Herbalanceren kan je helpen om met het minste risico het meeste beleggingsrendement te halen.

Om een ​​succesvolle belegger te zijn moet je laag kopen en hoog verkopen. Beleggers die zich door emoties laten leiden doen vaak precies het tegenovergestelde. Ze kopen als de markt al een tijdje stijgt en verkopen als de markt al een tijdje daalt.

Herbalanceren stelt je in staat om je niet door emoties te laten leiden en laag te kopen en hoog te verkopen. Ik heb deze maand geherbalanceerd omdat de aandelenkoersen sterk gestegen zijn.

Wat is herbalanceren?

Herbalanceren is het herstellen van de beoogde beleggingsmix van je beleggingsportefeuille, wanneer de huidige beleggingsmix niet meer hetzelfde is als de beoogde beleggingsmix.

Een beleggingsportefeuille heeft een bepaalde beleggingsmix over verschillende fondsen, bijvoorbeeld aandelen en obligaties. Ik beleg bijvoorbeeld in een tweetal aandelen indexfondsen en een tweetal obligatie indexfondsen.

Doordat aandelen- en obligatiebeleggingen niet even hard groeien kan de beleggingsmix gaan afwijken van de beoogde beleggingsmix. Dit is te herstellen door te herbalanceren.

Herbalanceren stelt je in staat om het risico van je portefeuille te beperken en om te profiteren van het fenomeen “mean reversion”.

Mean reversion

De theorie van mean reversion suggereert dat, vroeg of laat, de rendementen van aandelen terugkeren naar hun gemiddelde rendement. De S&P500 index heeft een gemiddeld rendement van 10% per jaar gehad tussen 1928 en 2014. Maar sommige maanden of jaren was dit rendement veel hoger of lager dan het gemiddelde.

Dus als we maanden of jaren hebben van boven gemiddelde prestaties, dan is de kans groot dat deze gevolgd worden door maanden of jaren van beneden gemiddelde prestaties. Hetzelfde geldt andersom. De rendementen keren terug naar hun gemiddelde.

Market timing

Er zijn volop beleggers die denken te kunnen voorspellen wanneer koersen gaan dalen of stijgen. Dit heet market timing. Beleggers die de markt proberen te timen hebben de neiging om hun rendement te ondermijnen. Ze kopen meestal wanneer de koersen al aan het stijgen zijn. En ze verkopen, vaak zelfs in paniek, wanneer de koersen al aan het dalen zijn. Dit is dodelijk voor je rendement.

Market timing en de S&P500 index

Het rendement van de wereldwijd meest bekende S&P 500 index is over de periode 1996-2010 bepaald door slechts 10 dagen, welke van tevoren niet te voorspellen zijn. Indien je de 10 dagen met de grootste koersstijgingen niet belegd zou zijn geweest, dan was je rendement niet het gemiddelde van 6.7% per jaar geweest maar slechts 1.88%. Indien je de 60 beste beursdagen niet belegd zou zijn geweest dan zou je zelfs een negatief rendement hebben gehad. Die losse dagen van grote koersstijging en -daling zijn niet te voorspellen.

Hoeveel en hoe vaak herbalanceren?

Stel je hebt 50% van de waarde van je portefeuille in aandelen en 50% in obligaties belegd, precies zoals je het verdeeld wilt hebben. Als de aandelenkoersen nu iets stijgen kun je bijvoorbeeld 51% van de waarde van je portefeuille in aandelen en 49% in obligaties hebben. Je hoeft dan niet meteen te herbalanceren. Transactiekosten kunnen dan relatief veel gaan drukken op je rendement.

Jaarlijks herbalanceren

Wellicht de eenvoudigste manier om overmatig herbalanceren te vermijden is jaarlijks te herbalanceren. Het is een zeer eenvoudige methode, maar het nadeel is dat over die periode veel kan veranderen in de huidige beweeglijke markten.

Drempel herbalanceren

Een alternatief is om te herbalanceren wanneer de verdeling meer dan bijvoorbeeld 5% afwijkt van de gewenste verdeling. In onze 50-50 portefeuille betekent dit dat je moet herbalanceren wanneer de waarde van het deel aandelen of obligaties meer dan 55% uitmaakt van je portefeuille. 5% wordt vaak aanbevolen als drempelwaarde. Ik hanteer ook deze drempel.

Herbalanceren bij inleggen

Ik beleg maandelijks wanneer ik mijn salaris uitbetaald krijg. Op dat moment koop ik altijd dat fonds bij dat het slechtst gepresteerd heeft. Daarmee ben ik ook een beetje aan het herbalanceren. Ik koop dan tegen mijn gevoel, namelijk dat fonds dat het slechtst presteert. Maar dat is precies wat je moet doen vanuit het oogpunt van mean reversion. Daarmee koop je altijd relatief laag in.

In de post Waar moet ik in beleggen? heb ik een interactief tooltje opgenomen waarmee je direct kan zien in welk fonds je moet inleggen als je dezelfde beleggingsstrategie volgt als ik. Zo herbalanceer je automatisch.

Onthoud dat stijgende markten niet eeuwig duren en dat mean reversion heel krachtig is. Beweeglijke markten vragen om herbalanceren. En je lange termijn succes wordt bepaald door discipline, risico controle en laag kopen / hoog verkopen.


Herbalanceer jij je beleggingsportefeuille?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?



Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie