Vanochtend heb ik een uurtje financieel najaarsonderhoud gepleegd. Dat uurtje heeft me een besparing van €1490 opgeleverd. Daarna heb ik heerlijk gewandeld in de mooie, rustige, mistige najaarsnatuur.

€1490 bespaard in een uur

Ik heb op drie punten financieel onderhoud gepleegd. Twee daarvan duurden elk een kwartier, eentje duurde een half uur.

€313 bespaard door over te stappen van energieleverancier

In deze post heb ik uitgezocht of het aantrekkelijker is om van energieleverancier over te stappen via een een energievergelijker of via een energiecollectief. Dat maakte niet veel uit.

Ook heb ik bekeken in deze andere post of energie tegen inkoopprijs met vaste opslag goedkoper is dan via een energievergelijker. De nieuwe prijsvechter easyEnergy van easyJet biedt dit aan. Daar kwam de energievergelijker voor mij bij jaarlijks overstappen als meest gunstige uit de bus.

Als energievergelijker gebruik ik Pricewise, welke een laagste prijsgarantie heeft en waarmee de consumentenbond samenwerkt.

Wij willen uitsluitend groene stroom vanuit Nederlandse bronnen. Dus geen Amerikaanse houtsnippers die geïmporteerd worden en na verbranding als groene stroom verkocht mogen worden. Maar bijvoorbeeld Nederlandse zon- en windenergie. Ook het gas willen we “bos gecompenseerd” zien worden zodat het zo groen mogelijk is wat we afnemen.

Greenchoice kwam nu als meest voordelige uit de bus. Blijven bij Qurrent, onze huidige leverancier, zou ons €313 extra kosten op jaarbasis.

Dit overstappen kostte me 15 minuten.

€153 bespaard door over te stappen van zorgverzekeraar

Momenteel heb ik een zorgverzekering bij Kiemer, welke een dochteronderneming is van De Friesland Zorgverzekering. Kiemer gaat voortaan verder onder het label van De Friesland Zorgverzekering zelf.

Ik heb alleen een basisverzekering met maximaal eigen risico in de vorm van een restitutiepolis. Ik ben gezegend met een goede gezondheid en verzeker alleen datgene dat ik niet kan betalen wanneer iets mis gaat. Vandaar dat ik alleen een basisverzekering met maximaal eigen risico heb. En ik wil zelf kunnen kiezen waar ik behandeld word indien dit onverhoopt nodig mocht zijn. Daarom heb ik een restitutiepolis.

Bij De Friesland blijven zou me een jaarpremie van €1203 opleveren. Ik ben in dit geval via de Pricewise zorgverzekering vergelijker overgestapt naar Stad Holland Zorgverzekeraar. Daar betaal ik €1050 per jaar. Een besparing van €153.

In wederom een kwartier.

€1024 bespaard door in te leggen op mijn pensioenrekening

Zoals ik in mijn uitleg over pensioenbeleggen heb laten zien levert pensioenbeleggen 2 tot 3 keer meer opbrengst op dan gewoon beleggen.

rendement pensioenbeleggen versus gewoon beleggen

Ik doe aan pensioenbeleggen via Brand New Day. Ik heb mijn jaaroverzicht 2016 en mijn pensioenoverzicht 2016 erbij gepakt en berekend met het tooltje op de site van Brand New Day hoeveel ik dit jaar in mag leggen op mijn pensioenrekening. Dat was €1052.

Op basis van mijn leeftijd en inkomstenbelastingtarief en de overige aannames zoals beschreven in de post over pensioenbeleggen heb ik op pensioenleeftijd met deze inleg via gewoon beleggen €3636 aan opbrengst. Via pensioenbeleggen kom ik aan €4660. Een besparing aan belasting dus van €1024.

Dit kostte me een half uurtje.

Totale besparing:

In totaal heb ik dus in een uurtje €313 + €153 + €1024 = €1490 bespaard.

Mooi mistweer

Deze snelle besparing maakte mijn aansluitende wandeling extra bevredigend. Prachtig hoe de mist aan het opvriezen was op de bomen en planten.

besparing

Pleeg jij ook financieel najaarsonderhoud?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

29 Reacties

 1. Heb je veel box 3 vermogen en kinderen boven de 18 die nog ruimte hebben in hun box 3 vrijstelling dan kun je eenvoudig 42 tot 72 euro per kind besparen door ieder kind dit jaar 5320 herroepelijk te schenken. In januari vraag je de schenking dan terug

 2. Daar heb jij weer gelijk in. Zo zie je maar dat je met veel dingen rekening moet houden om een keuze te maken hoe je geld het best voor je werkt 😉

 3. Wat betreft energie: wij hebben sinds een aantal jaren zonnepanelen die ons hele stroomverbruik afdekken (eigenlijk meer dan dat met het idee dat de installatie dat gedurende de hele levensduur kan). Dat geld stond op de bank maar weg te smelten
  We betalen nu alleen voor gasverbruik, aansluiting en vastrechten (en een hoop belasting)
  Als de salderingsregeling op de schop gaat, gaan we kijken of (thuis)opslag rendabeler is

  Overstappen naar een andere leverancier heeft dus niet zo heel veel zin voor ons, ook omdat de huidige leverancier meer cent per kWh betaalt voor alles wat we boven ons gebruik terugleveren dan andere leveranciers

  We kijken verder naar alternatieven waar groenestroom producenten en groenestroom klanten direct aan elkaar gekoppeld worden zoals vandebron. Lijkt een mooi concept, vraag is of dat stand houdt. Voorlopig blijven we maar salderen

 4. Correctie: bijstortingen in lijfrentepolissen vanaf 2014 zorgen ervoor dat het vermogen wat vanaf 01-01-2014 opgebouwd wordt pas vanaf pensioendatum uitgekeerd wordt
  Het vermogen dat op 31-12-2013 aanwezig was, kan nog steeds op 65 jarige leeftijd uitgekeerd worden.
  In feite bevriest een bijstorting na 31-12-2013 dus het vermogen dat vanaf je 65e uitgekeerd wordt, de rest krijg je pas als je met pensioen mag van de overheid

 5. Wat betreft zelf pensioenbeleggen: als je op pensioenleeftijd meer inkomen dan zo’n 34.000,- hebt, valt dat meerdere gewoon in schijf 3 a 42% inkomstenbelasting. Als dat het percentage is waartegen je destijds de pensioenbelegging hebt afgetrokken van je inkomen, schiet je er dus niets mee op en ben je wel al die jaren dat geld kwijt

  Ik heb ooit mijn jaarruimtes in een lijfrentepolis gestort om mijn leasebijtelling fiscaal te compenseren. Over deze bijtelling bouw je meestal geen pensioen op, dat levert dus een jaarruimte op. Check dat wel eerst via het jaarruimte rekentool van de belastingdienst

  Een paar jaar geleden werd ik er door de verzekeraar netjes op gewezen dat bijstortingen vanaf 2014 ertoe leiden dat de uitkeringsdatum opschuift naar je werkelijke pensioenleeftijd. Dat schijn wettelijk geregeld te zijn voor al dit soort producten toen men de AOW ging verhogen.
  Dat is in mijn geval ongunstig, want dat is minimaal 68 of later
  Dus kan ik ondanks een eventuele jaarruimte niet meer bijstorten, tenzij ik langer wil wachten op dat geld.
  En dat was nou juist niet de bedoeling, ik mik al sinds ik werk op het zelf kunnen bepalen wanneer ik stop dan dat de overheid voor mij voorziet
  Als je zelf belegt buiten dit soort voorzieningen is het rendement wellicht anders maar je hebt wel de volledige vrijheid over dat vermogen

  • Als je tijdens uitkeringsfase in de 42% schijf valt heb je bij pensioenbeleggen tijdens opbouwfase wel het belastingvoordeel van geen vermogensbelasting betalen gehad, welke je bij gewoon beleggen niet hebt gehad (ervan uitgaande dat je genoeg vermogen hebt dat je vermogensbelasting moet betalen). Dit voordeel heb je ook nog tijdens de uitkeringsfase. Dat scheelt flink, zie hier voor wat meer info.

 6. Bedankt voor de snelle reactie! Dan heb ik nog een vraagje: ik heb een bedrijf. Is het lonend om een zakelijk tarief aan te vragen? Top Selectief heeft me hiermee overgehaald: de tarieven zijn zonder BTW. Maar ik weet niet of dit correct is..

 7. Hallo mr. FOB, ik heb gezien dat ik vastzit bij Top Selectief en Innova, maar voor Top Selectief is er een opzegtarief van €500 en bij Innova €125.
  Is er ieder jaar zo’n enorm verschil à €300? Want Door nu over te stappen bespaar ik al €300 oid.

  Ik vind het erg mooi om te lezen allemaal overigens. Door u krijg ik inzichten in de financiële wereld en de mogelijkheden die ik voorheen niet zag. Bedankt hiervoor!

  • Jaarlijks overstappen van energieleverancier is vrijwel altijd lonend door de hoge welkomstpremies.

   Leuk dat je iets opsteekt van mijn blogposts!

 8. Het geeft wel een vertekend beeld als je het aan de ene kant hebt over 1490 bespaard, maar dat bedrag ook een deel rendement en een hoop aannames bevat. Je rekent ook niet door wat het rendement is van de eerste twee besparingen, waarom dan wel van de laatste?

  Volgens mij heb je hier 313+153+210 (verschil in loonbelasting)=676 bespaard. Alsnog een zeer mooi resultaat

  • Het is niet mijn bedoeling geweest een vertekend beeld neer te zetten. Mijn bedoeling bij het pensioenbeleggen is naast de besparing aan inkomstenbelasting de besparing aan vermogensrendementsheffing in een getal te vatten.

 9. Ik heb ook even rondgekeken. Ik heb meerdere polissen gevonden die goedkoper zijn dan mijn huidige polis – maar dit is de eerste keer dat zal overstappen, dus ik twijfel nog. Waarschijnlijk zal ik gewoon nog even een paar vragen stellen aan de overkoepelende zorgverzekeraar (ben nu aan het kijken voor een polis van een kleine verzekeraar die onder een grote reus valt).

 10. Ik doe aan het eind van het jaar ook altijd een rondje verzekeringen vergelijken. Zorgverzekering kon helaas niet op besparen want ik heb al de goedkoopste, 873 euro per jaar, die ik inderdaad in december al betaal. Mijn autoverzekering kon ook wat goedkoper, de uiteindelijke premie wordt bepaald door hoe veilig ik rij, de basispremie was al voordeliger en daar kan nog 20% korting bovenop komen.
  Inboedel gecombineerd met persoonlijke WA scheelt me nu ook een paar tientjes per jaar door over te stappen. Heb wel eens gedacht mijn inboedelverzekering op te zeggen, maar nu voor 8,25 per maand inclusief WA kan ik eigenlijk niet zonder zitten.
  Ook vast een nieuwe energiemaatschappij genomen voor volgend jaar, €240 in de knip. Ik heb mijn besparing niet als totaal uit kunnen rekenen nog, maar het is minimaal €300, lekker hoor.
  Geen ruimte in pensioenbeleggen helaas. Ook als je part-time werkt (ik werk 50%) levert dat geen jaarruimte op.

  Ik ga wel volgend jaar mijn groene beleggingen bij Triodos verkopen en daar iedere maand een deel van bij Degiro voor mijn pensioen inleggen. Naar aanleiding van jouw kostenberekeningspost heb ik besloten ermee te stoppen, er gaat teveel verloren aan kosten voor iets waar ze totaal geen werk aan hebben.

  • Ja, lekker die besparingen.

   Ik werk ook part-time maar heb wel jaarruimte. Jammer dat je dat niet hebt.

   Mooi dat je wat hebt gehad aan de post over het Triodos Groenfonds.

 11. Iedereen die voltijd werkt en pensioen opbouwt via de werkgever in een pensioenfonds heeft nul jaarruimte. Dat is een behoorlijk groot deel van de bevolking. Dit is jaren terug al door de staat bepaalt om te voorkomen dat mensen een te groot bedrag belastingvrij opzij gaan zetten voor na hun pensioen. Het is eigenlijk niet belastingvrij maar uitstel van belasting. Er moet pas belasting over worden betaald op het moment dat het vrij komt. Omdat gepensioneerden onder een heel laag belastingtarief vallen (18% meen ik) scheelt dat natuurlijk behoorlijk. Daarom is extra sparen met uitgestelde belasting beperkt door de overheid tot het bedrag dat via de pensioenfondsen per jaar aan premie wordt geheven bij een voltijd baan. Alleen als je een pensioengat hebt mag Je het verschil zelf inleggen in een lijfrente polis of bijvoorbeeld pensioenbeleggen.

 12. Mr Fob, wat denk je van deze rendementsberekening? Ik heb een jaarruimte van € 1.800,- gestort bij BND, hier wordt 0,5% kosten gerekend (€9,-) en ik betaal éénmalig € 45,- voor het openen van de rekening. Mijn belastingvoordeel is 52% van €1800,- (€936).
  Netto kost het mij dus € 864,- + € 45,- = €909,- om € 1.791,- te beleggen. Dat zou dus op dag 1 een rendement geven van 97,03%.
  (rendementheffing speelt in mijn geval niet mee). Natuurlijk weet ik dat de inleg niet vrij opneembaar is, maar zit er nu een fout in mijn gedachten?
  Ik zie dat jij je besparing berekend door uit te gaan van te verwachten rendement.

  • Je legt nu bruto geld minus kosten in bij pensioenbeleggen en dus ongeveer het dubbele ten opzichte van gewoon beleggen bij jouw belastingtarief. Dat zou je voor de gein als “rendement in 1 dag” kunnen labelen.
   Je rendement realiseer natuurlijk pas echt bij opname. Daarom neem ik te verwachten rendement in de jaren tot aan opname mee in mijn berekening en ook de belasting die je dan alsnog moet betalen (waarschijnlijk ongeveer 20%).

 13. Jazeker! Overstappen met energie hebben we vorige maand al gedaan, de zorgverzekering moeten we nog even uitzoeken maar staat op de planning! Autoverzekering is ook nagekeken en de rechtsbijstand opgezegd. Al met al weer honderden euro’s 😉

  Pensioenbeleggen heb ik geen ruimte voor dus dat valt sowieso af.

 14. Mooie besparingen gerealiseerd! Ik heb twee weken terug ook alles nagelopen: overgestapt van zorgverzekering en het verlagen van de autoverzekering hebben ons ook een mooie besparing opgeleverd. De zorgverzekering betalen we nu in 1 keer zodat we de betalingskorting van 2% krijgen.

 15. Project Lonica Reageer

  Slim gedaan! En lekker gewandeld 😉

  Ik twijfel nog steeds over pensioenbeleggen (ik heb nu overigens geen jaarruimte, maar vanaf volgend jaar waarschijnlijk wel). Ik vind het een groot nadeel dat het geld vaststaat tot een pensioendatum die steeds opschuift. Mij lijkt de kans aanzienlijk dat je zo’n extraatje beter kunt gebruiken in de jaren vlak voor je AOW-leeftijd. Als je als 60+-er je baan verliest, is de kans bijster klein dat je nog aan de bak komt. Maar je moet nog wel 7 tot 10 jaar vooruit voordat je AOW en pensioen krijgt. Juist voor die jaren zou een buffer erg fijn zijn.

  • Als je zeker weet dat je vanaf pensioenleeftijd genoeg hebt om van te leven heb je natuurlijk geen pensioenbeleggen nodig (hoewel de extra opbrengst toch heel interessant kan zijn naar mijn mening). Maar bij (heel) vroeg stoppen met werken is dat juist een risico in mijn ogen dat je met pensioenbeleggen mooi kunt afdekken.
   Heb jij geen FOR met je zelfstandige bestaan waarbinnen je kunt pensioenbeleggen? Of ben je geen ondernemer voor de fiscus?

 16. Leuk en inspirerend om te lezen! Vanavond ook maar even een uurtje achter de laptop kruipen!

 17. Pensioenbeleggen is alleen mogelijk wanneer je geen pensioen opbouwt via een pensioenfonds van je werkgever. Wanneer je al pensioen opbouwt via een pensioenfonds van je werkgever heb je vrijwel nooit ruimte om extra pensioen op te bouwen d.mv. bijvoorbeeld pensioenbeleggen, of je moet in deeltijd werken.

  Voor een de meesten van ons is pensioenbeleggen dus geen optie.

  • Je moet inderdaad wel jaarruimte hebben om te kunnen pensioenbeleggen. Ik weet niet welk percentage Nederlanders dat niet heeft. Wel weet ik dat ongeveer 80% van de Nederlanders tijdens pensioen minder belasting betaalt dan nu.

 18. Betaal in december je zorgpremie voor een jaar vooruit. Je krijgt 2 a 3% korting (check je verzekeraar) en je hebt je vermogen wat gedrukt voor de rendementsheffing. Voor mij (en mijn partner samen) is deze combinatie ca. 150 euro in een jaar goedkoper…