Vermogensbelasting 2022 berekenen + strategie 30


Bereken hier de vermogensbelasting 2022. Zie direct hoeveel spaargeld, beleggingen en schulden je vermogensrendementsheffing 2022 wijzigen.

Bereken hier de impact van de voorgestelde wijzigingen voor de vermogensbelasting 2022 in vergelijking met 2019. En wat betekenen de voorstellen voor de beleggingsstrategie van mensen die financieel onafhankelijk willen worden of zijn?

Vermogensbelasting 2022: de plannen

Kort gezegd komen de plannen voor de vermogensbelasting 2022 erop neer dat iedereen met een vermogen van meer dan €30.846 over zijn of haar gehele vermogen vermogensrendementsheffing gaat betalen, gebaseerd op de verhouding tussen spaargeld, beleggingen en schulden die je hebt. Over de eerste €400 fictief rendement uit vermogen hoeft geen belasting betaald te worden, het zogenaamde heffingsvrij inkomen.

Met de huidige, zeer lage rentestanden op spaargeld gaat de spaarder er vooralsnog op vooruit. Die betaalt (vrijwel) geen vermogensbelasting meer. De belegger gaat er op achteruit en gaat meer vermogensbelasting betalen.

Het is goed te beseffen dat het alleen nog maar om een voorstel tot wijziging van de vermogensbelasting 2022 gaat. De verwachting is dat eind 2020 duidelijk is hoe de wijzigingen van de vermogensrendementsheffing er per 2022 daadwerkelijk uit gaan zien.

Hier kun je eenvoudig zien wat de voorgestelde wijzigingen voor jou betekenen in vergelijking met 2019:

Vermogensbelasting 2022 berekenen

Vul in onderstaand tooltje bedragen in hele euro’s in.

Het gaat in het vakje Spaargeld om het totaal aan bank- en spaartegoeden dat je hebt, waaronder spaardeposito’s.

In het vakje Overige bezittingen in box 3 gaat het om het totaal aan beleggingen zoals aandelen, obligaties, onroerend goed zoals een vakantiewoning, tweede woning (voor studerende kinderen), verhuurde woning(en) en ander vermogen in box 3. Hieronder valt ook de eigen woning, voorzover deze in box 3 zit.

Het gaat in het vakje Leningen in box 3 om het totaal aan leningen in box 3, waaronder hypotheken, familiebank-leningen, etc.. Een eigen woninghypotheek in box 1 valt hier niet onder.

Als je een fiscale partner mee wilt nemen in de berekening, vul dan jullie gezamenlijke bedragen in en vink het vakje “Fiscale partner meenemen in berekening” aan.

Klik vervolgens op de button “Bereken vermogensbelasting 2022”.

 

Spaargeld:

Overige bezittingen in box 3:

Leningen in box 3:


 

Beleggingsstrategie voor financiële onafhankelijkheid

Mijn beleggingsstrategie (zie hier voor details) op weg naar en nu tijdens financiële onafhankelijkheid is eigenlijk heel simpel en heeft 3 peilers:

 1. Ik heb een cash reserve voor noodsituaties, verdeeld over een Moneyou spaarrekening en een NIBC Direct deposito. Over deze cash reserve ga ik minder vermogensbelasting betalen met de nieuwe plannen.
 2. Vervolgens beleg ik maximaal in indexfondsen waarbij de belasting uitgesteld is via Brand New Day. Over deze beleggingen betaal ik geen vermogensbelasting (zie hier voor uitleg hoe dit werkt), dus hier wijzigt niets. Ik heb via dit pensioenbeleggen tot 3x meer opbrengst dan via gewoon beleggen in dezelfde fondsen. Dat verschil wordt alleen maar groter als de voorstellen ingevoerd worden.
 3. De rest beleg ik in indexfondsen via DeGiro. Binnen deze peiler, waar ik verreweg het grootste deel van mijn vermogen belegd heb, ga ik er flink op achteruit. Ik heb momenteel ongeveer 60% van mijn beleggingen in aandelen belegd via het indexfonds VWRL en 40% in obligaties via het indexfonds DBZB.

Geldnerd heeft in een paar scenario’s voorgerekend wat e.e.a. betekent voor de spaarder, fondsenbelegger en vastgoedbelegger.

Cheesyfinance heeft bekeken of box 1, 2 of 3 het meest gunstig wordt voor de vastgoedbelegger.

Vermogensbelasting 2022: mijn nieuwe beleggingsstrategie

Op dit moment verander ik nog niets. Maar als de plannen onverkort doorgevoerd worden, dan voer ik binnen peiler 3 een verandering door. Ik zet mijn obligaties dan om in een depositoladder.

Op dit moment betaal ik ongeveer 1.2% vermogensbelasting over mijn totale vermogen. Straks betaal ik met een depositoladder (spaargeld) over 40% van mijn portefeuille vrijwel geen vermogensbelasting en over 60% van mijn portefeuille (de aandelen) ongeveer 1.76%.

Ik word daarmee persoonlijk niet of nauwelijks geraakt door de plannen, zolang de rente laag blijft. En dat zou zomaar een flinke tijd het geval kunnen zijn.

Als alternatief zal ik overwegen af te lossen op onze hypotheek met vermogen dat ik nu belegd heb in obligaties. Vermogen belegd in een eigen huis wordt namelijk niet belast met vermogensrendementsheffing, zolang dat huis niet in box 3 zit. En we sparen hypotheekrente uit. Daarmee geeft dat een gegarandeerd rendement, lagere lasten en stabiliteit. En dat laatste is precies de reden waarvoor ik obligaties in mijn portefeuille heb. Het geld zit dan wel vast in stenen zolang we niet verhuizen, dat vind ik een nadeel.

De (on)mogelijkheden om vermogen onder te gaan brengen in een BV of in een VBI (vrijgestelde beleggingsinstelling) zal ik dan wellicht ook beter gaan bekijken.

 

Hoe zouden de voorstellen jou raken, indien ze ongewijzigd ingevoerd zouden worden? Heb jij al ideeën hoe iemand in de nieuwe situatie per 2022 zijn of haar vermogensbelasting kan verminderen?

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2019 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

6863 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Bedankt voor het inschrijven
Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Beleggen kan leiden tot verlies. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

30 gedachten over “Vermogensbelasting 2022 berekenen + strategie

 • HereIsTom

  Als ik het zo bereken ga ik er juist op vooruit zolang ongeveer de helft is belegd.
  Een deel heb ik ook in een depositoladder, maar die nu aflopen en ik weer vast wil zetten leveren ook bij de NIBC bijna niks meer op!?

 • Jasper

  Hartelijk dank voor je rekenmodule vermogensbelasting. Ik heb dat voor mijn (onze) situatie ingevuld. (echtpaar)
  Ik ben er wel van geschrokken.
  Ik betaal in 2019 per persoon 1490 euro
  Ik betaal in 2022 per persoon 2861 euro
  Dat betekent op een paar euro na, 100% meer vermogensbelasting.
  Dit kan toch niet de bedoeling zijn van het voorstel van de minister. Ik begrijp best dat wanneer je weinig rente krijgt op je spaargeld, je onevenredig wordt belast. Doch wanneer je in mijn huidige situatie zit, met een meer belegd vermogen dan alleen spaargeld, dan zou je duizenden euro’s meer betalen per gezin. Ik hoop dat de politiek partijen, die juichend het voorstel hebben ontvangen, er nu ernstig over nadenken voordat ze ook positief instemmen met het nog aan te leveren wetsvoorstel.!!

   • Danny Leenders

    Een mogelijkheid is om te verhuizen naar Luxemburg waar ze geen vermogensbelasting hebben en ook geen belasting op een forfairrendement.

    Wat ook mogelijk is om je uit te schrijven uit de gemeentetelijke basis administratie als je geen huis meer aan houdt. En je in geen enkel land langer verblijft dan een x aantal dagen ben je nergens belasting plichtig. Alleen dan bouw je geen 2% AOW op per jaar. En als je niet in nederland woont is het erg moeilijk om je vrijgekomen pensioenbelegging uit te laten keren bij brand new day.

    Je kunt een vrijgestelde beleggings instelling oprichten met geen directe fiscale partner.

    Of een gesloten beleggingsfonds oprichten met andere die je vertrouwd dit kan al zonder notaris. Dan betaal je 20 % over de winst tot 200.000. Daarboven 25% dividend is wel 25 % wil je het naar box 3 zetten na minimaal 18maanden.

 • Mr. Groeigeld

  De nieuwe box 3 gaat ons flink raken vanaf 2022 aangezien we dan met beleggingen boven de vrijstelling uitkomen. Met grote vermogens komen de belastingen van nu en 2022 aardig dicht bij elkaar.

  In goede alternatieven (BV) moet ik me nog verdiepen.

  • Alex

   Sparen en beleggen in een BV doe ik sinds begin dit jaar, en daarin volg ik voor een groot deel “de” (bovengenoemde) strategie. Merendeel van mijn inkomen blijft in de BV hangen, vanuit daar opbouw.

   @Mr FOB: als je daarover gaat schrijven wil ik mijn ervaringen en uitzoekwerk wel delen.

 • Saskia

  Het rekensommetje gaat bij mij op basis van de huidige situatie van € 1.060 (totaal, met fiscaal partner) naar € 3.260, oftewel ongeveer 3x zo hoog. Over 2 jaar zal dit nog veel hoger zijn, gezien het feit dat ik elke maand rond de € 1.500 inleg.
  Ik neig nu naar de spaar BV. Omdat je in de BV straks alleen 15% vpb betaald over je gerealiseerd rendement betekent het dat zolang je niet verkoopt (opbouwfase) je alleen betaald over je rente- en dividendinkomsten. Ik kan zo dus heffing nog een jaar of 10 uitstellen.
  Groot nadeel is wel dat ik mijn plan om in de uitkeringsfase pas over te gaan op obligaties moet heroverwegen. Immers heb je dan in één klap een groot bedrag aan gerealiseerd rendement. Eind 2020 maar kijken hoe het plan er dan uit ziet. Het liefst blijf ik in box 3 vanwege de flexibiliteit, maar het prijskaartje wordt wel erg hoog.

 • Northman

  Een spaar BV kan inderdaad voordelig zijn afhankelijk van wel rendement je denkt de behalen. Bij een hoger rendement is een BV juist niet voordelig omdat je zowel vennootschapsbelasting als inkomstenbelasting moet betalen. Daarnaast heb je kosten voor de oprichting van de BV en de verplichte jaarrekening. Er is een tool waarmee je kunt zien of het in je voordeel kan werken, zie:

  https://www.firm24.com/spaar-bv-oprichten/#spaar-bv-tool

  Helaas zie je in deze tool niet de onderbouwing van het te verwachten resultaat/rendement.

  • jasper

   ik meende ergens opgepikt te hebben dat je je aandelen om kan toveren richting opties en zo verlies of geen belegging/sparen hebt wat gunstig kan uitpakken?

 • Peter Strom

  Als dit inderdaad 1:1 word ingevoerd, betekend dat met mijn huidige beleggingen, dat ik ongeveer 80% van mijn dividend kan overmaken naar de belastingdienst. Ik beleg nog niet zo heel lang, maar het enthousiasme dat ik had krijgt zo wel een flinke knauw. ik probeer heel zuinig te leven zodat ik eerder met pensioen kan, maar daar word je met de nieuwe plannen keihard voor gestraft. Voor mij persoonlijk betekend het denk ik, dat ik voorlopig minder ga beleggen en meer ga aflossen op mijn eigenwoning.

   • Peter Strom

    Ik leen geen geld om te beleggen, maar wellicht bedoel je omdat ik een hypotheek heb, dat de overheid wil dat je je “schulden” eerst aflost voordat je geld steekt in beleggingen.

    Ik hoop eigenlijk dat ze het verwachte rendement wat naar beneden gooien, of dat ze het huidige systeem in stand laten dat je over de eerste 30k nooit belast word (60k met fiscaalpartner)

 • DutchRN

  Ik betaal in 2019 ongeveer 700 euro, en in 2022 1700 (!) met een modaal salaris en een pensioengat. Ik heb een pensioen buiten de EU in eigen naam. Dat kon daar niet anders. Daar betaal ik nu ook vermogensbelasting over maar dat wordt dus veel hoger. En ik kan het pas naar NL verhuizen wanneer ik 59.5 ben. Dan gaat het op mijn spaarrekening. Dus dat veranderd de situatie aanzienlijk. Als deze wetgeving zo blijft.
  Ik ben in 2022 hypotheekvrij. dus ik ga maar gewoon zorgen dat de extra belasting betaling klaar staat. Ik zie niet veel andere oplossingen. En het blijft zo dat ik baat van mijn gespaarde pensioen heb. Het is een luxe probleem. Veroorzaakt door heel lang veel werken en sparen..

 • Dutch Mustachian

  Wat ik nog niet volg is het leningen in box 3 verhaal. Als je net zoveel leent als belegd betaal je 0 belasting volgens de rekentool.
  Wat ik me niet voor kan stellen maar wel hieruit begrijp is dat ik met hypotheek goedkoper uit ben dan zonder in de nieuwe situatie

  stel je hebt 300.000 belegd vermogen en een hypotheek lening van 300.000. Zonder die hypotheek betaal je niet 0 maar 5.144 euro belasting.

  Ik heb m’n hypotheek afgelost.

  Maar in de nieuwe situatie is het dus verstandig om naar de bank te gaan en een zo groot mogelijke hypotheek te nemen om de vermogensbelasting te drukken?

  Rentelasten van de hypotheek zijn kennelijk goedkoper dan de vermogensbelasting betalen.

 • Jarno

  Tav de Spaar BV, houdt er rekening mee nu spaargeld lager belast gaat worden, verandert ook het voordeel van de Spaar-BV. Voor 2020 en 2021 is dat voordeel er echter nog steeds. In de loop van 2021 kan dan bekeken worden of liquidatie van de Spaar-BV aantrekkelijker is dan aanhouden. Voor grote vermogens is een Spaar-BV echter nog steeds fiscaal voordelig bij de hiervoor geschetste tarieven.

  Deze informatie komt van de site fiscalert

 • Kees Koek

  Hallo Mr FOB,

  Lees ik het nu goed, jij belegd niet meer in VTI en VXUS? Heb jij alles overgeheveld naar de VWRL omdat je bij de andere niet meer kan aankopen? Ik ben benieuwd naar je keuze.

  Groet Kees

 • Dutch Mustachian

  Stel, als je een afgelost huis hebt en een nieuwe hypotheek neemt, en dit geld op een spaarrekening parkeert. Zou dit dan niet wat kunnen opleveren?

  Kosten hypotheek: Hypotheekrente – vrh – deposito rente = < 0

  Je zou toch bijna of helemaal geld toe kunnen krijgen met de huidige rentes?

  Daar zou je het veilige deel van je portfolio van kunnen bouwen.

  Of mis ik iets met deze gedachtegang?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Negatieve VRH krijg je niet uitbetaald en is dus gelijk aan 0. Dus bij b.v. 1.2% hypotheekrente, 0% VRH en 0.6% spaarrente heb je per saldo 0.6% negatief rendement.

   • Dutch Mustachian

    Misschien verwoord ik het niet helemaal goed. Maar die 0,6% negatief is toch al aardig “goedkoop geld” toch? Als je ipv 100% deposito 50% deposito /50% VWRL zou doen, zou je al een positief rendement hebben met de dividend uitkering van VWRL. En hiermee zou je je vermogen ook een behoorlijke boost kunnen geven.

    Of acht je dit veel te risicovol.

 • Mass amounts in Swiss bank accounts

  Ik heb de volgende vraag; momenteel beleg ik via DeGiro in VWRL (75%), IEAC (12,5%) en IEAG (12,5%) naar aanleiding van je eerdere beleggingsstrategie. Vanaf deze maand ga ik structureel een groot deel van mijn inkomen maandelijks beleggen. Nu vraag ik me af of ik dat in DBZB ga doen ipv gelijke hoeveelheden IEAC & IEAG en zo ja, of ik dan het beste mijn posities IEAC & IEAG zou verkopen om zo meer DBZB te kunnen kopen.

  Ik begrijp natuurlijk dat de huidige posities verkopen alleen beleggen in VWRL & DBZB overzichtelijker is, maar zie ik in bovenstaande overweging nog iets anders over het hoofd?