Update n.a.v. reacties onder deze blogpost: op Zweedse spaarrekeningen en deposito’s wordt geen erfbelasting ingehouden. Die kun je eenvoudig afsluiten bij bijvoorbeeld Resurs (2,90% rente op vrij opneembare spaarrekening) of Klarna (tot 3,03% rente op deposito).
Ik kreeg van lezeres Sofie de volgende vraag: “weet jij hoe het zit met erfbelasting bij een spaarrekening in het buitenland, zoals via Openbank of Raisin?” Daarop moest ik haar een antwoord schuldig blijven.
Zij was daarnaar aan het kijken en het lijkt erop dat je bij een overlijden rekening moet houden met buitenlandse regels. Ondanks dat ik zelf op dit moment er niet aan toe kom me hier verder in te verdiepen leek het me goed de info die zij tot nu toe verzameld heeft in deze blogpost te delen.
Om te beginnen een mail die ze van het Spaanse Openbank heeft gehad:
Zoals telefonisch besproken nogmaals de informatie over wat te doen als de rekeninghouder komt te overlijden.
Onderstaande mail zullen wij versturen naar de erfgenaam:
De documenten die wij van u nodig hebben zijn als volgt:
1. Overlijdensakte.2. Verklaring van erfrecht (met apostille) in het geval dat er géén testament is.
3. Testamentaire akte (+ apostille) in het geval dat er wél een testament is.
4. Kopie document van de erfgena(a)m(en).
5. Geschreven instructies ondertekend door bevoegde wat te doen met tegoeden (handtekening moet gelegaliseerd zijn).
U krijgt een document van ons waar het saldo op staat op de datum van overlijden en een document met het huidige saldo.
Dit document heeft u nodig om te voldoen aan de successierechten.
Belangrijk zich te realiseren dat Openbank zich door het Spaanse erfrecht verplicht ziet de afdracht van successierechten zeker te stellen alvorens over te kunnen gaan tot het ter beschikking van de rechtmatige erfgenamen stellen van de bij Openbank gehouden tegoeden in de nalatenschap.
Voor deze procedure kunt u hulp zoeken van een belastingadviseur (‘representante legal en España para no residentes’ of ‘representante fiscal en España’) of mogelijk kan het Spaanse consulaat / ambassade uitkomst bieden.
Meer informatie van de Spaanse Hacienda: https://sede.agenciatributaria.gob.es/Sede/en_gb/no-residentes/impuesto-sobre-sucesiones-donaciones/adquisiciones-mortis-causa-modelo-650.html
In het document ´Overeenkomst voor dienstverlening aan particulieren´ staat bij kopje 1.1.3 (pagina 5) een korte beschrijving over de afhandeling.
Ik toon hieronder nog wat quotes uit mailcorrespondentie die ik met haar gehad heb.
Zojuist met iemand van de OpenBank gesproken die specialist was.
Ze heeft het proces weer uitgelegd. En ze bevestigt dat deze Spaanse bankrekening bezit is in Spanje is en daardoor ook valt onder de erfbelasting in Spanje.
Dus eerst moet je als erfgenaam melden dat partner/familielid is overleden, met diverse documenten die gelegaliseerd moeten worden.
Dan krijg je van hen een overzicht van het saldo op datum overlijden en huidig saldo, dan moet je naar je belastingadviseur (met kennis van Spaanse erfbelasting). De Spaanse ambassade zou ook kunnen helpen.
Dan moet je aangifte doen in Spanje.
Daarna met dat bewijs weer naar de Openbank en dan wordt daarna de rekening vrijgegeven.
Mij is nog niet duidelijk of zij dan de successierechten van die rekening betalen of dat je dat dus al eerder vanuit je eigen rekening hebt gedaan. Het is dus niet zo dat de Openbank de berekening maakt, die moet je zelf doen met je adviseur en bij de belastingdienst van dat land/die landen aangifte van doen)
Het is een lang proces. Je kunt als erfgenaam dus een tijd niet bij die rekening.
Italië is laag tarief erfbelasting, Frankrijk en Spanje zijn erg veel/hoog, Estland heeft geen erfbelasting.
Wanneer je getrouwd bent hoef je bijna nergens erfbelasting te betalen. Tenzij je heel heel veel vermogen hebt. En als je heel veel vermogen hebt in Nederland waarover je wel erfbelasting moet betalen, dan kun je volgens mij de belasting die je in Spanje hebt betaald mogelijk aftrekken, zodat je niet dubbel betaalt.
Iedere situatie is anders en ieder van ons zal eigen afwegingen moeten maken. Maar dat kan pas als je je er bewust van bent. Op tweakers zag ik ook het spaartopic Deel 3; ook daar vragen mensen zich af hoe het zit en of ze dat risico durven te nemen voor hogere rente of een spaaractie.
Raisin net weer gebeld want op de mail reageren ze niet. Ze gaan het nog eens navragen, ze denken dat je alleen in NL belasting moet betalen. Ik weet dat dat niet zo is… Dus ik vraag me af hoeveel kennis ze hiervan hebben.
In mei heb ik een gesprek met een notaris die bekend is met erfrecht en erfbelasting in Spanje. Wellicht kan zij mij nog meer details geven. Maar telefonisch hebben ook zij bevestigd dat een bankrekening in Spanje inderdaad onderworpen is aan Spaans belastingrecht. En dat samenwonen in Nederland voor de Spaanse wet geen recht geeft op vrijstellingen en lage tarieven.
Mocht je erfgenaam zijn van iemand met een buitenlandse bankrekening, dan moet je een specialist zoeken die kennis heeft van al die verschillende landen. Dus daar kun je ook nog een behoorlijke rekening verwachten. En tijd, het zal veel tijd in beslag nemen in al die landen.
Kortom, ben je hiervan bewust als je spaart in het buitenland. Bij overlijden kunnen nabestaanden met regels te maken krijgen van het land waar de rekening onder valt.
Heb jij ervaring met het afwikkelen van een erfenis, waarbij buitenlandse tegoeden in het spel waren? Zo ja, hoe liep dat?
Wil jij, net als ruim 15.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2025 kado?
Let op: met beleggen kun je jouw inleg verliezen. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Blauw onderstreepte links met kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Het opnemen van de naam, het logo of de weblinks van Interactive Brokers (IBKR) vindt uitsluitend plaats op grond van een advertentieovereenkomst. IBKR is geen bijdrager, recensent, aanbieder of sponsor van de inhoud die op deze site wordt gepubliceerd, en is niet verantwoordelijk voor de juistheid van de besproken producten of diensten. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.
32 Reacties
Dank voor delen van deze interessante materie, incl alle andere eerdere reacties. Beetje laat maar toch nog mijn vragen:
1. is het mogelijk in genoemde landen Spanje en/of Estland een Gemeenschappelijke Bankrekening te openen?
2. zo ja, gelden dan andere condities na overlijden (partner kan nog steeds actief rekening beheren en evt saldo naar NL rekening overmaken) óf wordt zo’n rekening toch ‘geblokkeerd’?
Sinds 1 augustus 2015 zijn er op EU niveau afspraken gemaakt. Op deze website kun je die per EU land terugvinden: https://www.successions-europe.eu/Questions.aspx?c=nl
Een rekening bij Raisin ligt in 1e instantie bij het bedrijf in duitsland dus heb je met successierecht/erfbelasting in duitsland te maken. Als je vanaf die rekening overboekt naar een spaarrekening in Spanje of Frankrijk heb je met de wetgeving aldaar te maken. Op dit moment heeft Raisin ook spaarrekeningen in Estland en Zweden, daar kent men geen erfbelasting. In belgië en frankrijk wel.
Vooral als je samenleeft, ookal heb je een testament, kun je alsnog in het hoogste tarief terechtkomen wanneer je testament niet specifiek ingaat op deze situatie en niet voldoet aan frans of belgisch recht.
Toevoeging bij mijn recente reactie: bij de Openbank heb je geen Nederlandse tegenrekening. Dus hier gaat deze vlieger niet op.
Naar aanleiding van dit onderwerp heb ik Marlou Visser van de Telegraaf gevraagd hier aandacht aan te besteden. 22-05-2023 is een artikel gepubliceerd. De laatste alinea beantwoordt de vraag. Ik weet niet wat ik er van moet denken.
https://www.telegraaf.nl/financieel/1865035737/een-spaarrekening-openen-in-het-buitenland-is-dat-niet-lastig
Voor een aanslag erfbelasting uit een ander land hoef je niet bang te zijn, zegt Habets. „Als de spaarder overlijdt, wordt een spaarrekening of deposito gesloten. Het geld wordt dan teruggeboekt naar de Nederlandse tegenrekening. Als erfgenaam reken je dan gewoon af met de Nederlandse fiscus.”
Bedankt Ellen, fijn dat je de krant hebt gevraagd hier eens in te duiken. Ik had gehoopt dat er iets meer uitgelegd zou worden.
Dit is wat Raisin ook aan de telefoon zei. Nu heb ik het zwart op wit, maar is het juist ?????
Dus omdat er een Nederlandse tegenrekening is hebben we niets met de Spaanse wet te maken? Zou mooi zijn als dit zo is. Maar wil dit nog graag eens goed juridisch onderbouwd zien.
Toevallig vandaag ook bericht van een notaris gehad en die denkt dat dit niet kan. In ieder geval voor Spanje is het zo dat een bank gevestigd in Spanje volgens de Spaanse wet moet aantonen dat aangifte successierechten door nabestaanden is gedaan en dat er indien van toepassing betaald is alvorens het geld vrijgegeven mag worden. Precies zoals Openbank zegt.
Dat het voor het sparen via raisin platform nu niet meer nodig zou zijn om over Spaanse situsgoederen aangifte in Spanje te doen verbaast de notaris.
Ik hoop dat Spaanse erfrecht specialisten hier meer duidelijkheid in kunnen verschaffen.
Of de ervaring van iemand die het helaas heeft meegemaakt?
Sinds kort (?) vermeldt Raisin expliciet op de website: “De partnerbanken van Raisin houden géén erfbelasting in op deposito- of spaarrekeningen.” En elders vermelden ze wat er gebeurt na een melding van overlijden: “Hoe elke partnerbank een overlijden behandelt hangt af van de specifieke voorwaarden van de bank, maar in de regel worden de spaarproducten na ontvangst van de melding van overlijden door de bank automatisch gesloten en de tegoeden overgeboekt naar de Raisin-rekening. De tegoeden worden vervolgens teruggestuurd naar de bij Raisin bekende tegenrekening van de (overleden) klant.”
Ik lees daaruit dat ook langer lopende deposito’s “in de regel” meteen worden teruggestort.
Deze vragen houden ook mij al een tijdje bezig, en deze info was ik nog niet eerder tegen gekomen op de Raisin-site. Einde onzekerheid? Het lijkt me dat Raisin een groot juridisch probleem heeft als deze info niet blijkt te kloppen. Het artikel in de Telegraaf kan ik niet lezen (betaalmuur), maar heeft kennelijk dezelfde conclusie.
In het productinformatieblad dat Raisin publiceert van bijvoorbeeld Orange Bank (Spaanse bronbelasting van toepassing dus naar ik aanneem ook erfbelasting maar valt onder Franse depositogarantiestels) staat onder vroegtijdige beëindiging ook het proces bij overlijden opgenomen. Dit zou betekenen dat een rekening via Raisin niet bevroren wordt en je op die manier dus snel genoeg kan acteren om niet te maken te krijgen met afwikkeling erfbelasting (in Spanje in dit geval). Als Raisin ertussenuit zou vallen dan heb je mogelijk wel te maken met dezelfde situatie als bij Openbank.
6. Vroegtijdige beëindiging
In geval van overlijden wordt het termijndeposito automatisch beëindigd op de dag dat het overlijden van de klant is
doorgegeven aan de Bank door Raisin of Raisin Bank. In een dergelijk geval van automatische beëindiging zal er pro rata rente (na aftrek van eventueel toepasselijke bronbelasting, zie punt 3) worden betaald over de periode tussen de opening en beëindiging van het termijndeposito. Het spaarbedrag inclusief aangegroeide rente zal binnen een redelijke termijn worden overgeboekt naar de Raisin-rekening van de overleden klant
Bronbelasting en erfbelasting zijn niet hetzelfde.
Hoe zit het met Ierland en interactive Brokers?
Zie hier
Wat een nuttige informatie! Ik heb ook rekeningen bij Openbank en Raisin. Nooit bij stilgestaan dat dit zou kunnen spelen. Ik kon het in eerste instantie bijna niet geloven, maar het lijkt inderdaad waar.
Op Trustpilot staat een review van iemand die een nalatenschap afhandelt met o.a. een Openbank rekening. Hij loopt hier ook tegenaan:
https://nl.trustpilot.com/reviews/63c5a0b54d0773066a39fe10
Eigenlijk vervalt het hele bestaansrecht van Openbank in Nederland hiermee. De afhandeling van een erfenis is al ingewikkeld genoeg. En dan moet je ook nog eens een Spaanse belastingaangifte gaan doen. Dat is het iets hogere percentage gewoon niet waard.
En bij Raisin speelt dit waarschijnlijk ook.
Ik hoop dat dit zo snel mogelijk breed onder de aandacht wordt gebracht, zodat Openbank en Raisin gedwongen worden hier meer duidelijkheid over te geven, net als over bronbelasting.
Wat een naar verhaal en wat een goede waarschuwing, Sofie! Ik ben het helemaal met je eens dat Raisin op dit punt tekortschiet in het informeren van zijn klanten. Naast gegevens over bronbelasting, zou ook informatie over erfbelasting een verplicht onderdeel moeten zijn van het afvinklijstje dat bij de aanbiedingen staat.
Na wat googelen vond ik de volgende informatie die met name voor klanten van Raisin bruikbaar kan zijn. Let wel, ik zit niet in het vak, dus dit is slechts input van een belangstellende amateur.
1) Ik begin met de volgende site
‘In verschillende landen is de erfbelasting afgeschaft, de bekendste landen zijn:
Italië (thans zeer laag tarief);
Zwitserland (vele provincies);
Zweden;
Portugal;
Rusland;
Israël;
Oostenrijk.’
2) Een masterscriptie over erfbelasting uit 2011 noemt de volgende landen:
‘In Oostenrijk, Cyprus, Estland, Tsjechië, Letland, Malta, Portugal, Roemenië, Slowakije en Zweden wordt geen erfbelasting geheven (infra, rn. 147). Andere landen zoals Frankrijk en Luxemburg heffen geen erfbelasting tussen echtgenoten resp. op de hele rechte lijn (infra, rn. 149).’
Behalve voor Frankrijk en Luxemburg blijkt dit op te gaan voor Tsjechië, Denemarken en Polen. De scriptie gaat niet in op wat dit betekent voor een homohuwelijk, maar zelfs Polen heeft dit soort huwelijken als ze in het buitenland gesloten zijn, moeten erkennen, volgens een uitspraak van het Hooggerechtshof in dat land. Wikipedia geeft een mooi overzicht van alle landen die het homohuwelijk erkennen.
3) Voor de mensen die bij Raisin sparen en deposito’s hebben, zou dat betekenen dat je – om problemen te voorkomen – alleen gebruik maakt van de banken in de landen die hierboven staan aangegeven:
Voor deposito’s zijn dat:
Letland, Estland, Portugal en Zweden.
Voor Italië geldt een laag tarief, maar dat zal het niet minder bureaucratisch maken!
Voor de spaarrekeningen zijn dat:
Estland en Zweden
Ook al hebben gehuwde personen daar dus geen last van, het is wat de spaarrekeningen betreft jammer dat Renault Bank in Frankrijk valt onder de hoge erfrechtbelasting van dat land. Dat is een tegenvaller, omdat deze bank op dit moment binnen het aanbod van Raisin de hoogste rente geeft.
4) Wat je in Frankrijk verder kan overkomen, wordt door frankrijknotaris in dit stuk uitgelegd.
Het geeft een heel goed beeld van wat je te wachten staat als je erft van iemand wiens vermogen in Frankrijk ligt. En de conclusies kun je voor een deel doortrekken naar overige landen met erfbelasting.
Het is een groot gemis dat er – zoals frankrijknotaris.nl aangeeft – geen Europese verordening voor erfbelasting is. Dus ieder land past zijn eigen regels toe, die gelet op de ervaringen van Sofie met Spanje tot bureaucratische rompslomp met de bijbehorende kosten leiden (om van hoge belastingtarieven niet eens te spreken). Hopelijk komt daar de komende jaren verandering in en het zou helemaal mooi zijn als dan ook de systematiek van de bronbelasting zou verdwijnen.
5) Het voorgaande betekent wel dat BigBank uit Estland een des te interessanter alternatief biedt voor zowel sparen als deposito’s. Er is geen bronbelasting en geen erfbelasting!
Wordt vervolgd?
Bedankt Nomen B.
Interessante informatie die je gevonden hebt! En wat zijn er veel verschillen in hoe landen omgaan met erfrecht en erfbelasting!
Als je samenwoont of geregistreerd parnterschap hebt in Nederland dan kun je natuurlijk met testament je partner als erfgenaam aanwijzen en kiezen voor het Nederlands erfrecht. Dan is deze persoon ook de erfgenaam voor Spanje, echter wel een erfgenaam die geen vrijstelling heeft en veel moet gaan betalen. Heb je geen testament en kies je nergens voor het Nederlands erfrecht, dan krijgen eventuele kinderen de nalatenschap, zijn die er niet, dan zouden de ouders van de overledene de nalatenschap erven (volgens Spaans erfrecht).
Dit is nog wel interessant inzake Spanje, verschillende samenlevingsvormen en erfrecht:
https://erfrechtinspanje.nl/diensten/samenlevingsvormen/
Hier geven ze deze tips:
Tip 1 Iemand die erft van zijn overleden samenwoningspartner betaalt in veel autonome Spaanse regio’s het allerhoogste tarief en heeft geen enkele vrijstelling! Trouwen is dan de enige oplossing. Ook trouwen is dan dus een vorm van Estate Planning.
Tip 2 Een geregistreerd partnerschap wordt in Spanje NIET erkend. Juridisch niet en fiscaal niet. Bij overlijden van een geregistreerd partner met bezit in Spanje heeft dit dezelfde ongunstige fiscale gevolgen als de vererving tussen samenwonende partners (zie Tip 1).
Jij bedankt Sofie, omdat je ons allemaal wakker hebt geschud.
Telkens weer blijkt dat het huwelijk de beste rechtsbescherming biedt , ook op dit vlak. Daarom heb ik de kwestie van het homohuwelijk ook nagekeken.
Ik vraag me trouwens af of en hoe je het ontbreken van een Europese verordening op dit gebied kunt aankaarten bij de Europese Unie? Vrijwel zeker ligt er al ergens in een dossier.
Bij Openbank kun je kostenloos een deposito voortijdig stoppen. Dus als erfgenaam kun je via de app dan vrij snel het geld terugstorten naar de Nederlandse bankrekening.
Ik denk dat de conclusie dat je erfbelasting in Spanje betaalt voorbarig is. Allereerst zijn er regels voor erfrecht en als je in Nederland woont geldt ongeacht waar je bezit zich bevindt, in de meeste gevallen Nederlands erfrecht. De vraag is alleen of Spanje OOK mag heffen en of dat dan verrekend kan worden. Dit is complexe materie en ik vertrouw niet per se het oordeel van een Spaanse bankmedewerker omdat dit ook voor hun geen dagelijkse kost is. Er wordt vaak snel iets geroepen.
Hoi Jeroen,
Ik kon het ook niet geloven, maar ik lees nog niets dat aantoont dat Spanje geen recht heeft om óók te heffen.
En als je in Nederland een hoge vrijstelling hebt en dus niets hoeft te betalen en in Spanje zou je heel veel moeten betalen, waarmee wil je de Spaanse erfbelasting dan gaan verrekenen?
Je kunt als erfgenaam altijd een lange tijd niet bij de rekening. Of dit nu een Nederlandse of buitenlandse rekening is. Ik denk persoonlijk dat een Openbank sneller is in het afwikkelen dan verschillende Nederlandse banken, gebaseerd op eigen klantcontact en mijn tijd van werken in de Nederlandse bankensector.
Hoi Pelle, de tijd is nog niet eens het grootste probleem. Dat je, als je samenwoont in Nederland, niets hoeft te betalen maar in Spanje van bijvoorbeeld een tegoed op een Spaanse bankrekening van 100.000 euro maar twintig duizend ontvangt als erfgenaam (met samenlevingscontract) is wel iets waar ik rekening mee ga houden. Ik had dit ook van te voren willen weten. Misschien dat ik dan zou kiezen voor een land zonder erfbelasting in dat land. Of een land dat maar maximaal 8% successierechten heeft. Wanneer ik getrouwd zou zijn heeft mijn partner overal wél een vrijstelling als achterblijvende echtgenoot én is het laagste tarief van toepassing. Wanneer je internationaal actief bent is het beter om getrouwd te zijn dan om samen te wonen, tenminste wanneer je je partner goed wilt achterlaten. In Nederland kan dat prima als je samenwoont. In andere landen is het echt een ander verhaal waar je nu wel, in geval van buitenlandse bankrekeningen, mee te maken krijgt, terwijl je gewoon in Nederland woont.
Daarom is mijn (illegale) tip: rekening leeghalen en pas daarna overlijden melden. Banken worden niet door de gemeente geïnformeerd als iemand is overleden. Pensioenfondsen bijvoorbeeld wel, maar banken niet.
Hoe zit dit precies wanneer je als Nederlander via Lynx een Beleggingsrekening bij IBKR aanhoudt (vestigingsplaats van IBKR is Ierland)?
Zie hier
Toch best wel vreemd dit verhaal. Heb je een grote erfenis, dan stal je je hele vermogen dus bij een bank/broker uit een land waar geen erfbelasting hoeft te worden betaald. En voila, mooi voordeel voor de nabestaanden.
Zou niet eenvoudigweg moeten gelden: Het land waar je woont, daar betaal je erfbelasting?
Dit zegt de site van de belastingdienst daarover:
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/erfbelasting/content/ik-heb-een-erfenis-uit-het-buitenland-waar-betaal-ik-erfbelasting
Hoi Johan,
Nederland gaat uit van het land waar de erflater woont. Andere landen kunnen kijken naar waar de ontvanger woont of waar de goederen van de nalatenschap zich bevinden.
Nederland heft gewoon over het totale vermogen, ook die Spaanse bankrekening in Spanje.
De partner heeft in Nederland een hoge vrijstelling dus in de meeste gevallen zal er door de partner niets betaald hoeven te worden.
Een bankrekening in Spanje is een situs goed, Spanje belast bezit van een overledene in Spanje, dus een woning of een bankrekening in Spanje mag door Spanje volgens hun successiewet belast gaan worden door Spanje ook al woon je niet in Spanje.
Woonde je samen met degene die is overleden dan moet jij als erfgenaam tot 82% betalen aan erfbelasting, terwijl je in Nederland niets hoeft te betalen als je binnen de Nederlandse vrijstelling blijft. Spanje ziet je als niet-verwant (igv samenwonen) en dus moet je daar veel afdragen.
Dit artikel gaat over de situatie in Spanje.
https://www.belastingenspanje.nl/erven-schenken/
Ik ben het met je eens dat betalen in het land waar je woont het meest logische is, echter elk land doet het anders… En het is goed om dat te weten, zeker nu het zo gemakkelijk is om een Europese rekening te openen als Nederlander.
Ik ben van mening dat deze aanbieders van eu rekeningen ons hierop zouden moeten attenderen. Net zoals ze ons vertellen over wel of geen bronbelasting of dat er sprake van valuta risico is in andere eu landen.
Het eerste wat bij mij opkomt is dat iedereen die zijn geld belegd bij deGiro, het geld ook in het buitenland heeft staan. Dus bij overlijden zou dat onder het Duitse erfrecht vallen? Misschien goed om daar eens naar te kijken.
Hoe dat zit bij DeGiro ben ik ook heel benieuwd naar.
Ik vermoed dat het met Duitsland allemaal wel mee valt, aangezien ze daar hoge vrijstellingen hanteren: https://www.jongbloed-fiscaaljuristen.nl/emigratie/landeninformatie/wonen_in_duitsland/successie_in_duitsland/
Ik kan niets specifiek voor DEGIRO vinden over erfbelasting. DEGIRO rept in hun formulier dat je bij overlijden moet invullen niet over erfbelasting.
Mocht je de helpdesk van DEGIRO de vraag stellen, dan houd ik me aanbevolen voor het antwoord.
Ook Duitsland erkend het samenlevingscontract niet voor erfrecht. dus geen hoge vrijstelling wanneer je samenwoont.
https://www.strick.de/duitsland/nieuws/nieuwsbrief/artikelen-2014/serie-erf-en-successierecht-in-duitsland-45#:~:text=Samenwonen%20in%20Duitsland&text=In%20het%20B%C3%BCrgerliche%20Gesetzbuch%2C%20met,slechts%20geregeld%20voor%20homosexuele%20paren.
Zelfs geregistreerd partnerschap lijkt daar niet voldoende te zijn. Vrijstelling als partner krijg je dus alleen als je gehuwd bent.
Gewoon via de app die bankrekening leeghalen en daarna pas overlijden melden. Mag niet, maar werkt wel. Is trouwens bij Nederlandse banken ook de beste methode. Zodra ze weten dat een rekeninghouder is overleden, gijzelen ze het geld. Als je niet oppast moet je een verklaring van erfrecht laten opstellen van €700 om een paar honderd euro van de rekening af te halen. Geldt bij sommige banken zelfs bij een en/of rekening.
Hoi Peter,
Lijkt me bij een deposito iets lastiger, dat heb je niet zomaar even overgeboekt.
Dit is inderdaad een praktische oplossing. Bij een deposito, kan je de rekening eventueel gewoon door laten lopen, en wachten totdat het deposito afloopt. Daarna de rekening gewoon opheffen.
Inderdaad Henk, dat is de manier.