De zorgverzekeraars in Nederland hebben de premies voor de zorgverzekering 2021 bekend gemaakt. De verschillen in premie zijn dit jaar groter dan vorig jaar. Net als in 2020 heb ik weer bekeken hoe je dit jaar een zo volledig mogelijk vergelijk kunt maken.

Lees in deze post hoe je via twee van de grootste zorgvergelijkers ook de goedkoopste verzekeraar te zien krijgt waarmee de vergelijker niet samenwerkt, hoeveel zorgverzekeringen er vergeleken worden en wat de laagste prijs is die je via hen krijgt.

Ook vind je een overzicht van alle zorgpremies 2021 in vergelijk met de zorgpremies 2020.

Zorgverzekering 2021: vergelijkers vergeleken

Standaard hebben veel vergelijkers van zorgverzekeringen niet alle zorgverzekeraars in hun vergelijker opgenomen. De meeste vergelijkers tonen in eerste instantie alleen zorgverzekeraars waar ze iets aan verdienen bij doorverwijzen. Dat doen ze dan bijvoorbeeld door eerst een top 3 te tonen welke volgens hen de beste prijs-kwaliteit verhouding heeft.

Ik heb bij het vergelijken van de vergelijkers aangehouden dat ik zogenaamd op 15-01-1980 geboren ben, man ben, woonachtig op postcode 1012NX, dat ik het maximale eigen risico van €885 wil aanhouden, dat ik geen aanvullende verzekeringen wil en dat ik geen voorkeur heb voor vrije zorgkeuze.

Zorgkiezer en Independer zijn bij mijn weten de twee grootste zorgvergelijkers van Nederland. Zie hieronder hoeveel zorgverzekeringen in hun resultaat naar voren komen, hoe je alle vergeleken verzekeringen zichtbaar krijgt en wat de laagste prijs via de zorgvergelijker is:

Zorgverzekering 2021: Zorgkiezer

Zorgkiezer toont 60 verzekeringen in het vergelijkingsresultaat. Je moet op “Alle verzekeringen” klikken om ze zichtbaar te krijgen. Daarnaast moet je “prijs/kwaliteit” omzetten in “laagste prijs” om de goedkoopste zorgverzekering bovenaan het rijtje zichtbaar te krijgen.

Als je kiest om premie per maand te betalen, dan kost de goedkoopste zorgverzekering €85,95 per maand. Dat is gelijk aan €1031,40 per jaar. Als je aanvinkt dat je niet per maand maar per jaar wilt betalen, verschijnt een andere verzekering als goedkoopste. Die kost €1036,53 per jaar. Die verzekering is dus duurder.

Zorgverzekering 2021: Independer

Independer toont 63 verzekeringen in het vergelijkingsresultaat. Ze worden in het resultaat van het vergelijken pas zichtbaar als je daar klikt op de button “alle 63 verzekeringen”. Je kunt ze, in tegenstelling tot vorig jaar, niet meer op volgorde van prijs sorteren. Je zult door alle resultaten heen moeten scrollen om de goedkoopste resultaten via dit overzicht te vinden. De goedkoopste staat niet bovenaan.

Wanneer je de “goedkoopste” selecteert, krijg je als goedkoopste zorgverzekering er eentje te zien, welke niet via hen is af te sluiten. Independer toont dezelfde verzekering als goedkoopste als Zorgkiezer.

Onder de goedkoopste zorgverzekering toont Independer verder alleen zorgverzekeringen die wel via hen zijn af te sluiten. Mocht bijvoorbeeld de een-na-goedkoopste zorgverzekering niet via Independer af te sluiten zijn, dan zie je die niet via “goedkoopste”, maar alleen via scrollen door alle verzekeringen via “alle 63 verzekeringen”.

Zorgpremies 2021

In onderstaand overzicht vind je de zorgpremies 2021 per maand zonder collectiviteitskortingen en met een eigen risico van €385. Ook zie je wat de premies in 2020 waren en wat het jaarlijkse verschil met de nieuwe premie is.

Bron: Independer

Zorgtoeslag 2021

Zorgtoeslag kan helpen om je zorgkosten te verlagen. De zorgtoeslag is bedoeld om mensen met een lager inkomen financieel tegemoet te komen. De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van je inkomen en je vermogen. Wil je weten of je recht hebt op zorgtoeslag? Kijk dan hier op de site van de belastingdienst.

Bespaartips

Wanneer je de jaarpremie in één keer betaalt, kun je in een aantal gevallen ongeveer 1% premie besparen ten opzichte van betalen per maand. Maar zoals hierboven al beschreven, als je “betalen per maand” aanvinkt, is in mijn vergelijk de goedkoopste verzekering op jaarbasis goedkoper dan de goedkoopste verzekering die bij het aanvinken van “betalen per jaar” verschijnt. Dit checken voor je eigen situatie kan dus lonen.

Als je kiest voor jaarbetaling en voor 1 januari de premie over kunt maken, kun je de eventueel verschuldigde vermogensbelasting besparen die je anders over de jaarpremie verschuldigd zou zijn. Hier kun je berekenen hoeveel vermogensbelasting je eventueel bespaart.

Als je met een goede gezondheid gezegend bent en je hebt wat financiële reserve, dan is een maximaal eigen risico vaak het voordeligst. Dat is wat ik als uitgangspunt genomen heb in het vergelijk.

Via zogenaamde cashback sites, zoals Cashback XL of Shopbuddies, kun je bij overstappen geld terugkrijgen.

Stap jij dit jaar over van zorgverzekering? Hoeveel premie bespaar jij daarmee op jaarbasis? Heb jij nog tips?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

25 Reacties

 1. Heb je ook ervaring met een naturaverzekering om kosten te besparen ipv restitutie?

 2. Mooi stukje Mr. FOB.

  Zelf heb ik voor Ditzo gekozen met een maximaal eigen risico. Weliswaar was dit niet de goedkoopste optie, maar voor mij weegt ook duurzaamheid mee.

  En is natuurlijk nog steeds behoorlijk betaalbaar ;).

 3. Bedankt voor de duidelijke en volledige informatie! Ik heb dit als basis gebruikt voor de zoektocht en ik kom uit bij ziezo van Zilveren Kruis dit jaar. Van de cashbacksites had ik nog niet gehoord, dus meteen 17,50 winst!

  • Hi Mr Fob,

   Bedankt voor de info. Ook voor mij zijn de cashback sites nieuw. Iets wat ik niet goed begrijp: wat is het verdienmodel van dit soort sites? Ik heb bijv. Cashbackxl bezocht en het lijkt erop dat ze alleen maar uitkeren? Er moet natuurlijk meer achter zitten. Ben benieuwd.

   Mvg David

  • Ze krijgen een bedrag per transactie van de partijen bij wie je via hun site iets af kunt nemen. Een deel van dat bedrag geven ze aan jou, de rest houden ze zelf.

 4. Hoe zit het met eigen risico verhogen tot maximum waarbij je de totale kosten betaald OF een aanvullende verzekering nemen? Wat is een goedkopere keuze?

  • Dat hangt af van je zorgvraag. Veel zorg: laag eigen risico/passende aanvullende verzekering. Weinig of geen zorg: hoog eigen risico/geen aanvullende verzekering. Je moet het risico dat je in dat laatste geval onverhoopt toch een hoog eigen risico moet ophoesten natuurlijk wel kunnen dragen.

  • Ik zou gewoon jaarlijks kijken welke de goedkoopste is die bij je wensen past. Als dat dezelfde is als het jaar ervoor zou ik blijven zitten, anders niet.

 5. Ik stap ieder jaar over van Anderzorg terug naar ZieZo van Zilverenkruis en visa versa. Altijd via een cashback website als Cashbuddies of Bonusway en dan naar Independer of Zorgkiezer. Ook kies ik er altijd voor om de premie in 1x te betalen voor de 2% korting en maximale eigen risico van € 885.

  Na 2 jaar bespaar je daarmee meer dan € 500,- euro aan premie. Als je dan in het ziekenhuis beland en de maximale eigen risico van € 885 moet betalen ben je in feite even duur uit dan als je een laag eigen risico had gehad van € 385 en een hogere premie had moeten betalen.

  In het jaar 2020 zat ik bij Anderzorg met eigen risico van € 885,- zonder extra’s en in 1x betalen op € 999,60 p/j = € 83,30 per maand.
  Via Bonusway kreeg ik toen nog een cashback van € 20,- en via Zorgkiezer nog een gratis elektrische tandenborstel t.w.v. € 19,95.

  Voor 2021 kreeg ik een E-mail van Anderzorg dat mijn nieuwe polis € 1070,16 gaat worden. Een flinke verhoging vond ik zelf.
  Dus dan maar weer overstappen naar Ziezo van Zilverenkruis.

  Voor het jaar 2021 bij ZieZo met eigen risico van € 885,- zonder extra’ en in 1x betalen komt uit op € 1.036,53 p/j = € 86,3775 per maand.
  Via Shopbuddies krijg ik nog een cashback van € 17,50 en via Independer een gratis Tandongevallen-verzekering.

  Op deze manier kan ik de prijsstijgingen nog een beetje beperken.

  • Ik kom op hetzelfde uit. Alleen bleek het niet mogelijk om via Independer (waarbij gratis tandongevallenverzekering) de polis in 1 x te betalen, waardoor ik 1% korting misloop. Dit kan alleen via de site van Zilveren kruis rechtstreeks en dan loop ik weer de ongevallenverzekering mis. Hoe is u dat wel gelukt?

 6. Hai Fob, sinds een jaar lees ik met interesse je blogs. Voor het eerst een aandeel genomen bij de Giro, helaas vlak voor de Corona.
  Vandaag de zorgpremie vergelijk sites bezocht. Ik vond een nog goedkopere verzekering dan via Zorgkiezer en Independer.

  • Ik ben ook heel benieuwd, hier afgelopen jaar anderzorg, maar een goedkopere (met de ziekenhuizen in de buurt) is altijd fijn 🙂

 7. Ik heb al vele jaren Anderzorg met jaarbetaling en hoogste eigen risico. Eind december vooruitbetalen scheelt nog eens 1,4% box 3. Gedurende al die jaren vrijwel de goedkoopste (daarvoor stapte ik elk jaar over). Alleen Jaaah. is dit jaar net iets goedkoper (wordt als nieuw product in de markt gezet). Maar Anderzorg heeft -in mijn geval- betere dekking/zorgaanbieders dan Jaaah, Dit kan voor verschillende regio’s anders liggen en natuurlijk zijn ook de samenstelling van een huishouden, de eigen leeftijd en gezondheid factoren die verschil kunnen maken.

 8. Goede tips! Ik heb de vergelijking ook gedaan, maar mijn huidige aanbieder kwam weer het goedkoopst uit de bus voor mijn situatie. Afsluiten via Independer levert wel een gratis tandongevallenverzekering erbij op.

 9. Hans van Swoll Reageer

  @FOB,
  Zorgtoeslag bedoeld voor mensen met een laag inkomen? Mijn inkomen is heel laag, minder dan 20.000 euro per jaar, maar wel een eigen huis en een recreatiebungaliw. Allebei hypotheekvrij. Vermogen dus. Ik ben de onterecht ontvangen zorgtoeslag over 2016, 2017, 2018 tegelijk aan het terugbetalen. Wel allemaal in termijnen, dat wel. Niettemin het zit dus iets genuanceerder dan u schrijft!

  • Bedankt voor je oplettendheid. Ik heb toegevoegd dat zorgtoeslag ook afhankelijk is van je vermogen.

 10. Het had zo veel toegevoegd als je in je overzicht rekening had gehouden met “collectiviteitskortingen”, een eigen risico van €885 (of, wat gematigder, iets tussen €385 en €885), of het betalen van de jaarpremie in één keer (of ééns per maand, zoals bij Zilveren Kruis). Jammer (en doe vooral je voordeel met deze gratis tip)!

  • Dank voor de tips. Ik zit dit jaar bij Anderzorg, maar die verhogen de prijs. Ik zag dat Zekur op dit moment het goedkoopste was met 85,95. Wellicht durven andere aanbieders daar nog onder te gaan.

  • Alle aanbieders hebben hun tarieven voor 2021 vastgelegd, die veranderen nu niet meer.