ACTIAM fondsen kosten

Deze pagina is geschreven door Gerben en hoort bij de gastblog van hem over de kosten van ETF’s en indexfondsen:

De kosten van een ETF of indexfonds

ACTIAM fondsen kosten

Een “Nederlandse” aanbieder van indexfondsen tegen super lage beheerkosten. Tussen aanhalingstekens want Actiam wordt onderdeel van de Nederlands-Britse vermogensbeheerder Cardano Group. Ik heb wel het idee dat Actiam redelijk zelfstandig op de Nederlandse markt actief is.

ADIAW: ACTIAM Duurzaam Index Aandelenfonds Wereld

ADIAOL: ACTIAM Duurzaam Index Aandelenfonds Opkomende Landen

Fonds TER ITK Dividendlekkage
ADIAW 0,08% 0,032% 0,42%-1,05%?
ADIAOL 0,13% 0,131% 13%*

* ADIAOL is geen FBI, dus heeft gewoon een dividendlek. In het jaarverslag is echter niet te vinden hoe groot dit is. Ik neem hier aan dat ADIAOL evenveel lekt als een vergelijkbaar Iers MSCI Emerging Markets fonds.

Interne transactiekosten (ITK)

Gemiddelde van 2016-2020 genomen. In 2020 heeft men een koerswijziging ingezet naar een duurzamer beleggingsbeleid. Dat heeft in dat jaar wat extra interne transactiekosten veroorzaakt.

Securities lending

Actiam leent geen aandelen uit.

ESG Beleid

Het wereld fonds sloot in 2020 naar market cap gewogen ongeveer 19% van de bedrijven uit. Voor het opkomende landen fonds was dit ongeveer 25%. Wat waarom is uitgesloten is meestal hier te vinden.

Met deze uitsluitingen zal men van het rendement van de hoofdindex (MSCI) afwijken. Voor beide fondsen richt men op max 1,5% rendement afwijking, maar hierop zitten natuurlijk geen garanties. Men heeft wel proces om de afwijking zoveel mogelijk te beperken. Zie daarvoor het onderdeel “Spreiding” en “Herverdeling” uit de prospectus.

Buiten de ESG-uitsluitingen mist ADIAW Israël. Dit omdat dat land niet is opgenomen in de sub-fondsen waar ADIAW in zit. Maar naar market cap gewogen maakt Israël maar een beperkt deel uit van de wereldeconomie.

De 10 grootste uitsluitingen van het wereld fonds zijn: Facebook, Johnson & Johnson, Berkshire Hathaway, Exxon mobil, Chevron, Pfizer, Walmart, Broadcom, LVMH en McDonalds.

Tracking difference controle

Het zijn Nederlandse fondsen, dus we moeten hier niet al te veel waarde aan hechten. Maar laten voor het wereld fonds eens kort kijken.

Door de ESG-uitsluitingen wordt er afgeweken van de index. Maar in het jaarverslag wordt keurig aangegeven wat de “ESG Overlay” voor performance verschil heeft veroorzaakt. Door dat te verrekenen kunnen we toch een tracking difference bepalen.

Grappig genoeg komen we spot on uit met bovenstaande kosten. Gezien hoe Nederlandse fondsen werken is dit waarschijnlijk een toevalstreffer.

Er zouden cashdrag kosten behoren te zijn, maar deze worden waarschijnlijk opgeven door het hogere dividend wat is veroorzaakt door wat uitstroom in 2020. In 2020 is er namelijk een lichte negatieve tracking difference ten opzichte van de bruto index na de ESG-correctie, dat lijkt mij eigenlijk niet kunnen.

Als ik 2020 eruit haal en naar 2016-2019 kijk dan blijft men 3-4bps (0,03%-0,04%) meer bij de index achter als wat je op basis van TER + ITK zou denken. Voor een Nederlands fonds lijkt mij dat best normaal, zie uitleg bij methodiek hoofdstuk. Nu is het Pacific deel niet altijd dividend efficiënt geweest, meen pas sinds begin 2020. Dus dat zou er ook mee te maken kunnen hebben.

Bijzonderheden

Deze fondsen zitten momenteel allemaal ruim boven de 200 miljoen beheerd vermogen. Normaal denk ik daarmee voldoende levensvatbaar voor de toekomst.

De onderliggende pools van Actiam waarin ze doorbeleggen hebben samen eind 2020 meer dan 4 miljard onder beheer. Daardoor best veel schaalgrootte.

In deze pools zit ook geld van Zwitserleven pensioenen en van Vivat zelf. Nu wil Athora alleen wel van Actiam af. Meer info hier.

Wat dat betekent voor deze fondsen is weinig over te zeggen. Bij de vorige wisseling van Anbang naar Athora zijn deze fondsen gewoon voorgezet en is zelfs de TER verlaagd. De TER staat wel heel scherp nu en kan me haast niet voorstellen dat dit uit kan, maar volgens Actiam is het toch echt geen tijdelijke aanbieding.

Type fondsen en brokers

Nederlandse Fondsen die via Euronext fund services worden verhandeld. Dus bij veel brokers wel te krijgen, maar bij ABN AMRO niet. ADIAOL is beperkter verkrijgbaar, voor zover ik heb kunnen vinden alleen bij Saxo. Interactive Brokers (IB) heeft alleen ADIAW. Omdat ADIAOL toch lekt zou je kunnen aanvullen met een iShares of Vanguard (ESG) fonds. Bij IB kan je ADIAW orders alleen tussen 13:00 en 17:00 plaatsen en moet je initiële investering minimaal €1000,- zijn. Transactiekosten iets hoger dan bij ETF’s, maar vanaf €3,65 per keer.

 

Wil jij, net als ruim 13.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2022 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

2 Reacties

    • Ja dat is hetzelfde fonds. Vorig jaar heette het fonds nog “Actiam Verantwoord Index Aandelenfonds Wereld”. Daar komt de oude AVIAW afkorting vandaan. Zo te zien is dat ook nog wel de ticker op Euronext.

Schrijf een reactie