De Hoge Raad heeft op 24 december 2021 geoordeeld dat de belastingdienst vermogensbelasting moet baseren op daadwerkelijk behaald rendement. En niet op een forfaitair rendement dat met name voor spaarders veel hoger was dan het daadwerkelijke rendement. Dit wordt per 2026 ingevoerd.

Voor 2023-2025 geldt overbruggingswetgeving, waarbij nog wel een forfaitair rendement gehanteerd wordt. Er wordt gewerkt met verschillende forfaitaire rendementen voor banktegoeden, overige bezittingen en schulden. En niet meer met hetzelfde forfaitaire rendement voor alle box 3-vermogen. Zie Vermogensbelasting 2023 voor details.

Voor de vermogensbelasting 2022 mag je nog op de oude manier berekenen en op de nieuwe manier die bij de overbruggingswetgeving hoort. Bereken hieronder bij Vermogensbelasting 2022 berekenen wat het gunstigst voor jou uitpakt.

Vermogensbelasting verminderen

Vermogensbelasting over beleggingen kun je verminderen naar nul. Dat kan via zogenaamd pensioenbeleggen.

Hier vind je uitleg hoe pensioenbeleggingen werken en waarom die 2-3x meer opleveren dan gewone beleggingen vanwege de fiscale voordelen.

Heffingsvrij vermogen 2022

Het heffingsvrij vermogen waarover in 2022 geen vermogensbelasting betaald hoeft te worden bedraagt €50.650 per persoon.

Bij fiscale partners bedraagt het totale heffingsvrije vermogen €101.300.

Vermogensbelasting 2022 berekenen

Vul je vermogen in hele euro’s in:

Banktegoeden:

Overige bezittingen:

Schulden:


Vermogensbelasting over beleggingen kun je voorkomen via zogenaamd pensioenbeleggen.

 

Onder banktegoeden vallen contant geld en tegoeden zoals beschreven onder het begrip deposito in de Wet op het financieel toezicht. Dit betekent dat alle box 3-bezittingen die niet vallen binnen de definitie van deposito en die geen schulden zijn als “overige bezittingen” worden aangemerkt.

Peildatum vermogensbelasting 2022

De Belastingdienst hanteert 1 januari van het jaar waarover je belastingaangifte doet als peildatum voor de vermogensbelasting. Als je in 2023 belastingaangifte doet over 2022, geldt voor de bepaling van de vermogensbelasting over 2022 de omvang van je vermogen op 1 januari 2022.

Schijven vermogensbelasting

Vermogen Vermogensbelasting 2022
€0 t/m €50.650 0%
€50.650 en meer Op basis van verdeling spaargeld/beleggingen/schulden

Deze bedragen gelden per persoon.

Je mag van de fiscus op hele euro’s in je voordeel afronden bij de bepaling van de omvang van je vermogen.

Deze belastingtarieven gelden voor dat deel van je vermogen wat binnen de desbetreffende vermogensschijf valt. Je betaalt in 2022 bijvoorbeeld met een vermogen van €70.000 over €50.650 geen vermogensbelasting en over de rest wel.

Veelgestelde vragen

Wat is het heffingsvrije vermogen in 2022?

Het heffingsvrij vermogen voor 2022 waarover geen vermogensbelasting betaald hoeft te worden is €50.650 per persoon. Bij fiscale partners wordt in 2022 het totale heffingsvrije vermogen dan €101.300.

Wat is de peildatum voor de vermogensbelasting?

Als je in 2023 belastingaangifte doet over 2022, geldt voor de bepaling van de vermogensbelasting over 2022 de omvang van je vermogen op 1 januari 2022.

Wil jij, net als ruim 13.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2022 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

84 Reacties

 1. Het ziet er naar uit dat ik in 2022 een (veel) lager rendement haal op beleggingen dan het fictieve rekenrendement van de belastingdienst.
  Heeft het zin om (uit voorzorg voor als er opnieuw rechtszaken komen) bezwaar te gaan aantekenen?

 2. Johan olde Scholtenhuis Reageer

  Nu ga ik emigreren en haal een redelijke overwaarde van mijn woning, zo rond de 120.000 euro, ga ik dan belasting betalen over dit bedrag min 50.650 euro?

  • Je betaalt over het bedrag minus €50560 dat je op 1 januari hebt. Maar als dat op een bankrekening staat betaal je vrijwel niets.

 3. Straks wordt er over overige bezittingen meer dan 6 procent inkomen verondersteld.
  Leuk als je ergens een recreatiechaletje hebt dat daar ook onder valt. Kennelijk gaat de fiscus ervan uit dat het huuropbrengsten kent. Ik vraag me af of je daaronder uit kunt als er vanuit het park een verhuurverbod geldt (zoals bij mij het geval is). Bezit zonder enige opbrengst dus…

  • @mr. Fob: de vraag of je mag kiezen welk vermogensbestanddeel als eerste onder de vermogensvrijstelling valt is inderdaad interessant! Uw calculator gaat er overigens vanuit dat je NIET kan kiezen. Stel sparen op 0 en overige bezittingen op 140.000,00 dan gaat de volle mep over de 140.000,00. Benieuwd wat het uiteindelijk zal worden!

  • @Frans. Bedankt! Ik vraag me alleen af of het in het artikel waarvoor je mij de link gaf gaat over vakantiewoningen die je wel zelf gebruikt maar niet mag verhuren. Het staat immers niet leeg, maar min of meer verhuur je het aan jezelf (domme gedachte natuurlijk, maar ik probeer even de redenering van de fiscus te volgen).

 4. Ik ben nieuw in de belegingwereld. Net een account geopend bij de Giro en de eerste ETF gekocht. Mijn belegingwaarde is niet zo groot tot nu toe dus geen vermogen belasting want ik valt onder de 50.000€.
  Wat ik wil weten – hoe is het mogelijk om winst te maken met beleggingen boven de vermogenvrije grens.
  Bijv. Ik heb 1.000.000€ geïnvesteerd in ETF. Op dit moment prijs van 1 aandeel van ETF in welke heb ik geïnvesteerd is 230euro dus 1.000.000€/230=4348 aandelen. De dividend afgelopen jaar was 2.98 per aandeel. 4348aandelen x2.98€= 12957€ aan dividenden. (Ik weet niet of dit is de brutto of de dividend belasting is al afgeschreven). Dus ik heb bijna 13.000€ aan dividend verdiend maar als ik de belastingaangifte moet doen moet ik van mijn vermogen van 1.000.000€ bijna 12.450 belasting betalen! Dus heb ik alleen 450euro echt verdient. Ik denk met nog hogere beleggingsportefeuille is het nog erger om rendement te behalen

  • Een wereldwijde ETF behaalt gemiddeld jaarlijks tot op heden typisch rond de 8% rendement, waarvan 2-3% via dividend en de rest via koerswinst. Bij dergelijke rendementen hou je na vermogensbelasting dus nog het grootste deel van je rendement over.

Schrijf een reactie