De genoegens van pre-prepensioen

Pre-prepensioen (PPP), de fase voordat we stoppen met werken, heeft voor mij zo zijn eigen charmes. Vandaag heb ik met heerlijk weer gewielrend. En dan geniet ik extra wanneer ik me besef dat ik binnen afzienbare tijd dit veel vaker kan gaan doen.

Dat vind ik een van de grootste genoegens van PPP, het besef dat de vrijheid om te doen en laten wat ik wil binnen bereik begint te komen. Echt een heerlijk vooruitzicht dat nu al goed voelt.

prepensioen

Het hebben van FU money heeft mijn werk ook beslist leuker gemaakt. Ik ben meer ontspannen en stel me daardoor zelfverzekerder op. Ook laat ik me minder opjagen, waardoor ik meer kan genieten van de inhoud van mijn werk. Het contact met collega’s vind ik leuker geworden doordat ik minder gestresst ben. Ik zeg ook meer wat ik van dingen vind, omdat ik minder bang ben voor kritiek. Daardoor heb ik zelfs promotie gekregen afgelopen jaar.

Geduld tijdens pre-prepensioen

PPP vraagt ook om geduld. Op bepaalde momenten zou ik willen dat ik al met prepensioen (PP) was! Als ik tijdens een nutteloze vergadering naar buiten kijk en het is mooi weer, dan verlang ik naar de vrijheid. En tijdens weekenden, wanneer we enorm genieten van de rust en vrijheid die we dan hebben, zien we ook uit naar PP. Geduld is dan wel het toverwoord.

Voorsorteren tijdens pre-prepensioen

We zijn ons aan het oriënteren op kleiner gaan wonen. Zo maken we overwaarde vrij waardoor we ons PP naar voren kunnen halen. Ook zijn we stappen aan het zetten met het opzetten van een praktijk voor relatietherapie en coaching voor Mrs FOB.

Eigen praktijk opzetten

Het lijkt Mrs FOB heel leuk om een eigen praktijk te hebben, ook wanneer ze niet meer hoeft te werken voor geld. Ze is erg geïnteresseerd in wat de drijfveren van anderen zijn. En om anderen vervolgens te helpen wanneer ze moeite hebben dat te realiseren wat ze graag willen.

Ze is nu dan ook bezig deze praktijk op te zetten. En daar help ik haar bij. Ik leer haar nu hoe ze een website moet maken, waarbij de ervaring die ik opgedaan heb met het maken van dit blog heel goed van pas komt. Ze heeft nu geen webdesigner nodig, joehoe voor zelfredzaamheid!

Ook ben ik aan het leren boekhouden via e-boekhouden zodat ik haar daarmee kan helpen.

Ik heb daarnaast een zakelijke bankrekening voor haar uitgezocht en heb die aan dat boekhoudpakket gekoppeld. Zo gaat haar boekhouding straks vrijwel automatisch.

We zullen nog wel wat met een boekhouder of accountant moeten overleggen om wat tips en adviezen te krijgen, maar verder wederom joehoe voor zelfredzaamheid en leuk om mee te spelen.

Wat vind ik van de fase voor ik kan stoppen met werken? Oftewel pre-prepensioen?(P)PP

Ondanks dat ons geduld af en toe op de proef gesteld wordt zou ik PPP toch niet willen missen; deze fase heeft ook zeker zijn charmes. Heerlijk om plannen te maken en voor te sorteren, terwijl mijn werk leuker is geworden door bezig te zijn met financieel onafhankelijk worden!

Hoe ervaar jij PPP?

Als je wilt weten hoeveel eerder je kunt stoppen met werken als je rekening houdt met pensioen en AOW, lees dan Pensioenleeftijd berekenen en verlagen.

 

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

26 Reacties

 1. Wij zetten in op een aantal jaar maximaal verdienen en sparen, en zo laag mogelijke kosten. Mijn vriend kreeg een goede baan aangeboden in Saudi Arabië. Ik had eerst nog mijn full time baan in Nederland, maar een groot deel van mijn salaris ging op aan de kosten voor huis en leven. Getrouwd (na 23 jaar samen, anders kon ik niet komen), mijn baan opgezegd, huis verkocht en ik ben bij hem in Saudi gaan wonen. Doordat we geemigreerd zijn, hebben we totaal geen kosten meer in Nederland. Over een jaar, maximaal 2 jaar stopt ook hij met werken en zijn we fo.
  Verschillende keren per jaar ben ik in Nederland, en logeer bij familieleden of heb een goedkope vakantie dmv dierenoppassen (ik verblijf in iemands huis en zorg voor de dieren). Een geweldig concept, wat we na onze fo voort willen zetten over de hele wereld, afgewisseld met airbnb of langere tijd huren.

 2. Mijn man en ik zijn 35 en 33 jaar en al met vervroegd pensioen. Of: pre-pensioen. We hebben gespaard, afgelost op onze hypotheek en gewoon andere (financiele) keuzes gemaakt. En nu kunnen we dus allebei 40% minder werken. Hoe we dat precies deden? Daar schreef ik een stuk over op mijn site PorteRenee.nl

  • Lekker bezig! Dat klinkt voor mij als deeltijdwerken, oftewel pre-prepensioen.

 3. Ik herken de moeite om geduld te hebben. Bij het voorbereiden op iets nieuws, worden de dingen die je achterlaat toch minder interessant (waaronder eindeloze vergaderingen!)

  PP in Nederland zou in mijn geval nog zo’n 15 jaar duren. Dat is een beetje te lang naar m’n zin.
  We gaan ons nu voorbereiden op een lang verblijf in het buitenland om te onderzoeken welke (financiële) mogelijkheden dit biedt…

 4. Daar gaat mijn eerstvolgende post over, wellicht dat ik daarmee je vragen voldoende zal beantwoorden.

 5. Hoi FOB. Hoe bereken je hoeveel je precies nodig hebt? Ik weet het. Het ligt er aan je persoonlijke situatie. Wat ik heel graag wil weten is dat bijvoorbeeld. Messi wil op zijn 55ste stoppen met werken en zijn AOW leeftijd is 71 jaar. Verwachte jaar uitgave is 12.000 Euro. Hij heeft zijn hypotheek afgelost. Hij moet 16 jaar zelf overbruggen. 16 x 12.000 = 192.000 Euro. Maar !!! zo simpel is het niet. What about vermogen belasting die je 16 jaar lang moet betalen? En inflatie? Hoeveel procent? Bereken je ook bijvoorbeeld 1% onverwachte uitgave er bij? Dus hoe doe je dat? Heb jij een excel tool?

  M.v.g Sabey

 6. Heel verstandig , Je kunt je veel beter met goede zaken gaan betrekken , dus fietsen , wandelen en gezond gaan leven , andere mensen helpen, de Aarde schoner gaan maken. Cheers, Ruudo..!..

 7. Mooi als dat kan. In mijn sector, ziekenhuiszorg, is dat geen goed idee. Het werk blijft dan liggen, met als gevolg meer doen in minder tijd. Uitkomst minder salaris en nog hogere werkdruk.

 8. Project Lonica Reageer

  Ik heb het zeker overwogen, maar er al vrij snel voor gekozen om mijn kantoortijd niet uit te zitten tot mijn prépensioen. Ik had waarschijnlijk nog een jaar of 13 ‘gemoeten’. Ik vond het leven te kort om het nog 13 jaar in de wachtkamer te zetten. Bovendien: als ik ga doen wat ik leuk vind, dan hoef ik helemaal niet meer met prépensioen.

  • Zoals je weet vind ik het knap dat je die stap gezet hebt! Ik heb behoefte aan meer financiële zekerheid voor ik met PP ga.

 9. Wat een treffende blog heb je geschreven! Ik herken veel in wat je schrijft. Dat verlangen naar vrijheid is bij mij ook zo groot. Mijn vriend en ik staan echter nog vrij in het begin van ons avontuur, sinds een half á driekwart jaar hebben wij ons gericht op sparen voor financiële onafhankelijkheid. We hebben een spaarquote van 50 – 60% van onze netto modale inkomens. Ik merk aan mezelf dat ik het leuk ben gaan vinden om me constant te verdiepen in de financiën, dat voelt namelijk al alsof je concreet naar je pensioen toe werkt.

  Waar kan ik ook alweer de berekeningen /formules terugvinden om uit te rekenen hoeveel jaar je nog moet voordat je financiële onafhankelijkheid hebt bereikt? Wij zijn beide begin 30, maar ik ga er vanuit dat we toch nog heel wat jaar te gaan hebben. Raad jij aan om al eerder te beginnen met deeltijd werken? Of juist nu fulltime werken zodat je eerder FO bereikt?

  • Wat een mooie spaarquote bij modale inkomens!

   Als je naar Alle posts tot nu toe gaat, dan zijn de onderste posts waarschijnlijk de posts die je zoekt.

   Mij bevalt deeltijd werken erg goed. Ik heb er nooit een seconde spijt van gehad, ondanks dat het sparen dan wat langzamer gaat. Je betaalt over de top van je inkomen relatief veel belasting, in die zin is die tijd nu kopen niet heel duur. Het is uiteindelijk een persoonlijke afweging wat zwaarder weegt: sneller sparen of nu al wat extra vrijheid

 10. zijn de aandelen die onderdeel uitmaken van je portefeuille ook verkrijgbaar bij een andere broker dan Degiro? De berichten over deze laatste op de website ‘Amsterdamtrader” wekken niet veel sympathie op.

 11. Saska | Finance Monkey Reageer

  Heel herkenbaar! Geduld is best een lastig iets. Ik vraag me af hoe je een beetje regelmaat in je leven houdt wanneer je straks echt met PP bent? Dat lijkt me best lastig, het gevoel dat dagen maar in elkaar overgaan. Maargoed, dat heb je (/ik) nu misschien ook al wel een beetje 🙂

 12. Saska | Finance Monkey Reageer

  Fijn zeg! Dat klinkt als een goed plan wat ook nog eens prima vol te houden is! Wordt het pensioen straks ook makkelijker van denk ik, dat lijkt me nog het ergste, opeens in een soort diep gat vallen waarop je geen houvast meer hebt die je wel hebt bij een baan..

  • Ik heb nu ook structureel tijd tekort. Ik verwacht dat dat na wat gewenning snel weer het geval zal zijn na gestopt te zijn. Er is zoveel leuks en zinvols te doen!

 13. Vorig jaar oktober ben ik voor 20% met “pre-pensioen” gegaan of anders gezegd mijn weekend met 50% vergroot.
  En dat bevalt uitstekend. Echt het gevoel een extra dag over te hebben, en de werkweek duurt ook nog eens korter.
  Heb namelijk nog bijna 30 jaar te gaan tot het echte pensioen en zo heb ik toch mooi zo’n 1300 extra vrije dagen in het vooruitzicht.
  Eens kijken of ik rond m’n 50ste naar 3 dagen werken kan gaan en vanaf 60 twee dagen……..dan houden we het wel vol.
  En ondertussen een pot geld opbouwen met alle tips en adviezen van de diverse blogsites. Dan komt er vast een dag waarin het PPP kan ingaan.

  • Je weekend met 50% vergroot, dat klinkt goed! Dat is al een stukje PPP, op naar PP

 14. 3 maanden PPP afgelopen zomer beviel me uitstekend dus vanaf 1 mei gaan we ook voor een dagje minder in de week! Extra vrije tijd en lekker op pad kunnen als de rest van NL nog uit het raam zit te staren bij nutteloze vergaderingen. Helemaal stoppen hoeft (en kan) nog lang niet maar dat is dan ook nergens voor nodig.

 15. Leuke vraag! Ik vind het toch ook wel lastig om genoeg motivatie te vinden om uberhaupt naar mijn werk te gaan ;-). Volgens mijn projecties ben ik in 2021 LeanFIRE, en 2023 FIRE. Uiteraard zijn er onzekerheden — onder andere de ontwikkelingen op de beurs zullen invloed hebben. Geduld is een schone zaak!

 16. “Als ik tijdens een nutteloze vergadering naar buiten kijk en het is mooi weer, dan verlang ik naar de vrijheid.” en dit vind ik dus het meeest waardeloos aan PPP! Je bent er nog net niet, maar je zit er met je hoofd wel midden in. Zoals je ziet, geduld is niet mijn sterkste kant. Daarom ook maar vast stoppen tijdens mijn PPP 😉