€1490 bespaard in een uur


besparen

Vanochtend heb ik een uurtje financieel najaarsonderhoud gepleegd. Dat uurtje heeft me een besparing van €1490 opgeleverd. Daarna heb ik heerlijk gewandeld in de mooie, rustige, mistige najaarsnatuur.

€1490 bespaard in een uur

Ik heb op drie punten financieel onderhoud gepleegd. Twee daarvan duurden elk een kwartier, eentje duurde een half uur.

€313 bespaard door over te stappen van energieleverancier

In deze post heb ik uitgezocht of het aantrekkelijker is om van energieleverancier over te stappen via een een energievergelijker of via een energiecollectief. Dat maakte niet veel uit.

Ook heb ik bekeken in deze andere post of energie tegen inkoopprijs met vaste opslag goedkoper is dan via een energievergelijker. De nieuwe prijsvechter easyEnergy van easyJet biedt dit aan. Daar kwam de energievergelijker voor mij bij jaarlijks overstappen als meest gunstige uit de bus.

Als energievergelijker gebruik ik Pricewise, welke een laagste prijsgarantie heeft en waarmee de consumentenbond samenwerkt.

Wij willen uitsluitend groene stroom vanuit Nederlandse bronnen. Dus geen Amerikaanse houtsnippers die geïmporteerd worden en na verbranding als groene stroom verkocht mogen worden. Maar bijvoorbeeld Nederlandse zon- en windenergie. Ook het gas willen we “bos gecompenseerd” zien worden zodat het zo groen mogelijk is wat we afnemen.

Greenchoice kwam nu als meest voordelige uit de bus. Blijven bij Qurrent, onze huidige leverancier, zou ons €313 extra kosten op jaarbasis.

Dit overstappen kostte me 15 minuten.

€153 bespaard door over te stappen van zorgverzekeraar

Momenteel heb ik een zorgverzekering bij Kiemer, welke een dochteronderneming is van De Friesland Zorgverzekering. Kiemer gaat voortaan verder onder het label van De Friesland Zorgverzekering zelf.

Ik heb alleen een basisverzekering met maximaal eigen risico in de vorm van een restitutiepolis. Ik ben gezegend met een goede gezondheid en verzeker alleen datgene dat ik niet kan betalen wanneer iets mis gaat. Vandaar dat ik alleen een basisverzekering met maximaal eigen risico heb. En ik wil zelf kunnen kiezen waar ik behandeld word indien dit onverhoopt nodig mocht zijn. Daarom heb ik een restitutiepolis.

Bij De Friesland blijven zou me een jaarpremie van €1203 opleveren. Ik ben in dit geval via de Pricewise zorgverzekering vergelijker overgestapt naar Stad Holland Zorgverzekeraar. Daar betaal ik €1050 per jaar. Een besparing van €153.

In wederom een kwartier.

€1024 bespaard door in te leggen op mijn pensioenrekening

Zoals ik in mijn uitleg over pensioenbeleggen heb laten zien levert pensioenbeleggen 2 tot 3 keer meer opbrengst op dan gewoon beleggen.

rendement pensioenbeleggen versus gewoon beleggen

Ik doe aan pensioenbeleggen via Brand New Day. Ik heb mijn jaaroverzicht 2016 en mijn pensioenoverzicht 2016 erbij gepakt en berekend met het tooltje op de site van Brand New Day hoeveel ik dit jaar in mag leggen op mijn pensioenrekening. Dat was €1052.

Op basis van mijn leeftijd en inkomstenbelastingtarief en de overige aannames zoals beschreven in de post over pensioenbeleggen heb ik op pensioenleeftijd met deze inleg via gewoon beleggen €3636 aan opbrengst. Via pensioenbeleggen kom ik aan €4660. Een besparing aan belasting dus van €1024.

Dit kostte me een half uurtje.

Totale besparing:

In totaal heb ik dus in een uurtje €313 + €153 + €1024 = €1490 bespaard.

Mooi mistweer

Deze snelle besparing maakte mijn aansluitende wandeling extra bevredigend. Prachtig hoe de mist aan het opvriezen was op de bomen en planten.

besparing

Pleeg jij ook financieel najaarsonderhoud?

 

Klik op onderstaande afbeelding als je deze post wilt bewaren op Pinterest:

Vanochtend heb ik een uurtje financieel onderhoud gepleegd. Dat uurtje heeft me een besparing van €1490 opgeleverd. Lees hier hoe!

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12844 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

29 gedachten over “€1490 bespaard in een uur

 • Mr Bamboo

  Heb je veel box 3 vermogen en kinderen boven de 18 die nog ruimte hebben in hun box 3 vrijstelling dan kun je eenvoudig 42 tot 72 euro per kind besparen door ieder kind dit jaar 5320 herroepelijk te schenken. In januari vraag je de schenking dan terug

 • Mike

  Wat betreft energie: wij hebben sinds een aantal jaren zonnepanelen die ons hele stroomverbruik afdekken (eigenlijk meer dan dat met het idee dat de installatie dat gedurende de hele levensduur kan). Dat geld stond op de bank maar weg te smelten
  We betalen nu alleen voor gasverbruik, aansluiting en vastrechten (en een hoop belasting)
  Als de salderingsregeling op de schop gaat, gaan we kijken of (thuis)opslag rendabeler is

  Overstappen naar een andere leverancier heeft dus niet zo heel veel zin voor ons, ook omdat de huidige leverancier meer cent per kWh betaalt voor alles wat we boven ons gebruik terugleveren dan andere leveranciers

  We kijken verder naar alternatieven waar groenestroom producenten en groenestroom klanten direct aan elkaar gekoppeld worden zoals vandebron. Lijkt een mooi concept, vraag is of dat stand houdt. Voorlopig blijven we maar salderen

 • Mike

  Correctie: bijstortingen in lijfrentepolissen vanaf 2014 zorgen ervoor dat het vermogen wat vanaf 01-01-2014 opgebouwd wordt pas vanaf pensioendatum uitgekeerd wordt
  Het vermogen dat op 31-12-2013 aanwezig was, kan nog steeds op 65 jarige leeftijd uitgekeerd worden.
  In feite bevriest een bijstorting na 31-12-2013 dus het vermogen dat vanaf je 65e uitgekeerd wordt, de rest krijg je pas als je met pensioen mag van de overheid

 • Mike

  Wat betreft zelf pensioenbeleggen: als je op pensioenleeftijd meer inkomen dan zo’n 34.000,- hebt, valt dat meerdere gewoon in schijf 3 a 42% inkomstenbelasting. Als dat het percentage is waartegen je destijds de pensioenbelegging hebt afgetrokken van je inkomen, schiet je er dus niets mee op en ben je wel al die jaren dat geld kwijt

  Ik heb ooit mijn jaarruimtes in een lijfrentepolis gestort om mijn leasebijtelling fiscaal te compenseren. Over deze bijtelling bouw je meestal geen pensioen op, dat levert dus een jaarruimte op. Check dat wel eerst via het jaarruimte rekentool van de belastingdienst

  Een paar jaar geleden werd ik er door de verzekeraar netjes op gewezen dat bijstortingen vanaf 2014 ertoe leiden dat de uitkeringsdatum opschuift naar je werkelijke pensioenleeftijd. Dat schijn wettelijk geregeld te zijn voor al dit soort producten toen men de AOW ging verhogen.
  Dat is in mijn geval ongunstig, want dat is minimaal 68 of later
  Dus kan ik ondanks een eventuele jaarruimte niet meer bijstorten, tenzij ik langer wil wachten op dat geld.
  En dat was nou juist niet de bedoeling, ik mik al sinds ik werk op het zelf kunnen bepalen wanneer ik stop dan dat de overheid voor mij voorziet
  Als je zelf belegt buiten dit soort voorzieningen is het rendement wellicht anders maar je hebt wel de volledige vrijheid over dat vermogen

  • Mr FOB Bericht auteur

   Als je tijdens uitkeringsfase in de 42% schijf valt heb je bij pensioenbeleggen tijdens opbouwfase wel het belastingvoordeel van geen vermogensbelasting betalen gehad, welke je bij gewoon beleggen niet hebt gehad (ervan uitgaande dat je genoeg vermogen hebt dat je vermogensbelasting moet betalen). Dit voordeel heb je ook nog tijdens de uitkeringsfase. Dat scheelt flink, zie hier voor wat meer info.

 • Aart

  Bedankt voor de snelle reactie! Dan heb ik nog een vraagje: ik heb een bedrijf. Is het lonend om een zakelijk tarief aan te vragen? Top Selectief heeft me hiermee overgehaald: de tarieven zijn zonder BTW. Maar ik weet niet of dit correct is..

 • Aart

  Hallo mr. FOB, ik heb gezien dat ik vastzit bij Top Selectief en Innova, maar voor Top Selectief is er een opzegtarief van €500 en bij Innova €125.
  Is er ieder jaar zo’n enorm verschil à €300? Want Door nu over te stappen bespaar ik al €300 oid.

  Ik vind het erg mooi om te lezen allemaal overigens. Door u krijg ik inzichten in de financiële wereld en de mogelijkheden die ik voorheen niet zag. Bedankt hiervoor!

  • Mr FOB Bericht auteur

   Jaarlijks overstappen van energieleverancier is vrijwel altijd lonend door de hoge welkomstpremies.

   Leuk dat je iets opsteekt van mijn blogposts!

 • stephan

  Het geeft wel een vertekend beeld als je het aan de ene kant hebt over 1490 bespaard, maar dat bedrag ook een deel rendement en een hoop aannames bevat. Je rekent ook niet door wat het rendement is van de eerste twee besparingen, waarom dan wel van de laatste?

  Volgens mij heb je hier 313+153+210 (verschil in loonbelasting)=676 bespaard. Alsnog een zeer mooi resultaat

  • Mr FOB Bericht auteur

   Het is niet mijn bedoeling geweest een vertekend beeld neer te zetten. Mijn bedoeling bij het pensioenbeleggen is naast de besparing aan inkomstenbelasting de besparing aan vermogensrendementsheffing in een getal te vatten.