Northern Trust indexfondsen kosten


Wat zijn de kosten van Northern Trust (NT) fondsen? Lees hier hoeveel deze kosten bedragen en hoe deze kosten opgebouwd zijn.Deze pagina is geschreven door Gerben en hoort bij de gastblog van hem over de kosten van ETF’s en indexfondsen:

De kosten van een ETF of indexfonds

Northern Trust (NT) indexfondsen kosten

Voor mij de ingewikkeldste van allemaal op veel aspecten. Ik heb mijn best gedaan om het te doorgronden, dat is me niet op alle vlakken gelukt. Maar dit is wat ik ervan snap 😊:

Ierse fondsen, maar die zijn fiscaal transparant (common contractual funds). Vervolgens maakt men een Nederlands fonds met FBI status wat in het Ierse fonds belegt om het dividendlek te dichten. Het Ierse fonds wordt ook wel de “master” genoemd, en het Nederlandse fonds de “feeder”.

Het NT Emerging Markets fonds gebruikt niet deze structuur, daar heeft de Nederlandse FBI wel rechtstreeks de aandelen.

De financiële jaarverslagen kan ik moeilijk volgen. Steken vrij complex in elkaar voor mij, komt ook door de feeder-master structuur.

NTWC: Northern Trust World Custom ESG Equity Index UCITS FGR Feeder Fund

NTEM: Northern Trust Emerging Markets Custom ESG Equity Index UCITS FGR Fund

NTSC: Northern Trust World Small Cap ESG Low Carbon Index FGR Fund

FondsTERITKDividendlekkage
NTWC0,15%-0,18%*0,045%0,42%-1,05%?
NTEM0,25%0,053%0,42%-1,05%?
NTSC0,23%-0,27%*0,100%0,42%-1,05%?

* Deze fondsen beleggen door in een master fonds, dat fonds heeft ook kosten. Het is mij niet duidelijk of die kosten nog bij de TER moeten worden opgeteld. Bij het hogere cijfer heb ik dat wel gedaan.

Interne transactiekosten (ITK)

Dit vind ik een lastige. Tot 2019 meldde NT in de jaarverslagen wel interne transactiekosten, maar die vond ik opvallend laag in vergelijking met andere fondsen. Misschien werd er een andere rekenmethodiek toegepast.

Sinds 2020 staan er cijfers van een heel andere (hogere) orde, maar toch lijken ze mij nog steeds aan de lage kant voor de grootte en turnover die deze fondsen hebben. De 2020 cijfers staan in bovenstaande tabel. Ik had liever meer data gehad omdat dat een beter beeld geeft, dus neem deze cijfers a.u.b. niet al te nauwkeurig.

De turnover cijfers bij NT World Custom ESG en Emerging Markets Custom ESG zijn soms meer dan 2x zo hoog als bij andere indexfondsen. In 2019 had het World Custom ESG fonds een turnover van 26% en in 2020 19%. Waarschijnlijk komt dit door de ESG-uitsluitingen. Bijvoorbeeld: Berkshire Hathaway voldeed in 2019 niet aan de NT ESG criteria, in 2020 weer wel. Berkshire heeft een aandeel van 0,67% in de index. Alleen met die ene positie heb je dan 1,34% extra turnover te pakken.

Securities lending

Volgens mij worden er geen aandelen uitgeleend bij NT. Maar ik vond het ietwat lastig duidelijk te vinden door de feeder-master structuur.

ESG Beleid

NT heeft hun eigen “NT Custom” index die MSCI voor ze maakt, maar ik kan hier echter geen factsheet voor een snelle overview bij MSCI voor vinden.

Men sluit bedrijven uit op basis van “VN Global Compact Ten Principles”. En op basis van activiteit: tabak, wapens, thermische kolen en kolen energie. Plus bedrijven geclassificeerd als die “zeer ernstige” controverses hebben betrekking tot klant problemen (ik heb geen idee wat dat betekent).

Verder zijn er nog wat aanvullende eisen waar het bestuur van een bedrijf aan moet voldoen. Het small caps fonds gaat nog wat verder en heeft meer uitsluitingen om de “carbon footprint” te reduceren.

Hoeveel er naar market cap gewogen uitgesloten wordt kan je in de factsheets vinden. Het varieert wat door de tijd.

Voor World Custom ESG en Emerging Markets Custom ESG ligt het ergens tussen de 5% en 8,5%. Bij het Small Caps fonds is het wat meer: tussen de 16% en 18%.

Met deze uitsluitingen zal men van het rendement van de hoofdindex (MSCI) afwijken. Op hoeveel procent afwijking men richt is niet bekend. Er is bij mijn weten geen proces om de afwijking zoveel mogelijk te beperken zoals bij Actiam en NN.

De uitsluitingen worden niet los gepubliceerd. Heb even de grootste uitsluitingen zelf bij elkaar gezocht om een idee te krijgen:

  • Voor het World Custom ESG fonds bijvoorbeeld Walmart, Wells fargo, Honeywell, Philip Morris, Boeing, BHP Group, General Electric, Raytheon, Lockheed Martin, Shell en Volkswagen
  • Voor het EM Custom ESG fonds bijvoorbeeld Vale On, Gazprom, Norilsk Nickel, Saudi Aramco, Bajaj Finance, Petrobras, Banco Bradesco, Grupo Mexico, Petrobras, Larsen & Toubro
  • Voor het Small Cap fonds: Diamondback Energy, Lithia Motors, Norwegian Cruise Line, Marathon Oil, Fastly. En wat bekendere (kleinere): Dolby, Interactive brokers, Ralph Lauren, Thyssen Krupp, Morningstar en TUI. Of in de Nederlandse hoek: Ackermans & van Haaren, Boskalis Westminster, OCI en Air France-KLM

Tracking difference controle

Het zijn Nederlandse fondsen, dus we moeten hier niet al te veel naar kijken. Maar het World Custom ESG fonds blijft bijvoorbeeld 0,13% meer achter bij de index als wat je op basis van de kosten zou verwachten. Wat dit dan is is gissen voor mij: cash drag van dividend, meer interne transactiekosten, minder dividend door oplopend vermogen, beetje dividendlek, master fonds kosten, etcetera.

NT World Custom ESG blijft ook wat meer achter als bij Actiam, wat hier toch veel op zou moeten lijken. Aanvullend verschil kan misschien door de master-feeder structuur komen en het feit dat het master fonds Iers is.

Bijzonderheden

Het is mij tot mijn persoonlijke frustratie niet goed gelukt om via de helpdesk van NT of via een broker (Rabobank) een aantal zaken met betrekking tot de NT fondsen duidelijk te krijgen, daar waar mij dit voor de andere door mij bekeken fondsen mij wel gelukt is. De NT helpdesk beantwoord geen vragen van particulieren, de meeste andere fondsen uit dit artikel doen dat wel.

Aanvullend op de swing pricing staan er in de EBI en prospectus nog 1-2% uitstapkosten. Waarom en wanneer dit men zou willen toepassen krijg ik geen duidelijkheid over. Zier hier een los topic met meer info daarover.

Alle in de bovenliggende blogpost behandelde fondsen passen vermogensscheiding toe. Meestal brengt men vermogen bij een bewaarbank/custodian onder. Vanguard meestal bij Brown Brothers Harriman bijvoorbeeld. Weinig aanbieders doen dat bij zichzelf.

Northern Trust doet dat wel. Vermogen is ondergebracht bij “Northern Trust Global Services SE, Societas Europaea”. De bewaarbanken sector is volgens mij zwaar gereguleerd. Dus de NT bewaarbank staat waarschijnlijk wel los van de NT fondsbeheerder. Maar persoonlijk vind ik het prettiger als men het onderbrengt bij een grote andere bewaarbank, in plaats van bij zichzelf. Op deze manier kan men waarschijnlijk wel de kosten wat drukken.

Type fondsen en brokers

Nederlandse Fondsen, maar exclusief via de grootbanken ABN AMRO, ING en Rabobank te krijgen. Zelf snap ik de reden achter dit distributiemodel niet zo goed.

Verder gebruikt Meesman onder water ook NT voor hun eigen aandelenfondsen. Brand New Day doet hetzelfde voor hun Emerging Markets en Smallcaps fonds. Voordeel bij Meesman is eventueel dat er het Meesman “Wereldwijd Totaal” fonds is. Dat combineert deze drie fondsen voor jou, daarmee wordt het erg eenvoudig.

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12727 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een blauwe link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB

Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.