Overnames brokers en tariefwijzigingen


Er vinden overnames van brokers plaats en tarieven gaan omlaag. Lees hier meer.Om schaalvoordelen te realiseren vinden er overnames plaats in brokerland. De tarieven voor beleggers gaan steeds verder omlaag bij de meeste partijen, maar verrassend genoeg gaan ze soms juist omhoog.

Overnames in Europees brokerland

Afgelopen jaar is het Nederlandse BinckBank overgenomen door de Deense Saxo Bank. En onlangs heeft het Duitse Flatex aangekondigd het Nederlandse DEGIRO over te willen nemen. Deze laatste overname moet nog goedgekeurd worden door de toezichthouders en wordt naar verwachting in de loop van het tweede kwartaal van 2020 afgerond.

Transactiekosten worden via de meeste partijen steeds lager. In de VS zijn er steeds meer partijen die beleggen zonder transactiekosten voor de klant aanbieden. Bij deze manier van beleggen verdienen brokers aan vergoedingen die ze van de aandelenbeurzen of banken die de transactie uitvoeren ontvangen.

Deze manier van beleggen heeft via Flatex onlangs ook in Nederland zijn intrede gedaan. Via Flatex kunnen beleggers zonder transactiekosten en zonder service fee beleggen. Daarbij moeten ze wat mij betreft wel op deze 3 punten letten.

DEGIRO rekende daarnaast al langere tijd voor fondsen en trackers uit hun Kernselectie geen transactiekosten.

Het realiseren van steeds grotere handelsvolumes helpt brokers winstgevend te blijven. Na een fusie of overname heeft de overblijvende partij uiteraard een veel groter handelsvolume dan voor die tijd. Er lijkt dus om die reden op Europees niveau een consolidatieslag gaande tussen de brokers om zo schaalvoordelen te realiseren.

Binck tarieven omhoog op opvallend moment

Per 1 januari 2020 heeft Binck zijn tarieven echter verhoogd. Binck Green beleggers gaan per 1 januari 2020 van een servicefee van €36 + 0.12% naar een service fee van €42 + 0.12% over het belegde vermogen per jaar. Deze verhoging volgt op een eerdere tariefsverhoging in mei 2018.

Deze verhoging van de tarieven komt naar mijn mening op een opvallend moment gezien de bovenstaande ontwikkelingen. Wellicht speelt BinckBank met zijn tariefsverhoging de concurrentie namelijk in de kaart.

Kosten bepalen voor een groot deel je uiteindelijke rendement bij beleggen. 0.1% kosten per jaar bij beleggen geeft niet 3% maar 21% minder rendement t.o.v. je inleg na 30 jaar. Zie hier voor de uitleg hoe dit werkt.

Voor de volledigheid: Binck geeft €42 korting op de jaarlijkse service fee wanneer je in combinatie met Binck Green een Binck Forward, een Binck Comfort of een Binck Select opent.

Ik beleg overigens niet via Binck, maar via DEGIRO. DEGIRO heeft op de tariefsverhoging van Binck gereageerd door tot en met 2 maart 2020 een overstapactie te lanceren, waarbij je €1000 transactiekosten vergoed kunt krijgen als je voldoet aan de actievoorwaarden.

Consequenties overname DEGIRO door Flatex

De eerste geluiden zijn dat DEGIRO en Flatex als aparte merken blijven bestaan. Ook in de toekomst zal DEGIRO dan worden gereguleerd door de Nederlandse toezichthouder, daar waar Flatex onder Duits toezicht staat. Zodra meer duidelijk wordt over deze overname zal ik hier een aparte post aan wijden.

 

Ik vind het interessant om de ontwikkelingen in de markt te volgen. Volg jij deze ontwikkelingen ook?

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12840 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

10 gedachten over “Overnames brokers en tariefwijzigingen