De Hoge Raad heeft op 24 december 2021 geoordeeld dat de belastingdienst vermogensbelasting moet baseren op daadwerkelijk behaald rendement. En niet op een forfaitair rendement dat met name voor spaarders veel hoger was dan het daadwerkelijke rendement. Dit wordt per 2026 ingevoerd.

Voor 2023-2025 geldt overbruggingswetgeving, waarbij nog wel een forfaitair rendement gehanteerd wordt. Er wordt gewerkt met verschillende forfaitaire rendementen voor banktegoeden, overige bezittingen en schulden. En niet meer met hetzelfde forfaitaire rendement voor alle box 3-vermogen. Zie Vermogensbelasting 2023 voor details.

Voor de vermogensbelasting 2022 mag je nog op de oude manier berekenen en op de nieuwe manier die bij de overbruggingswetgeving hoort. Bereken hieronder bij Vermogensbelasting 2022 berekenen wat het gunstigst voor jou uitpakt.

Vermogensbelasting verminderen

Vermogensbelasting over beleggingen kun je verminderen naar nul. Dat kan via zogenaamd pensioenbeleggen.

Hier vind je uitleg hoe pensioenbeleggingen werken en waarom die 3x meer opleveren dan gewone beleggingen vanwege de fiscale voordelen.

Heffingsvrij vermogen 2022

Het heffingsvrij vermogen waarover in 2022 geen vermogensbelasting betaald hoeft te worden bedraagt €50.650 per persoon.

Bij fiscale partners bedraagt het totale heffingsvrije vermogen €101.300.

Vermogensbelasting 2022 berekenen

Vul je vermogen in hele euro’s in:



 

Onder banktegoeden vallen contant geld en tegoeden zoals beschreven onder het begrip deposito in de Wet op het financieel toezicht. Dit betekent dat alle box 3-bezittingen die niet vallen binnen de definitie van deposito en die geen schulden zijn als “overige bezittingen” worden aangemerkt.

Als je bitcoins of andere cryptocurrency hebt, moet je de waarde ervan optellen bij je “overige bezittingen”.

Peildatum vermogensbelasting 2022

De Belastingdienst hanteert 1 januari van het jaar waarover je belastingaangifte doet als peildatum voor de vermogensbelasting. Als je in 2023 belastingaangifte doet over 2022, geldt voor de bepaling van de vermogensbelasting over 2022 de omvang van je vermogen op 1 januari 2022.

Schijven vermogensbelasting

Vermogen Vermogensbelasting 2022
€0 t/m €50.650 0%
€50.650 en meer Op basis van verdeling spaargeld/beleggingen/schulden

Deze bedragen gelden per persoon.

Je mag van de fiscus op hele euro’s in je voordeel afronden bij de bepaling van de omvang van je vermogen.

Deze belastingtarieven gelden voor dat deel van je vermogen wat binnen de desbetreffende vermogensschijf valt. Je betaalt in 2022 bijvoorbeeld met een vermogen van €70.000 over €50.650 geen vermogensbelasting en over de rest wel.

Veelgestelde vragen

Wat is het heffingsvrije vermogen in 2022?

Het heffingsvrij vermogen voor 2022 waarover geen vermogensbelasting betaald hoeft te worden is €50.650 per persoon. Bij fiscale partners wordt in 2022 het totale heffingsvrije vermogen dan €101.300.

Wat is de peildatum voor de vermogensbelasting?

Als je in 2023 belastingaangifte doet over 2022, geldt voor de bepaling van de vermogensbelasting over 2022 de omvang van je vermogen op 1 januari 2022.

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?



Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie