Over mij


over mij

Wie zijn wij?

Mijn vrouw en ik zijn Nederlanders die een aantal jaren geleden ons roer omgegooid hebben. We zijn toen hard ons best gaan doen om financieel onafhankelijk te worden. Sinds 2016 schrijf ik hierover op dit blog onder het pseudoniem Mr FOB.

In het voorjaar van 2019 ben ik vervolgens gestopt met werken op 49 jarige leeftijd. Mijn inschatting is dat ik voldoende financiële middelen heb om de rest van mijn leven niet in de financiële problemen te komen. Mijn vrouw, die een paar jaar jonger is dan ik, heeft ondertussen ook haar baan in loondienst opgezegd. Ze werkt nu nog 2-3 dagen per week in eigen praktijk en vindt dat vooral erg leuk.

Wij werk(t)en beiden parttime. De beste carrière beslissing die we beiden ooit genomen hadden. Hierdoor hadden we al veel meer tijd voor vrienden, familie en hobby’s (meubels en andere dingen maken, tuinieren, hiken, racefietsen).

Ik werkte als systeem architect, zij werkt als systeemtherapeut. Je zou bijna denken dat we aan dezelfde systemen werk(t)en, maar nee, dat was toch niet het geval.

We blijven anoniem, we vinden dat het fijnste.

 

Omgooien hoe we met geld omgaan

Ik dacht dat ik van mijn inkomen elk jaar best wel wat overhield. Totdat ik een tijd geleden het eens echt uitgerekend heb. Ik schrok toen ik erachter kwam dat ik dat jaar alles opmaakte wat ik binnen kreeg.

Ondertussen merkte ik ook dat mijn werk steeds meer van me vroeg. Hier leek ik geen grip op te hebben. Deze dingen maakten dat ik me ging afvragen hoe ik het heft meer in eigen hand kon nemen.

Ik wilde kunnen kiezen of ik tot aan mijn 70e op deze manier door zou gaan of dat ik mijn leven voor die tijd over een andere boeg zou gooien.

 

Je geld of je leven?

Ik heb heel veel gehad aan het boek “Je geld of je leven” van Hanneke van Veen en Rob van Eeden (hier gratis te downloaden). Dit is een naar de Nederlandse situatie bewerkte versie van de Amerikaanse bestseller “Your money or your life” van Vicky Robin en Joe Dominguez.

Het boek is weliswaar wat verouderd ondertussen, maar het stappenplan uit dit boek kan ik iedereen aanraden om je meteen al onafhankelijker te voelen. Met name het berekenen van mijn “echte” uurloon en het echt inzicht krijgen in mijn uitgaven maakten dat ik mij anders ging opstellen ten opzichte van euro’s uitgeven.

Geld overhouden zonder te hoeven budgetteren werd ineens heel makkelijk en leuk. En met geld overhouden bedoel ik van 0% naar ruim 50% 60% van mijn inkomen overhouden.

Maar misschien nog wel belangrijker, de onzin van geluk zoeken door te consumeren ging ik veel meer beseffen.

 

Beleggen

Het geld dat ik over hield beleg ik in een paar supergoede, supergoedkope indexfondsen via ABNAMRO ZBB. Cruciaal als je financieel onafhankelijk wilt worden, want de huidige spaarrentes gaan het werk niet voor je doen.

Ik heb ondertussen ruim 35 jaar ervaring met beleggen, gewoon als particulier. Ik heb door schade en schande afgeleerd om te proberen de markt te timen, winnende aandelen proberen te kiezen en niet heel strak op kosten te letten.

Daardoor heb ik al flink wat vermogen kunnen opbouwen en heb ik nu een simpele beleggingsstrategie die maakt dat ik gemiddeld 6-7% rendement per jaar maak.

 

Wanneer financieel onafhankelijk?

Ik ben ondertussen financieel onafhankelijk. Mijn vrouw is het nog niet. Maar ik verwacht dat wij samen over 7 6 5 4 jaar financieel onafhankelijk zouden zijn als wij in ons huidige huis zouden blijven wonen. Omdat we echter van plan zijn kleiner te gaan wonen en zo overwaarde vrij te maken, verwacht ik dat we eerder samen financieel onafhankelijk zullen zijn.

In de post Wat is de leeftijd waarop je financieel onafhankelijk kunt zijn? kun je lezen wanneer jij financieel onafhankelijk kunt zijn.

 

Andere blogs

Ik heb ook veel gehad aan diverse andere blogs over financieel onafhankelijk worden, zoals MrMoneyMustache (MMM). De financieel onafhankelijke MMM geeft uitstekende voorbeelden van hoe belachelijk veel geld we geneigd zijn aan onzin uit te geven. Daarnaast geeft hij inspirerende handvatten hoe dit niet meer te doen zonder aan kwaliteit van leven in te boeten. Sterker nog, je gaat je er echt beter van voelen, kan ik uit eigen ervaring zeggen.

Een ander voorbeeld van een blog dat ik altijd graag gevolgd heb is dat van Dr. Doom. Dr. Doom schrijft (eigenlijk schreef, hij is niet meer zo actief) op deze blog heel herkenbare verhalen over de psychologische kant van de rat-race en financieel onafhankelijk worden.

Er zijn ondertussen ook steeds meer leuke en interessante Nederlandse blogs over financieel onafhankelijk worden en consuminderen die ik graag volg. Zie mijn blogroll op mijn homepage.

 

Financieel Onafhankelijk Blog (FOB)

Nu dacht ik: waarom dat wat ik van het onderwerp heb opgestoken ook niet delen met geïnteresseerden? Zo hebben die hier ook weer wat aan en ik steek er ongetwijfeld ook weer wat van op. En zo leer ik meteen wat er komt kijken bij het opzetten van een blog.

logo koninklijke bibliotheek

Dit blog heeft ondertussen een grote vlucht genomen. De blogposts zijn tezamen vele miljoenen keren gelezen. En het blog is erkend als Digital Cultureel Erfgoed door de Koninklijke Bibliotheek.

Ook heb ik mee mogen werken aan diverse interviews in landelijke media.

Ik vind het heel leuk dat ik via mijn blog mag bijdragen aan een financieel vrijer leven van diverse lezers.

 

Als je me wilt bereiken kun je me een bericht sturen op:

mrfob

 

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12854 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

130 gedachten over “Over mij

 • Jorin Mouwen

  Beste heer/mevrouw,
  Ik heb met aandacht uw website gelezen en ben zelf al langer geïnspireerd om FIRE na te streven.

  Ik ben al een tijd aan het beleggen, maar zou graag willen informeren naar bijeenkomsten of fora waar over beleggen en FIRE wordt gepraat.

  Heeft u hierin tips?

  Ik hoor het graag!

  Met vriendelijke groet,

  Jorin Mouwen

  • Mr FOB Bericht auteur

   Zie de blogroll op mijn homepage voor wat fora. Fin-x.nl organiseert in de toekomst wellicht weer echte bijeenkomsten.

 • Cees Vriens

  Dag mr. FoB
  na het intypen van de zoekfunctie “beleggen voor beginners” kwam Ik Uw blog tegen.
  Al een paar onderwerpen gelezen, maar dacht begin eens bij het begin: “over mij” Interessant om te lezen en mooi als je met 49 jaar FoB bent. En dan 30 jaar ervaring met beleggen, had je het al vroeg in de gaten.
  FoB-er zal Ik niet worden, daarvoor stap ik te laat in, maar zie mijn spaargeld verdampen en wil dat stoppen, dus zodoende beginnen met beleggen, in ieder geval met een deel van mijn spaargeld.
  Hoop, nee denk wel, dat er voor mij iets tussen zit wat ik gebruiken kan.
  Groet,
  Cees

 • Michiel

  Beste Mr FOB,

  Allereerst dank voor de tijd die je in je blog stopt en de informatie die je biedt. Het helpt me enorm!

  Een vraagje,
  Ik ben op zoek naar een app of goed excel template waar ik mijn gehele vermogen (spaargeld, investeringen, cash etc.) in een overzicht kan zien en waar ik tevens mijn toekomstige ‘net worth’ kan bekijken middels een calculator of iets dergelijks. Ik heb al talloze apps bekeken maar zijn allemaal gericht op budgettering en inzage in je uitgaven. Het gaat mij juist om overzichtelijk inzage in totaal vermogen. Liefst zou ik ook automatisch koppelen aan DE GIRO, Nederlandse banken en eventuele andere platformen. Je hebt een mooie app / platform in de US genaamd Personal Capital (https://www.personalcapital.com/) maar die is voor Nederlanders onbruikbaar.
  Heb ik hier nu een goed business idee gevonden voor de Nederlandse markt of heb jij al ervaring met iets dergelijks? Ik kan het iig nergens vinden.
  Bij voorbaat dank en keep up the good work! Ik volg je met veel plezier.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik ken zoiets niet. Of dit een goed business idee is durf ik niet te zeggen; de Nederlandstalige markt is niet zo groot vermoed ik.

 • Mark Stam

  Beste Mr FOB
  Mooie blog en levenswijze, ik ben me hier in aan het verdiepen, ik beleg al meer dan 25 jaar bij verschillende instanties, met deGiro ben ik gestopt. Gratis bestaat immers niet ben ik van mening, Degiro leent (deels) jou portefeuille uit aan professionals en krijgt hier een vergoeding voor daar zit een risico in !!! Goed de kleine letters lezen

  • Melanie

   Hoi Mark Stam, ik ben wel benieuwd wat jij dan nu de beste instantie vindt als je niet meer bij deGiro wil beleggen?

  • Empire

   @Melanie
   De informatie van Mark Stam is niet juist. Als je je bij DeGiro aanmeldt kun je kiezen voor het Custody Profiel (in plaats van het Standaard Profiel). De effecten worden dan niet uitgeleend.

 • Peter van der Slikke

  Ik lees vaak je blog’s. Complimenten dat je het al zo lang doet. Aan iets beginnen is één, maar lang volhouden is een kunst. Dit vraagt karakter, volharding en veel positieve energie. Blijkbaar beschik jij daar allemaal over. Leuk zoals je over je privé situatie schreef en dat jullie allebei streven financieel onafhankelijk te zijn. Dat is idd een heerlijk gevoel, vooral dat je niet meer naar de pijpen van anderen hoeft te dansen. Ik hoop dat jij nog lang doorgaat met je blogs. Met ons gaat het goed en mogen ons nog steeds verheugen op een gestage en degelijke groei. Druk bezig aan mijn 3e boek, maar moet helaas wachten op de afloop van de coronacrisis. Tot heden hebben beleggers weinig te klagen over hun beleggingsresultaten en zijn er voldoende redenen om de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien. Wel moeten we ons maximaal gaan inzetten voor een serieuze vergroening van onze samenleving. Over circa 3 weken hoop ik ’n volledig elektrische auto re rijden. Ik wens jou c.s. veel gezondheid, veel levensgeluk en veel saamhorigheid toe!

 • Lennart

  Mr. FOB,
  Ik hoorde pas geleden verhalen over buitenlandse bloggers die pretendeerde FIRE te zijn maar in werkelijkheid juist een groot deel van hun inkomsten via hun blog verkregen d.m.v. referrals, ads etc.
  Bij het lezen van je site zie ik dat je je niet voor een karretje laat spannen en onafhankelijk en kritisch bent, kan jij wat transparantie geven over de inkomsten die dit blog gemiddeld genereert? is dit meer of minder dan kosten dekkend (om dit blog online te houden)?
  Komen hier een deel van de FIRE inkomsten vandaan of is dit een dermate klein bedrag dat het irrelevant is met het FIRE zijn?
  Verder mijn complimenten voor deze mooie blog en alle informatie 🙂
  Vriendelijke groet, Lennart

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik hou na aftrek van kosten wat inkomen over uit dit blog. Maar ik heb dit in zijn geheel niet nodig, ik ben daadwerkelijk financieel onafhankelijk.

 • defnepbg

  Hi,

  Zouden jullie eerder eerst een pensioenbeleggingsrekening openen bij BND en investeren in BND Wereld Indexfonds Unhedged tot je je max fiscale ruimte hebt benut, en daarna pas “gewoon” beleggen bij De Giro, of bij BND EN tegelijkertijd bij De Giro investeren in VWRL?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik zou eerst mijn fiscale ruimte benutten, levert meer op. Maar dat is een persoonlijke keuze. Zie deze post voor de voors en tegens van pensioenbeleggen op een rijtje.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Dat zou ik zo niet weten, daar heb ik niet naar gezocht. Mogelijk dat justetf.com handig voor je is om mee te zoeken

 • Neeltje

  beste! Ik lees je blogs met interesse. Ben samen met mijn gezin al jaren bezig met consuminderen, duurzaamheid en toewerken naar financiële onafhankelijkheid. We hebben een vermogen, dat nu verdeeld is over sparen, stenen (hypotheek aflossen) en beleggen in ETFs van aandelen en ETFs van bonds via DeGiro. Maar ik wil graag mijn investeringen vergroenen. Voor de ETFs van aandelen heb ik al duurzame opties gevonden, met trackers. Maar van ETFs van bonds kan ik geen namen mét trackers vinden. En zonder trackers kan ik niet zoeken in DeGiro naar die ETFs. Hoe vind je trackernamen?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Voor bonds beleg ik alleen in staatsleningen, zie hier. Staten zijn lastig als wel/niet duurzaam te kwalificeren lijkt me.