In Nederland is de FIRE-beweging in opkomst. Voor degenen die nog onbekend zijn met het onderwerp is dit artikel bedoeld: wat is FIRE en waarom is het populair aan het worden?

Wat is FIRE?

FIRE is een afkorting voor Financially Independent & Retire Early, oftewel financieel onafhankelijk en vroeg met pensioen.

Het staat voor een levensstijl waarbij werken optioneel is en alleen gedaan wordt wanneer men daar zin in heeft en het nut van ziet. De nadruk ligt hierbij op keuzevrijheid en niet zozeer op niets meer doen.

Om FIRE te worden komt het er sterk vereenvoudigd gesteld op neer dat je moet zorgen dat je geen schulden hebt, dat je minder uitgeeft dan er binnen komt en dat je het verschil voor je aan het werk zet. Dat betekent dus dat je een inkomen moet hebben dat deze punten mogelijk maakt. Helaas heeft niet iedereen dat. Maar voor veel mensen is veel meer haalbaar dan dat velen denken.

Er zijn mensen die denken dat je van alles moet opgeven om FIRE te worden. Zo voelt dat voor FIRE-aanhangers echter meestal juist niet.

Mijn vrouw en ik zijn “FIRE-aanhangers”. We vonden ons leven direct leuker geworden sinds we bewuster geld gingen uitgeven. Gewone dingen werden weer speciaal en we vonden het heel leuk om ons vermogen te zien groeien in de loop van de tijd.

Het Engelstalige werkwoord “to fire” betekent in het Nederlands “ontslaan”, wat in de context van het vervroegd stoppen met werken van de aanhangers van het FIRE-concept geen toeval is. FIRE-aanhangers ontslaan zichzelf uiteindelijk van de verplichting om te werken.

En fire staat natuurlijk ook voor vuur; aanhangers van de FIRE-beweging zien zichzelf nogal eens “on fire”.

FIRE movement Verenigde Staten

De FIRE-levensstijl is in de afgelopen 10 jaar over komen waaien vanuit de Verenigde Staten naar Nederland. Steeds meer mensen zijn de ratrace met constante targets en overconsumptie beu en zoeken naar een andere manier van leven. De FIRE-filosofie biedt hier voor velen mogelijkheden voor.

Henry David Thoreau was in feite in de 19e eeuw al een beoefenaar van de FIRE-levensstijl. In zijn meesterwerk Walden, gepubliceerd in 1854, beschreef hij hoe men een eenvoudig leven in het bos kan leiden, afgezonderd van de ‘beschaafde’ samenleving.

Ons leven wordt verspild aan details. Vereenvoudig, vereenvoudig.

Vicki Robin en Joe Dominguez schreven in 1999 het boek Your Money or your life, waarvan in 2018 een herziene editie is uitgegeven. Dit geldt voor velen, waaronder mijzelf, als de eyeopener naar de FIRE-manier van leven.

Een van de eerste blogs die ik tegenkwam over FIRE was Early Retirement Extreme, gestart in 2007. Jacob Lund Fisker beschrijft hoe hij van slechts $7.000 per jaar rondkomt en een fijn en vrij leven leidt.

Mr Money Mustache bleek als inspirerend blogger een waardige “opvolger” van Jacob, zoals Jacob het zelf genoemd heeft. Mustache staat in dit geval niet alleen voor snor, maar ook als samenvoeging voor “must stash”, oftewel “je moet vermogen opbouwen”. Zijn blog heb ik ook altijd geweldig gevonden om te lezen.

FIRE in Nederland

In Nederland financieel onafhankelijk worden is makkelijker dan dat veel mensen denken. Het is, zoals gezegd, zeker niet voor iedereen haalbaar, maar een grote groep beseft niet dat het voor hen wel degelijk haalbaar is.

Daar waar velen denken dat je minstens een miljoen of meer nodig hebt om vanaf bijvoorbeeld je dertigste niet meer te hoeven werken, is dat helemaal niet het geval. Zie Hoeveel geld heb je nodig om te stoppen met werken?.

De leeftijd waarop je financieel onafhankelijk kunt zijn wordt met name bepaald door je zogenaamde spaarpercentage. Dat is het percentage van je inkomen dat je niet uitgeeft maar voor je aan het werk zet.

jaren tot financiële onafhankelijkheid

In het artikel Wat is de leeftijd waarop je financieel onafhankelijk kunt zijn? leg ik dit in detail uit.

Cruciaal is dat je dat deel van je inkomen dat je niet uitgeeft voor je aan het werk zet. De meesten in de FIRE-beweging doen dat door te beleggen met veel spreiding en tegen heel lage kosten in indexfondsen (ETF’s). Zie Beleggen voor beginners voor uitleg.

Wanneer je vervolgens het rendement op je beleggingen ook weer voor je aan het werk zet, krijg je te maken met het door Einstein zo genoemde 8e wereldwonder. Dat zorgt ervoor dat je vermogen steeds harder groeit. En dat gaat op een gegeven moment echt heel erg hard. Zo hard dat je van de groei van je vermogen kunt leven.

Waar gaat FIRE eigenlijk over?

Hoewel je een flinke som geld nodig hebt om FIRE te kunnen zijn, gaat FIRE eigenlijk helemaal niet over geld. Het gaat vooral over bewuste keuzes maken en over vrijheid.

Het gaat over bewust kiezen waar je wel en waar je geen energie in wilt steken. Beseffen hoeveel “levensenergie” een euro jou echt kost en wat een uitgave je vervolgens echt waard is. Dit komt in het eerder genoemde boek van Vicky Robin en Joe Dominguez uitgebreid aan bod.

Het gaat dus om kiezen waar je je leven in de korte tijd dat je hier op aarde rondrent echt aan wilt besteden. En daarvoor gaan. Daar draait de FIRE-beweging om.

Een FIRE levensstijl helpt ook om duurzamer met de beschikbare middelen op aarde om te gaan. Minder consumeren geeft paradoxaal genoeg vaak juist voldoening. Dat motiveert ook veel aanhangers.

FIRE-beweging wordt populairder

Zuinigaan is een voorbeeld van een Nederlands blog waarop Aaf al ruim 13 jaar schrijft over zuinig leven. Zogenaamde bespaarblogs bestaan al langer dan FIRE-blogs in Nederland.

Ikzelf kwam een jaar of 9 geleden in aanraking met het FIRE-concept. Ik heb vervolgens voor mijzelf en mijn vrouw uitgezocht of en hoe we FIRE voor onszelf in Nederland voor elkaar zouden kunnen krijgen. Toen ik het allemaal voor onszelf op een rijtje had gezet, ben ik er in 2016 op deze site over gaan schrijven. Dit blog is vervolgens uitgegroeid tot een van de bekendste Nederlandse FIRE-blogs. Sinds 2016 zijn er overigens nog veel meer bloggers, podcasters en Youtubers in Nederland met het onderwerp aan de slag gegaan.

De Volkskrant is bij mijn weten het eerste gevestigde landelijke medium dat het onderwerp oppikte en er in 2017 een artikel aan wijdde. Sindsdien hebben vrijwel alle landelijke media erover geschreven.

In 2018 is dit blog In Nederland geselecteerd als Digitaal Cultureel Erfgoed.

Het blog bestaat 6 jaar in 2022, is ondertussen vele miljoenen keren gelezen en heeft meer dan 13.000 abonnees. Een overzicht van alle blogposts tot nu toe kun je hier vinden.

Ook is FIRE populair geworden op diverse forums, zoals Reddit Dutchfire. Daar helpen FIRE aanhangers elkaar door elkaars vragen te beantwoorden. Duinzandinjebilnaad verdient daarbij wat mij betreft een speciaal compliment; onvermoeibaar beantwoordt hij kundig en gedetailleerd vragen van anderen.

Ik vind het leuk dat de FIRE-beweging aan populariteit wint. Wel goed om je bij dit alles te beseffen: FIRE is geen sprint, maar een marathon. Maar niet alleen de finish is de moeite waard, de tocht zelf is een hele mooie om te lopen!

Ben jij bezig met FIRE? Zo ja, hoe bevalt je dat?

Wil jij, net als ruim 13.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2022 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

28 Reacties

 1. Ik ben nu een jaar of 2 bekend met en gecharmeerd van de FIRE-beweging. En dan met name de FI-kant. MMM’s blog was voor mij een ogenopener, en het helpt dat enkele van mijn vrienden er ook mee bezig zijn (en anderen juist weer niet, ook dat helpt).

  Nu ben ik de afgelopen maanden een aantal FIRE-reddit’s gaan volgen en viel me op dat bijna alle mensen die iets schreven hoogbetaalde Amerikanen waren. Je kan in de VS met een niche-baan, of middelmanagement, of een aantal vaste hoog-inkomen-banen gemakkelijke 100k+ verdienen per jaar. Het contrast met NL voelt groot. Ik en mijn vriendin verdienen niet slecht, maar ons inkomen verbleekt bij een liftreparateur in de VS.

  Ik ben nog steeds overtuigd dat het mogelijk is om FI in NL te worden, op een relatief normaal salaris, maar de illusie dat het hier net zoals in de VS gaat is wat mij betreft gebroken.

 2. It’s great that the FIRE movement–as fire does–is spreading. It’s become controversial in some parts of the finance world, probably because people do want to believe that others are achieving it when they are spinning their wheels.

 3. Voor wie FIRE een te onbereikbaar doel lijkt, denk dan eens na over FIRO. Financial Independence Retire Often. Ik neem ongeveer elke vijf jaar een half jaar tussenpensioen. Ik ga liever eerder, vaker en korter met pensioen dan slechts één keer, op latere leeftijd heel lang.
  Heb ik minder geld voor nodig dan voor FIRO. Dus als je FIRE als een marathon ziet, beschouw dat FIRO als tussensprints.

 4. Hoi,
  Ik woon op prachtige, maar kleine eiland Bonaire.
  Ik probeer hier mijn fire leven zo goed mogelijk te leven maar met de beperkingen van het eiland , is dit toch een uitdaging.

  Alle tips, hints zijn welkom .

 5. Ik lees pas sinds een paar maanden over Fire. Erg interessant. Ben al langer bezig met zuinig leven/consuminderen via het gedachtegoed van de tiny house beweging. Het interessante aan Fire vind ik dat het alles in zich heeft wat speelt in deze tijd. Strak financieel beheer naar vermogen, minder uitgeven, minder milieubelasting, bewuste keuzes maken: en dat het ook nog voor je werkt! Alleen het beleggings aspect heb ik moeite mee. Ik vind beleggen eigenlijk een van de grote kwaden van deze tijd. Het leid tot korte termijn denken bij bedrijven en maakt ze kapot door het belang van de belegger voorop te zetten en niet de toekomst van het bedrijf, de werknemers en het milieu. Ik spaar veel maar mijn spaargeld laten groeien lukt dus niet. De hypotheek aflossen is het eerste doel!

 6. Beste Mr. FOB en leden van de blog,

  Sinds de corona actief is in de hele wereld (maart 2020) ben ik begonnen mijzelf te verdiepen in het day traden met CFD’s (contracts for difference). De voornaamste reden is dat ik mijn winst van 3 jaar met index beleggen in een keer zag verdampen. Met day traden heb je posities maar korte tijd open staan waardoor je veel eerder je winst cashed. (overigens is mijn winst met indexbeleggen weer terug + 50%, het is een crazy jaar).

  Het day traden gaat behoorlijk goed, zit nu na 1 jaar op 100% winst. Wat mij betreft is een jaar een redelijke indicatie, maar ik verwacht niet dat ik het ei van columbus heb uitgevonden. De meeste mensen, meer dan 80%, verliest geld met day traden in bijvoorbeeld CFD’s. Het is erg risicovol, mede door de hefboom constructie. Ik ben benieuwd of er meer mensen zijn die ervaring hebben met day traden op deze blog. Wellicht is het interessant om kennis en ervaring te delen. Ik zie day traden, naast index beleggen, als een kleine aanvulling om FIRE te worden. Ik gebruik dan ook maar een klein deel van mijn portefeuille voor day traden.

  Ik ben benieuwd

  • Ik zie day traden met CFD’s niet als beleggen, maar als gokken/speculeren. Daar blijf ik ver vandaan.

  • Jaja ik zal de eerste indruk van je artikel één andere keer meer toelichtten hoor 👍🏼

 7. Deze blog heeft mij kennis laten maken met de mogelijkheden van FIRE, en mij laten zien hoe ik mijn eigen pensioendatum dichterbij die van mijn oudere partner kan brengen.
  Mijn hartelijke dank daarvoor, MrFOB!
  Fantastisch ook om jouw ervaringen te lezen nu je inmiddels alweer 2 jaar FIRE bent. Jouw blog is een bron van inspiratie en heeft een grote positieve impact op mijn leven. En velen met mij, lees ik in de reacties!

  Ook het besparen is voor mij een echte hobby geworden. Steeds blijven schaven aan mijn maandlasten en kritisch nadenken over mijn uitgaven.
  Geen moment heb ik het gevoel dat ik mezelf tekort doe. Sterker: ik besteed mijn geld nu enkel nog aan voor mij waardevolle zaken waar ik werkelijk gelukkig van word. Zo’n goed doordachte aankoop voelt als een cadeau aan mezelf.
  Wat een rijkdom, dat besparen!

 8. Ik ben blij met elk positieve artikel over Goed Voor Je Eigen Toekomst Zorgen (zoals ik het noem). Dus ook met jullie. Las erover vandaag in de Telegraaf en ben benieuwd naar jullie.

 9. Zelf heb ik in 2003 voor de 5de keer ontslag genomen en ben daarna niet meer gaan werken wegens een financieringsoverschot. Fire kende ik niet. Ik was al wel m’n hele leven milieubewust en heb dus nooit geld besteed aan het halen van een rijbewijs. Met fietsvakanties heb ik half Europa gezien en voor m’n werk tot Taiwan, Braslië en Noord-Amerika. Dat ik geld overhield had vooral te maken met weinig uitgeven. Heb wel iets gedaan aan beleggingen, maar dat stelde weinig voor en had ik ook niet nodig. Over een paar jaar krijg ik AOW en net als bij m’n vader ga ik ook daar geld van overhouden. Jaarlijkse uitgaven liggen rond de 8.000 euro. Komt ook omdat ik een klein huis in 1x heb afbetaald. Ik heb nooit financiele plannen gemaakt en ga daar ook niet aan beginnen. Vind ik wel zo relext. Toch heb je het zonder werk net zo druk met bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Mensen weten je meer te vinden en je kan je niet verschuilen achter drukte op het werk..

Schrijf een reactie