Vermogensbelasting 2022


Bereken hier de vermogensbelasting 2022. Zie direct hoeveel spaargeld, beleggingen en schulden je vermogensrendementsheffing 2022 wijzigen.

Wat gaat er wijzigen op het gebied van de vermogensbelasting per 2022 als deze voorstellen van de staatssecretaris ingevoerd worden?

En wat betekenen de voorstellen voor de beleggingsstrategie van mensen die financieel onafhankelijk willen worden of zijn?

Update juni 2020: de plannen gaan aangepast worden. Deze post gaat nog in op de oorspronkelijke plannen.

Vermogensbelasting 2022: de plannen

Kort gezegd komen de plannen voor de vermogensbelasting 2022 erop neer dat iedereen met een vermogen van meer dan €30.846 over zijn of haar gehele vermogen vermogensrendementsheffing gaat betalen, gebaseerd op de verhouding tussen spaargeld, beleggingen en schulden die je hebt. Over de eerste €400 fictief rendement uit vermogen hoeft geen belasting betaald te worden, het zogenaamde heffingsvrij inkomen.

Met de huidige, zeer lage rentestanden op spaargeld gaat de spaarder er vooralsnog op vooruit. Die betaalt (vrijwel) geen vermogensbelasting meer. De belegger gaat er op achteruit en gaat meer vermogensbelasting betalen.

Het is goed te beseffen dat het alleen nog maar om een voorstel tot wijziging van de vermogensbelasting 2022 gaat. De verwachting is dat eind 2020 duidelijk is hoe de wijzigingen van de vermogensrendementsheffing er per 2022 daadwerkelijk uit gaan zien.

 

Beleggingsstrategie voor financiële onafhankelijkheid tot 2022

Mijn beleggingsstrategie (zie hier voor details) op weg naar en nu tijdens financiële onafhankelijkheid is eigenlijk heel simpel en heeft 3 pijlers:

 1. Ik heb een cash reserve voor noodsituaties, verdeeld over een spaarrekening en een NIBC Direct deposito. Over deze cash reserve ga ik minder vermogensbelasting betalen met de nieuwe plannen.
 2. Vervolgens beleg ik maximaal in indexfondsen waarbij de belasting uitgesteld is via Brand New Day. Elk jaar mag ik mijn jaarruimte inleggen. Over deze beleggingen betaal ik geen vermogensbelasting (zie hier voor uitleg hoe dit werkt), dus hier wijzigt niets. Ik heb via dit pensioenbeleggen tot 3x meer opbrengst dan via gewoon beleggen in dezelfde fondsen. Dat verschil wordt alleen maar groter als de voorstellen ingevoerd worden.
 3. De rest beleg ik in indexfondsen via DEGIRO. Binnen deze pijler, waar ik verreweg het grootste deel van mijn vermogen belegd heb, ga ik er flink op achteruit. Ik heb momenteel ongeveer 60% van mijn beleggingen in aandelen belegd via het indexfonds VWRL en 40% in obligaties via het indexfonds DBZB.

Geldnerd heeft in een paar scenario’s voorgerekend wat e.e.a. betekent voor de spaarder, fondsenbelegger en vastgoedbelegger.

Cheesyfinance heeft bekeken of box 1, 2 of 3 het meest gunstig wordt voor de vastgoedbelegger.

Vermogensbelasting 2022: mijn nieuwe beleggingsstrategie

Op dit moment verander ik nog niets. Maar als de plannen onverkort doorgevoerd worden, dan voer ik binnen pijler 3 een verandering door. Ik zet mijn obligaties dan om in een depositoladder.

Op dit moment betaal ik ongeveer 1.2% vermogensbelasting over mijn totale vermogen. Straks betaal ik met een depositoladder (spaargeld) over 40% van mijn portefeuille vrijwel geen vermogensbelasting en over 60% van mijn portefeuille (de aandelen) ongeveer 1.76%.

Ik word daarmee persoonlijk niet of nauwelijks geraakt door de plannen, zolang de rente laag blijft. En dat zou zomaar een flinke tijd het geval kunnen zijn.

Als alternatief zal ik overwegen af te lossen op onze hypotheek met vermogen dat ik nu belegd heb in obligaties. Vermogen belegd in een eigen huis wordt namelijk niet belast met vermogensrendementsheffing, zolang dat huis niet in box 3 zit. En we sparen hypotheekrente uit. Daarmee geeft dat een gegarandeerd rendement, lagere lasten en stabiliteit. En dat laatste is precies de reden waarvoor ik obligaties in mijn portefeuille heb. Het geld zit dan wel vast in stenen zolang we niet verhuizen, dat vind ik een nadeel.

De (on)mogelijkheden om vermogen onder te gaan brengen in een BV of in een VBI (vrijgestelde beleggingsinstelling) zal ik dan wellicht ook beter gaan bekijken.

Hoe zouden de voorstellen jou raken, indien ze ongewijzigd ingevoerd zouden worden? Heb jij al ideeën hoe iemand in de nieuwe situatie per 2022 zijn of haar vermogensbelasting kan verminderen?

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12381 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

68 gedachten over “Vermogensbelasting 2022

 • HereIsTom

  Als ik het zo bereken ga ik er juist op vooruit zolang ongeveer de helft is belegd.
  Een deel heb ik ook in een depositoladder, maar die nu aflopen en ik weer vast wil zetten leveren ook bij de NIBC bijna niks meer op!?

 • Jasper

  Hartelijk dank voor je rekenmodule vermogensbelasting. Ik heb dat voor mijn (onze) situatie ingevuld. (echtpaar)
  Ik ben er wel van geschrokken.
  Ik betaal in 2019 per persoon 1490 euro
  Ik betaal in 2022 per persoon 2861 euro
  Dat betekent op een paar euro na, 100% meer vermogensbelasting.
  Dit kan toch niet de bedoeling zijn van het voorstel van de minister. Ik begrijp best dat wanneer je weinig rente krijgt op je spaargeld, je onevenredig wordt belast. Doch wanneer je in mijn huidige situatie zit, met een meer belegd vermogen dan alleen spaargeld, dan zou je duizenden euro’s meer betalen per gezin. Ik hoop dat de politiek partijen, die juichend het voorstel hebben ontvangen, er nu ernstig over nadenken voordat ze ook positief instemmen met het nog aan te leveren wetsvoorstel.!!

   • Danny Leenders

    Een mogelijkheid is om te verhuizen naar Luxemburg waar ze geen vermogensbelasting hebben en ook geen belasting op een forfairrendement.

    Wat ook mogelijk is om je uit te schrijven uit de gemeentetelijke basis administratie als je geen huis meer aan houdt. En je in geen enkel land langer verblijft dan een x aantal dagen ben je nergens belasting plichtig. Alleen dan bouw je geen 2% AOW op per jaar. En als je niet in nederland woont is het erg moeilijk om je vrijgekomen pensioenbelegging uit te laten keren bij brand new day.

    Je kunt een vrijgestelde beleggings instelling oprichten met geen directe fiscale partner.

    Of een gesloten beleggingsfonds oprichten met andere die je vertrouwd dit kan al zonder notaris. Dan betaal je 20 % over de winst tot 200.000. Daarboven 25% dividend is wel 25 % wil je het naar box 3 zetten na minimaal 18maanden.

 • Mr. Groeigeld

  De nieuwe box 3 gaat ons flink raken vanaf 2022 aangezien we dan met beleggingen boven de vrijstelling uitkomen. Met grote vermogens komen de belastingen van nu en 2022 aardig dicht bij elkaar.

  In goede alternatieven (BV) moet ik me nog verdiepen.

  • Alex

   Sparen en beleggen in een BV doe ik sinds begin dit jaar, en daarin volg ik voor een groot deel “de” (bovengenoemde) strategie. Merendeel van mijn inkomen blijft in de BV hangen, vanuit daar opbouw.

   @Mr FOB: als je daarover gaat schrijven wil ik mijn ervaringen en uitzoekwerk wel delen.

 • Saskia

  Het rekensommetje gaat bij mij op basis van de huidige situatie van € 1.060 (totaal, met fiscaal partner) naar € 3.260, oftewel ongeveer 3x zo hoog. Over 2 jaar zal dit nog veel hoger zijn, gezien het feit dat ik elke maand rond de € 1.500 inleg.
  Ik neig nu naar de spaar BV. Omdat je in de BV straks alleen 15% vpb betaald over je gerealiseerd rendement betekent het dat zolang je niet verkoopt (opbouwfase) je alleen betaald over je rente- en dividendinkomsten. Ik kan zo dus heffing nog een jaar of 10 uitstellen.
  Groot nadeel is wel dat ik mijn plan om in de uitkeringsfase pas over te gaan op obligaties moet heroverwegen. Immers heb je dan in één klap een groot bedrag aan gerealiseerd rendement. Eind 2020 maar kijken hoe het plan er dan uit ziet. Het liefst blijf ik in box 3 vanwege de flexibiliteit, maar het prijskaartje wordt wel erg hoog.

 • Northman

  Een spaar BV kan inderdaad voordelig zijn afhankelijk van wel rendement je denkt de behalen. Bij een hoger rendement is een BV juist niet voordelig omdat je zowel vennootschapsbelasting als inkomstenbelasting moet betalen. Daarnaast heb je kosten voor de oprichting van de BV en de verplichte jaarrekening. Er is een tool waarmee je kunt zien of het in je voordeel kan werken, zie:

  https://www.firm24.com/spaar-bv-oprichten/#spaar-bv-tool

  Helaas zie je in deze tool niet de onderbouwing van het te verwachten resultaat/rendement.

   • Tulp

    Uit de toelichting bij het gepresenteerde voorstel (kamerbrief 6 sep 2019): “Voor het afbakenen van spaargeld zal worden aangesloten bij het begrip ‘deposito’ zoals bepaald in artikel 1:1 van de Wet op het financieel toezicht (Wft)”. Het gelddeel op een beleggingsrekening valt daarmee onder spaargeld. Ik verdien mijn geld door het verkopen van putopties en dat betekent dat ik dan vrijwel geen vermogensbelasting meer zou ga betalen.

  • jasper

   ik meende ergens opgepikt te hebben dat je je aandelen om kan toveren richting opties en zo verlies of geen belegging/sparen hebt wat gunstig kan uitpakken?

 • Peter Strom

  Als dit inderdaad 1:1 word ingevoerd, betekend dat met mijn huidige beleggingen, dat ik ongeveer 80% van mijn dividend kan overmaken naar de belastingdienst. Ik beleg nog niet zo heel lang, maar het enthousiasme dat ik had krijgt zo wel een flinke knauw. ik probeer heel zuinig te leven zodat ik eerder met pensioen kan, maar daar word je met de nieuwe plannen keihard voor gestraft. Voor mij persoonlijk betekend het denk ik, dat ik voorlopig minder ga beleggen en meer ga aflossen op mijn eigenwoning.

   • Peter Strom

    Ik leen geen geld om te beleggen, maar wellicht bedoel je omdat ik een hypotheek heb, dat de overheid wil dat je je “schulden” eerst aflost voordat je geld steekt in beleggingen.

    Ik hoop eigenlijk dat ze het verwachte rendement wat naar beneden gooien, of dat ze het huidige systeem in stand laten dat je over de eerste 30k nooit belast word (60k met fiscaalpartner)

    • DD

     Jazeker dat hoop ik ook.. Echter weet ik niet hoe groot de kans is dat dit gaat gebeuren. Beleg nog niet zo lang dat ik rekening heb moeten houden met beleidswijzigingen vanuit de overheid.

 • DutchRN

  Ik betaal in 2019 ongeveer 700 euro, en in 2022 1700 (!) met een modaal salaris en een pensioengat. Ik heb een pensioen buiten de EU in eigen naam. Dat kon daar niet anders. Daar betaal ik nu ook vermogensbelasting over maar dat wordt dus veel hoger. En ik kan het pas naar NL verhuizen wanneer ik 59.5 ben. Dan gaat het op mijn spaarrekening. Dus dat veranderd de situatie aanzienlijk. Als deze wetgeving zo blijft.
  Ik ben in 2022 hypotheekvrij. dus ik ga maar gewoon zorgen dat de extra belasting betaling klaar staat. Ik zie niet veel andere oplossingen. En het blijft zo dat ik baat van mijn gespaarde pensioen heb. Het is een luxe probleem. Veroorzaakt door heel lang veel werken en sparen..

 • Dutch Mustachian

  Wat ik nog niet volg is het leningen in box 3 verhaal. Als je net zoveel leent als belegd betaal je 0 belasting volgens de rekentool.
  Wat ik me niet voor kan stellen maar wel hieruit begrijp is dat ik met hypotheek goedkoper uit ben dan zonder in de nieuwe situatie

  stel je hebt 300.000 belegd vermogen en een hypotheek lening van 300.000. Zonder die hypotheek betaal je niet 0 maar 5.144 euro belasting.

  Ik heb m’n hypotheek afgelost.

  Maar in de nieuwe situatie is het dus verstandig om naar de bank te gaan en een zo groot mogelijke hypotheek te nemen om de vermogensbelasting te drukken?

  Rentelasten van de hypotheek zijn kennelijk goedkoper dan de vermogensbelasting betalen.

 • Jarno

  Tav de Spaar BV, houdt er rekening mee nu spaargeld lager belast gaat worden, verandert ook het voordeel van de Spaar-BV. Voor 2020 en 2021 is dat voordeel er echter nog steeds. In de loop van 2021 kan dan bekeken worden of liquidatie van de Spaar-BV aantrekkelijker is dan aanhouden. Voor grote vermogens is een Spaar-BV echter nog steeds fiscaal voordelig bij de hiervoor geschetste tarieven.

  Deze informatie komt van de site fiscalert

 • Kees Koek

  Hallo Mr FOB,

  Lees ik het nu goed, jij belegd niet meer in VTI en VXUS? Heb jij alles overgeheveld naar de VWRL omdat je bij de andere niet meer kan aankopen? Ik ben benieuwd naar je keuze.

  Groet Kees

 • Dutch Mustachian

  Stel, als je een afgelost huis hebt en een nieuwe hypotheek neemt, en dit geld op een spaarrekening parkeert. Zou dit dan niet wat kunnen opleveren?

  Kosten hypotheek: Hypotheekrente – vrh – deposito rente = < 0

  Je zou toch bijna of helemaal geld toe kunnen krijgen met de huidige rentes?

  Daar zou je het veilige deel van je portfolio van kunnen bouwen.

  Of mis ik iets met deze gedachtegang?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Negatieve VRH krijg je niet uitbetaald en is dus gelijk aan 0. Dus bij b.v. 1.2% hypotheekrente, 0% VRH en 0.6% spaarrente heb je per saldo 0.6% negatief rendement.

   • Dutch Mustachian

    Misschien verwoord ik het niet helemaal goed. Maar die 0,6% negatief is toch al aardig “goedkoop geld” toch? Als je ipv 100% deposito 50% deposito /50% VWRL zou doen, zou je al een positief rendement hebben met de dividend uitkering van VWRL. En hiermee zou je je vermogen ook een behoorlijke boost kunnen geven.

    Of acht je dit veel te risicovol.

 • Mass amounts in Swiss bank accounts

  Ik heb de volgende vraag; momenteel beleg ik via DeGiro in VWRL (75%), IEAC (12,5%) en IEAG (12,5%) naar aanleiding van je eerdere beleggingsstrategie. Vanaf deze maand ga ik structureel een groot deel van mijn inkomen maandelijks beleggen. Nu vraag ik me af of ik dat in DBZB ga doen ipv gelijke hoeveelheden IEAC & IEAG en zo ja, of ik dan het beste mijn posities IEAC & IEAG zou verkopen om zo meer DBZB te kunnen kopen.

  Ik begrijp natuurlijk dat de huidige posities verkopen alleen beleggen in VWRL & DBZB overzichtelijker is, maar zie ik in bovenstaande overweging nog iets anders over het hoofd?

 • Jamie

  Te overwegen valt om in geval van een (bijna) afgeloste hypotheek, een nieuwe aflossingsvrije hypotheek af te sluiten bij de huidige lage rente tot maximaal 50% van de WOZ-waarde. Deze hypotheek is niet aftrekbaar in box 1 maar kan wel weggestreept worden tegen vermogen in box 3. Je kan daarmee je vermogensbelasting tot nul terugbrengen. Of dit uiteindelijk voordeliger is, hangt af van de hoogte van het werkelijk behaalde rendement op je vrije vermogen. Bij een rendement dat 0,5 % hoger ligt dan de aflossingsvrije hypotheekrente is in mijn geval het breakeven punt bereikt, uitgaande van de huidige inzichten t.a.v. de belastingtarieven voor 2022. Als je het vrije vermogen langdurig kan wegzetten (beleggen) en de waarde van je woning nooit onder de 50% van de huidige WOZ waarde komt, is het risico volgens mij beperkt en blijven er voldoende kansen op vermogensgroei volgens mij.

 • Will

  Is het ook mogelijk de betaalde vermogensbelasting in te leggen in pensioen beleggingen? Ik heb namelijk weinig jaarruimte omdat ik de laatste jaren in het buitenland heb gewerkt. Zo zou ik die persoonlijk nog nuttig kunnen invullen.

 • Robert

  Afhankelijk van hoe het bedrag van je beleggingen in aandelen / opties vastgesteld gaan worden, is een mogelijke strategie om een zogeheten ‘synthetic portfolio’ (google maar op synthetic stock) op te zetten. Om bijvoorbeeld te beleggen in de SP500 schrijf je een aantal SPY put opties (met onderliggende waarde gelijk aan je gewenste belegging) en tegelijkertijd koop je een aantal call opties (maximaal gelijk aan het aantal geschreven put opties, om naked short te voorkomen!). Hiervoor zal je een margin moeten aanhouden, maar dit is maar een klein deel van de onderliggende waarde. Het restant zet je op een spaarrekening als dekking of onderpand op je SP500 belegging. Ik schat zo in dat t.z.t. de fiscus dan maximaal de marginverplichting als aandelenbelegging zal zien. Op het deel op je spaarrekening bespaar je dan dus de verhoogde aanslag.

 • Robert

  Correctie op mijn vorige reactie: De zin ‘(maximaal gelijk aan het aantal geschreven put opties, om naked short te voorkomen!)’ is hier uiteraard niet van toepassing, want het gaat om gekochte call opties in plaats van geschreven opties.

  • Joerie

   Je kunt ook futures gebruik ipv opties. Nadeel is wel dat je elk kwartaal moet doorrollen. Voordeel bij een Eurostoxx 50 future is dat je het dividend wel ontvangt door een korting in de future prijs.

   • robert

    Futures gebruiken zou ook kunnen. Overigens zit het verwachte dvidend ook verrekend in optieprijzen hoor. Ik denk dat er met bepaalde opties meer spreiding te bereiken is. Zo bestaan er opties op de populaire en goed gespreide Vanguard ETF tracker.

   • robert

    Ik heb net even in mijn Lynx account gecheckt. Als ik de juni 2020 put VTI 155 verkoop en de call koop, heb ik een marginverplichting van rond de 3200. Dat is net iets meer dan 1/5e deel van 100 stuks VTI zelf kopen. De rest zet ik op een spaarrekening. Ben benieuwd hoe dan in verhouding de vermogensrendementsheffing uitpakt in 2022? Bijvoorbeeld als je deze constructie maal 10x doet.

    • Joerie

     Hoi Robert,
     Bij mijn Lynx rekening geeft hoe een veel hogere margin aan, bijna gelijk aan 100x de waarde van VTI. Weet jij hoe dat kan? En als die put eerder uitgeoefend wordt, ben je dan niet verplicht 100 X VTI te kopen met geld wat je niet direct hebt?

     • Robert

      Hi Joerie,

      100x, dan lijkt er iets niet te kloppen. Kijk je wel op de goede plek? Ik heb Lynx trading op mijn laptop geïnstalleerd met tabblad ‘view’ optie staan op ‘trader dashboard’. Als ik vandaag (8 december 2019) kijk onder ‘Trading tools’ > ‘Option trader’ van Lynx en invoer verkoop ‘PUT VTI Dec20’19 162’, welke in de money is, en dan de knop ‘PREVIEW’ gebruik in plaats van transmit, dan krijg ik o.a. de inpact op de margeverplichting te zien. Het is een pop-up scherm met rechtsonder de margin impact in euro met een kolom ‘change’ en rijen waaronder ‘initial margin’ en ‘maintenance margin’. Bij de kolom ‘change’ zie ik daar nu 3123 euro staan.

     • Robert

      Dan je tweede vraag. Ik neem aan dat je met ‘geld dat je niet direct hebt’, alleen bedoelt dat het geld op een andere rekening staat en niet dat je het echt voorlopig niet hebt. In het tweede geval ben je namelijk in mijn optiek aan het gokken op korte termijn bewegingen op de beurs. Twee punten over het geval dat je het geld wel hebt maar op een andere (spaar)rekening: Stel de put optie wordt uitgeoefend dan kan je bij Lynx gewoon een negatief saldo krijgen, wat je vervolgens gewoon kan aanvullen vanuit je spaarrekening. Zolang je dat niet doet betaal je rente over het negatieve saldo. Ten Tweede: Een put optie zal alleen maar voortijdig uitgeoefend worden op ex-dividend datum als de resterende tijdswaarde van de optie minder is dan het dividend. Bij put opties die ver voor expiratiedatum zijn, is dit alleen bij diep ITM (in-the-money) opties. Bij put opties die minder ITM zijn, is dit alleen bij put opties die kort voor expiratiedatum zijn. Je kan dan uitoefening vóór zijn, door de optie daarvoor door te rollen naar een latere expiratiedatum (dus met meer tijdswaarde) en eventueel wat minder ITM.

     • Joerie

      Bedankt voor je antwoord, Robert. Volgens mij is dividend niet van belang voor het vroeg uitoefenen van put-opties. Ik lees namelijk op Wikipedia:
      For an American-style put option, early exercise is a possibility for deep in-the-money options. In this case, it may make sense to exercise the option early in order to obtain the intrinsic value (K-S) earlier so that it can start to earn interest immediately. This is somewhat more likely to be worthwhile if there is no ex-dividend date (which would probably cause the price of the underlying to fall further) between now and the expiry date.

      Dus een reden voor vroege uitoefening van de put optie is als rente in de periode tot expiratie hoger is dan de tijdswaarde van de optie. Dividend speelt meer een rol bij het vroeg uitoefenen van call opties, zie onder:

      For an American-style call option, early exercise is a possibility whenever the benefits of being long the underlier outweigh the cost of surrendering the option early. For instance, on the day before an ex-dividend date, it may make sense to exercise an equity call option early in order to collect the dividend. In general, equity call options should only be exercised early on the day before an ex-dividend date, and then only for deep in-the-money options.

      Dus een call optie zal je voor de ex dividend datum willen uitoefenen om de aandelen te ontvangen en daarvan dividend op te strijken. Mits natuurlijk de tijdswaarde laag of nul is.

     • Robert

      Hi Joerie,

      Omdat je schrijft: “This is somewhat more likely to be worthwhile if there is NO ex-dividend date (which would probably cause the price of the underlying to fall further) between now and the expiry date”, is dividend dus wel van belang. VTI en VXUS keren dividend uit, wat met de huidige lage rentestand hoger is dan de rente. De put optie zal dus niet uitgeoefend worden voor ex-dividend datum, zoals ik schreef. Dus eventueel op ex-dividend datum. Als er géén ex-dividend dag meer valt vóór expiratiedatum, geldt jouw argument: “it may make sense to exercise the option early in order to obtain the intrinsic value (K-S) earlier so that it can start to earn interest immediately”.

      Ik maakte echter een fout. Ik had moeten schrijven: “Een put optie zal alleen maar voortijdig uitgeoefend worden op, of ná ex-dividend datum”. Dus zonder: “als de resterende tijdswaarde van de optie minder is dan het dividend”. Dat laatste geldt inderdaad alleen voor calls, zoals je schreef.

      Voornaamste is dus wel dat je vroege uitoefening aan kan zien komen en maatregelen kan nemen als je dat niet wilt, door de optie door te rollen.

     • Joerie

      Dank voor de verduidelijking. Voor de ex-dividend datum ben je er zeker van dat de put optie niet zal worden uitgeoefend. De vraag is echter wat je doet als je vlak voor de ex-dividend datum bent, maar een paar maanden verwijderd van de expiratiedatum. Je wilt dan misschien niet zo vroeg doorrollen, maar je wilt al helemaal niet aandelen moeten kopen. Dan is inderdaad een analyse van de gemiste rente-inkomsten op de intrinsieke waarde versus de tijdswaarde van de optie noodzakelijk. Gelukkig is de rentestand laag en zal de tijdswaarde vaak hoger zijn dan de gemiste rente-inkomsten.
      Marge probleem is trouwens opgelost door simpelweg een marge rekening aan te vragen 🙂

 • pirrii

  Thanks voor al je analyses en de voorbeelden mbt de aankomende wijzigingen, echt prettig zo’n overzicht.

  Misschien een domme vraag, maar weet jij of het al duidelijk is of cryptovaluta in dit voorstel ook per definitie als “beleggingen” worden gezien (en dus met 5,33% fictief rendement worden berekend)? Of wordt straks gewoon over *alles* wat niet op een reguliere spaarrekening / deposito staat dit hogere rendement genomen?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Op basis van het voorstel verwacht ik dat *alles* wat niet op een reguliere spaarrekening / deposito staat onder beleggingen valt. Maar het is goed om te beseffen dat het nog maar een voorstel is.

   • Frank

    Ik heb nu geld in het Groenprojectenfonds van ASN I.v.m. extra vrijstellingen om de belastingdruk te verlagen. Weet iemand wat er met deze extra vrijstellingen gebeurt in het maar 2022 ? Kan het zijn dat de koers gaat dalen in 2022 van het fonds omdat de vrijstellingen dan niet meer van toepassing zijn.

 • Yuri

  Eerlijk gezegd vind ik persoonlijk nu al niet zo fijn meer om in obligaties te zitten. De rendementen zijn zeer laag en de koersreacties op rentewisselingen vrij sterk. Daarom nu al overgestapt naar deposito, bv leaseplan. Spreiding wel belangrijk ivm garantiestelsel!

  • Robert

   Persoonlijk vind ik de risico rendements verhouding nog best aardig op bijvoorbeeld de iShares 1-3 Year Treasury Bond ETF. 2% yield, dus beter dan deposito. Tevens beperkt rente risico door korte Duration.

 • Victor I.

  Stel je zit in 2 ETFs op DeGiro, kun je dan niet op 30 november de ene en op 31 december de andere uitcashen naar de bank, om het 1 januari en 1 februari weer in ETFs om te zetten? Of is dat te simpel gedacht?

   • Victor I.

    Bedankt voor je reactie, handig om te weten hoe het heet. Ik las er in dit artikel wat over: https://www.businessinsider.nl/sparen-box-3-belasting-lager-plan-kabinet-risico/

    “Het kabinet schrijft in de brief aan de Kamer dat ze hier iets aan wil doen, maar wat precies is nog niet duidelijk. Wel duidelijk is dat het tegengaan van arbitrage het systeem weer wat complexer maakt en kosten met zich meebrengt.”

    Vraag me af of ze er daadwerkelijk wat mee gaan doen. Ze zullen toch op z’n minst even een jaar de kat uit de boom kijken. Is het voor mensen die hogere aan- en verkoopkosten nog steeds voordelig om dit zo te doen? Ik ga het in de gaten houden, zien we het dan wel weer. Begrijp ik het goed dat het op dit moment gewoon legaal is?

     • Victor I.

      Ik bedoelde te vragen of het met de huidige regelgeving, als er niets veranderd tot 2022, toegestaan is om op die manier belasting te ontwijken als de splitsing spaargeld/beleggingen ingaat

     • Mr FOB Bericht auteur

      Als er geen regels komen omtrent peildatumarbitrage, dan kun je per 2022 vermogensbelasting ontwijken door beleggingen in spaargeld om te zetten vlak voor 1 januari en vlak na 1 januari weer terug te switchen. De kans dat die regels er niet komen acht ik echter zeer klein, als de rest van de voorstellen per 2022 wel onveranderd wordt ingevoerd. Beantwoord ik daarmee je vraag?

     • Victor I.

      Zeker, dankjewel! Ik zie nog wel een kansje in de berichtgeving dat ze er op de korte termijn nog niks mee doen. Vernieuwing is nogal een lastige opgave bij overheidsinstellingen en als ze nu al over de complexiteit praten zou het wel eens een paar jaar kunnen duren voordat ze iets invoeren. Maar goed, dat blijft koffiedik kijken. Nu weet ik in ieder geval wat ik moet doen als er niets veranderd aan de regels 🙂

 • Robbin

  Pijler 2; Indexfondsen via BND met uitgestelde belasting, loopt dit icm de FOR regeling? En wat gebeurd er met de inleg wanneer je vroegtijdig komt te overlijden? En mag je pas vanaf een bepaalde leeftijd dit geld gaan uitkeren?

 • Niels

  Heeft er al iemand bedacht om eens een mail te sturen naar de coalitiepartijen met argumentatie waarom dit toch niet zo’n goed idee is?
  Mogelijks zou een onderbouwde mail kunnen helpen om bij de fracties de discussie verder te laten gaan, en de percentages wat te herzien.
  Het blijft per slot van rekening een boete op zuinig zijn waar al ooit belasting op betaald is.

  • collin135790

   Ik ben redelijk nieuw in het financieel onafhankelijk worden. Ik heb dit forum grondig bestudeert, enkele topics op reddit gecheckt en het het boek van Postma gelezen. Maar met deze nieuwe VRH per 2022 zakt de moed mij in de schoenen.
   Met een rendament op indexfondsen van gemiddeld 7-8% minus de inflatie ( ik reken met 2,0% en de 1,75% VHR per 2022) lijkt mij financieel onafhankelijk worden erg lastig….
   Ik hoop dat ik dit verkeerd inschat…

 • UncleX

  Ik heb het volledig gemist en kom er nu pas achter dat dit plan van tafel is (was). Ik zie dat jij aan je artikel wel een opmerking hierover hebt toegevoegd hebt in juni 2020. Goed nieuws, zeker ook omdat staatssecretaris van financiën Hans Vijlbrief overwoog het bedrag waarover spaarders EN beleggers geen belasting betalen “aanzienlijk te verhogen”. Hopelijk blijft dit overeind in het volgende kabinet en die kans is denk ik wel aanwezig. Meestal levert de tweede partij de minister van financiën en D66 heeft daarvoor twee geschikte kandidaten namelijk Wouter Koolmees en Hans Vijlbrief zelf.