Herbalanceren geeft maximaal beleggingsrendement


Bij beleggen is herbalanceren een goede manier om maximaal rendement te behalen. Lees hier hoe dat werkt! #beleggen #geld

Herbalanceren kan je helpen om met het minste risico het meeste beleggingsrendement te halen.

Om een ​​succesvolle belegger te zijn moet je laag kopen en hoog verkopen. Beleggers die zich door emoties laten leiden doen vaak precies het tegenovergestelde. Ze kopen als de markt al een tijdje stijgt en verkopen als de markt al een tijdje daalt.

Herbalanceren stelt je in staat om je niet door emoties te laten leiden en laag te kopen en hoog te verkopen. Ik heb deze maand geherbalanceerd omdat de aandelenkoersen sterk gestegen zijn.

Wat is herbalanceren?

Herbalanceren is het herstellen van de beoogde beleggingsmix van je beleggingsportefeuille, wanneer de huidige beleggingsmix niet meer hetzelfde is als de beoogde beleggingsmix.

Een beleggingsportefeuille heeft een bepaalde beleggingsmix over verschillende fondsen, bijvoorbeeld aandelen en obligaties. Ik beleg bijvoorbeeld in een tweetal aandelen indexfondsen en een tweetal obligatie indexfondsen.

Doordat aandelen- en obligatiebeleggingen niet even hard groeien kan de beleggingsmix gaan afwijken van de beoogde beleggingsmix. Dit is te herstellen door te herbalanceren.

Herbalanceren stelt je in staat om het risico van je portefeuille te beperken en om te profiteren van het fenomeen “mean reversion”.

Mean reversion

De theorie van mean reversion suggereert dat, vroeg of laat, de rendementen van aandelen terugkeren naar hun gemiddelde rendement. De S&P500 index heeft een gemiddeld rendement van 10% per jaar gehad tussen 1928 en 2014. Maar sommige maanden of jaren was dit rendement veel hoger of lager dan het gemiddelde.

Dus als we maanden of jaren hebben van boven gemiddelde prestaties, dan is de kans groot dat deze gevolgd worden door maanden of jaren van beneden gemiddelde prestaties. Hetzelfde geldt andersom. De rendementen keren terug naar hun gemiddelde.

Market timing

Er zijn volop beleggers die denken te kunnen voorspellen wanneer koersen gaan dalen of stijgen. Dit heet market timing. Beleggers die de markt proberen te timen hebben de neiging om hun rendement te ondermijnen. Ze kopen meestal wanneer de koersen al aan het stijgen zijn. En ze verkopen, vaak zelfs in paniek, wanneer de koersen al aan het dalen zijn. Dit is dodelijk voor je rendement.

Market timing en de S&P500 index

Het rendement van de wereldwijd meest bekende S&P 500 index is over de periode 1996-2010 bepaald door slechts 10 dagen, welke van tevoren niet te voorspellen zijn. Indien je de 10 dagen met de grootste koersstijgingen niet belegd zou zijn geweest, dan was je rendement niet het gemiddelde van 6.7% per jaar geweest maar slechts 1.88%. Indien je de 60 beste beursdagen niet belegd zou zijn geweest dan zou je zelfs een negatief rendement hebben gehad. Die losse dagen van grote koersstijging en -daling zijn niet te voorspellen.

Hoeveel en hoe vaak herbalanceren?

Stel je hebt 50% van de waarde van je portefeuille in aandelen en 50% in obligaties belegd, precies zoals je het verdeeld wilt hebben. Als de aandelenkoersen nu iets stijgen kun je bijvoorbeeld 51% van de waarde van je portefeuille in aandelen en 49% in obligaties hebben. Je hoeft dan niet meteen te herbalanceren. Transactiekosten kunnen dan relatief veel gaan drukken op je rendement.

Jaarlijks herbalanceren

Wellicht de eenvoudigste manier om overmatig herbalanceren te vermijden is jaarlijks te herbalanceren. Het is een zeer eenvoudige methode, maar het nadeel is dat over die periode veel kan veranderen in de huidige beweeglijke markten.

Drempel herbalanceren

Een alternatief is om te herbalanceren wanneer de verdeling meer dan bijvoorbeeld 5% afwijkt van de gewenste verdeling. In onze 50-50 portefeuille betekent dit dat je moet herbalanceren wanneer de waarde van het deel aandelen of obligaties meer dan 55% uitmaakt van je portefeuille. 5% wordt vaak aanbevolen als drempelwaarde. Ik hanteer ook deze drempel.

Herbalanceren bij inleggen

Ik beleg maandelijks wanneer ik mijn salaris uitbetaald krijg. Op dat moment koop ik altijd dat fonds bij dat het slechtst gepresteerd heeft. Daarmee ben ik ook een beetje aan het herbalanceren. Ik koop dan tegen mijn gevoel, namelijk dat fonds dat het slechtst presteert. Maar dat is precies wat je moet doen vanuit het oogpunt van mean reversion. Daarmee koop je altijd relatief laag in.

In de post Waar moet ik in beleggen? heb ik een interactief tooltje opgenomen waarmee je direct kan zien in welk fonds je moet inleggen als je dezelfde beleggingsstrategie volgt als ik. Zo herbalanceer je automatisch.

Onthoud dat stijgende markten niet eeuwig duren en dat mean reversion heel krachtig is. Beweeglijke markten vragen om herbalanceren. En je lange termijn succes wordt bepaald door discipline, risico controle en laag kopen / hoog verkopen.

Herbalanceer jij je beleggingsportefeuille?

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12712 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een blauwe link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

44 gedachten over “Herbalanceren geeft maximaal beleggingsrendement

 • Bob

  Beste Mr.FOB, nog gefeliciteerd met jullie FIRE!

  Ik volg pas recent je en andere FIRE blogs en heb een ‘probleem’:
  Je schreef:
  Onthoud dat stijgende markten niet eeuwig duren en dat mean reversion heel krachtig is. Beweeglijke markten vragen om herbalanceren. En je lange termijn succes wordt bepaald door discipline, risico controle en laag kopen / hoog verkopen.

  Ben jarenlang nogal slordig /nochalant omgesprongen met de financiën maar wil nu toch geld zelf laten werken.
  Ben eind 40er, heb 100k nu en over tijdje nog 60k, heb appartement in de verhuur en eigen huis al hypotheekvrij.
  Laag kopen lukt nu niet in deze Bull market maar wat raad je aan?
  Toch wachten (maar hoe lang?) op de aanstaande recessie of toch NU beleggen in indexfondsen?
  Pffff, moeilijke keuze

  • JT

   Het voelt in deze tijd onnatuurlijk om niet je hele inleg in aandelen/VWRL te zetten, ongeacht de ‘balans’, omdat de koersen zo laag staan. Een beetje timen op dit macro-niveau kan toch niet zo slecht zijn? Of heb je zo’n afkeer van timen, dat je zelfs dat niet zou doen?
   Ik zou voor mezelf een tijdelijke fase van overweight in aandelen afspreken en dan als de aandelen weer 5% of 10% gestegen zijn na deze uitzonderlijke crisis weer herbalanceren. Ik denk dat ik daar mee om kan gaan.

 • Fina

  Je geeft aan dat je op dit moment belegt in 4 indexfondsen. Twee aandelenfondsen en twee obligatiefondsen. Maar wat als één van die fondsen nu zeer slecht presteert en je zou willen overstappen naar een andere indexfonds. Zou je daarvoor kiezen?

  En stel dat je bijvoorbeeld 10 jaar lang, maandelijks een bedrag heb ingelegd op een bepaalde Indexfonds. Is het dan verstandig om de winst te nemen en over te stappen op een andere Indexfonds? Een mens houd zo nu en dan toch van iets nieuws zeg maar….

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik beleg tegenwoordig nog maar in 2 indexfondsen doordat door veranderde Europese wetgeving een aantal fondsen niet meer verkrijgbaar is en doordat mijn inzicht in het optimale obligatiefonds gewijzigd is, zie Obligaties.

   De enige redenen voor mij om over te stappen zouden zijn omdat een fonds niet meer beschikbaar is of omdat er een beter fonds beschikbaar komt dan ik nu heb. Niet omdat ik af en toe wat anders zou willen.

 • EB

  Ow ja op die fiets. Dus je kijkt gewoon per maand welke van de 2 fondsen slechter heeft gepresteerd en dan kies je de slechtste. Dan 1x per jaar herbalanceren.

 • JVV

  Dank voor je antwoord. Mijn vraag is nog niet helemaal beantwoord. Laat ik het met een voorbeeld specificeren: stel dat het online/excel tool aangeeft dat je van twee obligatiefondsen moet bijkopen, namelijk fonds A voor 500 euro en fonds B voor 1000 euro. Volg je dit dan precies (en koop je dus beide fondsen aan), of koop je enkel fonds B aan?

 • JVV

  Mooie en duidelijke artikelen!
  Ik heb een vraag m.b.t. de strategie die je hanteert voor herbalanceren, iets wat ik nog niet helemaal begrijp:

  Je schrijft dat je bij maandelijkse inleg het fonds aankoopt dat het slechtste heeft gepresteerd, en verwijst daarbij naar het online/Excel tool. Het tool geeft echter een verdeling aan over de diverse fondsen.
  Leg je maandelijks *alleen* in het fonds in dat het slechtst gepresteerd heeft, of koop je “verdeeld” in gebaseerd op het online/Excel tool? Zou je er wellicht een voorbeeld bij kunnen geven?

  Bij voorbaat dank!

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik koop dat aan wat het online/excel tool aangeeft. Dat is het slechtst presterende fonds. Daarmee herbalanceer je automatisch.

 • BP

  Hi,

  Misschien een gekke vraag maar kun je ook delen van indexfondsen kunt kopen? Het is anders namelijk toch relatief lastig om je gewenste verdeling te bereiken? Stel je begint net en je heb één aandeel van 70 euro en één obligatie van 30 euro in obligaties. Stel je aandeel stijgt tot 80 euro en je obligatie blijft 30. Dan kun je toch niet 2,7% van je 80 euro aandeel verkopen om vervolgens te investeren in je obligatie fonds? Uiteraard snap ik dat als je meer inleg hebt hier flexibeler in wordt.

  Cheers,

  BP

 • Bas

  Hallo, dank voor je informatieve blog. Ik ben vanaf november vorig jaar begonnen met beleggen. Ik zet maandelijks zo’n 700 euro apart en wil voorlopig een ratio van 70% aandelen (ETF: VWRL) en 30% cash/obligaties aanhouden. Daarnaast heb ik nog een flink stuk spaargeld dat ik gedurende 2 jaar wil inleggen (dus iedere maand een vast deel bovenop die 70% van 700 euro). Uiteindelijk kom ik op 70/30 ratio voor het gehele stuk uit. Ik snap op zich het principe van herbalanceren wel maar snap niet hoe je daar mee om gaat als je nog in die opbouwfase zit. Ik ben tenslotte nog niet aanbeland bij de gewenste ratio. Hoor graag of je hiervoor nog tips hebt.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Je kunt inderdaad pas herbalanceren als je “in balans” geweest bent. Tot die tijd gewoon stapsgewijs inleggen lijkt me

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik herbalanceer die als die elk meer dan 5% van de gewenste verdeling gaan verschillen, dus bijvoorbeeld als de verhouding 45%/55% geworden is. Dan verkoop ik degene die ik teveel heb zodanig dat de verhouding weer als gewenst is en koop daar VWRL voor terug.

 • Joran

  Je geeft aan dat je maandelijks de fondsen koopt die het slechtst gepresteerd hebben, maar hoe kun je dat zien? Is er bij De Giro een makkelijk overzicht waarbij je dat kunt zien?