Vorig jaar waren we de uitdaging met onszelf aangegaan om een jaar lang geen kleding te kopen. Dat is ons gelukt met verrassend weinig moeite.

Dit jaar was ons streven maximaal €100 per persoon uit te geven aan kleding. Hoe is ons dat vergaan?

Kledinguitgaven afgelopen jaar

De kledinguitgaven van Mrs FOB

Kledinguitgaven topje rok

Mrs FOB heeft in het eerste half jaar €27.50 uitgegeven voor het op maat laten maken van een gekregen tweedehands topje en rok. Ook had ze een een schoenreparatie van €33.

Daarnaast heeft ze de volgende kledingstukken aangeschaft:

 • Twee onderhemden van €3 per stuk, samen dus €6.
 • Zes basis shirtjes van €10 per stuk, samen dus €60.
 • Een panty van €8.

Kledinguitgaven shirtjes

In totaal komt zij daarmee op €134.50. Ai, boven de €100 😉

De kledinguitgaven van mijzelf

In het eerste half jaar heb ik twee keer een reparatie aan een blouse laten uitvoeren. Een super aardige vrouw hier bij ons in het dorp doet dat voor een schijntje. Dat kostte me in totaal €6. Helaas viel die blouse daarna alsnog dusdanig uit elkaar dat die nu nog slechts dienst doet als schoenen poetsdoek.

In de tweede helft van dit jaar ben ik iets meer kwijt geweest. Ik heb om te beginnen vijf t-shirts gekocht. Dat kostte me in totaal €51.

kledinguitgaven

Daarnaast heb ik nieuwe, stevige profielzolen onder een paar schoenen laten zetten. Dat kostte me €31. Daarmee kan ik naar verwachting weer een paar jaar vooruit met die schoenen.

In totaal kom ik daarmee op €88 aan kledinguitgaven over afgelopen jaar.

Samen hebben we dus €222.50 uitgegeven.

Besparing

Volgens het Nibud geeft iemand van 18 jaar gemiddeld €50 tot €60 per maand, oftewel €55 aan kleding uit. Per jaar is dat €650. Voor twee personen samen komt dit op €1300. Ik heb geen bedrag voor iemand boven de 18 jaar kunnen vinden. Met €222.50 aan kledinguitgaven hebben we in vergelijking met dit bedrag dus bijna €1100 bespaard.

Het geld dat we bespaard hebben door alleen die kleding te kopen die we echt nodig hebben, hebben we op de ons vertrouwde manier belegd. Dit helpt ons om weer wat eerder te kunnen stoppen met werken. Een goede deal wat ons betreft!

Kledinguitgaven volgend jaar

Volgend jaar zullen wel wat meer uit moeten gaan geven, omdat het slijtagespook steeds meer met ons mee komt kijken. We zullen wederom alleen dat geld aan kleding en kledingreparaties uitgeven dat we echt noodzakelijk achten. Ik verwacht op die manier volgend jaar minder dan €200 uit te geven. Die aanpak bevalt ons uitstekend!

Hoeveel heb jij uitgegeven aan kleding dit jaar?

Wellicht ook interessant: ik heb eerder ook geschreven hoe wij besparen op boodschappen.

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

32 Reacties

 1. Wat me verbaasd is dat jullie niet zelf je kleding repareren!! Is absoluut een besparing en ook handig om kleding uit de 2e kans winkel te vermaken. Ik realiseer me dat niet iedereen kleding kan (ver)maken of een naaimachine heeft (heb al jaren een 2e hands Singer voor 50 euro) maar eenvoudig herstelwerk kan geleerd worden. Zie Pinterest: make do or mend!
  Met vriendelijke groet
  Nellisa

 2. Wauw wat weinig! Zelf heb ik dit jaar 1510 euro uitgegeven aan kleding. Kleine vooruitgang is het wel: vorig jaar was het 2398 euro, dus al flink naar beneden gebracht. Ik ben dit jaar ook voor het eerst begonnen met tweedehands kopen (via United Wardrobe, in de kringloop kan ik niet slagen). Toch zou voor 100 euro mij niet lukken, ik vind het heel knap! Of ja, ik word nog zo blij van nieuwe kleding, dat ik daar liever niet veel meer op bespaar. 1200 euro is het budget voor volgend jaar.

 3. Inclusief schoeisel voor mijzelf (man) 109,65. Ook voor mijn een laagterecord. Het gemiddelde over de afgelopen 13 jaar was 416,00. Dus behoorlijk klapper naar beneden gemaakt.

 4. Oei, dat is erg weinig! Goed van jullie dat dat zo lukt! Zelf zit ik dit jaar (volgens YNAB) op 737 euro, en daar gaat niet zoveel meer bijkomen. Een schamele 61,42 per maand… Flink meer dan bij jullie, maar ik begrootte zo’n 80 per maand dus heb daar dit jaar onder gezeten!

 5. Leuke vraag, ik heb m’n Excel er even bijgepakt. In 2016 gemiddeld maandelijks €83, dit jaar terug gebracht tot €42 per maand. Dit jaar bijna alles tweedehands maar wel een nieuwe bh, nieuwe hardloopschoenen en nieuwe winterjas. Met name de O’Neill wintersportjas was vrij duur (ondanks uitverkoop en de allerbeste prijs online nagespeurd) maar ook noodzakelijk omdat ik elke dag ongeacht het weer 20 km fiets voor woon-werkverkeer. Met m’n oude jas van hetzelfde merk heb ik acht jaar gedaan voordat hij echt niet meer waterdicht was, ik hoop dat deze het net zo lang volhoudt. Bh en (sport)schoenen wil ik niet tweedehands kopen. Voor sport- en bovenkleding bevallen de ReShare winkels van Leger des Heils erg goed!

 6. Mooie uitdaging, heb er ook weleens aan gedacht. 100% zonder nieuwe kleren gaat me zeker niet lukken, maar een maximum bedrag vaststellen moet kunnen. Maar ik denk niet dat je jaar in jaar uit voor 100,– of minder aan kleding uit kunt geven. Ooit heb je toch een nieuwe winterjas, nieuwe schoenen of andere duurdere dingen nodig.

  • Ik ben het met je eens dat 100 euro jaar in jaar uit niet lukt, althans niet als je ook nieuwe kleding aan wilt schaffen. Met alleen tweedehands (op ondergoed e.d. na) zal het wellicht wel lukken.

 7. Ik geef ook weinig geld uit aan kleding. Wat ik altijd handig en heel gezellig vind, zijn kledingruilfeestjes, waarin we met een groep vrouwen bij elkaar komen en iedereen zijn miskopen/ kleding waar je op uitgekeken bent meeneemt, en daarnaast wat lekkers om te eten. Is altijd super gezellig en je komt thuis met heel veel gratis nieuwe kleding!

  • Dat klinkt leuk! Zal met mannen wellicht minder geslaagd worden, ik zie mezelf niet zo snel kleding ruilen met mannen. Ik heb ook niet zo’n behoefte aan andere kleding, zo lang het functioneel is en niet echt uit de mode en versleten vind ik het wel best. Behalve op een feestje of tijdens uiteten zo, dan vind ik het wel leuk om iets vlotters aan te hebben.

 8. Het valt me op dat ik voornamelijk kledinguitgaven heb voor de kinderen. Ze groeien als kool (gelukkig) Maar telkens als je denkt, kind zit goed in de kleren kun je weer overnieuw beginnen. Spijkerbroeken en schoenen leven helaas niet erg lang.
  Zelf ben ik tevreden met een overzichtelijk stapeltje kleding voor mezelf. Af en toe wordt deze aangevuld met iets uit de kringloop of een krijgertje.
  voor de kids slaag ik helaas vrijwel nooit bij de kringloop.

 9. Ik heb heel veel schoenen en laarzen. Ik kan nu geen hakken hoger dan 4 cm meer aan door een voetblessure. Heb 5 paar laarzen verkocht via marktplaats en 1 paar door de schoenmaker de hakken 2 cm laten afzagen. die zitten nu weer lekker en mijn schoenenkast is een stuk ruimer. Daar word ik blij van. Ik koop niks meer en probeer nu ook schoenen te verkopen maar de meeste zijn zomerschoenen dus nog even wachten op het juiste moment.

 10. Hou t niet zo bij. maar met 2 groeiende kids sowieso wel meer kwijt en ik wil juist eens meer investeren in leuke kleding ipv kastvulling en leuk ipv makkelijk en goedkoop…. voor mezelf maar ook voor de kids.. en helaas slijt kleding soms sneller dan ze groeien dus nu maar weer een stuk of 6 broeken besteld bij wehkamp..:( geen hele dure maar toch een klap geld in 1x, maar wat hij heeft is zo enorm versleten…

  • Ik kan me voorstellen dat je leuke kleding wilt en dat een paar opgroeiende kids ook zo zijn invloed heeft op de kledingkast

 11. We komen tot en met November aan…. €223! Budget voor het jaar was €600….slecht in geschat.

 12. Ik kocht al weinig tot niets nieuw maar halverwege dit jaar gestart met ’the compact’. Die kreet komt van een Amerikaans blog en houdt in dat je niets nieuws koopt. Niet alleen kleding maar ook andere dingen. Een leuke uitdaging vind ik. Het enige wat nieuw mag van mezelf is onderkleding en sokken. Ik dacht eergisteren mooie thermoshirts gescoord te hebben, wel nieuw, voor een klein prijsje maar ze zijn dus veel te groot, die gaan dus weer retour. De oude wollen onderhemdjes met lange mouwen zijn al 30 (kom nog maar eens om zulke kwaliteit) jaar oud en erg lelijk, maar ze voldoen nog wel. Dus draag ik die toch nog maar verder af voor mijn vrijwilligerswerk op het asiel.

  Wel vanmiddag mijn ‘kerstjurk’ gekocht in de kringloop. Na die tijd ook zeer geschikt voor kantoor. Prijs? € 3,95 en hele mooie kwaliteit. Daar geniet ik dus van.

  • Mooie uitdaging! Ik geniet ook van lang doen met spullen. Heb mijn winterjas van zeker 15 jaar oud vorige week weer waterdicht gemaakt, kan weer jaren mee, geeft goed gevoel.

 13. Ik heb nog een paar dagen te gaan in mijn Niet Koop Jaar en ben nog een beetje op zoek naar hoe ik dat volgend jaar ga doen. Het slijtagespook staat al in de gang dus er moet wel wat gebeuren en veel kan tweedehands, kringloop en marktplaats maar de echt specifieke wensen niet. En ethisch verantwoord is wel een dingetje en denk dat tshirtjes van 3 euro daar misschien niet helemaal aan voldoen. Maar dat ik niet helemaal los ga gelijk staat vast!

 14. Project Lonica Reageer

  Well done! Ik zit erboven. Ik ging op 5 januari al de mist in met wandelschoenen van 120 euro, die ik inmiddels alweer heb versleten…

  • Thanks. Ik weet dat je veel gewandeld hebt, maar dan zijn ze wel snel versleten, toch?

 15. Vorig jaar €3.667 met zijn tweeën (ik 25% en mijn vrouw 75%). We hadden representatief werk, dus moesten we er goed uit zien. Dit jaar heb ik niet gewerkt. Mijn vrouw wel. In januari ga ik de stand van 2017 opnemen. Als we beiden niet meer werken zal deze post aanzienlijk lager uitvallen. Hoop ik 😉

  • Zoals ik in deze post heb laten zien moet je om uit te rekenen wat een maandelijkse besparing je in 10 jaar oplevert de besparing met 173 vermenigvuldigen.

   Als jullie je maandelijkse uitgaven van 3667/12 = 306 euro weten terug te brengen naar het Nibud gemiddelde van 110 euro voor 2 personen, dan levert je dat in 10 jaar tijd dus 173 * (306-110) = 33.908 euro op.

   Wellicht dat dat besef je helpt om je hoop in jullie overtuiging om te zetten ?

 16. Super dat jullie dat is gelukt! Ik blijf meestal wel onder de 200 euro per jaar, exclusief schoenen.
  Omdat ik regelmatig in portugal verblijf koop ik daar ook wel kleding op de markt: spijkerbroek 10 euro.
  Hoewel dat nog wel prijzig is want ik vlieg voor 20 euro (enkele reis).
  Nu nog mijn ecologische footprint omlaag brengen…