Ik ben sinds een tijdje FO (Financieel Onafhankelijk). En ik ben sinds een paar maanden gestopt met werken. Hoe bevalt me dat?

Afkicken van werken

Ik heb het gevoel dat ik in een afkickfase van werken zit. Om te beginnen kan ik nog steeds niet geloven dat ik nooit meer hoef te werken voor geld. Het voelt alsof er een moment komt dat deze “vakantie” gewoon weer voorbij zal zijn. Telkens als dit gevoel me bekruipt komt wat later het besef dat deze vakantie nooit meer voorbij gaat. En dat dringt dan nog niet echt door.

Ook droom ik nog zeer regelmatig over mijn laatste werk. Op allerlei manieren komen ex-collega’s dan in mijn dromen voor. Niet specifiek fijn of vervelend overigens. Het zal nog wel even duren voordat dat werk echt uit mijn systeem is verdwenen.

Ik kan me ondertussen niet voorstellen dat ik ooit nog in loondienst ga werken. De vrijheid die ik nu ervaar smaakt zo goed, dat ik ervan overtuigd ben dat ik nooit meer voor een baas zal willen werken. In het onverhoopte geval dat de bodem van mijn spaarvarken in zicht zou komen zal ik mijn uiterste best doen om loondienst te voorkomen.

Dagelijks wandelen

Vanaf de eerste dag dat ik niet meer werk is er een stuk minder stress in mijn leven. Dat vind ik een van de grootste genoegens van FO zijn. De vrijheid die ik nu ervaar vind ik echt helemaal geweldig. Het zondagavond-gevoel (“shit, het weekend is alweer voorbij”) is compleet verdwenen.

Sinds ik gestopt ben met werken probeer ik dagelijks na het ontbijt 1-2 uur te wandelen. Dat lukt de ene week beter dan de andere, regelmatig ben ik te druk met andere dingen. Toen ik nog werkte had ik geregeld last van mijn rug. Dat is als sneeuw voor de zon verdwenen nu ik meer beweeg en minder stress heb.

Witte berg

Wat me overigens tegenvalt is de hoeveelheid tijd die er in een dag blijkt te zitten. Ik had verwacht veel meer dingen te kunnen oppakken dan dat me daadwerkelijk lukt. Een dag is zo om. Ik ervaar geen zwart gat, maar een witte berg zal ik maar zeggen. Ik doe de dingen overigens ook meer op mijn gemak, wat ik fijn vind om te kunnen doen.

Meubelmaken

Ik ben daarnaast begonnen met een opleiding fijnhoutbewerking, gewoon voor de lol. Ik maakte al allerlei meubels, lampen, een houten kas en dergelijke. Maar nu leer ik heel veel bij hoe ik dat op de ambachtelijke manier echt goed kan doen. Superleuk! Ik heb ondertussen van een gepensioneerde timmerman voor een spotprijs een gloednieuwe, door hem zelf gemaakte meubelmakers-werkbank gekocht, welke hij van een oude beuken trap had gemaakt. Daarop ben ik nu tuinmeubels aan het maken van hardhout.

Meubelmakers werkbank

Javascript en php

Voor mijn blog ben ik samen met Remco van fireme.nl aan de slag gegaan om me de basisbeginselen van Javascript en php eigen te maken. Ik vind het heel leuk om interactieve tooltjes te kunnen maken. Zie Vermogensbelasting 2019 berekenen voor het eerste tooltje dat ik op deze manier met hulp van Remco heb leren maken.

Moestuinieren

In mijn moestuin ben ik de slak-vriendelijke strijd met de slakken aangegaan. Vrijwel al mijn zaaigoed hebben ze gemaaid voordat het volwassen planten hebben kunnen worden. Dus ben ik nu bezig om een zogenaamde slakkenbarrière te maken.

Daarnaast doen de tomatenplanten het gelukkig wel goed in mijn houten kas:

tomatenplanten

Familie en vrienden bezoeken

Sinds ik gestopt ben met werken spreek ik veel vaker af met vrienden en familie. Ik heb een dag gemountainbiket met een vriend die ik 2 jaar niet gezien had, ik heb mijn tante van 93 opgezocht, ik ben een dag met mijn broer gaan wielrennen (de vorige keer was meer dan een jaar geleden), mijn vrouw en ik hebben een dag gepicknickt met vrienden, enzovoorts.

Ik heb wel moeten leren dat 5 hele dagen achter elkaar vrienden en familie bezoeken ook zonder baan toch teveel van het goede is. Ik dacht dat je niet snel teveel leuke dingen achter elkaar kunt doen. Maar 5 hele dagen achter elkaar afspreken is voor mij toch echt teveel, dan ben ik 2 dagen prikkelbaar en gaar daarna. Weer wat geleerd over FO zijn 🙂

Boeken lezen

Sinds ik FO ben heb ik ook al 4 boeken gelezen. Dat is heel veel voor mijn doen. Maar ik vind nu wel de rust en tijd om te lezen, daar waar ik die eerder nauwelijks of niet vond, heerlijk. Een aanrader waar ik nu in bezig ben: Digitaal minimalisme van Cal Newport.

Ik ontdekte daarin dat het principe van heel bewust tijd voor geld ruilen, dat mede ten grondslag ligt aan de FO beweging, al veel eerder dan door Vicki Robin in Je geld of je leven verspreid is. De filosofen uit de oudheid spraken er al over en Thoreau heeft in Walden het al nauwkeurig met berekeningen onderbouwd. Heel leuk om te ontdekken!

En het boek Digitaal minimalisme helpt me om, ook nu ik niet meer werk, nog meer vrijheid te vergaren. Door als een minimalist met sociale media om te gaan win ik best wel wat tijd per dag en ervaar ik significant meer vrijheid. Ik was verslaafder dan ik dacht aan die rommel.

Al met al bevalt FO zijn me uitstekend en ben ik heel blij dat ik de stap om te stoppen met werken gezet heb!

Ben jij ook bezig met FO worden of zijn? Hoe bevalt je dat?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

28 Reacties

 1. Mijn fire lijkt wel enig sinds op die van u, ik maak steeds een stukje boekenkast er bij met tweedehands lundia
  lees veel spreek vaker af met vrienden en familie en loop 2 a 3 keer per week een uur of 2 tot 4.
  Ben wel stapje voor stapje minder gaan werken van vier naar drie naar twee en toen gestopt, geen moment meer omgekeken.
  Uiteindelijk een modelbouw boot afgemaakt was ik 29 jaar geleden thuis net aan begonnen maar toen kocht ik een appartement wat opgeknapt moest worden dus geen tijd meer voor de boot en toen werd het drukker op het werk en kwam er niets meer van, zo lekker niets nouja bijna niet moet meer.

 2. Goed om te lezen dat het FO zijn je goed bevalt!

  Ik ben sinds mei 2018 gestopt met werken en dat bevalt heel goed. Ook ik heb minder stress en niet meer het “zondagavondgevoel” dat je beschrijft. Ik kan nu veel meer tijd besteden aan mijn gezin, om mezelf te ontwikkelen (sporten, boeken lezen) en leuke dingen te doen.
  Ik ben veel aan het minimaliseren geweest: veel overbodige spullen weggedaan en ook digitaal geminimaliseerd (bijv. sociale media verwijderd). Het leven is zoveel leuker als je de minder leuke dingen kunt schrappen! En het geeft me meer voldoening dan toen ik nog werkte.

  Ik merk wel dat mijn omgeving het nog niet zo goed begrijpt. Veel mensen denken dat ik mijn werk ga missen of dat ik me wel erg moet vervelen. Maar ik ben juist blij dat ik nu al kan doen wat ik wil en niet pas als ik 70 ben! (Het is ook maar de vraag hoe goed je gezondheid dan nog is…)

 3. Wat een geweldig gevoel moet zijn!! Om je te realiseren dat je morgen niet meer hoeft te werken om rond te komen, en de dag erna ook niet, nooit meer. Heerlijk lijkt me dat.

  Ik ben benieuwd of er een soort gewenning in gaat komen, misschien wel een sleur. Blijf daarom vooral bloggen.

 4. Ik heb je laatste artikel gelezen in een vliegtuig op weg naar een afspraak. Noodzakelijk maar toch ook weer een ‘moetje’. Ik ben het daarom maar gedeeltelijk eens met een van de onderstaande stukjes over het uitoefenen van je hobby’s tijdens je werkende leven. Natuurlijk kan dat maar ik merk dat dit voor mij toch steeds meer een opgave is. Niet alleen komen er onverwachte zakenreizen tussendoor waardoor ik al vaak een uitje heb moeten afzeggen maar ook ‘geniet’ ik minder van een vakantie. Met name afschakelen is lastig, ik ga dan ook minder lang weg. Overigens vind ik dit heel normaal en heb ik het ervoor over, ik heb een goede baan en daar mag mijn werkgever ook wat voor terug verwachten. Toen dit gevoel van het verschuiven van de balans in mijn leven me overviel heb ik wel zitten puzzelen hoe ik hier mee om kan gaan. Eerder stoppen met werken gaf de doorslag en heeft me een duidelijk doel gegeven. Mijn vrouw en ik bouwen ons passief inkomen op via investeringen in vastgoed. Momenteel hebben we 4 verhuurde appartementen. Daarnaast hebben we ook een drietal investeringen in georganiseerde vastgoedbeleggingen. Verder zijn we onze hypotheek gaan aflossen. Ik verwacht over 3 jaar klaar te zijn. Ik ben dan 50. Ik merk dat ik nu meer fantaseer over hoe die tijd erna er gaat uitzien. Het is dan ook leuk om te lezen hoe jij hier mee bent omgegaan!

 5. Joachim Keulemans Reageer

  Uitermate inspirerende en motiverende blog.
  Ik ben door schade en schande de afgelopen jaren al een stuk wijzer geworden en zie nu dat ik op emotionele basis niet altijd de meest efficiënte keuzes heb gemaakt. Maar al doende leert men.
  De focus lag in de afgelopen jaren vooral op het aflossen van de hypotheek op mijn huis. 1 januari 2020 is dat een eindelijk een feit.
  Het idee hierachter is altijd geweest om mijn vaste lasten zo ver mogelijk terug te brengen en omdat de rente/aflossing nogal een behoorlijk hap uit het maandbudget nam, lag daar mijn prio 1.
  Ik ben echter gaan inzien dat het spreiden en vooral investeren van vermogen op termijn meer zal opleveren.
  Daarom ben ik me sinds enige tijd (weer meer) aan het toeleggen op beleggingen.
  Mede ingegeven door de informatie op je blog was ik ook uitgekomen bij ‘De Giro’ om daar tegen weinig kosten te kunnen beleggen.
  Qua beleggingsverdeling zitten we ook aardig op één lijn.
  50% VWRL, 50% DBZB
  Daarnaast een jaarsalaris in liquide middelen.
  Waar ik me nu meer op aan het orienteren ben is om fiscaal interessant aan mijn pensioenopbouw te gaan werken.
  Zag daarover ook al wat artikelen op je blog….

  Keep up the good work!

 6. Sinds een tijdje volg ik de verschillende blogs over FIRE en vind het fascinerend om te lezen hoe hierover gedacht wordt. Zonder het bewust door gehad te hebben ben ik ook FIREd. Met de paplepel is bij mij een zuinige levensstijl ingegoten en ik heb in de tussentijd altijd goed verdiend. Het geld dat ik overhield heb ik -aangevuld met hypotheken- geinvesteerd in huizen die ik nu verhuur. Inmiddels levert dit zoveel op dat wij hier heel goed van kunnen leven en ook (langzaam) kunnen uitbreiden. Inmiddels doe ik mijn huidige werk niet meer en ben ik hier fulltime mee bezig.
  Wat mij wel regelmatig bezig houdt is dat ik juist af en toe gestressed raak van het ‘niet meer hoeven werken’. Ik ben nu 44 jaar en denk wel eens: wat ga ik nu doen? Van rustig achterover zitten word ik niet blij en alleen maar hobbies uitoefenen voel ik me nog iets te jong. Als ik jouw verhaal zo lees, heb je hier geen last van, of soms toch ook wel?

  • Ik heb hier geen last van, sterker nog, in ben vooral blij dat ik niet meer hoef te werken. Heerlijk om de vrijheid te hebben zelf te kiezen waar ik mijn tijd aan besteed. Vooral creëren in plaats van consumeren geeft mij veel voldoening. Ik kom structureel tijd te kort..

 7. Javascript en php integreren in je blog, dat klinkt goed. Maar je gebruikt WordPress. Van jou had ik wel verwacht dat je de gratis versie zou kiezen. Zelf heb ik kennis van Javascript en php, maar zie vrijwel geen mogelijkheid die in mijn blog toe te passen. WordPress verhaspelt dat automatisch, zodat het niet werkt. Of heb je toch gekozen voor een betaalde versie?

  • Ik heb een gratis versie van WordPress en een gratis thema. Het is inderdaad wel even oppassen dat WordPress de boel niet verhaspelt, ik leg me neer bij de style die WordPress me oplegt.

 8. Wat ik mij afvroeg; hoe zit het met je uitgaven? Zijn die omhoog gegaan omdat je meer leuke dingen doet of juist naar beneden omdat er best veel verborgen kosten in het werk zitten (denk aan een vaak net niet helemaal toereikende kilometervergoeding, representatieve kleding etc).

  Als ik bij mijn ouders kijk is het zeker dat eerste. Zij geven nu flink meer geld uit dan voorheen.

  • Ik heb het niet precies scherp, maar denk dat het niet zoveel uitmaakt. Ik heb nu meer tijd om reparaties zelf uit te voeren waardoor ik bespaar, maar ben ook iets meer kwijt omdat ik wat vaker een activiteit ontplooi waarbij ik bijvoorbeeld wat kwijt ben om op de plek van bestemming te komen.

 9. Strontjaloers! Je verhaal doet me enigszins denken aan de post over ditzelfde onderwerp van Dr Doom; het is heerlijk om te lezen. Stop s.v.p niet met bloggen zoals zo velen doen wanneer ze FO zijn!

 10. Tsjonge, dit is toch wel heel gaaf om te lezen. Wat heerlijk dat je dit zo ervaart – en wat tof dat je je ervaringen deelt. Ik kan me niet voorstellen hoe het is, dus dank dat je hierover schrijft. Ik zou ’n update over een paar weken erg leuk vinden!

 11. Hi FOB,

  Wederom een inspirerend verhaal… maar voor ons nog ver weg.
  Wij zijn nu beide 32 jaar (kids 3 en 0) en doen er alles aan om voor onze 50ste financieel onafhankelijk te zijn.
  Zijn nu aan het 2e jaar begonnen om FO te worden voor onze 50ste en sinds kort (door je blogs) zijn we gaan beleggen met onze maandelijkse overblijfselen +/- 250 per maand (grootste deel gaat naar de hypotheek). Eerste doel is om onze hypotheek volledig af te lossen, binnen 8 jaar 200.000 (ik weet dat investeren meer rendement oplevert maar dit geeft ons rust). na deze periode wil ik gaan beginnen met beleggen (of als ik aan de maximale aflossing per jaar zit).

  Wij merken dat wij veel vergelijkingen maken met vrienden/collega’s (mooiere auto, mooier huis ect) en vinden het soms moeilijk om dan toch het geld ergens anders in te steken.
  Zou jij iets meer kunnen delen over jouw vaste lasten? Heb jij een dure auto, 15 abonnementen enz… Ik zou graag horen welke keuzes jij hebt gemaakt om het vol te houden en hoe jij je geld uitgeeft per maand…

  Bedankt.

  • Aan sommige zaken geef ik wel geld uit, maar dat is altijd een bewuste, weloverwogen keuze.
   Ik heb een auto van 11 jaar oud en rijd er weinig in. Ik ben alert op uitgaven aan boodschappen. Enzovoorts.
   Ik benijd mijn omgeving niet die moet blijven werken om bijvoorbeeld een mooiere auto te rijden. Ik ben juist heel blij dat ik een route naar vrijheid heb ontdekt en gun anderen dat geweldige gevoel van vrijheid ook (daarom blog ik) en geniet ervan dat mijn auto nog prima rijd, ik voor relatief weinig geld uitstekend eet, etc.. Het voelt absoluut niet als volhouden, maar geeft me juist een fijn gevoel van controle.

 12. Leuk om je eerste ervaring te lezen! Erg gaaf. En wat fijn dat het zo goed gaat. Dat je stress omlaag zou gaan had ik wel verwacht, maar dat merk je zo snel dus ook al lichamelijk. Niet meer achter een bureau zitten zal wel veel helpen.
  Keep it up! En af en toe een kleine update voor ons is wel fijn, al was het maar voor de motivatie!

 13. Herkenbaar verhaal. Ik ben 1 mei jl gestopt. Best wel wennen. Mijn bloeddruk ging behoorlijk omhoog en kreeg daardoor hoofdpijn. Had ik in mijn werkzaam leven niet. Nu begint hij iets te dalen. Volgens huisarts komt dat bij meer mensen voor die stoppen met werken. Ik heb nog steeds het gevoel dat ik weer moet gaan werken. Ook voel ik me nog een dief van mijn vrije tijd. Alsof ik nog moet presteren oid. De dagen vliegen voorbij. Diverse klusjes gedaan en familiebezoekjes afgelegd. Ook de kleinkinderen worden gebracht om even op te passen of te logeren voor een nachtje. De weken gaan sneller dan in het arbeidsvolle leven. Komt tijd te kort. Geen plannen gemaakt om direct op vakantie te gaan. Eerst maar eens wennen. Eind augustus maak ik een autorondreis door Hongarije, Roemenië en Oekraïne. Lekker avontuurlijk genieten. Ben ook veel minder bezig met financiële zaken. Ik heb minder gekeken naar de beurs etc. dan toen ik nog werkte. Ook heb ik minder zorgen om financiën. Hoewel ik nog geen pensioen heb. Wel vind ik het jammer, dat juist nu mijn aandelenportefeuille behoorlijk is gezakt door de onrust op de financiële markten.

  mr FOB. Leuk om je verhalen te lezen. Je linken in de verhalen gebruik ik dan ook regelmatig.

 14. Chris @ The Pursuit of HOT Blog Reageer

  Wat ik mooi vind aan je post, is het feit dat je zo veel voldoening haalt uit alles behalve werk en geen spijt hebt over je gemaakte stap. Te veel mensen halen hun “status” uit wat ze voor werk doen, niet uit de dingen die ze leuk vinden.

  Nu ruim 2 weken vakantie, waar we voor het eerst sinds jaren niet weg zijn. Eenvoudige klusjes in en rond het huis afgewisseld met familie bezoeken en andere hobbies bevallen mij goed! Zo voelt FIRE dus 🙂

 15. Wat leuk om te lezen, hierdoor krijg ik alleen maar meer zin om mijn pad naar financiële onafhankelijkheid volledig te bewandelen en met vroeg pensioen te gaan!

  Mijn spaardoel voor het jaar is 60% van mijn inkomen, inclusief 3 maanden op reis. Gaat spannend worden, maar volgens m’n berekeningen moet het lukken. Ik vind het namelijk heel belangrijk om van het leven te genieten in het nu, als naar de langetermijn FO toe te werken!

  Het oppakken van oude hobbies en het meer zien van vrienden en familie is ook heerlijk! Geniet er lekker van en hou ons up to date!

 16. Wat fijn om te lezen dat je het zo naar je zin hebt! Leuk om te lezen dat je al zoveel écht leuke dingen hebt kunnen doen. Ik snap overigens wel wat Maikel Versantvoort bedoelt met het ritme van werk/studie en die motivatie om leuke dingen te doen in de beperkte vrije tijd die voor status FO hebt. Daarom denk ik ook dat het belangrijk is om een bepaald ritme te blijven houden als je eenmaal FO bent. Een vaste dag/tijd voor de boodschappen/het huishouden/ elke dag na het ontbijt/de lunch een wandeling of een sport uitoefenen.. Ik ben benieuwd hoe jij je hierin gaat vinden naar verloop van tijd. Of dat een persoonlijke voorkeur is, of dat zo’n ritme misschien wel onontbeerlijk is op lange termijn.
  Ondertussen dendert mijn weg naar FO nog onverminderd voort en krijg ik er alleen maar meer zin in en raak ik meer en meer geïnspireerd en gemotiveerd door het lezen van jouw blogposts!

 17. Lonneke - Project Lonica Reageer

  Ah, ik was benieuwd! Die cursus meubelmaken is wel echt gaaf. Ik heb zelf gemerkt dat voor voldoening een ambacht leren heel fijn is. Klinkt alsof je het helemaal naar je zin hebt. En dat die dagen zo om zijn, dat herken ik…

 18. Hoi,

  Wat heerlijk om te lezen hoe je nu geniet, ik oan me dat helemaal voorstellen. Helemaal los van het ‘moeten’ en doen waar je zin in hebt, energie van krijgt en vrolijk van wordt. Super dat je zo’n keuze durft en kan maken.

  Ik ben heel nieuwsgierig wat je leeftijd is, welk vermogen je hebt en of je inteert op je vermogen of dat je inkomsten uit je vermogen hebt waarvan je leeft.

  Groet,

  Edwin

 19. Maikel Versantvoort Reageer

  Leuk om te lezen en goed om te horen dat het bevalt!

  Het lijkt echter alsof je voordat je FO was, geen enkele van deze dingen kon doen en dat geeft volgens mij een vertekend beeld.
  Naar mijn mening kun je prima meerdere hobby’s hebben naast een fulltime baan, maar ik kan me voorstellen dat je wel wat minder stress ervaart en nog meer tijd hebt, als je FO bent.

  Geen kritiekpunt, meer een motivatie voor degene die (voorlopig) niet FO zullen zijn om toch leuke dingen op te pakken en daar tijd voor de maken.
  Als je social media loslaat, heb je al een hoop tijd extra, zoals je ook aangeeft.

  Ik ben benieuwd of het niet gaat vervelen, we zullen zien!
  Zelf houd ik namelijk wel van het ritme van werk/studie (ook al zou ik graag FO zijn) en de ‘dwang’ om bepaalde dingen te doen, omdat ik anders laat opsta en/of futloos c.q. verveeld raak.
  De beperkte tijd in een dag motiveert mij juist (tot op zeker hoogte) om extra leuke dingen te doen in mijn vrije uren, om het zo maar te zeggen.

  • Het beeld dat ik geen enkele van deze dingen kon doen is inderdaad vertekend. Ik kon wel degelijk een aantal van deze dingen doen, maar veel minder frequent.