen of DEGIRO nu wel aan de regels voldoet.

 • KH

  Wat ik me afvraag.
  Omdat dit onderzoek al een tijdje terug liep.
  Hoeveel zou deze situatie stabieler worden nu De Giro overgenomen is door het Duitse Flatex Bank?
  Z’n grote Duitse bank zal hier toch wel anders mee omgaan?

  • Danny

   De AFM heeft tijdig opgetreden bij DeGiro.

   Flatex is een Duitse onderneming en wordt gecontroleert door de BaFin. In het nieuws kwam naar voren dat BaFin al jaren wist dat er wat aan de hand was bij Wirecard (die nu failliet is). De vraag is dus hoe goed de controle is door de BaFin. Wellicht wordt dit nu een stuk strenger naar aanleiding van de wirecard afaire.

   Flatex is denk ik wel een solide bedrijf.

 • Jasper

  Goede middag mr Fob,
  Ik zie het probleem nog niet. Ik heb voor mijn pre- en pensioenvermogen, aandelen bij Binckbank en de Giro. Bij Degiro voor 75% en bij Binckbank 25% van mijn vermogen. Bij Degiro heb ik alleen aandelen en geschreven opties op aandelen. Bij Binckbank alleen aandelen.
  Ik wil de 25% aandelen bij Binckbank overhevelen naar Degiro. Dan heb je alles in 1 hand en je zit ook niet bij een tegenvallende beurs met je marginverplichting. Immers er staan meer aandelen hier tegenover. Verder heb ik een licht negatief vermogen bij deGiro. Kortom, waar moet ik me nu angstig over maken. Alles in 1 hand vind ik makkelijk en daarbij komt dat deGiro goedkoper is met transacties.
  Zit ik goed met mijn overwegingen of zie ik alles gewoonweg verkeerd. DeGiro zou door de stevige waarschuwingen van AFM, toch wel zijn zaken op orde brengen of hebben gebracht? Ik hoor graag van je.

 • Mr FOB Bericht auteur

  Wanneer je zowel je gewone als je pensioenbeleggingen bij een en dezelfde partij aanhoudt, loop je risico met beide portefeuilles geraakt te worden zodra er bij die partij iets mis gaat. Wanneer je in jouw geval, waarbij je gewone beleggingen bij DEGIRO aanhoudt, je pensioenbeleggingen aan gaat houden bij Brand New Day, verlaag je dit risico.

 • RLP

  Ik heb zelf een normale account bij de DeGiro waarmee ik in VWRL beleg. Ik wil nu extra pensioen gaan opbouwen, Wat is nu het beste in mijn geval, DeGiro of Brand New Day? En maakt het wat uit als ik dit met mijn huidige account doe indien DeGiro het advies is?

  De reden dat ik het vraag is dat ik niet goed in kan schatten hoe riskant het pensioenbeleggen bij DeGiro is aangezien ik hier ook al normaal doe beleggen. In een andere post over pensioenbeleggen lees ik dat dit bij DeGiro op een apparte ‘rekening’ gaat waardoor er geen risico is maar ik vraag het liever een keer extra gezien de potentiele impact.

 • Geld Coach

  Ik heb altijd gedacht dat met beleggen je ook tot 100.000 euro per broker kon investeren om te voldoen aan het depositogarantiestelsel. Weer wat geleerd. Maakt het overigens wel complex om je aandelen overzichtelijk aan te houden.

 • Gerben

  Beleggerscompensatiestelsel is 20.000 per persoon. Met partner is het dan dus handig een en/of rekening aan te vragen. Bij DeGiro gaat dat helaas momenteel niet, bij andere brokers vaak wel.

  • Patrick

   Hallo Gerben, bij de Giro is mijn vrouw ook mede rekeninghouder. Een en of rekening is bij de Giro wel degelijk mogelijk.
   Mvg, Patrick

  • Gerben

   Ok goed om te weten dat een en/of rekening bij DeGiro wel kan. Hoe regel je dat? Bij aanvragen kon / kan het al tijdje niet (meer).

  • Patrick

   Hallo Gerben, ik heb dat in het verleden telefonisch aangevraagd. Vervolgens heb ik dit ook schriftelijk moeten aanvragen. Ik heb zojuist nog even geverifieerd met de Giro of een mede rekeninghouder wettelijk het zelfde is als een en/of rekening. Dit werd door de Giro bevestigd.

  • Mike B

   Ik heb ook een aantal jaar geleden mijn vrouw als mede-rekeninghouder aan mijn degiro rekening toe laten voegen, weet alleen niet meer hoe dat destijds gegaan is. als mij wat mocht overkomen, dan kan ze in elk geval bij die rekening
   Vorig jaar moesten we wel ineens opnieuw een kopie van haar identiteitsbewijs uploaden, en ook moesten we beiden een digitaal vragenformulier invullen om het beleggersprofiel opnieuw vast te leggen, anders was handelen niet meer mogelijk
   de mederekening houder is te vinden onder je profiel instellingen, waar je ook je persoonlijke informate e.d. kan wijzigen