iShares (Blackrock) fondsen kosten

Deze pagina is geschreven door Gerben en hoort bij de gastblog van hem over de kosten van ETF’s en indexfondsen:

De kosten van een ETF of indexfonds

iShares fondsen kosten

iShares (Blackrock) is één van de grootste vermogensbeheerders van de wereld. In Europa momenteel de marktleider op ETF-gebied.

IWDA: iShares Core MSCI World

WSML: iShares MSCI World Small Cap

EMIM: iShares Core MSCI Emerging Markets IMI

IEMM: iShares MSCI Emerging Markets

Fonds TER ITK Lending Dividendlekkage*
IWDA 0,20% 0,011% -0,021% 12%
WSML 0,35% 0,042% -0,072% 12%
EMIM 0,18% 0,038% -0,068% 13%
IEMM 0,18% 0,073% -0,025% 13%

* Deze rond ik af. Uiteindelijk lekken alle Ierse ETF’s denk ik gelijk. Anders zou je de indruk hebben dat dat niet zo is omdat ik per fonds net over een andere periode heb gemeten.

Interne transactiekosten (ITK)

Meestal interne transactiekosten van het laatste boekjaar genomen.

Securities lending

Lending inkomsten uit het laatste boekjaar genomen, is meestal het meest representatief. Uitlenen is op zich goed voor de markt. Shortsellers en/of hedge fondsen kunnen zo makkelijk tijdelijk aan aandelen komen. Dat maakt de markt efficiënter. Ook kan uitlenen dividendbelasting verlagen door op moment van dividenduitkering het aandeel uitgeleend te hebben aan een partij waar dividend niet of minder wordt belast.

iShares leent relatief veel uit. Bij de fondsen die ik heb bekeken staat 7 tot 22% van het vermogen van een fonds uitgeleend in 2021. Blackrock zelf treedt op als lending agent en men houdt 37,5% van de uitleen inkomsten zelf. De rest gaat naar het fonds en dat is het percentage  wat hier is weergegeven. Omdat Blackrock zelf de lending agent is en hier dus aan verdiend kan dit eventueel een belangenconflict geven.

iShares accepteert verschillende staatsobligaties en ook aandelen als onderpand voor de lening. Het is wel prettig dat men erg transparant hierover is. Op zowel de site als in het jaarverslag is per fonds informatie te vinden over aan wie er is uitgeleend en wat de hoogte van het totale onderpand is.

ESG Beleid

Deze fondsen hebben geen uitsluitingen. iShares heeft wel ESG-fondsen, maar gezien die ook gewoon een dividendlek hebben zou ik zelf dan eerder naar de Nederlandse fondsen kijken.

Tracking difference controle

De tracking difference zit vrij dicht bij de gevonden kosten. Dus waarschijnlijk zijn we compleet.

De meeste fondsen presenteren zelfs wat beter als wat je op basis van de kosten zou verwachten. Dit kan misschien komen omdat de lending inkomsten mee worden geïnvesteerd in het fonds. Ik denk dit omdat bij fondsen die veel uitleen opbrengsten hebben dit extra zichtbaar is. Ook zou het kunnen dat men aandelen op moment van dividend uitkeren aan een partij in een land heeft uitgeleend die minder belasting hoeft te betalen als men zelf zou moeten. Dat kan ook wat voordeel opleveren.

Bijzonderheden

IWDA en EMIM behoren momenteel tot de grootste fondsen van de Europese markt. Schaalgrootte genoeg hier dus. Men is marktleider, maar niet de goedkoopste. Goedkopere alternatieven zijn Vanguard FTSE Developed World, of SPDR SWRD als je in de MSCI-index wereld wil blijven. Deze lenen minder of niet uit en de TER is 0,12%.

Analyse van het Vanguard fonds vind je terug op de Vanguard pagina. Van het SPDR fonds heb ik nog geen analyse gemaakt omdat deze pas te kort bestaat daarvoor.

Type fondsen en brokers

Ierse ETF’s die via allerlei beurzen verhandelbaar zijn. Dus bij bijna alle brokers te krijgen.

 

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie