Ongeveer 9 maanden geleden stopte ik met werken op mijn 49e. Hoe vergaat het financieel onafhankelijke FIRE-bestaan me tot nu toe (FIRE = Financial Independence Retire Early, een term die overgewaaid is uit de VS)?

Pionieren

Ik ervaar het niet meer werken op mijn leeftijd een beetje als pionieren. Om me heen ken ik maar weinig mensen die voor hun 50e zijn gestopt met werken. Eigenlijk maar eentje van dichtbij. En dus kan ik maar met weinig mensen bespreken hoe zij hun FIRE-bestaan ervaren en invullen. Maar dat maakt het niet minder interessant en fijn. Integendeel. Ik voel me bevoorrecht.

“Ik ben FIRE”?

Als mensen me vragen wat ik doe, vind ik het vaak ongemakkelijk om te zeggen dat ik FIRE ben. Oftewel dat ik gestopt ben met werken omdat ik het geld niet meer nodig heb en graag andere dingen doe. En dat zal wel lastig blijven, als ik Jacob van Early Retirement Extreme, die al 10 jaar FIRE is, mag geloven: “Career workers who don’t know me typically ask me what I do for a living, expecting an answer in the form of a job title. (That tends to get awkward and I still don’t have a clever response.)“. FIRE is in de VS blijkbaar nog niet een echt bekende manier van leven, ondanks dat het er al bekender is dan in Nederland. Maar zowel in de VS als in Nederland wordt het wel steeds bekender.

FIRE in Nederland

Eerder stoppen met werken dan voor de AOW leeftijd is voor lang niet iedereen weggelegd. Maar meer vrijheid verwerven door veel minder uit te geven dan er binnenkomt en dat wat je overhebt zo efficiënt mogelijk voor je aan het werk zetten is voor een grotere groep dan velen denken een mogelijkheid.

Men is zich vaak niet bewust van het hebben van de mogelijkheid om voor FIRE, of op zijn minst meer financiële vrijheid, te gaan. Maar door de opkomst van het FIRE-gedachtegoed als tegenhanger van almaar meer consumptie en de rat race en de aandacht daarvoor in mainstream media, wordt dit in Nederland wel steeds bekender.

Ook vond ik het leuk dat ik een tijdje terug werd benaderd door een van de oprichters van de uitgever Das Mag, met de vraag of ik een boek wilde schrijven over FIRE in Nederland. Ik voelde me gevleid, maar heb besloten dat vooralsnog niet te doen. Mijn pas verworven vrijheid zou ik dan voor mijn gevoel weer teveel kwijt zijn. Jim Collins vertelde me dat het schrijven van zijn boek hem 3 jaar gekost had. En Lonneke Lodder is haar boek ook niet 1-2-3 aan komen waaien, naar ik begreep. Maar wel heel mooi dat ook een gerenommeerde Nederlandse uitgever uit zichzelf interesse toont in het onderwerp!

Hoe zien typische dagen in mijn FIRE-leven er nu uit?

Wandelen en koken

Ik sta rond half acht op. Na mijn ontbijt ga ik steevast een uur wandelen. En bij terugkomst lekker aan een bakkie koffie. Alles op mijn gemak. Een heel fijn begin van de dag waar ik als werkende alleen maar van kon dromen.

De vrijheid tijdens FIRE blijft vanaf het moment dat ik gestopt ben met werken onwaarschijnlijk fijn aanvoelen. En ik vind het structureel lagere stressniveau dat ik ervaar een verademing.

Ook kook ik nu ik vrij ben veel vaker, iets wat ik graag doe. We zijn lekker aan het experimenteren met diverse nieuwe recepten.

Afspreken met vrienden en familie

Ik zie allerlei vrienden en familieleden vaker. En ik merk vrijwel elke keer bij zo’n afspraak dat ik niet meer op de klok kijk om op tijd naar huis te gaan, omdat ik de volgende dag zou moeten gaan werken.

Lezen en film

Ik lees véél meer boeken dan tijdens mijn werkzame leven. Heerlijk om daar nu de tijd en de energie voor te hebben. Momenteel ben ik wat op de filosofische toer. Fascinerend om te lezen dat iemand als de Romeinse schrijver/redenaar/zakenman Seneca al constateerde dat veel Romeinen al sterk verlangden naar meer tijd en rust voor zichzelf, maar zich desalniettemin lieten leiden (en lijden) door carrièredrang.

En wat weet Verhaeghe de huidige samenleving toch scherp te analyseren en in een historische context te plaatsen.

Zo’n een à twee keer per maand ga ik ook naar het filmhuis. Lekker overdag, zodat ik vaak de zaal vrijwel voor mezelf heb. Heerlijk.

Meubelmaken

Ondertussen heb ik twee stoelen (voor onszelf, met hergebruikte rugleuningen) en een side table (voor vrienden) gemaakt. En ga ik voor twee andere bevriende stellen ook iets maken. Ik heb al veel geleerd op de cursus meubelmaken waar ik mee bezig ben. Ik doe alles op de ambachtelijke manier met vrijwel uitsluitend handgereedschap.

stoelen vroegpensioen meubelmaken

vroegpensioen meubelmaken side table

Bloggen

Daarnaast besteed ik ook tijd aan dit blog. Ik lees in de reacties onder de posts en in e-mails geregeld dat ik mensen help en inspireer, wat ik erg leuk vind om te lezen. Dankjulliewel voor die reacties! Ik word ook steeds handiger in het maken van interactieve tooltjes met behulp van php (een scripttaal, die bedoeld is om op webservers dynamische webpagina’s te creëren). Vermogensbelasting 2022, 2020, 2019 en 2018 berekenen is hier een voorbeeld van. Het geeft me veel voldoening om zo’n tooltje werkend te krijgen.

Reizen

Tijdens mijn werkzame leven ging ik zo nu en dan op reis, meestal kamperen in Europa naast soms een verre reis. Dat doe ik nu ook, daar is niet zoveel aan veranderd. Het verschil is wel dat ik niet meer hoef af te schakelen van werk in het begin van de vakantie. En ik heb tijdens een wat langere vakantie niet meer het gevoel in de laatste week dat het werk er weer aan zit te komen.

Huizenjacht

Ik ben ook met die enige andere PP-er (PrePensionado, een benaming die we onszelf graag als een soort geuzennaam toedichten) die ik van dichtbij ken regelmatig op pad om percelen en huizen te bekijken. Deze week gaan we bijvoorbeeld op bezoek bij Joost en Merel, gezellig kletsen en kijken hoe zij wonen.

Mrs FOB en ik willen graag met die PP-er en zijn vriendin kleiner, goedkoper en energieneutraal bij elkaar in de buurt gaan wonen. We zijn aan het onderzoeken of houtskeletbouw iets voor ons is. Het lijkt me daarnaast leuk om te zijner tijd bijvoorbeeld onze keuken zelf te maken met de ervaring die ik nu met meubelmaken opdoe.

Het FIRE-bestaan voelt allemaal als een soort tweede jeugd. Er ligt nog van alles voor me en het voelt als een avontuur. Beslist een aanrader!

Waar zou je graag mee bezig zijn als je FIRE zou zijn of waar ben jij graag mee bezig, als je ook al FIRE bent?

Wil jij, net als ruim 13.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2022 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   zijn affiliate links. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

40 Reacties

 1. Vrijheidblijheid Reageer

  Klinkt goed allemaal! Ik ben ook vorig jaar op mijn 48ste gestopt met werken, dit kon omdat we kleiner en goedkoper zijn gaan wonen, in een energie-neutraal nieuwbouwhuis in het oosten van het land. Vraagje: heb je nu je gestopt bent nog veranderingen aangebracht in je portefeuille? Wij houden de helft aan in aandelen (VWRL) en de andere helft in depositoladders. Dit is waarschijnlijk niet genoeg om het te laten groeien, maar wel om de jaren tot het pensioen te overbruggen, en het voelt veiliger zo.

 2. Zo van een dergelijk blogje kun je spontaan jaloers worden. Heerlijk lijkt me dat. Ondanks dat ik nu ook nog veel plezier in mijn werk heb, lijkt me het verhaal van structureel een lager stressniveau wel lekker.

  Maar over 2 jaar stoppen met werk (dan ben ik 49) is helaas niet voor mij weggelegd. Ben pas een jaar je blog aan het lezen.
  Laat onverlet dat ik altijd al behoorlijk sober geleefd heb. Maar dat is meer omdat het materiële me niet zo kan boeien en ik nooit blij ben geworden van veel geld uit geven. Beetjes sober van nature denk ik. (wat dat met eten ook maar zo 🙂 )

 3. Het klinkt dat je heel tevreden bent met je huidige bestaan, wat fijn. Voor mij zit het stoppen met werken er ook aan te komen. Voor mij is het echter nog vroeg pensioen in combinatie met een stukje vermogen opmaken. Ik merk zelf dat ik nog erg aan het zoeken ben hoe te stoppen. Eerst afbouwen of meteen helemaal stoppen. Ik vind het nog steeds een lastige omdat ik nu een intentie verklaring moet tekenen zodat ik nooit meer ga werken en dat voelt nog niet goed…..Last van werk wat ik altijd gedaan heb met passie…….Maar als ik dit weer lees van jouw motiveert het me toch weer.

 4. Wat ontzettend leuk om meubels te gaan maken. En dan vooral van al bestaand materiaal. Mijn man doet dat ook. Hij maakt hele kastranden en gebruikt dan bijvoorbeeld een onooglijk secretaire of oude glazen schuifdeuren van een andere kast van de kringloop. De kunst is om zo min mogelijk nieuw materiaal te kopen. Zelf zou ik graag een stoffeerderscursus willen volgen, maar hier in Zeeland moet ik of naar Rotterdam of Antwerpen. Nog niets geschikt gevonden. We zijn respectievelijk 4 en 6 jaar eerder gestopt met werken dan de reguliere termijnen. Maar zelfs dat zie je nu ook niet veel meer.

 5. Goed om te lezen dat het ‘vrije’ leven je zo goed bevalt! De structuur die je aanhoudt met het vroege opstaan en wandelen is volgens mij een belangrijke factor, hierdoor heeft je dag net wat meer vorm dan wanneer je dit niet zou doen.

  Zelf hoop ik ook voor mijn vijftigste af te kunnen zwaaien op het werk, dat betekend dat ik nog wel een aantal jaar voor de boeg heb, maar het (be)sparen gaat goed. Als je goed zoekt blijf je hiervoor nieuwe manieren en oplossingen vinden.

  Geniet van je verworven vrijheid!

 6. Tot volgende week, heb zin in een bakkie en een wandeling op een doordeweekse dag 😉

 7. Dat klinkt heerlijk, bedankt voor de leuke update! Dat is precies ook wat ik wil gaan doen als ik FIRE ben; een beetje aanrommelen, vrienden en familie zien, hobby’s oppakken waar je geen tijd voor hebt tijdens het werkend, en gewoon lekker doen waar je zin in hebt!

  Dit motiveert me ook om mijn reis weer voort te zetten en te blijven doen wat ik al deed; werken, sparen, en beleggen. Ik ben benieuwd naar updates in de toekomst!

 8. Hoi,

  Leuke blog weer om te lezen. Zou je mij even wat meer informatie kunnen geven over je PP-benaming?
  Je stelt dat het een geuzennaam is, maar zover ik weet is een ‘geuzennaam’ een erenaam die men zichzelf geeft, hoewel deze oorspronkelijk door anderen als scheld- of spotnaam werd gebruikt. Werd PrePensionade gebruikt als scheld- dan wel spotnaam? Door wie en waarom?

  Groet,

  Maarten

  • Pensionado heeft bij sommigen een negatieve weerklank, als in een oud iemand die uitgeblust is. Terwijl het voor ons synoniem staat aan een tweede jeugd. Vandaar dat ik het woord geuzennaam gebruikt heb.

 9. Klinkt als het goede leven! Leuk dat je hier af en toe over schrijft, want je bent de enige Nederlandse blogger voor zover ik weet die al FIRE is. En sowieso een grote uitzondering dat je niet nog stiekem ergens geld mee verdient 😉

  En het klopt, een boek schrijven is een takkenklus. Maar ik vond het ook supergaaf om te doen! En verslavend, ben ik bang… Maar ja, schrijven is dan ook iets waar ik nooit mee zou stoppen, hoe FIRE ik ook zou zijn.

  • Ik verdien nog wel wat, namelijk met dit blog. Maar dat is niet stiekem, zoals je kunt lezen in de post over mijn financiën tijdens PP. Ik heb het echter niet nodig, dus in die zin ben ik wellicht de uitzondering die je bedoelt. En bijvoorbeeld voor meubels die ik voor vrienden maak wil ik ook niets hebben, omdat ik het niet nodig heb. En dat maakt die klussen veel leuker, omdat er dan geen druk op zit.

Schrijf een reactie