Het was de afgelopen jaren het gunstigst voor fiscale partners om de hypotheekrente af te trekken van het inkomen van degene die het meeste verdiende. Die meest verdienende moest dan wel in de hoogste schijf voor de inkomstenbelasting vallen. Maar in 2023 kun je in veel gevallen beter de hypotheekrente aftrekken van het inkomen van de minst verdienende partner.

Voor wie is deze blogpost relevant?

Als beide fiscale partners een inkomen hebben onder de €69.399 en boven de €21.318, dan is deze blogpost niet relevant. Je mag dan beiden 37,07% hypotheekrente aftrekken. Hoe je dit verdeelt maakt niet uit. Hierbij geldt dan dat de renteaftrek volledig tussen de €21.318 en de €69.399 moet vallen. Als een deel van de aftrek onder de €21.318 terechtkomt, dan is deze blogpost wel relevant.

Als beide partners een inkomen hebben boven de €69.399, dan is deze blogpost ook niet relevant. Je mag dan aftrekken tegen 40%, maar hoe je dit verdeelt over de partners maakt ook niet uit. Hierbij geldt dan dat de renteaftrek volledig in de hoogste inkomensschijf moet vallen. Als een deel van de aftrek in de laagste schijf terechtkomt, dan is deze blogpost wel relevant.

Als een partner minder dan €21.318 heeft verdiend en een meer dan €69.399, dan is deze blogpost ook niet relevant. Dan kun je het beste blijven aftrekken van het hoogste inkomen.

Deze blogpost is daarnaast relevant voor fiscale partners, waarvan er in 2022 een partner tussen €21.318 en €69.399 en de andere partner meer dan €69.399 bruto inkomen heeft verdiend. Het bedrag van €69.399 is de grens van de eerste en tweede schijf voor de inkomstenbelasting.

Hypotheekrente aftrekken; hoe verdelen?

Sinds 2014 wordt de hypotheekrenteaftrek beperkt. Bij je belastingaangifte in 2023 over het belastingjaar 2022 mag je in de tweede schijf voor de inkomstenbelasting meer hypotheekrente aftrekken dan in de eerste schijf. In de tweede schijf mag 40% afgetrokken worden en in de eerste schijf maar 37,07%.

Hypotheekrente aftrekken van het inkomen in de tweede schijf levert ogenschijnlijk meer fiscaal voordeel op dan wanneer de rente bij de partner met het lagere inkomen in mindering wordt gebracht. Maar dan is er nog geen rekening gehouden met de zogenaamde algemene heffingskorting.

Algemene heffingskorting

Iedereen die in Nederland woont en een inkomen heeft tot aan de grens van de eerste schijf van de inkomstenbelasting van €69.399, heeft recht op algemene heffingskorting. Dat is een korting op je inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Is je belastbaar inkomen in 2022 uit werk en woning €69.399 of hoger? Dan heb je geen recht op algemene heffingskorting.

 • Heb je een inkomen in box 1 tot € 21.318 (2022), dan is de korting maximaal. Voor 2022 is dat € 2.888. Dit geldt overigens alleen voor mensen die in 2022 nog niet de AOW-leeftijd bereiken.
 • Heb je een inkomen tussen de € 21.318 en € 69.399, dan geldt als formule voor de korting: € 2.888 – 6,007% x (belastbaar inkomen uit werk en woning – € 21.318).
 • Is je belastbaar inkomen uit werk en woning € 69.399 of hoger? Dan heb je geen recht op algemene heffingskorting.
 • Bereik je in 2022 wél de AOW-gerechtigde leeftijd, dan heb je te maken met een aangepast belastingtarief dat op maat wordt berekend voor jouw situatie.

Voor mensen die het hele jaar 2022 al de AOW-leeftijd hebben, geldt de volgende verdeling:

 • tot € 21.318: € 1.494 heffingskorting
 • vanaf € 21.318 tot € 69.399: € 1.494 – 3,106% x (belastbaar inkomen uit werk en woning – € 21.318)
 • vanaf € 69.399: geen recht op korting.

Algemene heffingskorting en hypotheekrenteaftrek

Door hypotheekrente af te trekken verlaag je je belastbaar inkomen in box 1. Als je aftrekt in de laagste schijf bij een inkomen tussen de €21.317 en €69.399, verhoog je de algemene heffingskorting met 6,007% over het afgetrokken bedrag (AOW-gerechtigden 3,106%).

In de tweede schijf krijg je 40% hypotheekrenteaftrek, in de eerste schijf 37,07%. Een verschil van 2,93%.

De winst in algemene heffingskorting door af te trekken in de laagste schijf (6,007% voor niet AOW-gerechtigden, 3,106% voor AOW-gerechtigden) is dus hoger dan de winst in hypotheekrenteaftrek door af te trekken in de hoogste schijf (2,93%).

Invloed eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait is een bedrag dat bij je inkomen opgeteld wordt als je een koopwoning hebt die jouw hoofdverblijf is. Dit forfait kan tegen 37,07% of tegen 49,5% belast worden, afhankelijk van je totale inkomen.

Hypotheekrenteaftrek mag je aftrekken voor zover de aftrek groter is dan de bijtelling van het eigenwoningforfait.

Dit eigenwoningforfait speelt uiteindelijk nog door de berekening van je hypotheekrenteaftrek heen. De schijf waarin je aftrekt heeft hier invloed op.

Conclusie

Hoe voor jouw/jullie situatie e.e.a. precies uitwerkt gaat te ver voor deze blogpost.

De boodschap die ik hier wil geven is: check voorafgaand aan het indienen in je digitale aangifteformulier of je je hypotheekrente het beste van het laagste of van het hoogste inkomen kan aftrekken. In je aangifteformulier zitten alle zaken die van invloed zijn verwerkt.

Daar waar dat eerder voor de hand lag om hypotheekrente van het hoogste inkomen af te trekken is dat tegenwoordig niet meer zo. Dat kan je gemakkelijk honderden euro’s schelen.

Tot slot

In je aangifte in 2023 mag je ook kiezen hoe je eventueel verschuldigde vemogensbelasting over 2022 berekend moet worden. Er is namelijk sprake van een “oude” en een “nieuwe” berekeningsmethode. In de post Vermogensbelasting 2022 heb ik een tooltje opgenomen waarin je de uitkomst voor beide berekeningen krijgt en zo kunt zien welke het voordeligst voor je uitpakt.

En mocht je benieuwd zijn of je in 2023 beter spaargeld of obligaties aan kunt houden, lees dan Vermogensbelasting 2023: spaargeld of obligaties aanhouden?.


Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

8 Reacties

 1. Sorry ik snap je niet zo goed. Je doet toch samen aangifte, dan heb je zo een balkje uiteindelijk wat je heen en weer kan schuiven en zo zie je bij wie het meest geld overblijft.

  Moetje wel een paar keer doen, maar uiteindelijk blijft er ergens een klein -€ bedrag over, welk je niet hoeft te betalen en de partner krijgt het +€ bedrag.

  Bedoel je dit?

  • Ja. Even goed spelen hoe de verdeling optimaal uitpakt in plaats van ervan uitgaan dat aftrekken van het hoogste inkomen het gunstigst uitpakt.

 2. Het was ook voorgaande jaren al zo dat het niet altijd gunstiger was om HRA aan de meestverdienende partner toekent. Zowel de algemene heffingskorting als ook de arbeidskorting waren ook toen al sterk inkomensafhankelijk, waardoor het marginale belastingpercentage heel intransparent is geworden. Wel heel goed om hier aandacht aan te geven!
  Kwalijk vind ik dat je bij de aangifte zelf met de verdeling moet spelen om de beste uitkomst te krijgen. Het zou de belastingdienst sieren als ze automatisch een voorstel voor de beste verdeling zouden doen.

 3. Mijn vrouw doet apart aangifte (is ondernemer), daarom doe ik al jaren aan het eind van de aangiftes het spelletje box-boksen: de verdeling van de vermogens over mijn partner en mijn aangifte. Door verschillende verdelingen uit te proberen, ontdek ik welke verdeling het meest optimaal is. Tot enkele jaren terug was de standaard uitkomst dat alles op mijn aangifte de meeste teruggaaf gaf, sinds enkele jaren is dat niet meer zo. Scheelt zo’n € 400, voor een uurtje prutsen leuk verdiend.

  Omdat wij precies in deze categorie vallen van >70k & 21k-70k, ga ik daar dit jaar HRA-hoppen aan toe voegen.

  • Gisteren de aangifte afgerond en goed geschoven tussen mijn aangifte en die van mijn partner. Het verschil tussen ‘alles op mijn aangifte’ (als meest verdienende) en de optimale variant: € 1.100! Best ok om een uurtje aan te besteden, zelfs op een zonnige zondag.

 4. Ok bedankt voor de tip! Nooit geweten dat je kon kiezen van welk inkomen je de HRA kunt aftrekken. Of is dat ook een nieuwe optie in de aangifte van 2023?

  • Egon Borghuis

   Beste Yuri, het inkomen uit eigen woning mag verdeeld worden tussen fiscaal partners. Dat wil zeggen het bedrag onder aan de streep na optellen en aftrekken van de elementen uit die rubriek (zoals EWF, HRA en eventueel Hillen-aftrek). Dat is overigens al vanaf 2001.

  • Bedankt voor de uitleg Egon. Ik begreep in eerste instantie de strekking van dit artikel niet helemaal, maar het gaat dus over het laatste gedeelte van de aangifte waar je de verdeelsleutel kunt kiezen. Overigens las ik ergens dat de belastingdienst vanaf dit jaar al de meest gunstige verdeling zelf aangeeft.