Beleggen per 2018 in indexfondsen


beleggen 2018

Beleggen per 2018 is in Nederland veranderd als gevolg van de nieuwe Europese PRIIPS wetgeving. Sinds januari 2018 worden de twee aandelen indexfondsen van mijn voorkeur (VTI en VXUS) niet meer verkocht door DEGIRO. Daarom ben ik overgestapt op het wereldwijd gespreide aandelen indexfonds Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL).

In mijn vorige post ga ik hier in detail op. In deze post deel ik een aangepast tooltje om je inleg mee te bepalen.

Beleggen per 2018 – Mijn beleggingsportefeuille

Ik hou mijn bestaande posities in VTI en VXUS aan omdat ik hier behoorlijk grote posities in heb en daardoor het extra rendement ruimschoots opweegt tegen de extra kosten (zie mijn vorige post voor meer details hierover). Nieuwe aandelen transacties doe ik in VWRL.

Vanguard FTSE All World UCITS ETF (VWRL)

Met VWRL beleg je in aandelen die meer dan 90% van de marktkapitalisatie van alle bedrijven ter wereld vertegenwoordigen. Het is dus een breed gespreid fonds. Via DEGIRO kun je zonder transactiekosten beleggen in dit fonds, omdat het fonds in de Kernselectie zit. Dit is de goedkoopste manier om in dit fonds te beleggen.

Zie mijn beleggingsstrategie voor uitleg waarom ik onderstaande fondsen als beleggingsportefeuille aanhoud.

Mijn aangepaste beleggingsportefeuille voor nieuwe beleggingen ziet er nu als volgt uit:

Mijn aandelen portefeuille:

100% aandelen wereldwijd Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (ticker symbool: VWRL, ISIN code: IE00B3RBWM25, beurs: Euronext Amsterdam)

Mijn obligatie portefeuille:

75% bedrijfsobligaties wereldwijd in euro’s uitgegeven: iShares Core Euro Corporate Bond UCITS ETF (IEAC)

25% overheidsobligaties eurozone: iShares Core Euro Government Bond UCITS ETF (IEGA)

Update september 2018: Ik ben op basis van onder andere een recente Vanguard studie overgestapt naar DBZB voor mijn obligatiebeleggingen, zie Beleggen in obligaties. Daar vind je ook de laatste versie van het beleggingstool.

Waar moet ik in beleggen per 2018?

Hier heb ik eerder heb ik een tooltje beschikbaar gesteld om je nieuwe inleg mee te kunnen bepalen bij beleggen in VTI, VXUS, IEAC en IEGA volgens dezelfde strategie als die ik volg.

Ik heb dit tooltje aangepast naar de nieuwe situatie met VWRL.

Beleggen in aandelen brengt meer risico en beweeglijkheid van je portefeuille met zich mee dan beleggen in obligaties. Daarom beleg ik ook in 2 obligatie indexfondsen. Ik heb hetzelfde percentage aan obligaties in mijn portefeuille als mijn leeftijd.

Als je al vermogen belegd hebt in VTI en VXUS kun je dat optellen bij je belegde vermogen in VWRL en invoeren in het vakje “VWRL (+VTI + VXUS)”.

 

Leeftijd

Totaal belegd vermogen 
VWRL (+VTI + VXUS)
IEAC
IEGA

Te beleggen bedrag

Hoe inleg te verdelen
VWRL 
IEAC 
IEGA 

 

Als een fonds in waarde gestegen is kan het zijn dat je een negatief getal ziet bij je inleg in dat fonds. Dat betekent dat je het negatieve bedrag dat je ziet in dat fonds moet verkopen. Dat moet je dan inleggen in een van de andere fondsen waar een positief bedrag staat. Dit hoef je natuurlijk niet heel precies elke maand te doen als het om kleine afwijkingen gaat. Als je meer dan 5% afwijkt van je gewenste verdeling zou ik het wel doen, zie mijn post over herbalanceren.

Wat moet ik doen als ik meer of minder risico dan jij wil nemen?

Ik hanteer een redelijk neutraal risicoprofiel. Als je wat meer risico wilt nemen kun je je leeftijd met bijvoorbeeld 10 of 20 jaar verlagen ten opzichte van je echte leeftijd. Dan krijg je automatisch een agressievere verdeling, oftewel meer aandelen en minder obligaties.

Als je wat defensiever wilt beleggen kun je evenzo je leeftijd met bijvoorbeeld 10 of 20 jaar ophogen. Dan krijg je automatisch meer obligaties in de verdeling.

Beleggen 2018 – VTI en VXUS via Lynx of Binck?

Update 28 februari 2018: Lynx biedt VTI en VXUS ook niet meer aan.

Update 2 mei 2018: Binck biedt VTI en VXUS ook niet meer aan.

Voor de volledigheid: ik heb begrepen dat via Lynx en Binck op dit moment VTI en VXUS nog wel te koop zijn. Het is onduidelijk voor hoe lang zij deze fondsen nog aanbieden. Ik ga daarom in ieder geval voorlopig voor VWRL via DEGIRO.

Als ik via Lynx of Binck nu VTI en VXUS zou blijven aanschaffen en ze over een tijdje er ook mee moeten stoppen, zou ik de daar opgebouwde VTI en VXUS willen overhevelen naar DEGIRO omwille van de eenvoud. IEAC en IEGA wil ik sowieso via DEGIRO blijven doen vanwege kosten. Ik zou dan alles bij elkaar hebben omdat ik dat overzichtelijker vind en omdat dat makkelijker is bij herbalanceren. Over een tijdje overhevelen van Binck naar DEGIRO brengt kosten met zich mee, vanaf Lynx is kosteloos.

Indien Lynx en Binck deze fondsen op de langere termijn toch mogen blijven aanbieden, dan mag DEGIRO dat ook en verwacht ik dat ze ook weer beschikbaar zullen komen via DEGIRO. Dan kan ik op dat moment zonder transactiekosten mijn VWRL positie omzetten in VTI/VXUS.

Beleggen 2019 – VTI en VXUS via Binck?

De maximaal paar tienden van een procent rendement die ik mogelijk misloop op mijn inleg in VWRL in 2018 neem ik voor lief. Ik wil niet het risico lopen op switchen van broker voor mijn aandelenbeleggingen en dan binnenkort mogelijk weer terug switchen.

Als VTI en VXUS per volgend jaar nog steeds via Binck beschikbaar blijven en niet via DEGIRO, ga ik ze waarschijnlijk wel via die route aanschaffen. Dan zet ik mijn DEGIRO VWRL positie via een van hen om in VTI en VXUS posities.

Tot slot

Dat 2018 maar weer net zo’n succesvol aandelen beleggingsjaar mag worden als de afgelopen 5 jaren met gemiddeld 11% beleggingsrendement op de aangehouden aandelen indexfondsen per jaar!

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12719 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een blauwe link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

143 gedachten over “Beleggen per 2018 in indexfondsen

 • Herman Krijt

  Goedemiddag, ik heb een rekening bij de Giro geopend en wil voor €7500 beleggen in indexfondsen. Ik wil alles in Vanguard FTSE All World UCITS ETF (VWRL) doen. Kan ik dan gewoon jouw voorbeeld volgen dat je beschrijft in je Blog? Of heb je een andere tip?
  Groeten Herman

 • Toine

  Vroeger, in een tijd dat Amerikaanse ETFs nog niet verboden waren in de EU, ging Mr FOB overigens nog voor lage kosten (VXUS+VTI) in plaats van eenvoud (VT). 😉 Voor smallcaps kan je VWRL vervangen door AVIAW.AS (77%), IUSN.DE (12%), EMIM.AS (11%). Buiten de lagere totale kosten (o.a. minder dividendlek) heb je dan ook grotere spreiding. Ik zit niet bij DeGiro maar meen dat deze opzet zelfs daar goedkoper is lange termijn. Qua eenvoud zit je dan niet meer met dollardividend en pak je mijn obligatiesuggestie hierboven is het slechts 1 extra regel.

 • Toine

  Er is volgens mij wel 1 verschil, DeGiro is niet transparant over hoeveel en aan wie ze uitgeleend hebbben. Ze hebben ook geen (publiek) maximum van wat ze uitlenen. Andere partijen zijn hier vaak wel transparant in. Het daadwerkelijke risico (niet-custody) bij DeGiro valt daardoor niet goed in te schatten.

 • Mr FOB Bericht auteur

  Dit uitlenen doen vrijwel alle banken en brokers. Ook de beleggingsfondsen zelf doen dit vrijwel allemaal.

  Op reddit legde iemand het onlangs zo uit:

  “De situatie dat dit geld kan kosten is extreem vergezocht.

  1) De partij die de stukken leent en short gaat, moet failliet gaan én de borgstelling die ze hebben ondergebracht bij DeGiro moet óók tegelijkertijd waardeloos zijn geworden.
  2) De partij uit (1) moet niet gedekt zijn door een clearing bank, vrij zeldzaam. Of deze bank moet óók failliet gaan.
  3) DeGiro moet als gevolg van bovenstaande volkomen failliet gaan.
  En áls dit gebeurt, dan worden de houders van deze aandelen naar rato gekort. Dus ben je niet alles kwijt, maar bv een procentje of 5.”

  Met een DeGiro Custody account leent DeGiro je effecten overigens niet uit.

 • Eric

  Hi Mr FOB,
  Ik lees bij de Giro een nogal alarmerende zin: kan ik werkelijk alle tegeoeden verliezen?

  U heeft de keuze uit basic, active en trader. Bij deze accounts gaat u akkoord dat Degiro uw effecten uitleent, het zogenoemde “securities lending”. Dit betekent dat uw effecten kunnen worden uitgeleend aan derden. Dit brengt een extra risico met zich mee, namelijk het risico om uw beleggingstegoeden te verliezen

 • Dave

  Hi,

  Ik ben 21 en na mijn eerste inleg die ik al gedaan heb wil ik maandelijks 400-450 euro beleggen.
  Deze inleg wil ik als volgt verdelen: 81% VWRL / 9,5% IEAC / 9,5% IEGA. Conform de gewenste verdeling en de huidige koersen zal ik iedere maand 4 stuks VWRL kunnen kopen en 1x per 4 maanden 1 stuks IEAC en 1 stuks IEGA. Aangezien IEGA niet in de kernselectie zit drukken te kosten van €2,07 flink op de huidige aankoopkoers 121,77 (1,69%). Ik ben mij ervan bewust dat wanneer ik meerdere stuks per transactie zou kopen de kosten per stuk lager zouden worden. Echter vind ik 1x per jaar aankopen te weinig en heb ik liever meerdere aankoopmomenten per jaar tegen minimale kosten. Ik vroeg mij af of er een beter alternatief is ter vervanging voor de IEGA obligatie etf of voor zowel IEGA en IEAC, een die in de kernselectie zit.

 • Mark

  Dag Mr FOB, ik kijk al erg uit naar je volgende post! Ik hoop dat je ook het punt dat Toine hierboven maakte kunt aanstippen over bedrijfsobligaties versus overheidsobligaties (van 3 juli 2018). Iets als DBZB klinkt toch ook erg interessant.

  Dit is mijn eerste bericht hier, dus laat ik je gelijk bedanken voor al het werk dat je al hebt verzet! Ik ben een overtuigd aanhanger van je strategie 🙂

 • Debora

  Beste Mr Fob, ik wil starten met beleggen via De Giro en heb uw interessante blogs gelezen. Is het anno augustus 2018 raadzaam om nog een deel te blijven beleggen in obligatie index fondsen en niet beter een spaarrekening als buffer aan te houden? En kunt u dit toelichten?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Obligaties gebruik ik en blijf ik gebruiken voor het stabiliserende deel van mijn portefeuille. Een spaarrekening kan ook goed daarvoor gebruikt worden, als je goed van dat geld af kunt blijven. Ik zal hier binnenkort een post aan wijden.