Via Raisin kun je spaarrekeningen en deposito’s tegen relatief hoge rente aanhouden bij Europese banken buiten Nederland. In de afgelopen 5 jaar heb ik diverse deposito’s aangehouden via hen. Op verzoek van diverse lezers hierbij een review van deze partij. Ik zie 4 punten om op te letten: rente, depositogarantie, bronbelasting en erfbelasting.

Raisin rente

Een depositoladder maakt deel uit van mijn beleggingsstrategie. Deposito’s zorgen ervoor dat ik rustig blijf in woelige beurstijden. Ik hou deposito’s voor relatief grote bedragen aan bij Nederlandse banken zoals LeasePlan Bank, waar ik tot 2,8% rente krijg op een deposito. Nederlandse banken acht ik namelijk het veiligst.

Maar Europese banken buiten Nederland hebben vaak hogere rentes. Daarom heb ik voor relatief kleine bedragen meermaals een deposito via Raisin aangehouden. Het verschil tussen Nederlandse aanbieders en Europese aanbieders via Raisin is de afgelopen tijd wel kleiner geworden. En Raisin heeft niet meer de scherpste rentes die je in het buitenland kunt krijgen.

Via Raisin kun je op dit moment tot 3,9% depositorente krijgen en tot 3,31% op een vrij opneembare spaarrekening.

Rechtsreeks bij Santander Consumer Bank krijg je op een vrij opneembare spaarrekening tegenwoordig 3,6% rente, zie hier.

En er zijn tegenwoordig ook brokers die relatief veel rente betalen over niet belegd, vrij opneembaar geld. Bij Trade Republic krijg je bijvoorbeeld 4%, zie hier.

Gerelateerde post: Trade Republic review; 3 punten om op te letten.

Daarmee zijn de rentes via Raisin niet meer zo aantrekkelijk ten opzichte van andere partijen als dat ze de afgelopen jaren zijn geweest. Maar voor langer lopende deposito’s kunnen ze nog steeds wel de hoogste rente bieden die verkrijgbaar is.

Hoe betrouwbaar is Raisin?

Alle banken in de EU nemen verplicht deel aan hun nationale, wettelijke depositogarantiestelsel. Hierbij worden je banktegoeden – inclusief rente die is aangegroeid maar nog niet bijgeschreven – beschermd tot € 100.000 per rekeninghouder per bank. In niet-eurolanden kan deze beschermingslimiet van € 100.000 omgerekend zijn naar de lokale valuta van dat land. In deze gevallen kunnen door wisselkoersschommelingen kleine verschillen ontstaan.

Sinds 1 januari 2024 bedraagt de wettelijke terugbetalingstermijn 7 dagen.

Raisin is een intermediair met een Duitse bankvergunning. Zodra je geld hebt overgemaakt naar Raisin, maar nog niet hebt ingelegd in een spaarrekening of deposito, heb je te maken met de veiligheid van Raisin zelf en die van het Duitse depositogarantiestelsel. Duitsland heeft, net als Nederland, een zeer hoge kredietwaardigheid. De kans dat het depositogarantiestelsel van deze landen zijn verplichtingen niet na kan komen acht ik uiterst gering.

Als je via Raisin vervolgens geld inlegt op een spaarrekening of deposito, dan wordt dat door Raisin voor je ingelegd bij een van haar Europese partnerbanken. Afhankelijk van het land waar deze partnerbank gevestigd is heb je te maken met de veiligheid van die partnerbank en van het depositogarantiestelsel van het land van vestiging van die bank. Ik kan me voorstellen dat je in een dergelijke situatie iets meer risico loopt om je geld (vlot) terug te krijgen in geval van ellende.

Een indicatie van de veiligheid van een land is te krijgen door te kijken naar de credit score van het desbetreffende land op de site van Raisin, dat bij elk aanbod vermeld staat.

Ook iets om rekening mee te houden: als je spaart in een Europees land dat niet de euro als betaalmiddel heeft (zoals bijvoorbeeld Zweden), dan loop je met je spaargeld valutarisico.

Raisin bronbelasting

Een ander aspect om rekening mee te houden wanneer je geld buiten Nederland stalt is zogenaamde bronbelasting.

Bronbelasting is een vast percentage belasting dat door sommige landen ingehouden wordt bij de uitbetaling van je rente. Meestal kun je als Nederlander deze belasting verminderen of er vrijstelling van krijgen. Raisin heeft een speciale pagina met details hierover op hun site staan, zie hier. Niet heel spannend wat mij betreft, maar wel iets om rekening mee te houden.

Raisin erfbelasting

Moet je nou wel of geen erfbelasting betalen over spaargeld dat je in een buitenland aanhoudt dat erfbelasting heft? Eerlijk gezegd is het mij niet helemaal duidelijk. En daarmee is het wat mij betreft een risico om rekening mee te houden.

Raisin zelf geeft aan dat de partnerbanken van Raisin géén erfbelasting inhouden op deposito- of spaarrekeningen, zie hier. Maar daarmee is het mij niet duidelijk of je desalniettemin wel erfbelasting verschuldigd kunt zijn, welke je via een andere weg alsnog dient te voldoen. Bijvoorbeeld het Spaanse Openbank laat klanten namelijk weten dat je wel degelijk met de Spaanse instanties te maken krijgt als nabestaande van een Nederlandse spaarder, zie mijn eerdere blogpost over Sparen in het buitenland en erfbelasting. Het lijkt me stug dat je met een spaarrekening via Raisin aan dit soort regels kunt ontsnappen.

Erfbelasting is naar ik verwacht voor de meesten minder spannend voor een vrij opneembare spaarrekening dan voor een langlopend deposito. Bij een vrij opneembare spaarrekening kan er bij een overlijden dat je aan ziet komen wellicht nog tijdig simpelweg uitgeboekt worden naar een Nederlandse tegenrekening.

Mijn ervaringen met Raisin

Toen ik 5 jaar geleden mijn eerste deposito opende bij Raisin kwam er iemand bij ons thuis langs om me te identificeren. Dat duurde maar 10 minuten, maar vond ik toch wat ongemakkelijk. Tegenwoordig duurt deze identificatie volgens Raisin 5 minuten en is via videoverbinding. Dat vind ik een verbetering. Deze identificatie is overigens eenmalig, bij het openen van latere deposito’s is hernieuwde identificatie niet nodig.

Verder heb ik een prima ervaring met Raisin. Het is dan ook geen spannend product, gewoon een spaarrekening of deposito. Ik heb er verder nooit contact met hen over hoeven zoeken.

Raisin review conclusies

 • Je kunt via Raisin tegenwoordig eenvoudig buiten Nederland een spaarrekening of deposito aanhouden.
 • Rentes voor vrij opneembare spaarrekeningen zijn via hen (maximaal 3,31%) aanzienlijk hoger dan bij een Nederlandse grootbank (1,5%), maar minder dan rechtsreeks bij bijvoorbeeld Santander Consumer Bank (3,6%) of bij een broker als Trade Republic (4%).
 • De rentes op deposito’s (maximaal 3,9%) zijn hoger dan via Nederlandse banken (maximaal 2,8%), maar lager dan op vrij opneembare spaarrekeningen via de onder de vorige conclusie genoemde partijen.
 • Buitenlandse depositogarantie, bronbelasting en erfbelasting zijn ook nog zaken om rekening mee te houden bij sparen in het buitenland.

Heb jij ervaring met Raisin? Zo ja, hoe is die?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

46 Reacties

 1. Mocht je ooit in de toekomst niet aan de voorwaarden voldoen (emigratie) , dan worden alle deposito’s en rekeningen beëindigd. ZONDER uitkering van de reeds opgebouwde rente. In april 2023 meerder deposito’s weggezet voor een jaar. Allemaal twee weken geleden beëindigd zonder rente.

 2. Beste Mr FOB,

  Dank voor de duidelijke en heldere artikelen, zeer interessant.

  Ik heb een vraag of een rekening bij freedom24 ook interessant is. Hier ontvang je op deposito’s 6 tot 8 procent rente (afhankelijk van het bedrag en valuta). Ik ben benieuwd of deze broker in beeld is bij de afweging om voor maximaal financieel resultaat te gaan.

  • Veiligheid staat bij mij voorop, waardoor brokers onder Cypriotisch toezicht, dat bij mijn weten nog wel eens de naam heeft minder strikt te zijn, voor mij afvallen.

 3. Hallo Mr Fob,

  Wat vind je van de Peaks Renterekening?
  De Peaks Renterekening: het alternatief voor een spaarrekening.
  Afhankelijk van het Peaks-pakket dat je hebt gekozen, ontvang je 3,39% tot 3,64% rente op jaarbasis.
  Deze rente volgt het tarief van de Europese kortetermijnrente (€STR).

  • Met de Peaks renterekening beleg je geld in een indexfonds dat jouw geld bewaart bij Deutsche Bank, tegen een variabele rente. Je bent dus niet aan het sparen, maar aan het beleggen. Ook voor de vermogensbelasting, waarbij je dus in het hoge tarief valt als je boven de vrijstelling uitkomt. De Peaks Renterekening is daarnaast onderdeel van je pakket, waarvoor je maandelijks vaste kosten betaalt: € 1,99, € 2,99 of € 4,99, afhankelijk van het pakket dat je kiest. Al met al veel onaantrekkelijker dan bijvoorbeeld Trade Republic Sparen, waar je zonder kosten 4% rente krijgt op een voor de vermogensbelasting als spaargeld aangemerkte vrij opneembare rekening.

 4. Je noemt de kredietwaardigheid van het land als belangrijke overweging, wat zeker belangrijk is, maar nog belangrijker lijkt me de kredietwaardigheid van de instelling waar het geld wordt gestald.

  Daarnaast mbt de reacties: Het is een illusie dat IceSave niet opnieuw kan en zal gebeuren. Alle banken zijn met elkaar verbonden middels leningen/investeringen; er kunnen er ook meerdere omvallen en of de 100k dan aan wordt voldaan is nog maar af te wachten.

 5. Hallo Mr FOB
  “Rechtsreeks bij Santander Consumer Bank krijg je op een vrij opneembare spaarrekening tegenwoordig 3,6% rente, zie hier.”

  Ik concludeer dat je zelf hier niet spaart. Klopt dat en wat is de reden. Klinkt namelijk superaantrekkelijk en bijna te mooi om waar te zijn. Ook vreemde constructie – Belgisch Filiaal die zich op Nederlandse markt richt maar onder Spaans Depositogarantiestelsel valt.

  Wat is de reden dat jij er niet spaart?
  Hoe betrouwbaar vind je deze spaarrekening en bank?

  Kan iemand anders hier meer over zeggen?

 6. ik heb twee deposito rekeningen bij Banca Progetto, 1 van €11.000 en 1 van € 20.000
  alle twee tegen 4,45% beide van 3 jaar. en 1 bij de inbank van €2250 tegen 4,10%. van 2 jaar,
  en 1 kort lopende van €1100 tegen 3,70% bij Nordax Bank.

  ik vind het wel spanend, maar ik ben tegelijkertijd ook ook wek reëel.
  tijden zijn veranderd en zoiets als in IJsland zie ik niet zo snel meer gebeuren .

  als je veel spaargeld hebt, maakt het wel uit als je 2,40% of 4% rente krijgt,

  enig nadeel van raisin is dat het overboeken allemaal zolang duurt. of we zijn gewoon verwend dat het bij ons nu instant gaat. iets wat ook niet zo lang is …

 7. Dank voor deze review. Ik ben nog wel benieuwd waarom je Nederlandse banken het veiligst acht voor grotere bedragen. Omdat de Nederlandse economie stabieler lijkt dan die van sommige andere Europese landen en het risico dat een bank ‘omvalt’ kleiner lijkt? Of zie ik iets anders over het hoofd?

 8. Beleg al 3 jaar bij Raisin, mooie rente en eenvoudige wijze van sparen via website en app.
  MAAR, nu voor de eerste keer een probleem.
  Na halfjaar verviel mijn deposito bij Progetto bank op 5-2-2024. Ik wacht nog steeds (14-2-2024) op uitbetaling op mijn Raisin-rekening.
  Op 9-2 beveiligd bericht verzonden (geen antwoord), op 13-2 helpdesk gesproken heeft een bericht na desbetreffende afdeling gestuurd, maar nog niets gehoord / geboekt.
  Benieuwd hoelang dit gaat duren!

  • Hoi Roy, ik heb hetzelfde gehad. Ook banca progretto. Duurde bij mij ook 1 a 2 weken. Heb het netjes gekregen en zelfs rente over die extra tijd. Zal dus wel goedkomen maar duurt inderdaad lang. Gisteren liep er een ander deposito af bij Bigbank en dat stond dezelfde dag al op mijn tegenrekening. Zo kan het dus ook.

 9. Dank voor het overzicht en mogelijke andere opties om gelden te laten renderen!

  Al een hele tijd bij Raisin en dat bevalt gemiddeld goed tot uitstekend. Het lijkt dat de laatste halfjaar er meer “valuta dagen” bij Raisin worden geconsumeerd. Als een bericht in de pers waar is (100 miljoen per week uit Nederland naar Raisin) zullen de dikke Audi’s en Porches nu wel in bestelling staan.

  Mr FOB: twee vragen:

  uw voorkeur voor Nederlandse instellingen voor een meer solide zekerheid, kunt u dat nog verder toelichten?

  En ook: hoe zouden we meer duidelijkheid kunnen krijgen over de genoemde erfbelasting?

  Dank!

  • Mocht er een bankencrisis in bijvoorbeeld een Zuid- of Oost-Europees land plaatsvinden, dan kan ik me voorstellen dat Nederlandse spaarders daar niet vooraan worden gezet bij de afhandeling. Ondanks dat de regels uitkering binnen een week voorschrijven. Mogelijk een onterechte zorg van mij, maar dat maakt dat ik voor grotere bedragen de voorkeur geef aan Nederlandse partijen.

   Je zou bijvoorbeeld een jurist kunnen raadplegen die ter zake kundig is. Ik ken er helaas geen..

  • Nog een opmerking over Leaseplan, en wel over de eigenaar van deze “Nederlandse Bank” in Franse handen:

   Kopie van LP website…

   Feiten over LeasePlan

   LeasePlan Nederland maakte tot voor kort deel uit van LeasePlan Corporation, actief in 28 landen met zo’n 6500 collega’s. Sinds de overname in 2023 zijn we onderdeel van ALD Automotive en maken daarmee deel uit van de Societe Generale Groep. Tot de integratie van beide organisaties is voltooid, blijven de merken ALD Automotive en LeasePlan in Nederland naast elkaar bestaan. In 2024 wordt Ayvens – het nieuwe merk – ook in Nederland gelanceerd.

 10. Heb nog maar 2 jaar een rekening bij Raisin. Wel al veel kortlopende deposito’s gehad en staan.
  Vind de site redelijk duidelijk en overzichtelijk. Rentes zijn beduidend hoger dan bij Nederlandse banken, tot op heden.
  Telefonisch contact krijgen met Nederlands sprekenden die gelukkig ook kennis van zaken hadden, gaat makkelijk. Contact via mail is ook mogelijk, kan soms wel lang duren vooraleer er antwoord komt (met excuses).
  Uitbetaling is helaas vaak een paar dagen later, ook bij de spaarrekeningen duurt de overboeking een paar dagen (moet eerst naar tussenrekening van Raisin en dan eventueel naar de vaste betaalrekening)
  Ben er al met al content mee.

 11. Ik heb bij Raisin vorig jaar een depositoladder gehad; erg fijn, want je legt altijd vast tegen de op dat moment hoogste rente en je krijgt je geld steeds in delen weer terug, zodat je niet een groot bedrag tegelijk hebt vast staan. Op dit moment is de rente bij Raisin echter overal lager dan bij de gewone spaarrekening van Trade Republic en heb ik dus niets meer bij Raisin staan. Maar de rekening houd ik aan, super makkelijk en overzichtelijk. Inderdaad zijn er landen waarbij je bronbelasting moet betalen – maar meestal niet en dit staat ook duidelijk aangegeven voordat je een spaarrekening of deposito opent.

  • aanvulling nog: het verschil in rente tussen een deposito van 1 jaar of 5 jaar is momenteel erg laag. Dat betekende dat ik steeds koos voor deposito’s van een jaar, en dat elke week met een inleg van €500. Na een jaar keert dit zich dus ook weer elke week uit.

 12. Ik ben ook tevreden over raisin. Begin januari liep mijn eerste deposito hier af. Duurde wel ca een week voordat dit geld beschikbaar was. Daardoor ben ik net 0,1% rente misgelopen bij het nieuwe deposito bij raisin.
  Uiteindelijk alsnog 4,1% gekregen vanaf 10-1 voor een 12 maand deposito bij banca progretto.
  De app van Raisin is wel fijn.

  Vandaag is er weer een deposito van bigbank afgelopen. Dat geld stond dezelfde dag op mijn lopende tegenrekening! (Ipv na een week bij raisin)
  Dit geld heb ik net weer naar een vrij opneembare rekening bij bigbank gestort. Daar is de rente deze week namelijk verhoogd van 3,1 naar 3,3%.
  Dan wordt het verschil met een jaar deposito tegen nu ca 3,7% mij te klein. Dan houd ik het liever snel beschikbaar.
  Eind maart loopt er weer een deposito van raisin af (4%), dan maar eens bekijken wat we er mee doen.

 13. Ik heb ook goede ervaringen. Lastig vind ik dat je bij adreswijziging een bewijs van adres moet opsturen (brief van instantie), terwijl dat bij Nederlandse banken niet hoeft.
  Daarnaast ben je een paar dagen bezig om een bedrag van je vrij opneembare spaarrekening naar je Nederlandse bank. Eerst van de buitenlandse bank naar je Duitse Raisin rekening en dan nog een keer naar je Nederlandse rekening. Dat gaat bij veel Nederlandse banken tegenwoordig ‘instant’

 14. Ik heb inmiddels een drietal meerjarige deposito’s in verschillende landen via Raisin. Allemaal onder de 100k ivm garantiestelsel en allemaal in landen zonder bronbelasting. Ik heb ze drinkbaar afgesloten ivm de verwachting van dalende rentes. Het openen, legitimeren, geld storten gaat allemaal heel eenvoudig via de app van Raisin. De toegevoegde waarde van Raisin zit vooral daarin; eenvoud, duidelijke presentatie van de voorwaarden, snel en makkelijk vergelijken, afsluiten, storten. De prijs voor dit gemak is een mogelijk iets lagere rente dan direct bij buitenlandse banken.

  • In Ned. (en ik denk in geheel Europa) geld de depositogarantie van €100.000 voor het totaal aan saldi bij een bank tezamen met de saldi van bv dochterbanken/financiele instellingen. Dus niet altijd bij elk van deze (dochter)banken etc. steeds afzonderlijk een depositogarantie van 100.000.
   Nu vraag ik mij af hoe dat zit met saldi bij Openbank vallend onder het spaanse “Santander” en saldi bij genoemde “Santander Consumer bank”.
   -Zijn deze twee banken “familie” van elkaar en is dan dus slechts 1x de depositogarantie van €100.000 van toepassing ?

   Ik heb de volgende overweging bij de Zweedse banken en hoor daar graag opmerkingen over:
   -Zweden heeft een hoge creditrating (AAA vlgns Raisin)
   -bv Klarna heeft een creditrating van BBB-/A-3 (aug. 2023) en misschien een wat riskantere fincancieringsstructuur
   Klarna lijkt het t/m juni 2023 wel goed te doen (https://www.klarna.com/assets/sites/5/2023/08/30211230/KLARNA-BANK-INTERIM-REPORT-2023-1.pdf; gechecked door Ernst Young)
   -gesteld dat Klarna als individuele bank in de problemen komt dan zal de Zweedse staat hiervoor garant staan neem ik aan (?)
   -als zweden fin./economisch instabiel zou worden en de zweedse kroon (nog) zwakker wordt dan kun je dat zien aankomen
   -koersverloop zweedse kroon : https://www.google.com/finance/quote/SEK-EUR
   -hierdoor zou je dus liever wat korter lopende deposito’s moeten afsluiten bij zweedse banken.

 15. Geen ervaringen met Raisin, maar wel met IceSave wat jaartjes geleden. Mijn geld wel terug gekregen na een jaar of zo, maar zonder rente. Staar je niet blind op de rente, maar kijk ook naar het betaalvermogen van het garant staande land. IJsland was te klein om aan de bankgarantie te voldoen.

 16. Een tip: maak altijd over vanaf je opgegeven rekeningnummer. Zelf door schade en schande wijs geworden: 1x per ongeluk vanaf een andere rekening overgeboekt, en toen was mijn Raisin account instant geblokkeerd. Heeft anderhalve week geduurd voordat ik er weer bijkon. Klantenservice is wel bekwaam, en redelijk bereikbaar (soms 10 min in de wacht). Maar in mijn geval gingen er een aantal procudures niet goed, waardoor mijn case niet werd opgepikt en ik 2x heb moeten bellen voordat het was opgelost. Overigens een prima Nederlands sprekende klantenservice.

  • Veertigermetkids

   Over het algemeen tevreden. Verwerkingstijd vind ik wel wat lang. Bv woensdag ontvangst op raisin wallet met automatische doorzoeking naar spaarrekening. Uiteindelijk wordt het bedrag pas maandag bijgeschreven op de spaarrekening.

   Ook bij CKV een aantal problemen gehad welke op technische problemen wordt toegeschreven. Zo heb ik begin januari een klein bedrag dat nog op mijn wallet stond overgemaakt naar CKV. Na een week kwam ik er achter dat het bedrag niet was bijgeschreven bij CKV. Na contact met raisin is het uitgezocht en is het alsnog bij CKV bijgeschreven. Totaal is het geld 21 dagen kwijt geweest. Valutadatum werd niet met terugwerkende kracht aangepast, dus ook geen rente gekregen. Raisin schoof dit wat mij betreft makkelijk van zich af dat zij slechts tussenpersoon zijn, terwijl je zelf geen contact met de partner banken kan opnemen.

 17. Heb ca. een ton bij Raisin in een hele trits depositos (ladder van 1,2,3,4 jaar), en nog wat op 2 spaarrekeningen. Tot nu toe erg tevreden.
  Enige minpuntje is dat overboeken/terugboeken enkele werkdagen kost, wat soms lastig is als er bijv. een aankondiging van renteverlaging is, en je nog snel een deposito wilt afsluiten.

  Bij kiezen van een deposito let ik naast de rente en duur, op een paar dingen:

  – Land (bijv. Baltische staten vind ik te risicovol, gezien oorlogsdreigingen).
  – Bank: ik lees de informatie en ga op mijn gevoel af. Rare bankconstructies van een chinese bank met filiaal in portugal sla ik bij voorkeur over.
  – Valuta: er zijn Zweedse banken waar je wel in euros inlegt maar in kronen terugkrijgt bij een calamiteit via hun depositostelsel. Liever niet, want dan ben je afh van de koers.
  – Bronbelasting: ik kies een deposito alleen als er geen bronbelasting wordt geheven of als je dat makkelijk kan regelen met een formulier e.d. (staat er altijd bij).
  – Rente: altijd even doorklikken naar de details, want de getoonde rente is de ene keer rente-op-rente, de andere keer niet, dus soms is de hoogste aanbieder niet echt de hoogste. Check de effectieve rente of reken het uit.

 18. Ik hou alleen een deposito ladder aan bij Zweedse banken via raisin. Geen bronbelasting en geen erfbelasting. Vertrouw Zweedse banken meer da Nederlandse banken anyhow! Ook blijf ik onder de 1.000.000 Sek bankgarantie.

  • Waarom is er bij deze Zweedse banken geen sprake van erfbelasting? Heb je dat zwart op wit?

  • @Casper, Zweden kent geen erfbelasting (lang geleden afgeschaft, dus houden ze geen erfbelasting in). Men is natuurlijk wel onderhevig aan erfbelasting in nederland.

 19. Ik heb sinds vier weken €99000 bij CKV via Raisin. In die tijd is het rentepercentage 2x al gedaald: van 3,5 naar 3,3 naar nu aangekondigd 3,1%. Ik wil dus overstappen maar weet niet hoe vast de percentages bij andere Raisin spaarrekeningen zijn. Weet u dat?

 20. Wordt er bronbelasting geheven bij Santander Consumerbank ? Geen info the vinden op de website.
  Alvast bedankt

 21. Valt de cash positie bij Trade Republic onder de beleggingscategorie “sparen” voor de Nederlandse box 3 belasting?

 22. Raisin werkt prima. De in mijn geval Engelstalige verificatie procedure is wat omslachtig, maar als je daar doorheen bent is het werken met Raisin eenvoudig. Je krijgt een Duitse bankrekening als tussenrekening. Die geeft overigens geen rente. Het is dus zaak om het daarop gestorte geld zo snel mogelijk door te geleiden naar een aangesloten bank. Dat doe je met een paar muisklikken. Al met al kan er een paar dagen overheen gaan. Je kunt kiezen tussen een spaarrekening of een termijndeposito. Het geld op een deposito wordt met rente na het verstrijken van de termijn automatisch tergugestort op de tussenrekening. Je eigen Raisin dashbord geeft een goed overzicht van je spaargelden en is simpel te bedienen. Ik heb bij verschillende banken geld ondergebracht, wel telkens gekozen voor banken met de optie ‘geen bronbelasting’. Tot nu toe heel tevreden.

 23. Dank voor het duidelijke blog en alle content die je maakt!

  Vraagje, ik heb bij broker Trade Republic mijn cash geplaatst tegen een interessante rente, vrij opneembaar en daarmee Liquide.
  Mijn cash positie wordt daar op een aparte Duitse bankrekening geplaatst en valt daarmee onder het Europese deposito garant stelsel. Is het daarmee net zo veilig als bij een andere Europese bank? Of zitten er risico’s bij die ik niet overzie?

  • Geld op een Duitse bankrekening valt onder het Duitse depositogarantiestelsel. Dat is specifiek voor Duitsland. Zoals vermeld in de blogpost nemen alle banken in de EU verplicht deel aan hun nationale, wettelijke depositogarantiestelsel. Maar een garantie vanuit Duitsland kan in de praktijk anders uitpakken dan een vanuit een ander Europees land, dat weet je maar nooit.

  • Zijn onbelegde cash saldi bij Trade Republic ook beschermd door een deposito garantie ?

  • Ja, je niet belegde geld wordt aangehouden bij een Duitse of Ierse partnerbank van Trade Republic en wordt daarmee beschermd via het Duitse of Ierse depositogarantiestelsel.

 24. De webpagina van Santander Consumerbank is volgens mijn webbrowser besmet en kan ik niet openen. Dat geeft al veel vertrouwen……

  • Misschien kijk ik er overheen, maar ik zie deze bank helemaal niet staan op het lijstje van bij Raisin aangesloten banken.