Autokosten kunnen een flinke hap uit je budget nemen. Je kunt hier honderden euro’s op besparen als je er nu nog niet zo scherp op bent. Kritisch naar je uitgaven aan autorijden kijken is voor velen een gouden kans om jaren eerder financieel onafhankelijk te worden.

Autokosten – hoe kun je hier honderden euro’s op besparen?

autokosten

Autorijden is voor de meesten de op-een-na hoogste kostenpost in het huishoudbudget (na wonen).

Ondanks deze kosten kies ik er voor om wel een auto te hebben. Ik vind de vrijheid die een auto geeft veel waard. Maar vervolgens probeer ik hem wel zo goedkoop mogelijk te berijden.

Mijn woon-werk verkeer kan ik gelukkig met de fiets afleggen. Hier hebben we onze woonplaats op uitgezocht.

Ik fiets ongeveer 40 minuten per dag als woon-werk verkeer op de dagen dat ik werk. Vrijwel kosteloos en zo krijg ik ook nog eens mijn broodnodige beweging op mijn kantoordagen. Tijdens mijn lunchpauze wandel ik ook vrijwel altijd een half uurtje samen met wat collega’s. Gratis beweging en lekker even buiten.

Autokosten – brandstof

Veel mensen geven steeds meer uit aan brandstof. Zo is in Duitsland tegenwoordig een kwart van de nieuw aangeschafte auto’s een SUV en dit percentage stijgt elk jaar. Doordat die meestal een hoger verbruik hebben dan niet-SUV’s gaat de CO2 uitstoot door nieuwe auto’s in Duitsland tegenwoordig weer omhoog na jarenlang gedaald te zijn:

Verbruik SUV hoger
Bron: https://www.kba.de

Mijn auto rijdt op benzine. Het verbruik is volgens fabrieksopgave 1 liter benzine per 14 kilometer. Het gebruik volgens fabrieksopgave is ook een aantal jaren mijn gemiddelde verbruik geweest. Ik verbruikte dus 10.000/14 = 714 liter benzine per jaar.

Maar sinds ik een aantal jaren geleden op de centen ben gaan letten ben ik rustiger gaan rijden. Ik rijd op autobanen niet harder dan 100 tot 110 kilometer per uur. Ook anticipeer ik meer op rode stoplichten, kruispunten en rotondes. Ik probeer zo min mogelijk mijn rem te gebruiken.

Hierdoor is mijn verbruik gedaald naar 1 op 17. Dat is een daling van maar liefst ruim 20%! Ik verbruik nu dus 10.000/17 = 588 liter benzine per jaar. Ik ben dus 714 – 588 = 126 liter benzine minder gaan gebruiken per jaar.

Met de huidige benzineprijzen van ongeveer 1.50 euro per liter scheelt me dat 190 euro per jaar.

En door het 8e wereldwonder van Einstein levert dat na 10 jaar een besparing op van maar liefst 2750 euro.

Leuk weetje: Geld is tijd liet onlangs zien dat de tijdswinst die 120 km/uur in plaats van 100 km/uur rijden oplevert iemand meer geld aan brandstof per uur kost dan dat hij zou verdienen door het uitgespaarde uur te gaan werken, uitgaande van een modaal inkomen.

Korting op benzine

Ook gebruik ik tegenwoordig een app om te kijken waar de benzine het goedkoopst is op het moment dat ik moet tanken.

Daarnaast heb ik de gratis kortingkaart van United Consumers in mijn auto liggen die me bij veel tankstations nog wat extra korting geeft.

Autokosten – onderhoudskosten

Ook zijn mijn onderhoudskosten gedaald. Banden, remblokken en dergelijke gaan langer mee als je rustiger rijdt. Lastig om na te gaan hoeveel die onderhoudskosten precies gedaald zijn, maar ik gok dat die ook ongeveer 20% lager zijn door rustiger te rijden.

Ik heb nu gemiddeld 340 euro aan onderhoudskosten per jaar en heb dus ongeveer 70 euro per jaar bespaard. Dat levert na 10 jaar 1000 euro op.

Samen met de brandstofbesparing kom ik dus op 2750 + 1000 = 3750 euro besparing uit per 10 jaar.

Dat is ongeveer 2 maanden eerder stoppen met werken zonder er iets voor te hoeven doen!

Autokosten – afschrijving

Om een auto te hebben die kwalitatief nog in orde is maar die niet teveel meer afschrijft, is een auto van 5 tot 10 jaar oud met ongeveer 100.000 km op de teller redelijk optimaal.

Als je nu een jonge auto hebt, kun je al gauw honderden euro’s afschrijving per jaar besparen door deze in te ruilen voor een auto van minimaal 5 jaar oud. Volgens het Nibud is na 5 jaar gemiddeld 50% van de afschrijving achter de rug.

Autokosten – verzekering

Als je nog niet zoveel no claim korting hebt opgebouwd zijn de kosten voor de autoverzekering bij een tweedehands auto meestal de grootste vaste kostenpost per maand. Eerder noemde ik de kosten voor afschrijving zoals berekend door het Nibud. Op diezelfde website is een vergelijk te zien voor alle kostenposten van autorijden gedurende de eerste tien jaar voor diverse autoklassen. Daaruit kun je afleiden dat de autoverzekering voor een tweedehands auto meestal de grootste vaste kostenpost vormt.

Zoals ik in de post Welke verzekeringen hebben wij? beschreef is uit onderzoek gebleken dat ongeveer de helft van de in Nederland rijdende auto’s is teveel verzekerd. Na aanschaf daalt de auto in waarde. De verzekering wordt vaak niet omgezet van all risk naar WA/casco of WA. Daardoor is de auto teveel verzekerd. En dat terwijl de all risk verzekering bij schade slechts naar dagwaarde uitkeert. En dat is meestal niet veel meer terwijl nog wel de volle premie is betaald. Ik heb een paar jaar geleden mijn verzekering omgezet naar een WA verzekering.

Overstappen van verzekering levert vaak ook veel op. Ik heb gekeken wat overstappen mij oplevert. Bij mijn huidige verzekeraar krijg ik pakketkorting omdat ik daar meerdere verzekeringen heb lopen. Ondanks mijn pakketkorting bij mijn huidige verzekeraar levert overstappen naar eenzelfde verzekering bij een andere aanbieder mij een besparing op van 6% op mijn autoverzekering. Hier kun je zien hoeveel jij kunt besparen.

Verdienen met je auto – je auto verhuren

Je autokosten drukken door te besparen is niet de enige manier om je totale kosten aan je auto laag te houden. Je kunt je auto ook gebruiken om er geld mee te verdienen. En dat kan op een behoorlijk passieve manier. Je kunt bijvoorbeeld via Snappcar je auto verhuren aan anderen. Op deze manier stimuleer je daarnaast de deeleconomie.

Tot slot een leuk weetje:

Voor veel mensen is een auto een statussymbool. Uit het onderzoek beschreven in The Millionaire Next Door bleek echter dat de meeste berijders van dure auto’s helemaal niet rijk zijn. Miljonairs rijden juist vaak in goedkope auto’s, geregeld zelfs tweedehands gekocht.

Heb jij nog tips om op autokosten te besparen of om geld te verdienen met je auto?

Wil jij, net als ruim 13.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2022 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   zijn affiliate links. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

24 Reacties

 1. Vergeet ook vooral de voordelen van lpg niet! Ik heb bij twee auto’s gas in laten bouwen, en na 10 maanden terugverdiend. Hier in het zuiden is benzine 1,60, maar lpg 0,60..

  En als je ondernemer bent is het helemaal feest. Ik rijd nu een oude vito, voer ALLE kosten zakelijk op, maar houd geen registratie bij. Gevolg: paarhonderd euro bijtelling en btw-forfait (youngtimerregeling), en bijna alle kosten gaan dus van mijn bruto salaris, en ik krijg alle btw terug. Onderaan de streep betaal ik maar heeeeel weinig 🙂

 2. Veel mensen willen een zuinige auto. Oók als ze minder dan 10.000 km/jr rijden. Als je dan een auto “met de kop eraf” koopt (bv 3 jaar oud en max 50k op de teller), blijken die kleintjes nog erg duur: want gewild.
  Soms is het rationeler om dat een wat onzuiniger model te kopen, die wat minder gewild zijn en dus sneller waarde verliezen. Zeker als je denkt lang er mee te doen en het lage aantal km’s blijft rijden.
  Niet alleen financieel rationeler, ook qua comfort en veiligheid.

 3. Ik ga eens kijken hoeveel onze auto kost in verhouding tot de rest. Ik heb het ooit uitgezocht, toen viel het wel mee. Maar dat komt ook omdat we niet veel rijden. We hebben de auto ooit nieuw gekocht (als verplichte leaseauto). Na 5 jaar hebben we hem overgenomen. Inmiddels staat er, 8 jaar later, zo’n 120.000 km op de teller. Niet echt veel dus.

  • Dat klinkt als een auto in de optimale leeftijdscategorie met een bijpassend aantal kilometers op de teller, waar je nog wel een tijdje mee vooruit kunt.

Schrijf een reactie