De genoegens van pre-prepensioen

Pre-prepensioen (PPP), de fase voordat we stoppen met werken, heeft voor mij zo zijn eigen charmes. Vandaag heb ik met heerlijk weer gewielrend. En dan geniet ik extra wanneer ik me besef dat ik binnen afzienbare tijd dit veel vaker kan gaan doen.

Dat vind ik een van de grootste genoegens van PPP, het besef dat de vrijheid om te doen en laten wat ik wil binnen bereik begint te komen. Echt een heerlijk vooruitzicht dat nu al goed voelt.

prepensioen

Het hebben van FU money heeft mijn werk ook beslist leuker gemaakt. Ik ben meer ontspannen en stel me daardoor zelfverzekerder op. Ook laat ik me minder opjagen, waardoor ik meer kan genieten van de inhoud van mijn werk. Het contact met collega’s vind ik leuker geworden doordat ik minder gestresst ben. Ik zeg ook meer wat ik van dingen vind, omdat ik minder bang ben voor kritiek. Daardoor heb ik zelfs promotie gekregen afgelopen jaar.

Geduld tijdens pre-prepensioen

PPP vraagt ook om geduld. Op bepaalde momenten zou ik willen dat ik al met prepensioen (PP) was! Als ik tijdens een nutteloze vergadering naar buiten kijk en het is mooi weer, dan verlang ik naar de vrijheid. En tijdens weekenden, wanneer we enorm genieten van de rust en vrijheid die we dan hebben, zien we ook uit naar PP. Geduld is dan wel het toverwoord.

Voorsorteren tijdens pre-prepensioen

We zijn ons aan het oriënteren op kleiner gaan wonen. Zo maken we overwaarde vrij waardoor we ons PP naar voren kunnen halen. Ook zijn we stappen aan het zetten met het opzetten van een praktijk voor relatietherapie en coaching voor Mrs FOB.

Eigen praktijk opzetten

Het lijkt Mrs FOB heel leuk om een eigen praktijk te hebben, ook wanneer ze niet meer hoeft te werken voor geld. Ze is erg geïnteresseerd in wat de drijfveren van anderen zijn. En om anderen vervolgens te helpen wanneer ze moeite hebben dat te realiseren wat ze graag willen.

Ze is nu dan ook bezig deze praktijk op te zetten. En daar help ik haar bij. Ik leer haar nu hoe ze een website moet maken, waarbij de ervaring die ik opgedaan heb met het maken van dit blog heel goed van pas komt. Ze heeft nu geen webdesigner nodig, joehoe voor zelfredzaamheid!

Ook ben ik aan het leren boekhouden via e-boekhouden zodat ik haar daarmee kan helpen.

Ik heb daarnaast een zakelijke bankrekening voor haar uitgezocht en heb die aan dat boekhoudpakket gekoppeld. Zo gaat haar boekhouding straks vrijwel automatisch.

We zullen nog wel wat met een boekhouder of accountant moeten overleggen om wat tips en adviezen te krijgen, maar verder wederom joehoe voor zelfredzaamheid en leuk om mee te spelen.

Wat vind ik van de fase voor ik kan stoppen met werken? Oftewel pre-prepensioen?(P)PP

Ondanks dat ons geduld af en toe op de proef gesteld wordt zou ik PPP toch niet willen missen; deze fase heeft ook zeker zijn charmes. Heerlijk om plannen te maken en voor te sorteren, terwijl mijn werk leuker is geworden door bezig te zijn met financieel onafhankelijk worden!

Hoe ervaar jij PPP?

Als je wilt weten hoeveel eerder je kunt stoppen met werken als je rekening houdt met pensioen en AOW, lees dan Pensioenleeftijd berekenen en verlagen.

 

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?



Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie