De Hoge Raad heeft op 24 december 2021 geoordeeld dat de belastingdienst vermogensbelasting moet baseren op daadwerkelijk behaald rendement. En niet op een forfaitair rendement dat met name voor spaarders veel hoger was dan het daadwerkelijke rendement. Dit wordt per 2026 ingevoerd.

Voor 2023-2025 geldt overbruggingswetgeving, waarbij nog wel een forfaitair rendement gehanteerd wordt. Er wordt gewerkt met verschillende forfaitaire rendementen voor banktegoeden, overige bezittingen en schulden. En niet meer met hetzelfde forfaitaire rendement voor alle box 3-vermogen. Zie Vermogensbelasting 2023 voor details.

Voor de vermogensbelasting 2022 mag je nog op de oude manier berekenen en op de nieuwe manier die bij de overbruggingswetgeving hoort. Bereken hieronder bij Vermogensbelasting 2022 berekenen wat het gunstigst voor jou uitpakt.

Vermogensbelasting verminderen

Vermogensbelasting over beleggingen kun je verminderen naar nul. Dat kan via zogenaamd pensioenbeleggen.

Hier vind je uitleg hoe pensioenbeleggingen werken en waarom die 2-3x meer opleveren dan gewone beleggingen vanwege de fiscale voordelen.

Heffingsvrij vermogen 2022

Het heffingsvrij vermogen waarover in 2022 geen vermogensbelasting betaald hoeft te worden bedraagt €50.650 per persoon.

Bij fiscale partners bedraagt het totale heffingsvrije vermogen €101.300.

Vermogensbelasting 2022 berekenen

Vul je vermogen in hele euro’s in:

Banktegoeden:

Overige bezittingen:

Schulden:


 

Onder banktegoeden vallen contant geld en tegoeden zoals beschreven onder het begrip deposito in de Wet op het financieel toezicht. Dit betekent dat alle box 3-bezittingen die niet vallen binnen de definitie van deposito en die geen schulden zijn als “overige bezittingen” worden aangemerkt.

Peildatum vermogensbelasting 2022

De Belastingdienst hanteert 1 januari van het jaar waarover je belastingaangifte doet als peildatum voor de vermogensbelasting. Als je in 2023 belastingaangifte doet over 2022, geldt voor de bepaling van de vermogensbelasting over 2022 de omvang van je vermogen op 1 januari 2022.

Schijven vermogensbelasting

Vermogen Vermogensbelasting 2022
€0 t/m €50.650 0%
€50.650 en meer Op basis van verdeling spaargeld/beleggingen/schulden

Deze bedragen gelden per persoon.

Je mag van de fiscus op hele euro’s in je voordeel afronden bij de bepaling van de omvang van je vermogen.

Deze belastingtarieven gelden voor dat deel van je vermogen wat binnen de desbetreffende vermogensschijf valt. Je betaalt in 2022 bijvoorbeeld met een vermogen van €70.000 over €50.650 geen vermogensbelasting en over de rest wel.

Veelgestelde vragen

Wat is het heffingsvrije vermogen in 2022?

Het heffingsvrij vermogen voor 2022 waarover geen vermogensbelasting betaald hoeft te worden is €50.650 per persoon. Bij fiscale partners wordt in 2022 het totale heffingsvrije vermogen dan €101.300.

Wat is de peildatum voor de vermogensbelasting?

Als je in 2023 belastingaangifte doet over 2022, geldt voor de bepaling van de vermogensbelasting over 2022 de omvang van je vermogen op 1 januari 2022.

Wil jij, net als ruim 13.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2022 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

76 Reacties

 1. Bedankt voor de interessante post! Een vraag/opmerking, je schrijft: “Als je voor jouw eigen woning gebruik maakt van hypotheekrenteaftrek, valt je eigen woning niet in box 3 maar in box 1.” Is het niet zo dat de eigen woning sowieso in box 1 valt? Onafhankelijk van het feit of je al dan niet gebruikt maakt van hypotheekrenteaftrek? Zoals het er nu staat lijkt het alsof de eigen woning alleen in box 1 valt als je nog een hypotheek hebt…

  • De woningwaarde van je hoofdwoning valt niet in box 3.
   Je kunt je hypotheekschuld wel in box 3 aanhouden, maar dan mag je geen gebruik maken van hypotheekrenteaftrek.

   Ik heb de tekst in de post verduidelijkt.

 2. Bedankt voor de weer interessante post. Wel direct een vraag. Als je je huis hebt afbetaald en je dus geen gebruik meer van de rente aftrek maakt. Valt je huis dam onder het vermogen in box 3? Of lees ik dat verkeerd…. in dat geval is t natuurlijk niet handig om je huis versneld af te betalen.

 3. Ik heb het volledig gemist en kom er nu pas achter dat dit plan van tafel is (was). Ik zie dat jij aan je artikel wel een opmerking hierover hebt toegevoegd hebt in juni 2020. Goed nieuws, zeker ook omdat staatssecretaris van financiën Hans Vijlbrief overwoog het bedrag waarover spaarders EN beleggers geen belasting betalen “aanzienlijk te verhogen”. Hopelijk blijft dit overeind in het volgende kabinet en die kans is denk ik wel aanwezig. Meestal levert de tweede partij de minister van financiën en D66 heeft daarvoor twee geschikte kandidaten namelijk Wouter Koolmees en Hans Vijlbrief zelf.

 4. Heeft er al iemand bedacht om eens een mail te sturen naar de coalitiepartijen met argumentatie waarom dit toch niet zo’n goed idee is?
  Mogelijks zou een onderbouwde mail kunnen helpen om bij de fracties de discussie verder te laten gaan, en de percentages wat te herzien.
  Het blijft per slot van rekening een boete op zuinig zijn waar al ooit belasting op betaald is.

  • collin135790

   Ik ben redelijk nieuw in het financieel onafhankelijk worden. Ik heb dit forum grondig bestudeert, enkele topics op reddit gecheckt en het het boek van Postma gelezen. Maar met deze nieuwe VRH per 2022 zakt de moed mij in de schoenen.
   Met een rendament op indexfondsen van gemiddeld 7-8% minus de inflatie ( ik reken met 2,0% en de 1,75% VHR per 2022) lijkt mij financieel onafhankelijk worden erg lastig….
   Ik hoop dat ik dit verkeerd inschat…

 5. Pijler 2; Indexfondsen via BND met uitgestelde belasting, loopt dit icm de FOR regeling? En wat gebeurd er met de inleg wanneer je vroegtijdig komt te overlijden? En mag je pas vanaf een bepaalde leeftijd dit geld gaan uitkeren?

  • Voor mensen in loondienst geldt dat ze in kunnen leggen in BND met uitgestelde belasting als ze jaarruimte/reserveringsruimte hebben, voor zelfstandigen geldt dat ze in kunnen leggen vanuit de FOR.

   Je inleg gaat over naar je nabestaanden in geval van overlijden. De uitkering aan nabestaanden is wel aan een aantal regels gebonden, zie hier

   Uitkeren mag zonder boete vanaf AOW leeftijd, zie hier voor details.

 6. Stel je zit in 2 ETFs op DeGiro, kun je dan niet op 30 november de ene en op 31 december de andere uitcashen naar de bank, om het 1 januari en 1 februari weer in ETFs om te zetten? Of is dat te simpel gedacht?

  • Bedankt voor je reactie, handig om te weten hoe het heet. Ik las er in dit artikel wat over: https://www.businessinsider.nl/sparen-box-3-belasting-lager-plan-kabinet-risico/

   “Het kabinet schrijft in de brief aan de Kamer dat ze hier iets aan wil doen, maar wat precies is nog niet duidelijk. Wel duidelijk is dat het tegengaan van arbitrage het systeem weer wat complexer maakt en kosten met zich meebrengt.”

   Vraag me af of ze er daadwerkelijk wat mee gaan doen. Ze zullen toch op z’n minst even een jaar de kat uit de boom kijken. Is het voor mensen die hogere aan- en verkoopkosten nog steeds voordelig om dit zo te doen? Ik ga het in de gaten houden, zien we het dan wel weer. Begrijp ik het goed dat het op dit moment gewoon legaal is?

  • Op dit moment levert het je niets op omdat spaargeld en beleggingen even zwaar belast worden.

  • Ik bedoelde te vragen of het met de huidige regelgeving, als er niets veranderd tot 2022, toegestaan is om op die manier belasting te ontwijken als de splitsing spaargeld/beleggingen ingaat

  • Als er geen regels komen omtrent peildatumarbitrage, dan kun je per 2022 vermogensbelasting ontwijken door beleggingen in spaargeld om te zetten vlak voor 1 januari en vlak na 1 januari weer terug te switchen. De kans dat die regels er niet komen acht ik echter zeer klein, als de rest van de voorstellen per 2022 wel onveranderd wordt ingevoerd. Beantwoord ik daarmee je vraag?

  • Zeker, dankjewel! Ik zie nog wel een kansje in de berichtgeving dat ze er op de korte termijn nog niks mee doen. Vernieuwing is nogal een lastige opgave bij overheidsinstellingen en als ze nu al over de complexiteit praten zou het wel eens een paar jaar kunnen duren voordat ze iets invoeren. Maar goed, dat blijft koffiedik kijken. Nu weet ik in ieder geval wat ik moet doen als er niets veranderd aan de regels 🙂

 7. Eerlijk gezegd vind ik persoonlijk nu al niet zo fijn meer om in obligaties te zitten. De rendementen zijn zeer laag en de koersreacties op rentewisselingen vrij sterk. Daarom nu al overgestapt naar deposito, bv leaseplan. Spreiding wel belangrijk ivm garantiestelsel!

  • Persoonlijk vind ik de risico rendements verhouding nog best aardig op bijvoorbeeld de iShares 1-3 Year Treasury Bond ETF. 2% yield, dus beter dan deposito. Tevens beperkt rente risico door korte Duration.

 8. Thanks voor al je analyses en de voorbeelden mbt de aankomende wijzigingen, echt prettig zo’n overzicht.

  Misschien een domme vraag, maar weet jij of het al duidelijk is of cryptovaluta in dit voorstel ook per definitie als “beleggingen” worden gezien (en dus met 5,33% fictief rendement worden berekend)? Of wordt straks gewoon over *alles* wat niet op een reguliere spaarrekening / deposito staat dit hogere rendement genomen?

  • Op basis van het voorstel verwacht ik dat *alles* wat niet op een reguliere spaarrekening / deposito staat onder beleggingen valt. Maar het is goed om te beseffen dat het nog maar een voorstel is.

  • Ik heb nu geld in het Groenprojectenfonds van ASN I.v.m. extra vrijstellingen om de belastingdruk te verlagen. Weet iemand wat er met deze extra vrijstellingen gebeurt in het maar 2022 ? Kan het zijn dat de koers gaat dalen in 2022 van het fonds omdat de vrijstellingen dan niet meer van toepassing zijn.

  • Ik vermoed dat die vrijstellingen dan blijven gelden, maar zeker weten doe ik het niet

 9. Correctie op mijn vorige reactie: De zin ‘(maximaal gelijk aan het aantal geschreven put opties, om naked short te voorkomen!)’ is hier uiteraard niet van toepassing, want het gaat om gekochte call opties in plaats van geschreven opties.

  • Je kunt ook futures gebruik ipv opties. Nadeel is wel dat je elk kwartaal moet doorrollen. Voordeel bij een Eurostoxx 50 future is dat je het dividend wel ontvangt door een korting in de future prijs.

  • Futures gebruiken zou ook kunnen. Overigens zit het verwachte dvidend ook verrekend in optieprijzen hoor. Ik denk dat er met bepaalde opties meer spreiding te bereiken is. Zo bestaan er opties op de populaire en goed gespreide Vanguard ETF tracker.

  • Ik heb net even in mijn Lynx account gecheckt. Als ik de juni 2020 put VTI 155 verkoop en de call koop, heb ik een marginverplichting van rond de 3200. Dat is net iets meer dan 1/5e deel van 100 stuks VTI zelf kopen. De rest zet ik op een spaarrekening. Ben benieuwd hoe dan in verhouding de vermogensrendementsheffing uitpakt in 2022? Bijvoorbeeld als je deze constructie maal 10x doet.

  • Hoi Robert,
   Bij mijn Lynx rekening geeft hoe een veel hogere margin aan, bijna gelijk aan 100x de waarde van VTI. Weet jij hoe dat kan? En als die put eerder uitgeoefend wordt, ben je dan niet verplicht 100 X VTI te kopen met geld wat je niet direct hebt?

  • Hi Joerie,

   100x, dan lijkt er iets niet te kloppen. Kijk je wel op de goede plek? Ik heb Lynx trading op mijn laptop geïnstalleerd met tabblad ‘view’ optie staan op ’trader dashboard’. Als ik vandaag (8 december 2019) kijk onder ‘Trading tools’ > ‘Option trader’ van Lynx en invoer verkoop ‘PUT VTI Dec20’19 162’, welke in de money is, en dan de knop ‘PREVIEW’ gebruik in plaats van transmit, dan krijg ik o.a. de inpact op de margeverplichting te zien. Het is een pop-up scherm met rechtsonder de margin impact in euro met een kolom ‘change’ en rijen waaronder ‘initial margin’ en ‘maintenance margin’. Bij de kolom ‘change’ zie ik daar nu 3123 euro staan.

  • Dan je tweede vraag. Ik neem aan dat je met ‘geld dat je niet direct hebt’, alleen bedoelt dat het geld op een andere rekening staat en niet dat je het echt voorlopig niet hebt. In het tweede geval ben je namelijk in mijn optiek aan het gokken op korte termijn bewegingen op de beurs. Twee punten over het geval dat je het geld wel hebt maar op een andere (spaar)rekening: Stel de put optie wordt uitgeoefend dan kan je bij Lynx gewoon een negatief saldo krijgen, wat je vervolgens gewoon kan aanvullen vanuit je spaarrekening. Zolang je dat niet doet betaal je rente over het negatieve saldo. Ten Tweede: Een put optie zal alleen maar voortijdig uitgeoefend worden op ex-dividend datum als de resterende tijdswaarde van de optie minder is dan het dividend. Bij put opties die ver voor expiratiedatum zijn, is dit alleen bij diep ITM (in-the-money) opties. Bij put opties die minder ITM zijn, is dit alleen bij put opties die kort voor expiratiedatum zijn. Je kan dan uitoefening vóór zijn, door de optie daarvoor door te rollen naar een latere expiratiedatum (dus met meer tijdswaarde) en eventueel wat minder ITM.

  • Bedankt voor je antwoord, Robert. Volgens mij is dividend niet van belang voor het vroeg uitoefenen van put-opties. Ik lees namelijk op Wikipedia:
   For an American-style put option, early exercise is a possibility for deep in-the-money options. In this case, it may make sense to exercise the option early in order to obtain the intrinsic value (K-S) earlier so that it can start to earn interest immediately. This is somewhat more likely to be worthwhile if there is no ex-dividend date (which would probably cause the price of the underlying to fall further) between now and the expiry date.

   Dus een reden voor vroege uitoefening van de put optie is als rente in de periode tot expiratie hoger is dan de tijdswaarde van de optie. Dividend speelt meer een rol bij het vroeg uitoefenen van call opties, zie onder:

   For an American-style call option, early exercise is a possibility whenever the benefits of being long the underlier outweigh the cost of surrendering the option early. For instance, on the day before an ex-dividend date, it may make sense to exercise an equity call option early in order to collect the dividend. In general, equity call options should only be exercised early on the day before an ex-dividend date, and then only for deep in-the-money options.

   Dus een call optie zal je voor de ex dividend datum willen uitoefenen om de aandelen te ontvangen en daarvan dividend op te strijken. Mits natuurlijk de tijdswaarde laag of nul is.

  • Hi Joerie,

   Omdat je schrijft: “This is somewhat more likely to be worthwhile if there is NO ex-dividend date (which would probably cause the price of the underlying to fall further) between now and the expiry date”, is dividend dus wel van belang. VTI en VXUS keren dividend uit, wat met de huidige lage rentestand hoger is dan de rente. De put optie zal dus niet uitgeoefend worden voor ex-dividend datum, zoals ik schreef. Dus eventueel op ex-dividend datum. Als er géén ex-dividend dag meer valt vóór expiratiedatum, geldt jouw argument: “it may make sense to exercise the option early in order to obtain the intrinsic value (K-S) earlier so that it can start to earn interest immediately”.

   Ik maakte echter een fout. Ik had moeten schrijven: “Een put optie zal alleen maar voortijdig uitgeoefend worden op, of ná ex-dividend datum”. Dus zonder: “als de resterende tijdswaarde van de optie minder is dan het dividend”. Dat laatste geldt inderdaad alleen voor calls, zoals je schreef.

   Voornaamste is dus wel dat je vroege uitoefening aan kan zien komen en maatregelen kan nemen als je dat niet wilt, door de optie door te rollen.

  • Dank voor de verduidelijking. Voor de ex-dividend datum ben je er zeker van dat de put optie niet zal worden uitgeoefend. De vraag is echter wat je doet als je vlak voor de ex-dividend datum bent, maar een paar maanden verwijderd van de expiratiedatum. Je wilt dan misschien niet zo vroeg doorrollen, maar je wilt al helemaal niet aandelen moeten kopen. Dan is inderdaad een analyse van de gemiste rente-inkomsten op de intrinsieke waarde versus de tijdswaarde van de optie noodzakelijk. Gelukkig is de rentestand laag en zal de tijdswaarde vaak hoger zijn dan de gemiste rente-inkomsten.
   Marge probleem is trouwens opgelost door simpelweg een marge rekening aan te vragen 🙂

 10. Afhankelijk van hoe het bedrag van je beleggingen in aandelen / opties vastgesteld gaan worden, is een mogelijke strategie om een zogeheten ‘synthetic portfolio’ (google maar op synthetic stock) op te zetten. Om bijvoorbeeld te beleggen in de SP500 schrijf je een aantal SPY put opties (met onderliggende waarde gelijk aan je gewenste belegging) en tegelijkertijd koop je een aantal call opties (maximaal gelijk aan het aantal geschreven put opties, om naked short te voorkomen!). Hiervoor zal je een margin moeten aanhouden, maar dit is maar een klein deel van de onderliggende waarde. Het restant zet je op een spaarrekening als dekking of onderpand op je SP500 belegging. Ik schat zo in dat t.z.t. de fiscus dan maximaal de marginverplichting als aandelenbelegging zal zien. Op het deel op je spaarrekening bespaar je dan dus de verhoogde aanslag.

 11. Is het ook mogelijk de betaalde vermogensbelasting in te leggen in pensioen beleggingen? Ik heb namelijk weinig jaarruimte omdat ik de laatste jaren in het buitenland heb gewerkt. Zo zou ik die persoonlijk nog nuttig kunnen invullen.

  • Alleen de jaarruimte (+ de reserveringsruimte) bepaalt hoeveel je in kunt leggen in pensioenbeleggingen, niet de omvang van de betaalde vermogensbelasting.

 12. @Mr. FOB
  S.v.p. de storende fout ‘peiler(s)’ in bovenstaande post vervangen door: ‘pijler(s)’.

 13. Te overwegen valt om in geval van een (bijna) afgeloste hypotheek, een nieuwe aflossingsvrije hypotheek af te sluiten bij de huidige lage rente tot maximaal 50% van de WOZ-waarde. Deze hypotheek is niet aftrekbaar in box 1 maar kan wel weggestreept worden tegen vermogen in box 3. Je kan daarmee je vermogensbelasting tot nul terugbrengen. Of dit uiteindelijk voordeliger is, hangt af van de hoogte van het werkelijk behaalde rendement op je vrije vermogen. Bij een rendement dat 0,5 % hoger ligt dan de aflossingsvrije hypotheekrente is in mijn geval het breakeven punt bereikt, uitgaande van de huidige inzichten t.a.v. de belastingtarieven voor 2022. Als je het vrije vermogen langdurig kan wegzetten (beleggen) en de waarde van je woning nooit onder de 50% van de huidige WOZ waarde komt, is het risico volgens mij beperkt en blijven er voldoende kansen op vermogensgroei volgens mij.

 14. Mass amounts in Swiss bank accounts Reageer

  Ik heb de volgende vraag; momenteel beleg ik via DeGiro in VWRL (75%), IEAC (12,5%) en IEAG (12,5%) naar aanleiding van je eerdere beleggingsstrategie. Vanaf deze maand ga ik structureel een groot deel van mijn inkomen maandelijks beleggen. Nu vraag ik me af of ik dat in DBZB ga doen ipv gelijke hoeveelheden IEAC & IEAG en zo ja, of ik dan het beste mijn posities IEAC & IEAG zou verkopen om zo meer DBZB te kunnen kopen.

  Ik begrijp natuurlijk dat de huidige posities verkopen alleen beleggen in VWRL & DBZB overzichtelijker is, maar zie ik in bovenstaande overweging nog iets anders over het hoofd?

 15. Dutch Mustachian Reageer

  Stel, als je een afgelost huis hebt en een nieuwe hypotheek neemt, en dit geld op een spaarrekening parkeert. Zou dit dan niet wat kunnen opleveren?

  Kosten hypotheek: Hypotheekrente – vrh – deposito rente = < 0

  Je zou toch bijna of helemaal geld toe kunnen krijgen met de huidige rentes?

  Daar zou je het veilige deel van je portfolio van kunnen bouwen.

  Of mis ik iets met deze gedachtegang?

  • Negatieve VRH krijg je niet uitbetaald en is dus gelijk aan 0. Dus bij b.v. 1.2% hypotheekrente, 0% VRH en 0.6% spaarrente heb je per saldo 0.6% negatief rendement.

  • Dutch Mustachian

   Misschien verwoord ik het niet helemaal goed. Maar die 0,6% negatief is toch al aardig “goedkoop geld” toch? Als je ipv 100% deposito 50% deposito /50% VWRL zou doen, zou je al een positief rendement hebben met de dividend uitkering van VWRL. En hiermee zou je je vermogen ook een behoorlijke boost kunnen geven.

   Of acht je dit veel te risicovol.

  • 0.6% verlies per jaar is toch niet aantrekkelijk, als dat niet nodig is?
   Een deposito deels omzetten in aandelen geeft een heel ander risicoprofiel.

 16. Hallo Mr FOB,

  Lees ik het nu goed, jij belegd niet meer in VTI en VXUS? Heb jij alles overgeheveld naar de VWRL omdat je bij de andere niet meer kan aankopen? Ik ben benieuwd naar je keuze.

  Groet Kees

  • Nee, wat ik in VTI en VXUS belegd had toen PRIIPS ingevoerd werd, heb ik er nog steeds in belegd

 17. Tav de Spaar BV, houdt er rekening mee nu spaargeld lager belast gaat worden, verandert ook het voordeel van de Spaar-BV. Voor 2020 en 2021 is dat voordeel er echter nog steeds. In de loop van 2021 kan dan bekeken worden of liquidatie van de Spaar-BV aantrekkelijker is dan aanhouden. Voor grote vermogens is een Spaar-BV echter nog steeds fiscaal voordelig bij de hiervoor geschetste tarieven.

  Deze informatie komt van de site fiscalert

 18. Dutch Mustachian Reageer

  Wat ik nog niet volg is het leningen in box 3 verhaal. Als je net zoveel leent als belegd betaal je 0 belasting volgens de rekentool.
  Wat ik me niet voor kan stellen maar wel hieruit begrijp is dat ik met hypotheek goedkoper uit ben dan zonder in de nieuwe situatie

  stel je hebt 300.000 belegd vermogen en een hypotheek lening van 300.000. Zonder die hypotheek betaal je niet 0 maar 5.144 euro belasting.

  Ik heb m’n hypotheek afgelost.

  Maar in de nieuwe situatie is het dus verstandig om naar de bank te gaan en een zo groot mogelijke hypotheek te nemen om de vermogensbelasting te drukken?

  Rentelasten van de hypotheek zijn kennelijk goedkoper dan de vermogensbelasting betalen.

  • Excuus, er zat een foutje in de code van het tooltje. Dat heb ik eruit gehaald.

 19. Ik betaal in 2019 ongeveer 700 euro, en in 2022 1700 (!) met een modaal salaris en een pensioengat. Ik heb een pensioen buiten de EU in eigen naam. Dat kon daar niet anders. Daar betaal ik nu ook vermogensbelasting over maar dat wordt dus veel hoger. En ik kan het pas naar NL verhuizen wanneer ik 59.5 ben. Dan gaat het op mijn spaarrekening. Dus dat veranderd de situatie aanzienlijk. Als deze wetgeving zo blijft.
  Ik ben in 2022 hypotheekvrij. dus ik ga maar gewoon zorgen dat de extra belasting betaling klaar staat. Ik zie niet veel andere oplossingen. En het blijft zo dat ik baat van mijn gespaarde pensioen heb. Het is een luxe probleem. Veroorzaakt door heel lang veel werken en sparen..

 20. Als dit inderdaad 1:1 word ingevoerd, betekend dat met mijn huidige beleggingen, dat ik ongeveer 80% van mijn dividend kan overmaken naar de belastingdienst. Ik beleg nog niet zo heel lang, maar het enthousiasme dat ik had krijgt zo wel een flinke knauw. ik probeer heel zuinig te leven zodat ik eerder met pensioen kan, maar daar word je met de nieuwe plannen keihard voor gestraft. Voor mij persoonlijk betekend het denk ik, dat ik voorlopig minder ga beleggen en meer ga aflossen op mijn eigenwoning.

  • Naar mijn idee is dat precies wat de overheid (helaas) wilt bereiken.
   Niet met geleend geld beleggen maar je woning eerder aflossen.

  • Peter Strom

   Ik leen geen geld om te beleggen, maar wellicht bedoel je omdat ik een hypotheek heb, dat de overheid wil dat je je “schulden” eerst aflost voordat je geld steekt in beleggingen.

   Ik hoop eigenlijk dat ze het verwachte rendement wat naar beneden gooien, of dat ze het huidige systeem in stand laten dat je over de eerste 30k nooit belast word (60k met fiscaalpartner)

  • Jazeker dat hoop ik ook.. Echter weet ik niet hoe groot de kans is dat dit gaat gebeuren. Beleg nog niet zo lang dat ik rekening heb moeten houden met beleidswijzigingen vanuit de overheid.

 21. Goed om nu al te onderzoeken wat de impact is van de aangekondigde plannen m.b.t. vermogensbelasting op persoonlijke financiën. Weer een goed artikel.

  Fijn weekend verder!

 22. In 2022 beleggen met grootste deel als spaargeld?
  Synthetisch aandeel = long call + short put + blocked cash spaarbedrag

  • Ik vraag me af of een spaarbedrag, dat geblokkeerd staat bij een broker of bank als margin, als spaargeld of als belegging gezien wordt door de fiscus

  • Uit de toelichting bij het gepresenteerde voorstel (kamerbrief 6 sep 2019): “Voor het afbakenen van spaargeld zal worden aangesloten bij het begrip ‘deposito’ zoals bepaald in artikel 1:1 van de Wet op het financieel toezicht (Wft)”. Het gelddeel op een beleggingsrekening valt daarmee onder spaargeld. Ik verdien mijn geld door het verkopen van putopties en dat betekent dat ik dan vrijwel geen vermogensbelasting meer zou ga betalen.

  • ik meende ergens opgepikt te hebben dat je je aandelen om kan toveren richting opties en zo verlies of geen belegging/sparen hebt wat gunstig kan uitpakken?

 23. Een spaar BV kan inderdaad voordelig zijn afhankelijk van wel rendement je denkt de behalen. Bij een hoger rendement is een BV juist niet voordelig omdat je zowel vennootschapsbelasting als inkomstenbelasting moet betalen. Daarnaast heb je kosten voor de oprichting van de BV en de verplichte jaarrekening. Er is een tool waarmee je kunt zien of het in je voordeel kan werken, zie:

  https://www.firm24.com/spaar-bv-oprichten/#spaar-bv-tool

  Helaas zie je in deze tool niet de onderbouwing van het te verwachten resultaat/rendement.

 24. Het rekensommetje gaat bij mij op basis van de huidige situatie van € 1.060 (totaal, met fiscaal partner) naar € 3.260, oftewel ongeveer 3x zo hoog. Over 2 jaar zal dit nog veel hoger zijn, gezien het feit dat ik elke maand rond de € 1.500 inleg.
  Ik neig nu naar de spaar BV. Omdat je in de BV straks alleen 15% vpb betaald over je gerealiseerd rendement betekent het dat zolang je niet verkoopt (opbouwfase) je alleen betaald over je rente- en dividendinkomsten. Ik kan zo dus heffing nog een jaar of 10 uitstellen.
  Groot nadeel is wel dat ik mijn plan om in de uitkeringsfase pas over te gaan op obligaties moet heroverwegen. Immers heb je dan in één klap een groot bedrag aan gerealiseerd rendement. Eind 2020 maar kijken hoe het plan er dan uit ziet. Het liefst blijf ik in box 3 vanwege de flexibiliteit, maar het prijskaartje wordt wel erg hoog.

 25. De nieuwe box 3 gaat ons flink raken vanaf 2022 aangezien we dan met beleggingen boven de vrijstelling uitkomen. Met grote vermogens komen de belastingen van nu en 2022 aardig dicht bij elkaar.

  In goede alternatieven (BV) moet ik me nog verdiepen.

  • Sparen en beleggen in een BV doe ik sinds begin dit jaar, en daarin volg ik voor een groot deel “de” (bovengenoemde) strategie. Merendeel van mijn inkomen blijft in de BV hangen, vanuit daar opbouw.

   @Mr FOB: als je daarover gaat schrijven wil ik mijn ervaringen en uitzoekwerk wel delen.

  • Daar ben ik wel benieuwd naar; ik houd dit draadje in de gaten 🙂

 26. Je zou kunnen overwegen een deposito in het buitenland, vallend onder het Europese depositogarantiestelsel, te nemen. Daar krijg je hogere rentes dan in Nederland. Zie bijvoorbeeld Raisin.

 27. Hartelijk dank voor je rekenmodule vermogensbelasting. Ik heb dat voor mijn (onze) situatie ingevuld. (echtpaar)
  Ik ben er wel van geschrokken.
  Ik betaal in 2019 per persoon 1490 euro
  Ik betaal in 2022 per persoon 2861 euro
  Dat betekent op een paar euro na, 100% meer vermogensbelasting.
  Dit kan toch niet de bedoeling zijn van het voorstel van de minister. Ik begrijp best dat wanneer je weinig rente krijgt op je spaargeld, je onevenredig wordt belast. Doch wanneer je in mijn huidige situatie zit, met een meer belegd vermogen dan alleen spaargeld, dan zou je duizenden euro’s meer betalen per gezin. Ik hoop dat de politiek partijen, die juichend het voorstel hebben ontvangen, er nu ernstig over nadenken voordat ze ook positief instemmen met het nog aan te leveren wetsvoorstel.!!

  • Danny Leenders

   Een mogelijkheid is om te verhuizen naar Luxemburg waar ze geen vermogensbelasting hebben en ook geen belasting op een forfairrendement.

   Wat ook mogelijk is om je uit te schrijven uit de gemeentetelijke basis administratie als je geen huis meer aan houdt. En je in geen enkel land langer verblijft dan een x aantal dagen ben je nergens belasting plichtig. Alleen dan bouw je geen 2% AOW op per jaar. En als je niet in nederland woont is het erg moeilijk om je vrijgekomen pensioenbelegging uit te laten keren bij brand new day.

   Je kunt een vrijgestelde beleggings instelling oprichten met geen directe fiscale partner.

   Of een gesloten beleggingsfonds oprichten met andere die je vertrouwd dit kan al zonder notaris. Dan betaal je 20 % over de winst tot 200.000. Daarboven 25% dividend is wel 25 % wil je het naar box 3 zetten na minimaal 18maanden.

 28. Als ik het zo bereken ga ik er juist op vooruit zolang ongeveer de helft is belegd.
  Een deel heb ik ook in een depositoladder, maar die nu aflopen en ik weer vast wil zetten leveren ook bij de NIBC bijna niks meer op!?

Schrijf een reactie