Vanguard ETF’s: kosten Europese variant

Wat zijn de kosten van Europese Vanguard ETF's? Lees hier hoeveel deze kosten bedragen en hoe deze kosten opgebouwd zijn.Deze pagina is geschreven door Gerben en hoort bij de gastblog van hem over de kosten van ETF’s en indexfondsen:

De kosten van een ETF of indexfonds

Vanguard ETF’s: kosten Europese variant

De Ierse Vanguard fondsen vallen onder Vanguard Europa. Vanguard Europa heeft niet de mooie coöperatieve eigendomsstructuur zoals in Amerika. Maar men heeft wel dezelfde filosofie om hun diensten tegen zo laag mogelijke kosten aan te bieden.

VWRL: Vanguard FTSE All-World (Acc of Dist). Zelfde als VWCE.

VEVE: Vanguard FTSE Developed World (Acc of Dist)

VFEM: Vanguard FTSE Emerging Markets (Acc of Dist)

Fonds TER ITK Lending Dividendlekkage*
VWRL 0,22% 0,03% -0,013% 12%
VEVE 0,12% 0,02% -0,012% 12%
VFEM 0,22% 0,07% -0,010% 10%

* Deze rond ik af. Uiteindelijk lekken alle Ierse ETF’s denk ik gelijk. Anders zou je de indruk hebben dat dat niet zo is omdat ik per fonds net over een andere periode heb gemeten. Deze fondsen gebruiken alle een index van FTSE. Daar ligt de Emerging Markets verdeling net iets anders als bij MSCI. Vandaar dat de lekkage daar wat anders is. Maar voor het totaal zal het dividendlek waarschijnlijk gewoon gelijk zijn.

Ook nog even de Vanguard fondsen van de andere losse werelddelen. Dit voor wie deze wil gebruiken om tot een eigen wereld fonds te komen samen met Invesco MSCI USA.

VWCG: Vanguard FTSE Developed Europe (Acc of Dist)

VGEK: Vanguard FTSE Developed Asia Pacific ex Japan (Acc of Dist)

VJPA: Vanguard FTSE Japan (Acc of Dist)

Fonds TER ITK Lending Dividendlekkage
VWCG 0,10% 0,03% -0,025% 8%
VGEK 0,15% 0,03% -0,033% 4%
VJPA 0,15% 0,02% -0,016% 15%

Interne transactiekosten (ITK)

Vanguard berekent deze netjes zelf in het MiFID II and PRIIPs document (vanguard.com).

Ik zit met de berekeningen uit de jaarverslagen meestal wel in de buurt. Behalve bij het FTSE Developed Europe fonds, mij niet helemaal duidelijk waar dat in zit. Daarom geef ik hier voorrang aan de berekeningen die Vanguard zelf maakt.

De genoemde “securities lending fees” uit het MiFID document negeer ik, deze worden volgens het jaarverslag betaald uit de lending inkomsten. Deze kosten zijn al afgetrokken van gemelde lending inkomsten in het jaarverslag.

Securities lending

Vanguard geeft 93% van alle uitleen opbrengsten terug aan het fonds. De 7% is denk ik een vergoeding voor de kosten van de lending agent. Voor 2019 was dit 95%, respectievelijk 5%, maar tegenwoordig wordt er aan meer verschillende partijen uitgeleend. Misschien is de vergoeding daarom wat hoger gemaakt.

Vanguard accepteert alleen cash of obligaties van een beperkt aantal kredietwaardige landen als onderpand voor de lening. Vanguard leent maar een klein percentage (max 1-2%) van het belegd vermogen uit. Lending inkomsten uit het laatste boekjaar genomen, is meestal het meest representatief.

ESG Beleid

Deze fondsen hebben geen uitsluitingen. Vanguard heeft wel ESG-fondsen, maar gezien die ook gewoon een dividendlek hebben zou ik zelf dan eerder naar de Nederlandse fondsen kijken.

Tracking difference controle

Ik zit met de gevonden kosten meestal op 1-2bps (0,01%-0,02%) na op de tracking difference. De gevonden kosten lijken mij dus compleet.

Alleen bij het FTSE Developed Europe fonds niet. Daar vind ik meer kosten dan dat er volgens de tracking difference zouden zijn. Kom zelf bij dat fonds ook op flink hogere transactiekosten als die in de MiFID documentatie staan. Waarschijnlijk zit het daarin, maar mij niet helemaal duidelijk.

Bijzonderheden

Als het mogelijk is verlaagd Vanguard meestal de prijzen, dit vanwege de filosofie om de diensten tegen zo laag mogelijke kosten aan te bieden. In de afgelopen jaren hebben we vaak gezien dat Vanguard dit waarmaakt. Het vermogen in VWRL is flink gegroeid, dus ik hoop dat daar nog wel een kostenverlaging gaat komen.

Buiten de ETF’s heeft Vanguard ook gewone (Ierse) fondsen. Die laat ik hier buiten scope omdat deze meestal een wat hogere dividendlekkage kennen. Meer info hier.

VWRL/VWCE zijn populair. Maar door zelf VEVE en VFEM in 88/12 verhouding te mixen maak je je eigen VWRL en ben je wat goedkoper uit. Ook track je de index dan iets completer, VEVE en VFEM hebben een iets minder optimized replicatie dan VWRL.

Type fondsen en Brokers

Ierse ETF’s die via allerlei beurzen verhandelbaar zijn. Dus bij bijna alle brokers te krijgen.

Wil jij net als ruim 13.000 anderen het FOB huishoudboekje 2022 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van informatie op deze site. Blauw onderstreepte links kunnen affiliate links zijn. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie