Ik ben sinds een tijdje FO (Financieel Onafhankelijk). En ik ben sinds een paar maanden gestopt met werken. Hoe bevalt me dat?

Afkicken van werken

Ik heb het gevoel dat ik in een afkickfase van werken zit. Om te beginnen kan ik nog steeds niet geloven dat ik nooit meer hoef te werken voor geld. Het voelt alsof er een moment komt dat deze “vakantie” gewoon weer voorbij zal zijn. Telkens als dit gevoel me bekruipt komt wat later het besef dat deze vakantie nooit meer voorbij gaat. En dat dringt dan nog niet echt door.

Ook droom ik nog zeer regelmatig over mijn laatste werk. Op allerlei manieren komen ex-collega’s dan in mijn dromen voor. Niet specifiek fijn of vervelend overigens. Het zal nog wel even duren voordat dat werk echt uit mijn systeem is verdwenen.

Ik kan me ondertussen niet voorstellen dat ik ooit nog in loondienst ga werken. De vrijheid die ik nu ervaar smaakt zo goed, dat ik ervan overtuigd ben dat ik nooit meer voor een baas zal willen werken. In het onverhoopte geval dat de bodem van mijn spaarvarken in zicht zou komen zal ik mijn uiterste best doen om loondienst te voorkomen.

Dagelijks wandelen

Vanaf de eerste dag dat ik niet meer werk is er een stuk minder stress in mijn leven. Dat vind ik een van de grootste genoegens van FO zijn. De vrijheid die ik nu ervaar vind ik echt helemaal geweldig. Het zondagavond-gevoel (“shit, het weekend is alweer voorbij”) is compleet verdwenen.

Sinds ik gestopt ben met werken probeer ik dagelijks na het ontbijt 1-2 uur te wandelen. Dat lukt de ene week beter dan de andere, regelmatig ben ik te druk met andere dingen. Toen ik nog werkte had ik geregeld last van mijn rug. Dat is als sneeuw voor de zon verdwenen nu ik meer beweeg en minder stress heb.

Witte berg

Wat me overigens tegenvalt is de hoeveelheid tijd die er in een dag blijkt te zitten. Ik had verwacht veel meer dingen te kunnen oppakken dan dat me daadwerkelijk lukt. Een dag is zo om. Ik ervaar geen zwart gat, maar een witte berg zal ik maar zeggen. Ik doe de dingen overigens ook meer op mijn gemak, wat ik fijn vind om te kunnen doen.

Meubelmaken

Ik ben daarnaast begonnen met een opleiding fijnhoutbewerking, gewoon voor de lol. Ik maakte al allerlei meubels, lampen, een houten kas en dergelijke. Maar nu leer ik heel veel bij hoe ik dat op de ambachtelijke manier echt goed kan doen. Superleuk! Ik heb ondertussen van een gepensioneerde timmerman voor een spotprijs een gloednieuwe, door hem zelf gemaakte meubelmakers-werkbank gekocht, welke hij van een oude beuken trap had gemaakt. Daarop ben ik nu tuinmeubels aan het maken van hardhout.

Meubelmakers werkbank

Javascript en php

Voor mijn blog ben ik samen met Remco van fireme.nl aan de slag gegaan om me de basisbeginselen van Javascript en php eigen te maken. Ik vind het heel leuk om interactieve tooltjes te kunnen maken. Zie Vermogensbelasting 2019 berekenen voor het eerste tooltje dat ik op deze manier met hulp van Remco heb leren maken.

Moestuinieren

In mijn moestuin ben ik de slak-vriendelijke strijd met de slakken aangegaan. Vrijwel al mijn zaaigoed hebben ze gemaaid voordat het volwassen planten hebben kunnen worden. Dus ben ik nu bezig om een zogenaamde slakkenbarrière te maken volgens onderstaande methode:

Daarnaast doen de tomatenplanten het gelukkig wel goed in mijn houten kas:

tomatenplanten

Familie en vrienden bezoeken

Sinds ik gestopt ben met werken spreek ik veel vaker af met vrienden en familie. Ik heb een dag gemountainbiket met een vriend die ik 2 jaar niet gezien had, ik heb mijn tante van 93 opgezocht, ik ben een dag met mijn broer gaan wielrennen (de vorige keer was meer dan een jaar geleden), mijn vrouw en ik hebben een dag gepicknickt met vrienden, enzovoorts.

Ik heb wel moeten leren dat 5 hele dagen achter elkaar vrienden en familie bezoeken ook zonder baan toch teveel van het goede is. Ik dacht dat je niet snel teveel leuke dingen achter elkaar kunt doen. Maar 5 hele dagen achter elkaar afspreken is voor mij toch echt teveel, dan ben ik 2 dagen prikkelbaar en gaar daarna. Weer wat geleerd over FO zijn 🙂

Boeken lezen

Sinds ik FO ben heb ik ook al 4 boeken gelezen. Dat is heel veel voor mijn doen. Maar ik vind nu wel de rust en tijd om te lezen, daar waar ik die eerder nauwelijks of niet vond, heerlijk. Een aanrader waar ik nu in bezig ben: Digitaal minimalisme van Cal Newport.

Ik ontdekte daarin dat het principe van heel bewust tijd voor geld ruilen, dat mede ten grondslag ligt aan de FO beweging, al veel eerder dan door Vicki Robin in Je geld of je leven verspreid is. De filosofen uit de oudheid spraken er al over en Thoreau heeft in Walden het al nauwkeurig met berekeningen onderbouwd. Heel leuk om te ontdekken!

En het boek Digitaal minimalisme helpt me om, ook nu ik niet meer werk, nog meer vrijheid te vergaren. Door als een minimalist met sociale media om te gaan win ik best wel wat tijd per dag en ervaar ik significant meer vrijheid. Ik was verslaafder dan ik dacht aan die rommel.

Al met al bevalt FO zijn me uitstekend en ben ik heel blij dat ik de stap om te stoppen met werken gezet heb!

Ben jij ook bezig met FO worden of zijn? Hoe bevalt je dat?

Wil jij, net als ruim 13.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2022 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   zijn affiliate links. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

28 Reacties

 1. Mijn fire lijkt wel enig sinds op die van u, ik maak steeds een stukje boekenkast er bij met tweedehands lundia
  lees veel spreek vaker af met vrienden en familie en loop 2 a 3 keer per week een uur of 2 tot 4.
  Ben wel stapje voor stapje minder gaan werken van vier naar drie naar twee en toen gestopt, geen moment meer omgekeken.
  Uiteindelijk een modelbouw boot afgemaakt was ik 29 jaar geleden thuis net aan begonnen maar toen kocht ik een appartement wat opgeknapt moest worden dus geen tijd meer voor de boot en toen werd het drukker op het werk en kwam er niets meer van, zo lekker niets nouja bijna niet moet meer.

 2. Goed om te lezen dat het FO zijn je goed bevalt!

  Ik ben sinds mei 2018 gestopt met werken en dat bevalt heel goed. Ook ik heb minder stress en niet meer het “zondagavondgevoel” dat je beschrijft. Ik kan nu veel meer tijd besteden aan mijn gezin, om mezelf te ontwikkelen (sporten, boeken lezen) en leuke dingen te doen.
  Ik ben veel aan het minimaliseren geweest: veel overbodige spullen weggedaan en ook digitaal geminimaliseerd (bijv. sociale media verwijderd). Het leven is zoveel leuker als je de minder leuke dingen kunt schrappen! En het geeft me meer voldoening dan toen ik nog werkte.

  Ik merk wel dat mijn omgeving het nog niet zo goed begrijpt. Veel mensen denken dat ik mijn werk ga missen of dat ik me wel erg moet vervelen. Maar ik ben juist blij dat ik nu al kan doen wat ik wil en niet pas als ik 70 ben! (Het is ook maar de vraag hoe goed je gezondheid dan nog is…)

Schrijf een reactie