Vermogensbelasting 2022 (box 3)


Vermogensbelasting 2022, vermogensrendementsheffing, vrh, box 3, berekenenWat zijn de wijzigingen voor de vermogensbelasting 2022 (box 3), welke op Prinsjesdag 2021 zijn aangekondigd? Bereken direct je verschuldigde vermogensrendementsheffing 2022.

Uitgebreidere uitleg over vermogensbelasting kun je vinden in:

Vermogensbelasting: uitleg, tools en 6 tips

Heffingsvrij vermogen 2022

Het heffingsvrij vermogen waarover in 2022 geen vermogensbelasting betaald hoeft te worden wordt verhoogd naar €50.650 per persoon. In 2021 bedroeg het heffingsvrij vermogen €50.000 per persoon.

Bij fiscale partners wordt het totale heffingsvrije vermogen €101.300, waar dat in 2021 nog €100.000 bedroeg.

Vermogensbelasting 2022 berekenen

Vul je vermogen in hele euro’s in:Peildatum vermogensbelasting 2022

De Belastingdienst hanteert 1 januari van het jaar waarover je belastingaangifte doet als peildatum voor de vermogensbelasting. Als je in 2023 belastingaangifte doet over 2022, geldt voor de bepaling van de vermogensbelasting over 2022 de omvang van je vermogen op 1 januari 2022.

Schijven vermogensbelasting 2022

Het belastingtarief in de schijven boven de €50.650 gaat in 2022 omlaag ten opzichte van 2021.

De tarieven voor de vermogensrendementsheffing 2022 zien er als volgt uit:

VermogenVermogensbelasting 2022
€0 t/m €50.6500%
€50.651-€101.3000,56%
€101.301-€1.013.0001,35%
>€1.013.0001,71%

Deze bedragen gelden per persoon.

Je mag van de fiscus op hele euro’s in je voordeel afronden bij de bepaling van de omvang van je vermogen.

Deze belastingtarieven gelden voor dat deel van je vermogen wat binnen de desbetreffende vermogensschijf valt. Je betaalt in 2022 bijvoorbeeld met een vermogen van €60.000 over €50.650 geen vermogensbelasting en over de rest 0,56% vermogensbelasting.

Voor 2021 zagen de tarieven voor de vermogensrendementsheffing er als volgt uit:

VermogenVermogensbelasting 2021
€0 t/m €50.0000%
€50.001-€100.0000,59%
€100.001-€1000.0001,40%
>€1.000.0001,76%

6 tips om vermogensbelasting te verminderen

Zie 6 tips om vermogensbelasting te verminderen

Vermogensbelasting na 2022

Op dit moment worden de mogelijkheden voor een heffing onderzocht die aansluit bij het werkelijke rendement van vermogensbestanddelen. Zodra hier meer over bekend is zal ik dat hier of in een aparte blogpost vermelden.

Een deel van de reacties onder deze post gaat nog in op de originele plannen om de vermogensbelasting flink te wijzigen, waar deze post voor de laatste update van 21 september 2021 op inging. Reacties vanaf 21 september 2021 hebben betrekking op de huidige versie van de post.

 

Veelgestelde vragen

Wat is het heffingsvrije vermogen in 2022?

Het heffingsvrij vermogen waarover in 2022 geen vermogensbelasting betaald hoeft te worden is €50.650 per persoon. Bij fiscale partners wordt in 2022 het totale heffingsvrije vermogen €101.300.

Wat is de peildatum voor de vermogensbelasting?

Als je in 2023 belastingaangifte doet over 2022, geldt voor de bepaling van de vermogensbelasting over 2022 de omvang van je vermogen op 1 januari 2022.

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12831 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

74 gedachten over “Vermogensbelasting 2022 (box 3)

 • Daniel

  Bedankt voor de interessante post! Een vraag/opmerking, je schrijft: “Als je voor jouw eigen woning gebruik maakt van hypotheekrenteaftrek, valt je eigen woning niet in box 3 maar in box 1.” Is het niet zo dat de eigen woning sowieso in box 1 valt? Onafhankelijk van het feit of je al dan niet gebruikt maakt van hypotheekrenteaftrek? Zoals het er nu staat lijkt het alsof de eigen woning alleen in box 1 valt als je nog een hypotheek hebt…

  • Mr FOB Bericht auteur

   De woningwaarde van je hoofdwoning valt niet in box 3.
   Je kunt je hypotheekschuld wel in box 3 aanhouden, maar dan mag je geen gebruik maken van hypotheekrenteaftrek.

   Ik heb de tekst in de post verduidelijkt.

 • Aafke

  Bedankt voor de weer interessante post. Wel direct een vraag. Als je je huis hebt afbetaald en je dus geen gebruik meer van de rente aftrek maakt. Valt je huis dam onder het vermogen in box 3? Of lees ik dat verkeerd…. in dat geval is t natuurlijk niet handig om je huis versneld af te betalen.

 • UncleX

  Ik heb het volledig gemist en kom er nu pas achter dat dit plan van tafel is (was). Ik zie dat jij aan je artikel wel een opmerking hierover hebt toegevoegd hebt in juni 2020. Goed nieuws, zeker ook omdat staatssecretaris van financiën Hans Vijlbrief overwoog het bedrag waarover spaarders EN beleggers geen belasting betalen “aanzienlijk te verhogen”. Hopelijk blijft dit overeind in het volgende kabinet en die kans is denk ik wel aanwezig. Meestal levert de tweede partij de minister van financiën en D66 heeft daarvoor twee geschikte kandidaten namelijk Wouter Koolmees en Hans Vijlbrief zelf.

 • Niels

  Heeft er al iemand bedacht om eens een mail te sturen naar de coalitiepartijen met argumentatie waarom dit toch niet zo’n goed idee is?
  Mogelijks zou een onderbouwde mail kunnen helpen om bij de fracties de discussie verder te laten gaan, en de percentages wat te herzien.
  Het blijft per slot van rekening een boete op zuinig zijn waar al ooit belasting op betaald is.

  • collin135790

   Ik ben redelijk nieuw in het financieel onafhankelijk worden. Ik heb dit forum grondig bestudeert, enkele topics op reddit gecheckt en het het boek van Postma gelezen. Maar met deze nieuwe VRH per 2022 zakt de moed mij in de schoenen.
   Met een rendament op indexfondsen van gemiddeld 7-8% minus de inflatie ( ik reken met 2,0% en de 1,75% VHR per 2022) lijkt mij financieel onafhankelijk worden erg lastig….
   Ik hoop dat ik dit verkeerd inschat…

 • Robbin

  Pijler 2; Indexfondsen via BND met uitgestelde belasting, loopt dit icm de FOR regeling? En wat gebeurd er met de inleg wanneer je vroegtijdig komt te overlijden? En mag je pas vanaf een bepaalde leeftijd dit geld gaan uitkeren?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Voor mensen in loondienst geldt dat ze in kunnen leggen in BND met uitgestelde belasting als ze jaarruimte/reserveringsruimte hebben, voor zelfstandigen geldt dat ze in kunnen leggen vanuit de FOR.

   Je inleg gaat over naar je nabestaanden in geval van overlijden. De uitkering aan nabestaanden is wel aan een aantal regels gebonden, zie hier

   Uitkeren mag zonder boete vanaf AOW leeftijd, zie hier voor details.

 • Victor I.

  Stel je zit in 2 ETFs op DeGiro, kun je dan niet op 30 november de ene en op 31 december de andere uitcashen naar de bank, om het 1 januari en 1 februari weer in ETFs om te zetten? Of is dat te simpel gedacht?

  • Victor I.

   Bedankt voor je reactie, handig om te weten hoe het heet. Ik las er in dit artikel wat over: https://www.businessinsider.nl/sparen-box-3-belasting-lager-plan-kabinet-risico/

   “Het kabinet schrijft in de brief aan de Kamer dat ze hier iets aan wil doen, maar wat precies is nog niet duidelijk. Wel duidelijk is dat het tegengaan van arbitrage het systeem weer wat complexer maakt en kosten met zich meebrengt.”

   Vraag me af of ze er daadwerkelijk wat mee gaan doen. Ze zullen toch op z’n minst even een jaar de kat uit de boom kijken. Is het voor mensen die hogere aan- en verkoopkosten nog steeds voordelig om dit zo te doen? Ik ga het in de gaten houden, zien we het dan wel weer. Begrijp ik het goed dat het op dit moment gewoon legaal is?

  • Victor I.

   Ik bedoelde te vragen of het met de huidige regelgeving, als er niets veranderd tot 2022, toegestaan is om op die manier belasting te ontwijken als de splitsing spaargeld/beleggingen ingaat

  • Mr FOB Bericht auteur

   Als er geen regels komen omtrent peildatumarbitrage, dan kun je per 2022 vermogensbelasting ontwijken door beleggingen in spaargeld om te zetten vlak voor 1 januari en vlak na 1 januari weer terug te switchen. De kans dat die regels er niet komen acht ik echter zeer klein, als de rest van de voorstellen per 2022 wel onveranderd wordt ingevoerd. Beantwoord ik daarmee je vraag?

  • Victor I.

   Zeker, dankjewel! Ik zie nog wel een kansje in de berichtgeving dat ze er op de korte termijn nog niks mee doen. Vernieuwing is nogal een lastige opgave bij overheidsinstellingen en als ze nu al over de complexiteit praten zou het wel eens een paar jaar kunnen duren voordat ze iets invoeren. Maar goed, dat blijft koffiedik kijken. Nu weet ik in ieder geval wat ik moet doen als er niets veranderd aan de regels 🙂

 • Yuri

  Eerlijk gezegd vind ik persoonlijk nu al niet zo fijn meer om in obligaties te zitten. De rendementen zijn zeer laag en de koersreacties op rentewisselingen vrij sterk. Daarom nu al overgestapt naar deposito, bv leaseplan. Spreiding wel belangrijk ivm garantiestelsel!

  • Robert

   Persoonlijk vind ik de risico rendements verhouding nog best aardig op bijvoorbeeld de iShares 1-3 Year Treasury Bond ETF. 2% yield, dus beter dan deposito. Tevens beperkt rente risico door korte Duration.

 • pirrii

  Thanks voor al je analyses en de voorbeelden mbt de aankomende wijzigingen, echt prettig zo’n overzicht.

  Misschien een domme vraag, maar weet jij of het al duidelijk is of cryptovaluta in dit voorstel ook per definitie als “beleggingen” worden gezien (en dus met 5,33% fictief rendement worden berekend)? Of wordt straks gewoon over *alles* wat niet op een reguliere spaarrekening / deposito staat dit hogere rendement genomen?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Op basis van het voorstel verwacht ik dat *alles* wat niet op een reguliere spaarrekening / deposito staat onder beleggingen valt. Maar het is goed om te beseffen dat het nog maar een voorstel is.

  • Frank

   Ik heb nu geld in het Groenprojectenfonds van ASN I.v.m. extra vrijstellingen om de belastingdruk te verlagen. Weet iemand wat er met deze extra vrijstellingen gebeurt in het maar 2022 ? Kan het zijn dat de koers gaat dalen in 2022 van het fonds omdat de vrijstellingen dan niet meer van toepassing zijn.