Ik zit al 9 jaar bovenin mijn salarisschaal op mijn werk. En ik krijg steeds een “highly valued” (braak, wat een terminologie verzinnen ze toch) beoordeling, maar geen cent erbij.  Nu zou ik daar geen moeite mee hebben als ik stil stond in mijn ontwikkeling en als ik de schaal zou vinden passen bij mijn verantwoordelijkheid, ook in vergelijking met collega’s. Maar omdat mijn verantwoordelijkheid (uiteraard) steeds is toegenomen had ik daar dus wel moeite mee.

vlieland

Met toegenomen verantwoordelijkheid heb ik op zich geen probleem, want dat geeft meer uitdaging en houdt het werk daardoor leuk. Maar wel als die verantwoordelijkheid niet fatsoenlijk gewaardeerd wordt.

Fuck you money

Ik heb in verleden nooit ècht tegengas gegeven bij te lage beoordelingen. Simpelweg omdat ik er het lef niet voor had. Maar door bezig te zijn met financieel onafhankelijk worden ben ik gaan beseffen dat ik niet een paar miljoen nodig heb om onafhankelijk te zijn. En heb ik zonder al teveel moeite en met veel plezier mijn spaarquote flink opgekrikt tot 66%. En dat werkt me een partijtje “empowering” (ja, kan ik ook, die terminologie gebruiken)!

Promotie

Een tijdje geleden schreef ik dat ik door dat toegenomen zelfvertrouwen de bakens op mijn werk verzet had. Mijn mond open getrokken tegen mijn baas. Geen begrip meer getoond voor de kulargumenten waarmee hij kwam om te onderbouwen waarom ik (nog) geen recht zou hebben op promotie.

En wat moest ik lachen toen hij een paar weken nadat ik mijn mond open getrokken had met mij het volgende gesprekje voerde:

Baas: Je had laatst kritiek op mij

Ik: Inderdaad

Baas: Ik heb nog eens naar de ranking (weer zo’n braakterm die gaat over hoe mensen in een groep ten opzichte van elkaar gewaardeerd worden) gekeken. En nog wat mensen gesproken.

Ik: ok

Baas: Maak je geen zorgen, die beoordeling komt goed

Ik (onderkoeld): Dat is mooi

Fuck you money werkt echt, heerlijk!

Leukere taken

Ik merk dat ik ook kritischer word over welke taken ik accepteer om te doen. Dingen die me niet bevallen sla ik makkelijker af. Ook weer gewoon omdat ik me onafhankelijker en daardoor zelfverzekerder voel. De paradox voor mijn werkgever is ook nog eens dat ik beter werk aflever omdat ik mijn energie meer steek in taken die me liggen. Eigenlijk alleen maar winnaars dus.

Ben jij ook wel eens tegen een muur aangelopen op je werk? Heb jij ook ervaren hoe fijn fuck you money kan zijn?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

12 Reacties

 1. Gefeliciteerd! Goed bezig. Dat moet veel voldoening geven aangezien dit duidelijk door je gesprek van een paar weken eerder veroorzaakt is. 🙂

  Ik ben overigens wel nieuwsgierig. Mag ik vragen hoe je het voor elkaar gekregen heb om 66% van je loon te sparen? Wat heb je daarvoor op moeten geven? Wij (stel met 1 kind) sparen ongeveer 20% van ons loon op jaarbasis en daar moeten we al aardig ons best voor doen. Tips om verder te komen zijn dan ook zeker welkom!

  • Bedankt!
   Ik spaar 56% van mijn loon door bijvoorbeeld woon-werk op de fiets, flink stuk afgeloste hypotheek, geen kleding kopen, goedkope kampeer zomervakantie, weinig spullen kopen, scherp op boodschappen, jaarlijks overstappen van energieleverancier. En we hebben geen kinderen.
   Ik heb daarnaast 10% spaarquote extra door rendement op vermogen

 2. Lang leve fuck you money! Ik ben ruim twee jaar geleden freelancer geworden, geen bazen meer boven mij, dat helpt goed voor het onafhankelijkheidsgevoel…

 3. Ik zou graag in die positie willen zitten en ik werk er hard aan om dit te bereiken. Nu ik een beeld heb hoe ik mijn leven na FI wil vorm geven, lukt het mij ook makkelijker te navigeren wat ik wel wil, en wat niet. Denk in: geld overhouden van dingen die ik wil kopen maar niet nodig heb (en uiteindelijk dus, niet kopen.) en door grenzen te trekken, hobbies uit te kiezen die redelijk goedkoop zijn.

 4. Geld is niet alles in de wereld. Ik weiger al jaren een promotie omdat ik dan de dingen niet meer kan doen die ik leuk vind en ook dingen moet gaan doen die ik echt niet leuk vind. Omdat ik dan meer uren dan me lief is moet gaan werken en omdat ik nu al geld overhoud en vaak niet weet wat ik er dan mee moet gaan doen nu en in de toekomst.

 5. Idd. Werknemers die onafhankelijk zijn, zijn vrij. Aan de andere kant had ik vroeger moeite en werd ik op den duur afgestompt omdat ik werd beknot in mijn zijn. Niet iedere manager houdt er van om bijdehand personeel te hebben. Slijmen is heel belangrijk.