Ongeveer 9 maanden geleden stopte ik met werken op mijn 49e. Hoe vergaat het financieel onafhankelijke FIRE-bestaan me tot nu toe (FIRE = Financial Independence Retire Early, een term die overgewaaid is uit de VS)?

Pionieren

Ik ervaar het niet meer werken op mijn leeftijd een beetje als pionieren. Om me heen ken ik maar weinig mensen die voor hun 50e zijn gestopt met werken. Eigenlijk maar eentje van dichtbij. En dus kan ik maar met weinig mensen bespreken hoe zij hun FIRE-bestaan ervaren en invullen. Maar dat maakt het niet minder interessant en fijn. Integendeel. Ik voel me bevoorrecht.

“Ik ben FIRE”?

Als mensen me vragen wat ik doe, vind ik het vaak ongemakkelijk om te zeggen dat ik FIRE ben. Oftewel dat ik gestopt ben met werken omdat ik het geld niet meer nodig heb en graag andere dingen doe. En dat zal wel lastig blijven, als ik Jacob van Early Retirement Extreme, die al 10 jaar FIRE is, mag geloven: “Career workers who don’t know me typically ask me what I do for a living, expecting an answer in the form of a job title. (That tends to get awkward and I still don’t have a clever response.)“. FIRE is in de VS blijkbaar nog niet een echt bekende manier van leven, ondanks dat het er al bekender is dan in Nederland. Maar zowel in de VS als in Nederland wordt het wel steeds bekender.

FIRE in Nederland

Eerder stoppen met werken dan voor de AOW leeftijd is voor lang niet iedereen weggelegd. Maar meer vrijheid verwerven door veel minder uit te geven dan er binnenkomt en dat wat je overhebt zo efficiënt mogelijk voor je aan het werk zetten is voor een grotere groep dan velen denken een mogelijkheid.

Men is zich vaak niet bewust van het hebben van de mogelijkheid om voor FIRE, of op zijn minst meer financiële vrijheid, te gaan. Maar door de opkomst van het FIRE-gedachtegoed als tegenhanger van almaar meer consumptie en de rat race en de aandacht daarvoor in mainstream media, wordt dit in Nederland wel steeds bekender.

Ook vond ik het leuk dat ik een tijdje terug werd benaderd door een van de oprichters van de uitgever Das Mag, met de vraag of ik een boek wilde schrijven over FIRE in Nederland. Ik voelde me gevleid, maar heb besloten dat vooralsnog niet te doen. Mijn pas verworven vrijheid zou ik dan voor mijn gevoel weer teveel kwijt zijn. Jim Collins vertelde me dat het schrijven van zijn boek hem 3 jaar gekost had. En Lonneke Lodder is haar boek ook niet 1-2-3 aan komen waaien, naar ik begreep. Maar wel heel mooi dat ook een gerenommeerde Nederlandse uitgever uit zichzelf interesse toont in het onderwerp!

Hoe zien typische dagen in mijn FIRE-leven er nu uit?

Wandelen en koken

Ik sta rond half acht op. Na mijn ontbijt ga ik steevast een uur wandelen. En bij terugkomst lekker aan een bakkie koffie. Alles op mijn gemak. Een heel fijn begin van de dag waar ik als werkende alleen maar van kon dromen.

De vrijheid tijdens FIRE blijft vanaf het moment dat ik gestopt ben met werken onwaarschijnlijk fijn aanvoelen. En ik vind het structureel lagere stressniveau dat ik ervaar een verademing.

Ook kook ik nu ik vrij ben veel vaker, iets wat ik graag doe. We zijn lekker aan het experimenteren met diverse nieuwe recepten.

Afspreken met vrienden en familie

Ik zie allerlei vrienden en familieleden vaker. En ik merk vrijwel elke keer bij zo’n afspraak dat ik niet meer op de klok kijk om op tijd naar huis te gaan, omdat ik de volgende dag zou moeten gaan werken.

Lezen en film

Ik lees véél meer boeken dan tijdens mijn werkzame leven. Heerlijk om daar nu de tijd en de energie voor te hebben. Momenteel ben ik wat op de filosofische toer. Fascinerend om te lezen dat iemand als de Romeinse schrijver/redenaar/zakenman Seneca al constateerde dat veel Romeinen al sterk verlangden naar meer tijd en rust voor zichzelf, maar zich desalniettemin lieten leiden (en lijden) door carrièredrang.

En wat weet Verhaeghe de huidige samenleving toch scherp te analyseren en in een historische context te plaatsen.

Zo’n een à twee keer per maand ga ik ook naar het filmhuis. Lekker overdag, zodat ik vaak de zaal vrijwel voor mezelf heb. Heerlijk.

Meubelmaken

Ondertussen heb ik twee stoelen (voor onszelf, met hergebruikte rugleuningen) en een side table (voor vrienden) gemaakt. En ga ik voor twee andere bevriende stellen ook iets maken. Ik heb al veel geleerd op de cursus meubelmaken waar ik mee bezig ben. Ik doe alles op de ambachtelijke manier met vrijwel uitsluitend handgereedschap.

stoelen vroegpensioen meubelmaken

vroegpensioen meubelmaken side table

Bloggen

Daarnaast besteed ik ook tijd aan dit blog. Ik lees in de reacties onder de posts en in e-mails geregeld dat ik mensen help en inspireer, wat ik erg leuk vind om te lezen. Dankjulliewel voor die reacties! Ik word ook steeds handiger in het maken van interactieve tooltjes met behulp van php (een scripttaal, die bedoeld is om op webservers dynamische webpagina’s te creëren). Vermogensbelasting 2022, 2020, 2019 en 2018 berekenen is hier een voorbeeld van. Het geeft me veel voldoening om zo’n tooltje werkend te krijgen.

Reizen

Tijdens mijn werkzame leven ging ik zo nu en dan op reis, meestal kamperen in Europa naast soms een verre reis. Dat doe ik nu ook, daar is niet zoveel aan veranderd. Het verschil is wel dat ik niet meer hoef af te schakelen van werk in het begin van de vakantie. En ik heb tijdens een wat langere vakantie niet meer het gevoel in de laatste week dat het werk er weer aan zit te komen.

Huizenjacht

Ik ben ook met die enige andere PP-er (PrePensionado, een benaming die we onszelf graag als een soort geuzennaam toedichten) die ik van dichtbij ken regelmatig op pad om percelen en huizen te bekijken. Deze week gaan we bijvoorbeeld op bezoek bij Joost en Merel, gezellig kletsen en kijken hoe zij wonen.

Mrs FOB en ik willen graag met die PP-er en zijn vriendin kleiner, goedkoper en energieneutraal bij elkaar in de buurt gaan wonen. We zijn aan het onderzoeken of houtskeletbouw iets voor ons is. Het lijkt me daarnaast leuk om te zijner tijd bijvoorbeeld onze keuken zelf te maken met de ervaring die ik nu met meubelmaken opdoe.

Het FIRE-bestaan voelt allemaal als een soort tweede jeugd. Er ligt nog van alles voor me en het voelt als een avontuur. Beslist een aanrader!

Waar zou je graag mee bezig zijn als je FIRE zou zijn of waar ben jij graag mee bezig, als je ook al FIRE bent?

Wil jij, net als ruim 13.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2022 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   zijn affiliate links. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

40 Reacties

 1. Ik ben ondertussen ook fire (51) al hoewel ik die naam niet gebruik even min PrePensionado,
  ben in 2010 4 dagen gaan werken enzo iedere paar jaar een dag minder en in 2018 geheel gestopt
  Ik noem me zelf crowdfunder en dat klopt denk ik wel.
  ik beleg heb aandelen en spaardeposito’s groenrentecertificaten en verder leen ik beetjes geld uit via crowdfunding platforms oa lender spender, sameningeld, geldvoorelkaar, crowdaboutnow, lendahand, oneplanetcrowd enz erg leuk om te doen.

  Ik denk wel dat een van de eerste vereisten een eigen woning met lage hypotheek is, ik zie nog niet iemand fire zijn in een huurwoning, hier lees ik niets over? of heb dat gemist! er staat zoveel zou zomaar kunnen.

 2. Hallo Mr FOB,

  Ik lees sinds de zomer 2017 jouw blog en ben sinds sept 2017 begonnen met beleggen bij De Giro. Ik heb grotendeels jouw strategie gebruikt, behalve de obligaties. Deze heb ik vervangen voor deposito. Mijn beleggingsportefeuille was in eerste instantie 50/50 tussen VTI en VXUS, maar later heb ik 20% VWRL toegevoegd (ik wilde opnieuw een bedrag inleggen maar ivm de ban van de Amerikaanse fondsen voor NL ers moest ik overstappen).

  Mijn eerste jaar heb ik een rendement van 9,8% gehaald en het tweede jaar 7,8%(van sept tot sept). Mijn portefeuille is als volgt verdeeld:
  – VTI 41%
  – VXUS 35%
  – VWRL 24%
  Ik kan helaas niet herbalanceren, tenzij ik de amerikaanse verkoop.

  Ik heb jouw behaalde rendementen over 2016 gelezen en was benieuwd wat jouw(en van andere) de rendementen zijn geweest in 2017 en 2018.

  • Ik heb mijn rendementen voor die jaren niet paraat, maar die zullen die van jou niet veel ontlopen als je verhouding aandelen/deposito’s vergelijkbaar is met mijn verhouding aandelen/obligaties.

 3. Dag Mr. FOB,

  Ik heb uw posts met interesse gelezen. Gezien onze leeftijd (54 en 51) en een leven met tegenslagen zullen wij nooit financieel onafhankelijk worden maar ons streven is wel om moeilijke periodes (bv werkeloosheid en/of de bijstand) te voorkomen totdat we onze AOW leeftijd bereiken en hopen een dergelijke tijd te overbruggen uit eigen middelen zodat we de regie in eigen handen kunnen houden.
  Onze woning is voor iets meer dan de helft afbetaald en we hebben wat spaargeld (iets boven de huidige vermogensgrens voor VRH), wij durven echter nog niet te gaan beleggen omdat de kans groot is dat mijn echtgenoot over of binnen 10 jaar geen werk meer heeft (ik ben huisvrouw) en we het geld nodig hebben, er zou dan maar eens een crash zijn….
  We zouden dus graag de komende jaren ons spaargeld zien groeien, heeft u tips wat in ons geval het slimst zou zijn?
  Nog meer aflossen op onze woning zou een optie zijn maar ik heb een donkerbruin vermoeden dat in de nabije toekomst een belasting “op de stenen” wel eens een feit zou kunnen worden, bovenop de afschaffing Wet Hillen, hoe denk u daarover?

  In ieder geval bedankt voor uw interessante blog, ik zal hem blijven lezen en mij uw adviezen ter harte nemen.

  Groet,
  Rose

  • Je zou een of meerdere deposito’s bij bijvoorbeeld NIBC (Nederlands depositogarantiestelsel) of Raisin (Europees depositogarantiestelsel) kunnen overwegen om wat meer rente te krijgen dan via een vrij opneembare spaarrekening.

   Ik heb helaas geen glazen bol v.w.b. belasting “op de stenen”…

 4. Een leuke en inspirerende BLOG schrijver ben je. Bewonderenswaardig dat je FIRE op jouw leeftijd in NL al voor elkaar hebt gekregen. Wij (47 en 52 jr) hebben in maart dit jaar de knoop doorgehakt en onze goedbetaalde banen opgezegd, huis verkocht en geëmigreerd naar Zuid Hongarije. Om daar onze droom te gaan leven; zoveel mogelijk zelfvoorzienend met kippetjes, een grote moestuin en tijd om zelf in te delen in plaats van een drukke vergaderagenda. Omdat de vaste lasten hier een fractie zijn van die in Nederland zijn we hier nu financieel vrij. Met name vanwege de verkoop van ons Nederlandse huis die voor 90% was afgelost.

  In Nederland hadden we nog een aantal jaren door moeten buffelen voor hetzelfde resultaat. Later leerde ik dat hier een Engelse term voor is; Geoarbitrage. In principe kunnen we tot onze pensioenleeftijd interen op vermogen, maar dat doen we niet. Er zijn inkomsten uit verhuur van vakantiewoningen en we doen op zijn tijd klussen van thuis uit, met name vertaalwerk. Om de ‘misgelopen’ inkomsten uit AOW (vanwege emigratie) en pensioen in de toekomst op te vangen denken we erover na om in vastgoed te investeren.

  We hebben de baas dus ontslagen en weer regie over ons leven terug. Dat voelt fantastisch!
  Heel veel plezier en geluk in je nieuwe FIRE leven!

  Groeten uit Magyarórszág,
  Rob

 5. Beste, ik zit een beetje in t zelfde schuitje en lees uw blog met veel interesse. Wat ik mij afvroeg, wat is de inkomstenbron vanaf het moment dat je stopt met werken? Ik neem althans aan dat je niet meteen van je beleggingen of spaarvermogen gaat ‘snoepen’? Bestaan die inkomsten uit dividend? (Zoals je ziet, ik heb nog geen enkele ervaring met beleggen…) En zo ja, hoe ziet dan de portefeuille eruit qua verdeling in lange termijn beleggingen en die met korte termijn dividend?

 6. Na mijn ontbijt ga ik steevast een uur wandelen.

  Ook met de vele regen van de afgelopen tijd? Respect! 🙂

  Veel dank voor je inspirerende blog. Ik ben 10 jaar ouder dan jij en heb dit jaar (noodgedwongen) een stap richting FIRE gezet. De extra vrije tijd bevalt me uitstekend!
  Ik ben nog niet zover, maar de angst om mijn financiële zekerheid helemaal op te geven begint langzaam minder te worden.

 7. Wat een onwijs inspirerend blog Mr FOB!
  Ik heb alle blogs gelezen en veel inspiratie en kennis opgedaan, ontzettend veel dank daarvoor!
  Het voelt alsof je je eigen toekomst zelf kan vormgeven ondanks alle onzekerheden omtrent pensioenleeftijd, AOW etc.., een mooie gedachte.
  Mijn vraag aan u is:
  nu u ‘FIRE’ bent is het dan geen interessante optie om te kijken naar een hoge dividend ETF, zodat u meer uit dividend kunt halen en daarvan weer kunt leven en/of opnieuw investeren? Bijvoorbeeld: Vanguard All-World High Dividend Yield UCITS (VHYL)?
  Deze heeft ook een spreiding van ca. 1500 bedrijven wereldwijd en lage kosten (0,29%). Ik ben benieuwd hoe u hier naar kijkt.

  Ik blijf u prachtig blog volgen!
  Vele mooie ‘FIRE” jaren toegewenst in een zelf gecreëerde vrijheid!

  • Met zo’n high dividend fonds heb ik minder spreiding tegen hogere kosten. En of ik nu leef van een paar aandelen verkopen tegen een hogere koers of dat de koers zakt door de dividenduitkering, waarbij mijn aantal aandelen constant blijft, maakt me niets uit. Ik zie dus geen voordelen maar alleen nadelen van een high dividendfonds.

  • Hartelijk dank voor uw antwoord Mr FOB..!
   Het high dividend fonds heeft inderdaad iets hogere kosten (+0,04%) én zit ook niet in de kernselectie van DeGiro (dus transactiekosten) én heeft ook nog eens (een stuk) minder spreiding dan VWRL.
   Kortom: VWRL blijft voor de meesten (voor mij ook) de favoriete ETF…

 8. Volkskrant 18 oktober 2019: beleggers bestraft voor negatieve rente.
  Klanten van De Giro moeten geld toeleggen op een saldo van meer dan 2500 euro.

Schrijf een reactie