Vermogensbelasting 2022


Bereken hier de vermogensbelasting 2022. Zie direct hoeveel spaargeld, beleggingen en schulden je vermogensrendementsheffing 2022 wijzigen.

Wat gaat er wijzigen op het gebied van de vermogensbelasting per 2022 als deze voorstellen van de staatssecretaris ingevoerd worden?

En wat betekenen de voorstellen voor de beleggingsstrategie van mensen die financieel onafhankelijk willen worden of zijn?

Update juni 2020: de plannen gaan aangepast worden. Deze post gaat nog in op de oorspronkelijke plannen.

Vermogensbelasting 2022: de plannen

Kort gezegd komen de plannen voor de vermogensbelasting 2022 erop neer dat iedereen met een vermogen van meer dan €30.846 over zijn of haar gehele vermogen vermogensrendementsheffing gaat betalen, gebaseerd op de verhouding tussen spaargeld, beleggingen en schulden die je hebt. Over de eerste €400 fictief rendement uit vermogen hoeft geen belasting betaald te worden, het zogenaamde heffingsvrij inkomen.

Met de huidige, zeer lage rentestanden op spaargeld gaat de spaarder er vooralsnog op vooruit. Die betaalt (vrijwel) geen vermogensbelasting meer. De belegger gaat er op achteruit en gaat meer vermogensbelasting betalen.

Het is goed te beseffen dat het alleen nog maar om een voorstel tot wijziging van de vermogensbelasting 2022 gaat. De verwachting is dat eind 2020 duidelijk is hoe de wijzigingen van de vermogensrendementsheffing er per 2022 daadwerkelijk uit gaan zien.

 

Beleggingsstrategie voor financiële onafhankelijkheid tot 2022

Mijn beleggingsstrategie (zie hier voor details) op weg naar en nu tijdens financiële onafhankelijkheid is eigenlijk heel simpel en heeft 3 pijlers:

 1. Ik heb een cash reserve voor noodsituaties, verdeeld over een spaarrekening en een NIBC Direct deposito. Over deze cash reserve ga ik minder vermogensbelasting betalen met de nieuwe plannen.
 2. Vervolgens beleg ik maximaal in indexfondsen waarbij de belasting uitgesteld is via Brand New Day. Elk jaar mag ik mijn jaarruimte inleggen. Over deze beleggingen betaal ik geen vermogensbelasting (zie hier voor uitleg hoe dit werkt), dus hier wijzigt niets. Ik heb via dit pensioenbeleggen tot 3x meer opbrengst dan via gewoon beleggen in dezelfde fondsen. Dat verschil wordt alleen maar groter als de voorstellen ingevoerd worden.
 3. De rest beleg ik in indexfondsen via DEGIRO. Binnen deze pijler, waar ik verreweg het grootste deel van mijn vermogen belegd heb, ga ik er flink op achteruit. Ik heb momenteel ongeveer 60% van mijn beleggingen in aandelen belegd via het indexfonds VWRL en 40% in obligaties via het indexfonds DBZB.

Geldnerd heeft in een paar scenario’s voorgerekend wat e.e.a. betekent voor de spaarder, fondsenbelegger en vastgoedbelegger.

Cheesyfinance heeft bekeken of box 1, 2 of 3 het meest gunstig wordt voor de vastgoedbelegger.

Vermogensbelasting 2022: mijn nieuwe beleggingsstrategie

Op dit moment verander ik nog niets. Maar als de plannen onverkort doorgevoerd worden, dan voer ik binnen pijler 3 een verandering door. Ik zet mijn obligaties dan om in een depositoladder.

Op dit moment betaal ik ongeveer 1.2% vermogensbelasting over mijn totale vermogen. Straks betaal ik met een depositoladder (spaargeld) over 40% van mijn portefeuille vrijwel geen vermogensbelasting en over 60% van mijn portefeuille (de aandelen) ongeveer 1.76%.

Ik word daarmee persoonlijk niet of nauwelijks geraakt door de plannen, zolang de rente laag blijft. En dat zou zomaar een flinke tijd het geval kunnen zijn.

Als alternatief zal ik overwegen af te lossen op onze hypotheek met vermogen dat ik nu belegd heb in obligaties. Vermogen belegd in een eigen huis wordt namelijk niet belast met vermogensrendementsheffing, zolang dat huis niet in box 3 zit. En we sparen hypotheekrente uit. Daarmee geeft dat een gegarandeerd rendement, lagere lasten en stabiliteit. En dat laatste is precies de reden waarvoor ik obligaties in mijn portefeuille heb. Het geld zit dan wel vast in stenen zolang we niet verhuizen, dat vind ik een nadeel.

De (on)mogelijkheden om vermogen onder te gaan brengen in een BV of in een VBI (vrijgestelde beleggingsinstelling) zal ik dan wellicht ook beter gaan bekijken.

Hoe zouden de voorstellen jou raken, indien ze ongewijzigd ingevoerd zouden worden? Heb jij al ideeën hoe iemand in de nieuwe situatie per 2022 zijn of haar vermogensbelasting kan verminderen?

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12674 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

68 gedachten over “Vermogensbelasting 2022

 • UncleX

  Ik heb het volledig gemist en kom er nu pas achter dat dit plan van tafel is (was). Ik zie dat jij aan je artikel wel een opmerking hierover hebt toegevoegd hebt in juni 2020. Goed nieuws, zeker ook omdat staatssecretaris van financiën Hans Vijlbrief overwoog het bedrag waarover spaarders EN beleggers geen belasting betalen “aanzienlijk te verhogen”. Hopelijk blijft dit overeind in het volgende kabinet en die kans is denk ik wel aanwezig. Meestal levert de tweede partij de minister van financiën en D66 heeft daarvoor twee geschikte kandidaten namelijk Wouter Koolmees en Hans Vijlbrief zelf.

 • Niels

  Heeft er al iemand bedacht om eens een mail te sturen naar de coalitiepartijen met argumentatie waarom dit toch niet zo’n goed idee is?
  Mogelijks zou een onderbouwde mail kunnen helpen om bij de fracties de discussie verder te laten gaan, en de percentages wat te herzien.
  Het blijft per slot van rekening een boete op zuinig zijn waar al ooit belasting op betaald is.

  • collin135790

   Ik ben redelijk nieuw in het financieel onafhankelijk worden. Ik heb dit forum grondig bestudeert, enkele topics op reddit gecheckt en het het boek van Postma gelezen. Maar met deze nieuwe VRH per 2022 zakt de moed mij in de schoenen.
   Met een rendament op indexfondsen van gemiddeld 7-8% minus de inflatie ( ik reken met 2,0% en de 1,75% VHR per 2022) lijkt mij financieel onafhankelijk worden erg lastig….
   Ik hoop dat ik dit verkeerd inschat…

 • Robbin

  Pijler 2; Indexfondsen via BND met uitgestelde belasting, loopt dit icm de FOR regeling? En wat gebeurd er met de inleg wanneer je vroegtijdig komt te overlijden? En mag je pas vanaf een bepaalde leeftijd dit geld gaan uitkeren?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Voor mensen in loondienst geldt dat ze in kunnen leggen in BND met uitgestelde belasting als ze jaarruimte/reserveringsruimte hebben, voor zelfstandigen geldt dat ze in kunnen leggen vanuit de FOR.

   Je inleg gaat over naar je nabestaanden in geval van overlijden. De uitkering aan nabestaanden is wel aan een aantal regels gebonden, zie hier

   Uitkeren mag zonder boete vanaf AOW leeftijd, zie hier voor details.

 • Victor I.

  Stel je zit in 2 ETFs op DeGiro, kun je dan niet op 30 november de ene en op 31 december de andere uitcashen naar de bank, om het 1 januari en 1 februari weer in ETFs om te zetten? Of is dat te simpel gedacht?

  • Victor I.

   Bedankt voor je reactie, handig om te weten hoe het heet. Ik las er in dit artikel wat over: https://www.businessinsider.nl/sparen-box-3-belasting-lager-plan-kabinet-risico/

   “Het kabinet schrijft in de brief aan de Kamer dat ze hier iets aan wil doen, maar wat precies is nog niet duidelijk. Wel duidelijk is dat het tegengaan van arbitrage het systeem weer wat complexer maakt en kosten met zich meebrengt.”

   Vraag me af of ze er daadwerkelijk wat mee gaan doen. Ze zullen toch op z’n minst even een jaar de kat uit de boom kijken. Is het voor mensen die hogere aan- en verkoopkosten nog steeds voordelig om dit zo te doen? Ik ga het in de gaten houden, zien we het dan wel weer. Begrijp ik het goed dat het op dit moment gewoon legaal is?

  • Victor I.

   Ik bedoelde te vragen of het met de huidige regelgeving, als er niets veranderd tot 2022, toegestaan is om op die manier belasting te ontwijken als de splitsing spaargeld/beleggingen ingaat

  • Mr FOB Bericht auteur

   Als er geen regels komen omtrent peildatumarbitrage, dan kun je per 2022 vermogensbelasting ontwijken door beleggingen in spaargeld om te zetten vlak voor 1 januari en vlak na 1 januari weer terug te switchen. De kans dat die regels er niet komen acht ik echter zeer klein, als de rest van de voorstellen per 2022 wel onveranderd wordt ingevoerd. Beantwoord ik daarmee je vraag?

  • Victor I.

   Zeker, dankjewel! Ik zie nog wel een kansje in de berichtgeving dat ze er op de korte termijn nog niks mee doen. Vernieuwing is nogal een lastige opgave bij overheidsinstellingen en als ze nu al over de complexiteit praten zou het wel eens een paar jaar kunnen duren voordat ze iets invoeren. Maar goed, dat blijft koffiedik kijken. Nu weet ik in ieder geval wat ik moet doen als er niets veranderd aan de regels 🙂

 • Yuri

  Eerlijk gezegd vind ik persoonlijk nu al niet zo fijn meer om in obligaties te zitten. De rendementen zijn zeer laag en de koersreacties op rentewisselingen vrij sterk. Daarom nu al overgestapt naar deposito, bv leaseplan. Spreiding wel belangrijk ivm garantiestelsel!

  • Robert

   Persoonlijk vind ik de risico rendements verhouding nog best aardig op bijvoorbeeld de iShares 1-3 Year Treasury Bond ETF. 2% yield, dus beter dan deposito. Tevens beperkt rente risico door korte Duration.

 • pirrii

  Thanks voor al je analyses en de voorbeelden mbt de aankomende wijzigingen, echt prettig zo’n overzicht.

  Misschien een domme vraag, maar weet jij of het al duidelijk is of cryptovaluta in dit voorstel ook per definitie als “beleggingen” worden gezien (en dus met 5,33% fictief rendement worden berekend)? Of wordt straks gewoon over *alles* wat niet op een reguliere spaarrekening / deposito staat dit hogere rendement genomen?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Op basis van het voorstel verwacht ik dat *alles* wat niet op een reguliere spaarrekening / deposito staat onder beleggingen valt. Maar het is goed om te beseffen dat het nog maar een voorstel is.

  • Frank

   Ik heb nu geld in het Groenprojectenfonds van ASN I.v.m. extra vrijstellingen om de belastingdruk te verlagen. Weet iemand wat er met deze extra vrijstellingen gebeurt in het maar 2022 ? Kan het zijn dat de koers gaat dalen in 2022 van het fonds omdat de vrijstellingen dan niet meer van toepassing zijn.