Vorig jaar waren we de uitdaging met onszelf aangegaan om een jaar lang geen kleding te kopen. Dat is ons gelukt met verrassend weinig moeite.

Dit jaar was ons streven maximaal €100 per persoon uit te geven aan kleding. Hoe is ons dat vergaan?

Kledinguitgaven afgelopen jaar

De kledinguitgaven van Mrs FOB

Kledinguitgaven topje rok

Mrs FOB heeft in het eerste half jaar €27.50 uitgegeven voor het op maat laten maken van een gekregen tweedehands topje en rok. Ook had ze een een schoenreparatie van €33.

Daarnaast heeft ze de volgende kledingstukken aangeschaft:

 • Twee onderhemden van €3 per stuk, samen dus €6.
 • Zes basis shirtjes van €10 per stuk, samen dus €60.
 • Een panty van €8.

Kledinguitgaven shirtjes

In totaal komt zij daarmee op €134.50. Ai, boven de €100 😉

De kledinguitgaven van mijzelf

In het eerste half jaar heb ik twee keer een reparatie aan een blouse laten uitvoeren. Een super aardige vrouw hier bij ons in het dorp doet dat voor een schijntje. Dat kostte me in totaal €6. Helaas viel die blouse daarna alsnog dusdanig uit elkaar dat die nu nog slechts dienst doet als schoenen poetsdoek.

In de tweede helft van dit jaar ben ik iets meer kwijt geweest. Ik heb om te beginnen vijf t-shirts gekocht. Dat kostte me in totaal €51.

kledinguitgaven

Daarnaast heb ik nieuwe, stevige profielzolen onder een paar schoenen laten zetten. Dat kostte me €31. Daarmee kan ik naar verwachting weer een paar jaar vooruit met die schoenen.

In totaal kom ik daarmee op €88 aan kledinguitgaven over afgelopen jaar.

Samen hebben we dus €222.50 uitgegeven.

Besparing

Volgens het Nibud geeft iemand van 18 jaar gemiddeld €50 tot €60 per maand, oftewel €55 aan kleding uit. Per jaar is dat €650. Voor twee personen samen komt dit op €1300. Ik heb geen bedrag voor iemand boven de 18 jaar kunnen vinden. Met €222.50 aan kledinguitgaven hebben we in vergelijking met dit bedrag dus bijna €1100 bespaard.

Het geld dat we bespaard hebben door alleen die kleding te kopen die we echt nodig hebben, hebben we op de ons vertrouwde manier belegd. Dit helpt ons om weer wat eerder te kunnen stoppen met werken. Een goede deal wat ons betreft!

Kledinguitgaven volgend jaar

Volgend jaar zullen wel wat meer uit moeten gaan geven, omdat het slijtagespook steeds meer met ons mee komt kijken. We zullen wederom alleen dat geld aan kleding en kledingreparaties uitgeven dat we echt noodzakelijk achten. Ik verwacht op die manier volgend jaar minder dan €200 uit te geven. Die aanpak bevalt ons uitstekend!

Hoeveel heb jij uitgegeven aan kleding dit jaar?

Wellicht ook interessant: ik heb eerder ook geschreven hoe wij besparen op boodschappen.

Wil jij, net als ruim 13.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2022 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   zijn affiliate links. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

32 Reacties

 1. Wat me verbaasd is dat jullie niet zelf je kleding repareren!! Is absoluut een besparing en ook handig om kleding uit de 2e kans winkel te vermaken. Ik realiseer me dat niet iedereen kleding kan (ver)maken of een naaimachine heeft (heb al jaren een 2e hands Singer voor 50 euro) maar eenvoudig herstelwerk kan geleerd worden. Zie Pinterest: make do or mend!
  Met vriendelijke groet
  Nellisa

 2. Wauw wat weinig! Zelf heb ik dit jaar 1510 euro uitgegeven aan kleding. Kleine vooruitgang is het wel: vorig jaar was het 2398 euro, dus al flink naar beneden gebracht. Ik ben dit jaar ook voor het eerst begonnen met tweedehands kopen (via United Wardrobe, in de kringloop kan ik niet slagen). Toch zou voor 100 euro mij niet lukken, ik vind het heel knap! Of ja, ik word nog zo blij van nieuwe kleding, dat ik daar liever niet veel meer op bespaar. 1200 euro is het budget voor volgend jaar.

 3. Inclusief schoeisel voor mijzelf (man) 109,65. Ook voor mijn een laagterecord. Het gemiddelde over de afgelopen 13 jaar was 416,00. Dus behoorlijk klapper naar beneden gemaakt.

 4. Oei, dat is erg weinig! Goed van jullie dat dat zo lukt! Zelf zit ik dit jaar (volgens YNAB) op 737 euro, en daar gaat niet zoveel meer bijkomen. Een schamele 61,42 per maand… Flink meer dan bij jullie, maar ik begrootte zo’n 80 per maand dus heb daar dit jaar onder gezeten!

 5. Leuke vraag, ik heb m’n Excel er even bijgepakt. In 2016 gemiddeld maandelijks €83, dit jaar terug gebracht tot €42 per maand. Dit jaar bijna alles tweedehands maar wel een nieuwe bh, nieuwe hardloopschoenen en nieuwe winterjas. Met name de O’Neill wintersportjas was vrij duur (ondanks uitverkoop en de allerbeste prijs online nagespeurd) maar ook noodzakelijk omdat ik elke dag ongeacht het weer 20 km fiets voor woon-werkverkeer. Met m’n oude jas van hetzelfde merk heb ik acht jaar gedaan voordat hij echt niet meer waterdicht was, ik hoop dat deze het net zo lang volhoudt. Bh en (sport)schoenen wil ik niet tweedehands kopen. Voor sport- en bovenkleding bevallen de ReShare winkels van Leger des Heils erg goed!

 6. Mooie uitdaging, heb er ook weleens aan gedacht. 100% zonder nieuwe kleren gaat me zeker niet lukken, maar een maximum bedrag vaststellen moet kunnen. Maar ik denk niet dat je jaar in jaar uit voor 100,– of minder aan kleding uit kunt geven. Ooit heb je toch een nieuwe winterjas, nieuwe schoenen of andere duurdere dingen nodig.

  • Ik ben het met je eens dat 100 euro jaar in jaar uit niet lukt, althans niet als je ook nieuwe kleding aan wilt schaffen. Met alleen tweedehands (op ondergoed e.d. na) zal het wellicht wel lukken.

 7. Ik geef ook weinig geld uit aan kleding. Wat ik altijd handig en heel gezellig vind, zijn kledingruilfeestjes, waarin we met een groep vrouwen bij elkaar komen en iedereen zijn miskopen/ kleding waar je op uitgekeken bent meeneemt, en daarnaast wat lekkers om te eten. Is altijd super gezellig en je komt thuis met heel veel gratis nieuwe kleding!

  • Dat klinkt leuk! Zal met mannen wellicht minder geslaagd worden, ik zie mezelf niet zo snel kleding ruilen met mannen. Ik heb ook niet zo’n behoefte aan andere kleding, zo lang het functioneel is en niet echt uit de mode en versleten vind ik het wel best. Behalve op een feestje of tijdens uiteten zo, dan vind ik het wel leuk om iets vlotters aan te hebben.

Schrijf een reactie