Indexfondsen via DEGIRO


schelpen

Minder uitgeven dan er binnen komt en het overschot beleggen in indexfondsen is een beproefde strategie om financieel onafhankelijk te worden. Bij mijn weten is de goedkoopste manier om in Nederland in de beste indexfondsen te beleggen via DEGIRO.

Ik heb dan ook verreweg het grootste deel van mijn vermogen daar belegd in een viertal indexfondsen. Zie de post over mijn beleggingsstrategie voor meer uitleg hoe ik beleg en de post Beleggen voor beginners voor uitleg over de basis van beleggen in indexfondsen.

Afgelopen jaar leverden deze beleggingen me een rendement op van 8.7%. Over een langere periode zit ik gemiddeld op ongeveer 6% rendement.

Van verschillende lezers heb ik de vraag gekregen hoe je bij DEGIRO een indexfonds moet aanschaffen. Als je weet hoe het werkt is het heel simpel, maar voor een eerste keer snap ik dat het lastig kan zijn. Dus hier een stap-voor-stap DEGIRO uitleg met plaatjes voor iedereen die wel eens wil weten hoe dit werkt.

DEGIRO uitleg

Ik ga er hierbij vanuit dat je al een rekening hebt geopend. Mocht je dat nog niet gedaan hebben, dan kan dat online door hier te klikken in 10 minuten middels een overboeking van €0,01 via iDeal. Hier kun je trouwens zien welke welkomstactie DEGIRO eventueel heeft lopen.

Aankopen VXUS indexfonds

Als voorbeeld ga ik uitleggen hoe je de Vanguard Total International Stock ETF kunt kopen, het internationale aandelen indexfonds van het zeer gerenomeerde Vanguard waaruit ongeveer 25% van mijn beleggingsportefeuille bestaat.

Dit fonds kun je zonder transactiekosten aanschaffen bij DEGIRO. Dit fonds heeft net als elk fonds een zogenaamd ticker symbool. Dat is voor dit fonds VXUS. Bij DEGIRO kun je heel gemakkelijk een fonds zoeken met behulp van dit ticker symbool.

DEGIRO inloggen

Ga naar de website van DEGIRO en klik op het blauwe vakje rechtsboven om in te loggen

degiro inloggen

Nadat je ingelogd bent bij DEGIRO kun je het fonds gaan zoeken.

Fonds zoeken

Vul in het zoekveld VXUS in; automatisch verschijnen fondsen die VXUS in de ticker hebben.

vxus zoeken

Klik op het Vanguard fonds. Je krijgt het volgende scherm te zien, waar je op het groene vakje Koop klikt:

vxus koop

Er verschijnt dan een popup scherm dat er als volgt uitziet:

 

vxus popup

 

De vakjes waar ik een rode pijl bij gezet heb zijn de vakjes waar je iets moet invullen.

Type

Bij Type kun je kiezen uit een paar opties. Ik kies altijd Limit Order, zodat ik zeker weet dat ik niet meer betaal voor het fonds dan dat ik in het vakje Limiet ($) invul.

Limiet ($)

In het vakje Limiet ($) vul ik vervolgens hetzelfde getal in dat rechts onder in het scherm staat vermeld bij LAAT. Dit staat voor de zogenaamde laat koers en is de koers waartegen iemand anders bereid is het aandeel te verkopen.

In de weergegeven koers zit een vertraging van 15 minuten. Het kan dus zo zijn dat de realtime laatkoers iets afwijkt van de koers die je ziet staan. Dit is niet erg, zie verderop onder het kopje Openstaande order hoe je dan verder kunt gaan.

Aantal

In het vakje Aantal vul ik het aantal in dat ik wil aanschaffen, 1 in dit voorbeeld.

Bij bedrag krijg je vervolgens automatisch te zien wat de totale aankoopwaarde in euro’s van je transactie is. Zorg er van tevoren voor dat je voldoende saldo bij DEGIRO hebt om deze aankoop te kunnen betalen. Mocht je nog niet voldoende saldo hebben, dan kun je dit via iDeal heel gemakkelijk overboeken via de button “Geld in-/uitboeken” bovenaan je scherm.

Orderduur

Het vakje Orderduur laat ik altijd op Dagorder staan.

Plaats order

Druk vervolgens op PLAATS ORDER in het blauwe vakje.

 

Je krijgt dan een controlescherm te zien:

controleer

Uitvoeren order

Als alles klopt druk je op het groene vinkje. De order wordt dan uitgevoerd en verschijnt in het hoofdscherm in je portefeuille.

Portefeuilleoverzicht

Mijn portefeuille bestaat uit VTI, VXUS, IEAC en IEGA, zie de post over mijn beleggingsstrategie voor uitleg over deze fondsen. 3 van de 4 fondsen uit mijn portefeuille kan ik zonder transactiekosten 1x per maand in handelen. Dit kan ik doen doordat ze in de DEGIRO Kernselectie zitten.

 

portefeuille degiro

Openstaande order

Als de aankoop niet in je portefeuille is verschenen, dan kan het bijvoorbeeld zo zijn dat de laat koers tijdens het uitvoeren van de order iets gestegen is waardoor de transactie niet uitgevoerd wordt. De niet uitgevoerde order verschijnt dan bij Openstaande orders in het hoofdscherm:

order degiro

Soms moet je een paar cent boven de laat koers bieden om de order uitgevoerd te laten worden. Klik op het penseeltje en pas de prijs met stapjes van 1 cent naar boven aan totdat de order wel uitgevoerd wordt.

 

En zo ben je een echte belegger geworden in ruim 6000 bedrijven via een indexfonds bij DEGIRO. Een uitstekende stap op weg naar financiële onafhankelijkheid!

 

Vragen? Stel ze hieronder!

 

Tips hoe je eerder kunt stoppen met werken?: Eerder stoppen met werken – 11 tips

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12719 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een blauwe link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

147 gedachten over “Indexfondsen via DEGIRO

 • Marcel

  Ik heb bij DeGiro ook een account aangemaakt. Helaas kan ik VXUS en VTI niet vinden. IEAC en IEGA heb ik wel weer kunnen vinden (en kopen). Ben benieuwd wat ik fout doe.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Je doet niets fout. Helaas zijn VTI en VXUS niet meer rechtstreeks te koop in Europa door gewijzigde Europese regelgeving, ik heb tegenwoordig VWRL, zie deze post.

   VTI en VXUS zijn nog wel te verkrijgen via de zogenaamde optieroute, zie deze post.

   In plaats van IEGA en IEAC heb ik tegenwoordig DBZB, zie deze post.

  • Boch

   Is er volgens jou een goed alternatief voor DBZB, die tegen een lagere koers (stukprijs) zijn aan te schaffen via de Giro?

  • Oost

   Ik heb een pensioen account bij de Giro. Met een jaarlijkse inleg van circa 3500 euro, is het dan beter om VWRL of VWCE te nemen? Als ik het goed begrijp kost het aankopen van VWCE maximaal 60 euro per aankoop? En ik had begrepen dat je geen dividendkosten hebt met een pensioenrekening bij de Giro, wat dus denk ik weer gunstig is voor VWRL?

 • Paul

  Beste mr FOB,

  Ik zie bij tweakers dat er nu ook een acc VWRL is. Dus zonder dividend lek.

  VWCE IE00BK5BQT80

  is wel op de FRA dus meer kosten aan en verkoop maar ik zit te denken om mijn hele VWRL om te zetten hiernaar en gewoon weer plukjes VWRL aan te kopen. Heb momenteel best een aardig VWRL pakket en dacht om dit hete pakket in 1x over te zetten.

  Groet

 • Matthijs

  Hallo!
  Ik heb een rekening bij degiro geopend en er geld op gezet.
  Nu zoek ik naar “Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL)” (rond 17:20 NL tijd)
  Ik vind wel vergelijkbare fondsen in euro of britse pond of soms zwitserse Frank.
  Maar niet met UCITS. Is dat wel nodig? En weet je wat ik moet aanpassen om ook de amerikaanse variant te kunnen zien?

  Bedankt!
  Matthijs

  • Mr FOB Bericht auteur

   Als je VWRL, genoteerd in € aan de beurs van Amsterdam (EAM) kiest, dan heb je dezelfde als ik heb. Deze valt in de Kernselectie van DEGIRO en is UCITS.
   VWRL is er niet in een Amerikaanse variant.

 • Leo Goutier

  Mr. Fob,
  Ik heb op dit moment mijn aandelen rekening bij Binck, ik wil overstappen naar DeGiro. Kunnen mijn aandelen worden overgeboekt naar DeGiro? Wat zijn de kosten?
  Dank voor uw antwoord,
  Leo

  • Mr FOB Bericht auteur

   Je aandelen kunnen vrijwel altijd overgeboekt worden naar DEGIRO.

   DEGIRO vergoedt de kosten die Binck eventueel in rekening brengt voor het overboeken van jouw portefeuille niet. De kosten die je DEGIRO moet betalen voor het overboeken van jouw portefeuille bedragen €10,- per regel. Voor portefeuilles groter dan €3.000,- die je naar DEGIRO overboekt worden echter geen kosten gerekend.

 • Tessey Geurds

  hoi hoi
  na het lezen even gaan neuzen op De Giro, echter kan ik de VSUX er niet bij staan. Betekend dit dat uw artikel wat gedateerd is?

 • Kims

  Hoi Mr FOB, Ik heb echt met veel plezier je blog gelezen, je legt het fijn en goed uit. Maar vind het nog steeds “eng”. Mag ik vragen wat “klein” beginnen voor jou was? Ik ben (nog) niet vermogend dus heb geen idee waar ik aan moet denken bij klein beginnen.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik ben ooit (voor de euro-tijd) met een paar honderd gulden begonnen. Maar wat “klein” is, is uiteraard heel persoonlijk.

 • Wouter

  Bedankt voor deze plaatjes-uitleg. Ik ben al lid van DeGiro, maar kwam er niet doorheen. Indexbeleggen doe ik via mijn werk ook bij BND. Daar heb ik alle fiscale ‘ruimte’ al gebruikt. Ik ga waarschijnlijk jouw advies volgen bij de keuze van de indexfondsen bij DeGiro. Fijne, duidelijke website!