Via ABN AMRO Zelf Beleggen Basis kun je tegenwoordig wereldwijd gespreid beleggen in goede Northern Trust indexfondsen tegen zeer lage kosten. Sinds kort kun je zowel in de ontwikkelde markten, de opkomende markten als in de kleine bedrijven beleggen. In deze post vind je uitleg en een tooltje om je inleg mee te kunnen verdelen.

Inleiding

Beleggen in goede, goedkope, breed gespreide indexfondsen of ETF’s is wat mij betreft een uitstekende manier om vermogen op te bouwen. Wist je dat dit de afgelopen decennia rendementen opgeleverd heeft van gemiddeld ongeveer 6-7% per jaar?

Indexfondsen volgen passief een index. Daardoor geven ze brede spreiding tegen relatief lage kosten. Beide punten zijn cruciaal als je met beleggen op de langere termijn succes wilt behalen. Hier kun je zien op welke 6 punten ik let bij het selecteren van een indexfonds.

In de post De beste ETF in 2024 ga ik dieper op verschillende indexfondsen (ook vaak ETF’s of trackers genaamd) in. De Northern Trust fondsen uit deze post komen aan bod. Ik beleg onder andere in deze fondsen. Zie overigens hier voor mijn beleggingsstrategie inclusief uitleg.

De Northern Trust indexfondsen via ABN AMRO

Sinds een tijdje biedt ABN AMRO goede indexfondsen van Northern Trust aan.

Tot recent kon je via Zelf Beleggen Basis alleen in het Northern Trust World Custom ESG Equity Indexfonds (ISIN: NL0011225305) en het Northern Trust Emerging Markets Custom ESG Equity Index (ISIN: NL0011515424) inleggen. Oftewel een fonds voor de ontwikkelde markten en een fonds voor de opkomende markten.

Bij deze twee fondsen ontbreken de kleinere bedrijven, oftewel de zogeheten Small Caps. Daar is nu verandering in gekomen. Sinds juli 2020 is het mogelijk om via ABN AMRO Zelf Beleggen Basis ook in het Northern Trust World Small Cap ESG Low Carbon indexfonds (ISIN: NL0013552078) te beleggen.

Omwille van de eenvoud duid ik de fondsen in de rest van de post aan met NT World, NT Emerging Markets en NT Small Caps.

ABN AMRO beleggen kosten

Bij ABN Amro Beleggen kun je kiezen uit Vermogensbeheer, Begeleid Beleggen en Zelf Beleggen. Zelf beleggen kan via Zelf Beleggen Basis of Zelf Beleggen Plus. Zie hier voor een vergelijk in kosten tussen deze twee vormen van zelf beleggen.

Zelf Beleggen Basis is de goedkoopste keuze via welke je de Northern Trust indexfondsen aan kunt schaffen.

De kosten die je aan ABN AMRO moet betalen om te beleggen in Northern Trust indexfondsen via Zelf Beleggen Basis bedragen:

  • 0,2% over de waarde van je beleggingsportefeuille tot €100.000
  • 0,12% over het deel vanaf €100.000 tot €400.000
  • 0,06% over het deel vanaf €400.000

Je betaalt verder niets, ook geen transactiekosten.

In de post De beste ETF van 2024 leg ik uit wat voor kosten er in de fondsen zelf nog verwerkt zitten. Die zijn erg laag.

Wereldwijde spreiding

Door goed te spreiden minimaliseer je je risico. Als bijvoorbeeld een sector of land het slecht doet, heb je bij een brede spreiding daar het minste last van.

Om wereldwijde spreiding te krijgen met de drie NT fondsen heb je een verdeling van 82% NT World, 10% NT Emerging Markets en 8% Small Caps nodig (verdeling augustus 2023). Zie Marketcaps voor de meest actuele verdeling.

Deze verdeling kun je ook zelf bepalen door de verhouding in marktkapitalisatie van World, Emerging Markets en Small Caps te berekenen. Die kun je vinden in de volgende documenten:

World

Emerging Markets

Small Caps

Als je in deze verhouding wilt beleggen kun je onderstaand tooltje gebruiken om in één oogopslag te zien hoeveel je in welk fonds moet inleggen:

In welk Northern Trust fonds moet je inleggen?


Hoeveel heb je al belegd in NT fondsen? Per fonds invullen. Als je nog niets belegd hebt in deze fondsen kun je 0 laten staan bij de fondsen in deze stap:  
NT World
NT Emerging Markets
NT Small Caps

Vermogen dat je nog niet belegd hebt en wel wilt gaan beleggen:

Je moet de volgende transacties doen om tot een correcte verdeling te komen:
NT World  
NT Emerging Markets  
NT Small Caps  

Als je een negatief getal ziet bij een fonds betekent dat dat je het negatieve bedrag dat je ziet in dat fonds moet verkopen. Een positief bedrag betekent dat je in dat fonds moet inleggen.

Dit hoef je niet heel precies elke maand te doen als het om kleine afwijkingen gaat. Je zou dit bijvoorbeeld 1x per jaar kunnen doen.

Via ABN AMRO kun je ook automatisch bijvoorbeeld maandelijks inleggen in bovenstaande fondsen. Je zou dan met behulp van bovenstaand tooltje kunnen bepalen hoe je een maandelijks bedrag kunt verdelen over de verschillende fondsen als je de MSCI All World Index wilt volgen.

Heb jij ervaring met beleggen in Northern Trust fondsen via ABN AMRO Zelf Beleggen Basis? Zo ja, hoe bevalt je dat?

Veelgestelde vragen

Wat kost beleggen via ABN AMRO?

Via ABN AMRO ZBB kun je tegenwoordig op een van de goedkoopste manieren die er is wereldwijd gespreid beleggen in uitstekende indexfondsen. Zie het artikel voor uitleg.

Kun je automatisch beleggen via ABN AMRO?

Ja. En zelfs bij de goedkoopste beleggingsvariant kun je automatisch inleggen, afhankelijk van het type belegging.

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?



Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie