In Nederland is de FIRE-beweging in opkomst. Voor degenen die nog onbekend zijn met het onderwerp is dit artikel bedoeld: wat is FIRE en waarom is het populair aan het worden?

Wat is FIRE?

FIRE is een afkorting voor Financially Independent & Retire Early, oftewel financieel onafhankelijk en vroeg met pensioen.

Het staat voor een levensstijl waarbij werken optioneel is en alleen gedaan wordt wanneer men daar zin in heeft en het nut van ziet. De nadruk ligt hierbij op keuzevrijheid en niet zozeer op niets meer doen.

Om FIRE te worden komt het er sterk vereenvoudigd gesteld op neer dat je moet zorgen dat je geen schulden hebt, dat je minder uitgeeft dan er binnen komt en dat je het verschil voor je aan het werk zet. Dat betekent dus dat je een inkomen moet hebben dat deze punten mogelijk maakt. Helaas heeft niet iedereen dat. Maar voor veel mensen is veel meer haalbaar dan dat velen denken.

Er zijn mensen die denken dat je van alles moet opgeven om FIRE te worden. Zo voelt dat voor FIRE-aanhangers echter meestal juist niet.

Mijn vrouw en ik zijn “FIRE-aanhangers”. We vonden ons leven direct leuker geworden sinds we bewuster geld gingen uitgeven. Gewone dingen werden weer speciaal en we vonden het heel leuk om ons vermogen te zien groeien in de loop van de tijd.

Het Engelstalige werkwoord “to fire” betekent in het Nederlands “ontslaan”, wat in de context van het vervroegd stoppen met werken van de aanhangers van het FIRE-concept geen toeval is. FIRE-aanhangers ontslaan zichzelf uiteindelijk van de verplichting om te werken.

En fire staat natuurlijk ook voor vuur; aanhangers van de FIRE-beweging zien zichzelf nogal eens “on fire”.

FIRE movement Verenigde Staten

De FIRE-levensstijl is in de afgelopen 10 jaar over komen waaien vanuit de Verenigde Staten naar Nederland. Steeds meer mensen zijn de ratrace met constante targets en overconsumptie beu en zoeken naar een andere manier van leven. De FIRE-filosofie biedt hier voor velen mogelijkheden voor.

Henry David Thoreau was in feite in de 19e eeuw al een beoefenaar van de FIRE-levensstijl. In zijn meesterwerk Walden, gepubliceerd in 1854, beschreef hij hoe men een eenvoudig leven in het bos kan leiden, afgezonderd van de ‘beschaafde’ samenleving.

Ons leven wordt verspild aan details. Vereenvoudig, vereenvoudig.

Vicki Robin en Joe Dominguez schreven in 1999 het boek Your Money or your life, waarvan in 2018 een herziene editie is uitgegeven. Dit geldt voor velen, waaronder mijzelf, als de eyeopener naar de FIRE-manier van leven.

Een van de eerste blogs die ik tegenkwam over FIRE was Early Retirement Extreme, gestart in 2007. Jacob Lund Fisker beschrijft hoe hij van slechts $7.000 per jaar rondkomt en een fijn en vrij leven leidt.

Mr Money Mustache bleek als inspirerend blogger een waardige “opvolger” van Jacob, zoals Jacob het zelf genoemd heeft. Mustache staat in dit geval niet alleen voor snor, maar ook als samenvoeging voor “must stash”, oftewel “je moet vermogen opbouwen”. Zijn blog heb ik ook altijd geweldig gevonden om te lezen.

FIRE in Nederland

In Nederland financieel onafhankelijk worden is makkelijker dan dat veel mensen denken. Het is, zoals gezegd, zeker niet voor iedereen haalbaar, maar een grote groep beseft niet dat het voor hen wel degelijk haalbaar is.

Daar waar velen denken dat je minstens een miljoen of meer nodig hebt om vanaf bijvoorbeeld je dertigste niet meer te hoeven werken, is dat helemaal niet het geval. Zie Hoeveel geld heb je nodig om te stoppen met werken?.

De leeftijd waarop je financieel onafhankelijk kunt zijn wordt met name bepaald door je zogenaamde spaarpercentage. Dat is het percentage van je inkomen dat je niet uitgeeft maar voor je aan het werk zet.

jaren tot financiële onafhankelijkheid

In het artikel Wat is de leeftijd waarop je financieel onafhankelijk kunt zijn? leg ik dit in detail uit.

Cruciaal is dat je dat deel van je inkomen dat je niet uitgeeft voor je aan het werk zet. De meesten in de FIRE-beweging doen dat door te beleggen met veel spreiding en tegen heel lage kosten in indexfondsen (ETF’s). Zie Beleggen voor beginners voor uitleg.

Wanneer je vervolgens het rendement op je beleggingen ook weer voor je aan het werk zet, krijg je te maken met het door Einstein zo genoemde 8e wereldwonder. Dat zorgt ervoor dat je vermogen steeds harder groeit. En dat gaat op een gegeven moment echt heel erg hard. Zo hard dat je van de groei van je vermogen kunt leven.

Waar gaat FIRE eigenlijk over?

Hoewel je een flinke som geld nodig hebt om FIRE te kunnen zijn, gaat FIRE eigenlijk helemaal niet over geld. Het gaat vooral over bewuste keuzes maken en over vrijheid.

Het gaat over bewust kiezen waar je wel en waar je geen energie in wilt steken. Beseffen hoeveel “levensenergie” een euro jou echt kost en wat een uitgave je vervolgens echt waard is. Dit komt in het eerder genoemde boek van Vicky Robin en Joe Dominguez uitgebreid aan bod.

Het gaat dus om kiezen waar je je leven in de korte tijd dat je hier op aarde rondrent echt aan wilt besteden. En daarvoor gaan. Daar draait de FIRE-beweging om.

Een FIRE levensstijl helpt ook om duurzamer met de beschikbare middelen op aarde om te gaan. Minder consumeren geeft paradoxaal genoeg vaak juist voldoening. Dat motiveert ook veel aanhangers.

FIRE-beweging wordt populairder

Zuinigaan is een voorbeeld van een Nederlands blog waarop Aaf al ruim 13 jaar schrijft over zuinig leven. Zogenaamde bespaarblogs bestaan al langer dan FIRE-blogs in Nederland.

Ikzelf kwam een jaar of 9 geleden in aanraking met het FIRE-concept. Ik heb vervolgens voor mijzelf en mijn vrouw uitgezocht of en hoe we FIRE voor onszelf in Nederland voor elkaar zouden kunnen krijgen. Toen ik het allemaal voor onszelf op een rijtje had gezet, ben ik er in 2016 op deze site over gaan schrijven. Dit blog is vervolgens uitgegroeid tot een van de bekendste Nederlandse FIRE-blogs. Sinds 2016 zijn er overigens nog veel meer bloggers, podcasters en Youtubers in Nederland met het onderwerp aan de slag gegaan.

De Volkskrant is bij mijn weten het eerste gevestigde landelijke medium dat het onderwerp oppikte en er in 2017 een artikel aan wijdde. Sindsdien hebben vrijwel alle landelijke media erover geschreven.

In 2018 is dit blog In Nederland geselecteerd als Digitaal Cultureel Erfgoed.

Het blog bestaat 6 jaar in 2022, is ondertussen vele miljoenen keren gelezen en heeft meer dan 13.000 abonnees. Een overzicht van alle blogposts tot nu toe kun je hier vinden.

Ook is FIRE populair geworden op diverse forums, zoals Reddit Dutchfire. Daar helpen FIRE aanhangers elkaar door elkaars vragen te beantwoorden. Duinzandinjebilnaad verdient daarbij wat mij betreft een speciaal compliment; onvermoeibaar beantwoordt hij kundig en gedetailleerd vragen van anderen.

Ik vind het leuk dat de FIRE-beweging aan populariteit wint. Wel goed om je bij dit alles te beseffen: FIRE is geen sprint, maar een marathon. Maar niet alleen de finish is de moeite waard, de tocht zelf is een hele mooie om te lopen!

Ben jij bezig met FIRE? Zo ja, hoe bevalt je dat?

Wil jij, net als ruim 13.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2022 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   zijn affiliate links. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

28 Reacties

 1. Ha Mr FOB,

  Zo af en toe kom ik hier wel eens kijken uit nieuwsgierigheid en interesse. Ja FIRE leeft zeker in NL. De ratrace lijkt elk jaar heviger te worden. Ik benijd de jongere generatie niet wat dat betreft.

  Voor mensen die aan FIRE werken wil ik nog 2 zaken benoemen, misschien heb je ze hier op je blog al besproken en heb ik het niet gezien, maar in het geval van niet:

  1) tegen de tijd dat je overweegt je baan te gaan opzeggen kan het interessant zijn om te onderzoeken of je werkgever je met een “gouden handdruk” en een VSO wil laten vertrekken. In mijn geval waren er in het bedrijf veranderingen en ondanks dat er geen re-organisatie was heb ik mijn werkgever, zonder conflict of ander naar gedoe, kunnen laten inzien dat ze van mij beter afscheid konden nemen. Ik was al wat ouder, ik was duur, etc.

  2) in het verlengde van #1 wil ik nog wijzen op de mogelijkheid tot het middelen van Box 1 belasting. Val je bv in 1 jaar in het hoogste box 1 tarief maar de andere 2 jaar veel lager of niet, dan kan het zijn dat als je de 3 jaren middelt dat je dan voor alle drie de jaren nog steeds in een lager box 1 tarief valt en dus nog wat terugkrijgt van de belastingdienst. Spelregels staan op de website van de belastingdienst. En op berekenhet.nl ook een rekentool voor een indicatie van wat je terug zou kunnen krijgen.

 2. Voor vele FIRE volgers is dit bericht natuurlijk heel bekend, behalve dan de woordspeling van MrMoneyMustache, waar ik dus al 7 jaar overheen gelezen heb…

 3. Al sinds 2010 ben ik aan het beleggen omdat ik het niet nodig vond om al mijn inkomsten op te maken en graag vermogen wilde opbouwen. Nadat ik in 2014 getipt werd door een collega over Mr Money Mustache z’n blog, werd ik geinspireerd door FIRE en kreeg het beleggen ook daadwerkelijk een doel. Jouw blog lees ik ook al sinds het begin; het heeft me enorm geholpen voor de Nederlandse situatie, dank daarvoor!

  Nu zit ik op ongeveer 60% van mijn doel en zit ik in het ‘boring middle’. De noodzaak om het er veel over te willen hebben is inmiddels wat minder geworden en is het meeste wat je erover leest een herhaling. Door een flinke beleggingsportefeuille, een zo goed als afbetaalde woning en een hoger salaris komt het doel wel steeds sneller in zicht! Ik verwacht binnen 5 jaar de laatste 40% wel te halen. Al zal ik waarschijnlijk wel part time of een paar maanden per jaar wat consultancy blijven doen omdat ik mijn werk nog leuk vind. Dus helemaal met ‘pensioen’ zoals jij zal ik waarschijnlijk pas over 10-15 jaar doen; FatFIRE 😊

 4. Ik kan soms wel een beetje jaloers zijn op mensen die zo’n duidelijk doel voor ogen hebben. Mijn doelen zijn al vele malen aangepast en misschien is dat ook wel realistisch wanneer er kinderen komen, banen niet zijn wat je hoopte en mn lief toch maar voor zichzelf wilde beginnen, maar 1 doel gaan we binnen een maand bereiken. Het aflossingsvrije deel van onze hypotheek na 10 jaar extra aflossen kunnen we eindelijk afscheid van nemen en dat geeft een vrijheid. Dus wel bezig met FIRE, maar voel niet de behoefte aan een einddatum wat werk betreft. Je geeft ook aan in je blog dat het om keuzevrijheid gaat en dat vind ik wel het mooiste van het FIRE principe. Ik schrijf dit midden in de nacht, wat ik eindelijk weer eens kan doen na jaren vroeg opstaan, omdat ik mezelf twee maanden vrij geef of langer. Net hoelang ik het volhoud. Ik hou nu eenmaal van werk, maar niet van de verplichtingen eromheen. Denk aan het vroege opstaan, de stress van de lange werkdagen die er na het weekend weer aankomen, de beoordelingen, online reviews.
  Ik ben de vele bloggers en auteurs dankbaar voor de tips en inspiratie. Nog slechts een klein hypotheekje op mn 41ste had ik niet voor mogelijk gehouden.

 5. Van Your Money or your life bestaat ook een Nederlandse versie, Je geld of je leven. Die las ik eerder dan de Engelstalige versie. Hij is ook werkelijk aangepast aan de situatie in Nederland. Het boek kwam intussen alweer een tijd geleden uit en sommige dingen die toen konden (zoals risicoloos 6% rente krijgen op je spaargeld), kunnen nu niet meer. Maar misschien toch nog leuk om gratis te lezen: https://www.vanspaarbankveranderen.nl/media/1177/je-geld-of-je-leven.pdf

  • Zeker een aanrader, dat is de versie van het boek waar het voor mij ook mee begon

 6. Vraagje: de vermogens rendementsheffing gaat naar 0% tot 400.000 euro in 2021. Maakt dat voor de berekening nog veel uit?
  Als ik namelijk reken op kosten van 24.000 euro per jaar en dat moet minimaal vermenigvuldigd worden met een factor 35 dan moet ik voor minstens 840.000 euro belegd hebben en dat is erg veel.

  • In 2021 gaat de vermogensbelasting niet naar 0% voor vermogens van €400.000. Wel voor vermogens van €50.000 (fiscale partners €100.000 samen).

   Ik heb de berekening niet opnieuw gedaan met de getallen voor 2021, dus weet niet precies wat de impact van de gewijzigde tarieven voor de vermogensbelasting is. Maar ik vermoed dat het verschil niet groot is, omdat de tarieven van het jaar van de berekening en van het jaar 2021 redelijk op elkaar lijken.

   Hier kun je overigens eenvoudig je verschuldigde vermogensbelasting voor 2021 berekenen. Als je naast inkomen uit vermogen geen verder inkomen hebt tijdens financiële onafhankelijkheid, mag je de algemene heffingskorting (€2837 in 2021) van je verschuldigde vermogensbelasting aftrekken om te bepalen hoeveel je nog verschuldigd bent.

 7. Keeping it REAL Reageer

  Hi Mr FOB, ik wil je allereerst bedanken voor je heldere uitleg en de moeite die je steekt in het schrijven van al je posts! In het vliegtuig afgelopen januari las ik mijn eerste ebook Playing with Fire, kwam daarna snel in aanmerking met Mad Fientist, MMM maar miste het Nederlandse perspectief. Dit blog heeft me in april geholpen de eerste beleggingen te doen in ETF’s, mijn onbenutte jaarruimte te gebruiken om een extra pensioen rekening te openen bij BND en te focussen op dankbaar zijn wat er is. Waar ik vriendinnen hun tijd zie doorbrengen met funshoppen op Funda naar altijd weer mooiere huizen, nog meer kleding, en het upgraden van hun interieur, geeft juist de focus om de lange termijn en rondkomen met minder me rust in mijn hoofd, vastberadenheid en een prachtig doel. Hoe ik FI uiteindelijk wil invullen weet ik nog niet precies. Maar de vrijheid om op een gegeven moment te zeggen, ik pak mijn tijd terug vind ik voor nu een lekker streven. Ik hoop dat je nog veel blogs wilt blijven plaatsen en nieuwkomers wilt helpen wegwijs te worden. Dank, dank, dank!!!

 8. Ik ben al een paar jaar soort van bezig met FIRE. Vrijheid is erg belangrijk voor me. Daarom heb ik omtrent geld en carrière altijd wat onconventionele keuzes gemaakt. Sinds een jaar of 2-3 weet ik dat daar een woord voor bestaat.

  Het pad wat ik bewandel is, mede doordat ik wat laat de theorie achter FIRE ontdekte, wat anders dan het standaard FIRE-pad. Ik zag wonen als een van de belangrijkste uitdagingen die ik had en daarom heb ik me tot halverwege 30 gefocust op het kopen van een woning zonder hypotheek. Dat is gelukt. Ik ben pas sinds vorig jaar begonnen met maandelijks beleggen. FIRE-theorie laat zien dat dit niet het beste/snelste pad is, maar voor mijn persoonlijke situatie heeft dit goed uitgepakt.

  Ik ben erg blij met blogs als deze! Het helpt me met het maken van keuzes die goed aansluiten bij mijn wensen en ideeën. En die keuzes geven het leven inderdaad een extra laagje glitter:)

 9. Mijn vriendin en ik werken vooral aan het FI (Financially Independent) gedeelte en vinden RE (Retire Early) minder belangrijk. We vinden ons werk leuk en krijgen er energie van, eerder stoppen is voor ons geen doel op zich.

  Wel beleggen we maandelijks zodat we op de middellange termijn kunnen beschikken over wat de Amerikanen “F*ck you money” noemen. Een flink bedrag wat ervoor zorgt dat je als het echt nodig is niet 100% afhankelijk bent van je baan, je auto, je huis, etc. maar snel maatregelen kunt nemen als je dat nodig vindt. Dat zou best wel eens minder werken kunnen betekenen, de tijd zal het leren.

  We leggen maandelijks een aardig bedrag in maar wel op zo’n manier dat we er niet zuinig om hoeven te leven. We gaan gewoon uit eten, wintersport, A merken, etc. Maar het geld dat “extra” binnenkomt en we niet nodig vinden om nog luxer te leven gaat naar de beleggingen.

  PS: dat FIRE moet niet té populair worden want als iedereen stopt met werken gaat de overheid vanzelf de vermogensbelasting verhogen 😉

 10. Ha Mr. Fob, het is idd zeker niet zo dat je geen leuke dingen meer doet. Ik koop zelf nog steeds mooie dingen en geniet van leuke uitjes. Ik ga wel bewust(er) met mijn geld om en houd mijn vaste lasten zo laag mogelijk. Mijn omgeving verbaast zich hier wel eens over (hoe kunnen je lasten zo laag zijn?!), maar het kost me niet eens veel moeite merk ik. Ik ben blij met jouw inzichten en tips, m.n over ‘hoe je geld voor je kan laten werken’. Ik snap dat je geen financieel adviseur bent, maar je zoekt alles wel zeer goed uit! Ga zo door dus :-).

  • Ik streef FIRE wel na maar niet met het idee dat ik dat op korte termijn zal kunnen bereiken. Ik los enerzijds extra af op de hypotheek en anderzijds beleg ik, maar die 15.000 euro aan beleggingen zetten nog niet veel zoden aan de dijk. Van de hypotheek is nog 80% over en de hypotheek bedraagt 50% van de waarde van het huis. Studieschuld is afgelost. Niet slecht voor een één ouder gezin maar ook nog lang geen FIRE.

  • Job, grappig hè, als mensen zich verbazen over je lage maandlasten! 🙂

   Ik heb het ook andersom:
   ‘Hoe krijgt mijn collega het voor elkaar om voor gemiddeld 275 euro per maand aan energie te verstoken?’

Schrijf een reactie