Het ABN AMRO Groen Spaar Deposito is weer geopend voor inleg. Dat betekent dat je mogelijk tot €852,05 aan belasting kunt besparen. De openstelling duurt meestal maar kort.

ABN AMRO Groen Spaar Deposito

Voorheen werden deze groendeposito’s door de voormalige ABN AMRO dochter Moneyou uitgegeven. Maar sparen via Moneyou kan niet meer. ABN AMRO biedt groendeposito’s nu via hun Groenbank aan.

Je betaalt 1% negatieve rente over saldo dat je aanhoudt in een ABN AMRO Groen Spaar Deposito. Desalniettemin kan dit interessant zijn.

Wat levert een groendeposito op?

Als je vermogensbelasting over box 3 vermogen verschuldigd bent, dan bedraagt die in 2022 tussen de 0,56% en 1,71%. Zie Vermogensbelasting 2022 voor de schijven en een rekentool.

Saldo op groendeposito’s is tot een maximum hiervan vrijgesteld. In 2021 geldt voor de vrijstelling in box 3 een maximum bedrag van €60.429 of een bedrag van €120.858 met een fiscale partner tezamen.

Daarnaast krijg je mogelijk een extra heffingskorting van 0,7% over het saldo dat je op 1 januari op jouw Groen Spaar Deposito hebt staan. Deze heffingskorting kunt je aftrekken van jouw inkomstenbelasting.

Afhankelijk van je persoonlijke situatie kun je dus tot 2,41% belasting besparen (1,71% + 0,7%). Dat compenseert ruimschoots de negatieve rente van 1%. Je bespaart maximaal dus 2,41% – 1% = 1,41%.

Bij een inleg van €60.429 bespaar je dus maximaal 1,41% * €60.429 = €852,05.

Mocht je meer dan €100.000 tegoed aanhouden bij ABN AMRO op betaal- en spaarrekeningen, dan betaal je daar 0,5% negatieve rente over. Als je je inleg op een Groen Spaar Deposito doet uit saldo boven de €100.000 van deze rekeningen, dan bespaar je nog 0,5% extra.

Geld dat je aanhoudt wordt tot €100.000 per persoon wettelijk beschermd door de Nederlandse Depositogarantie.

Saldo telt niet mee bij bepalen negatieve rente

Over een saldo van meer dan €100.000 op betaal- en spaarrekeningen bij ABN AMRO betaal je een negatieve rente van 0.5%. Het saldo op het Groen Spaar Deposito wordt niet meegenomen in de berekening van je totaalsaldo van jouw betaal- en spaarrekeningen.

Extra belasting besparen

Indien je jaarruimte of reserveringsruimte hebt, kun je vermogensbelasting over 2022 besparen door die voor 1 januari 2022 op een pensioenrekening in te leggen. Ook levert het ongeveer 80% van de Nederlanders een flinke besparing op de inkomstenbelasting op. Pensioenbeleggen kan daardoor resulteren in 2-4x meer opbrengst dan gewoon beleggen.

Lees hier hoe dat werkt.

Ik hou een groendeposito aan als onderdeel van mijn depositoladder. Hou jij een groendeposito aan of doe jij aan pensioenbeleggen?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

12 Reacties

 1. Beste mr FOB,
  Je betaalt 1% negatieve rente over saldo dat je aanhoudt in een ABN AMRO Groen Spaar Deposito.
  Ook bij de rabo moet jenrente betalen.
  Wat vind je van Triodos Groenfonds NL0000440204

 2. Mr FOB,

  Met aandacht deze bijdrage gelezen, maar klopt het berekende voordeel wel? Als je 0.7% van de inleg mag verrekenen als extra heffingskorting, dan is dit voordeel toch afhankelijk van het percentage loonheffing, maximaal 49,5%?

  • Je betaalt simpelweg minder belasting, namelijk 0.7% van je inleg. Dat hangt niet af van de belastingschijf waar je loonheffing in valt.

 3. Beste Mr FOB, dank en heel nuttige info! Ik heb een rekening bij ABN maar mijn fiscale partner niet. Is het dan aan te raden om meer dan €60.429 in de deposito te zetten? De Nederlandse Depositogarantie is wel alleen tot €100.000, maar als de rest in aandelen / spaarrekeningen staat wordt erop vermorgensbelasting betaald.

  • Je hebt met een fiscale partner in totaal €120.858 aan vrijstelling. Het is een persoonlijke afweging of je die gehele vrijstelling wilt benutten.

  • Het lijkt wel dat een inleg van min 25.000 en max. 60.429 wordt toegestaan. Het is dus niet mogelijk om meer dan €60.429 in te leggen.

 4. Wat is het verschil met Rabo GroenSparen? Daar is de rente -0,5% en op het eerste gezicht kent het dezelfde voordelen. Rabo GroenSparen kun je niet in December maar verder wel het hele jaar door openen. Mis ik een voordeel van tov ABN Amro GroenSparen?

  • Rabo GroenSparen is op dit moment gesloten. Je kan als het goed is vanaf 1 januari weer een rekening openen. Het is nu nog een vrij opneembare spaarrekening, maar vanaf 1 januari 2022 ook een 1-jaars deposito. Wat de rente daarvoor wordt is momenteel niet bekend, maar het zou me verbazen als die veel afwijkt van wat ABN AMRO nu aanbiedt. Omdat je geld bij Rabo Groen Bank B.V. staat en niet bij Rabobank, geldt hiervoor ook een aparte wettelijke deposito garantie.

   Rabo Groendeposito lijkt op dit ABN AMRO deposito (ook ongeveer 1% kosten/negatieve rente), maar kun je maximaal €29.738 op inleggen en is nu niet geopend voor inleg.

 5. Goede tips!
  Maar ik neem aan dat het ABN Groen Spaar deposito alleen voordelen oplevert als je (veel) geld op je spaar/bankrekening hebt staan. Veel mensen stoppen hun geld (zeker nu met de lage rente) in beleggingen. Daar haal je het geld niet zo gemakkelijk uit om vermogensbelasting te vermijden.

  • Beleggen levert op de langere termijn vrijwel altijd meer op dan sparen. Maar om een gebalanceerde portefeuille te hebben, waarbij je tijdens grote beursdalingen niet in paniek verkoopt, kunnen deposito’s een heel belangrijke functie hebben. Dat is ook precies de reden waarom ik ze naast aandelen-ETF’s/indexfondsen heb, zie Mijn beleggingsstrategie.