Welke verzekering is nodig? Een tijdje terug vroeg Minimaal Leven in de reacties op mijn post over een aantal bespaartips of ik niet eens een post kon wijden aan verzekeringen doorlichten. Dat doe ik graag. Ik hoop met deze post niet alleen haar, maar ook andere Nederlanders te helpen meer geld over te houden door onnodige verzekeringen op te zeggen. Want wij Nederlanders zijn me een partij over verzekerd!

verzekerde tractor

Nederlanders zijn over verzekerd

Nederlanders zijn een volkje dat graag op zeker speelt. In 2009 waren we het duurst verzekerde volk ter wereld. In 2014 moesten we alleen de Zwitsers voor laten gaan. In 2014 gaven we gemiddeld 4090 euro aan premies uit per persoon per jaar! Bangladesh was hekkensluiter met gemiddeld 4 euro per persoon per jaar.

Onnodige verzekeringen

We worden vaak verleid allerlei onzinnige verzekeringen af te sluiten, zoals een verlengde garantie op een wasmachine of een mobiele telefoon. Dergelijke aankopen horen volgens de wet langer mee te gaan dan de een of twee jaar die bij de aankoop meestal wordt aangegeven. Je hebt dan dus gewoon recht op vergoeding van een deel van de reparatie- of vervangingskosten in geval van uitval van het product.

Laks in aanpassen lopende verzekeringen

Nederlanders verzekeren zich niet alleen voor allerlei onnodige zaken, maar zijn ook laks in het aanpassen van lopende verzekeringen. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat ongeveer de helft van de in Nederland rijdende auto’s is over verzekerd. Na aanschaf daalt de auto in waarde. De verzekering wordt vaak niet omgezet van all risk naar WA/casco of WA. Daardoor is de auto over verzekerd. En dat terwijl de all risk verzekering bij schade slechts naar dagwaarde uitkeert. En dat is meestal niet veel meer terwijl nog wel de volle premie is betaald.

Vuistregel: alleen verzekeren wat je niet zelf kunt betalen

Bij het afsluiten of doorlichten van verzekeringen hanteer ik altijd de regel dat ik geen schades verzeker die ik zelf kan betalen. Ik heb daarbij een cash reserve aangelegd voor noodgevallen, die ik in geval van schade kan aanspreken.

Welke verzekeringen hebben wij wel?

Zorgverzekering

Een aantal verzekeringen is verplicht in Nederland. Bijvoorbeeld de zorgverzekering. Ik heb daarbij een maximaal eigen risico genomen, omdat ik over het algemeen weinig zorg nodig heb en in geval van nood het extra eigen risico kan betalen. Ik heb geen aanvullende verzekeringen, omdat die meestal maar zeer beperkte dekking hebben en relatief duur zijn. Hier kun je zien wat je kunt besparen op je zorgverzekering.

WA autoverzekering

Ook zo’n verplichte als je een auto of motor rijdt. Mijn auto is 9 jaar oud, een WA verzekering voldoet daarom prima voor mij. Hier kun je zien wat je kunt besparen op je autoverzekering.

WA verzekering

Niet verplicht. Maar hebben we wel. Als we bijvoorbeeld onverhoopt iemand invalide maken kunnen we de kosten niet dragen. Dus hebben we ons hiervoor verzekerd. Dit is ook een relatief goedkope verzekering om te hebben.

Opstalverzekering

We hebben een koophuis en kunnen het niet uit eigen zak betalen wanneer de boel bijvoorbeeld afbrandt. Dus zijn we hiervoor verzekerd.

Inboedelverzekering

Goed dat ik deze post schrijf. Deze heb ik nu nog wel, maar ik besef me nu dat we bij schade een nieuwe (tweedehands) inboedel kunnen betalen. Dus dit is de eerstvolgende verzekering die eruit vliegt. Weer een beetje sneller financieel onafhankelijk.

Overlijdensrisico verzekering

Verplicht bij onze hypotheek. En uit ervaring weet mijn vrouw helaas hoe nuttig deze verzekering kan zijn. Toen haar vorige partner plotseling overleed hoefde zij haar huis niet uit op dat moment door deze verzekering. Dat wil je er dan niet bij hebben. Maar op het moment dat je huis hypotheekvrij is is deze niet meer nodig.

Rechtsbijstandverzekering

Een rechtszaak kan heel duur uitpakken. Daarom hebben we deze verzekering. We hebben er 2x gebruik van moeten maken en hebben daarmee de premie voor de rest van ons leven er al uit. Eén van de twee zaken was een aannemer die ruim een jaarsalaris claimde vanwege asbest problemen tijdens een verbouwing. Na anderhalf jaar juridisch getouwtrek heeft het ons uiteindelijk niets gekost. Blij dat we die advocaatkosten niet uit eigen zak hebben hoeven betalen. Hier kun je zien wat je wat je kunt besparen op een rechtsbijstandverzekering.

Doorlopende reisverzekering

We gaan elk jaar een paar maal op pad. Kosten in het buitenland kunnen onvoorspelbaar zijn en erg hoog oplopen en dus hebben we ons verzekerd. Een doorlopende verzekering is dan de voordeligste optie die we hebben kunnen vinden. Hier kun je zien wat je kunt besparen op een reisverzekering.

We zijn ook lid van de wegenwacht. Deze hebben we wel eens nodig (3x afgelopen jaar) doordat we een oudere auto rijden of doordat we gewoon niet opletten met lichten uit doen (of beter gezegd niet uit doen). Dat werkt perfect op die manier.

Voor de rest hebben wij geen verzekeringen. Ik hoop dat dit lijstje helpt om kritisch naar je eigen verzekeringen te kijken en erop te besparen. Zodat we uiteindelijk zakken op de mondiale ranglijst, maar vooral er zelf financieel beter van worden in plaats van de verzekeringsmaatschappijen.

Hoe ben jij verzekerd? Licht jij jaarlijks je verzekeringen door?

Wil jij, net als ruim 13.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2022 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

20 Reacties

  1. Wannabe Mrs Mustache Reageer

    En we borrelen door want ook de uitvaartverzekering gaat eruit. Hebben zat reserve om die te kunnen ophoesten mocht het zo zijn.

Schrijf een reactie