Iedereen wil graag gelukkig zijn. En dat zijn we natuurlijk nooit de hele tijd. Ook hebben we maar beperkt invloed op ons geluksgevoel.

Maar veel mensen kunnen wel degelijk gelukkiger zijn dan dat ze nu zijn. Met name door meer datgene te gaan doen wat ze echt zelf willen, zoals Bronnie Ware beschreef.

En daarvoor heb je volgens mij een mix van hedonisme en ascese nodig.

Pardon, van wat?

Hedonisme

Hedonisme is de opvatting dat genot het belangrijkste is in het leven (Van Dale). Meestal wordt hierbij lichamelijk genot bedoeld. Maar andere vormen van direct genot worden ook vaker bedoeld.

Ascese

Ascese staat voor een strenge en vrome levenswijze waarbij je je onthoudt van alle aardse genoegens (Van Dale). Doel is vaak het beheersen of onderdrukken van natuurlijke verlangens.

Simpel gezegd is ascese zo’n beetje het tegenovergestelde van hedonisme.

De combi van hedonisme en ascese

Het nadeel van hedonisme

Bedrijven proberen in de huidige consumptiemaatschappij hedonisme maar wat graag aan te wakkeren. Koop zodat je nu geniet, je leeft tenslotte nu en maar één keer! Je hebt het verdiend!

En veel mensen gaan daarin mee. Ik heb vandaag hard gewerkt, dus ik heb wel een afhaalmaaltijd verdiend. Of een paar nieuwe schoenen.

Iets kopen geeft op de korte termijn ook meestal een geluksgevoel.

Maar na een paar uren of dagen is dat gevoel weg en zijn de meesten gewend aan het bezit van datgene wat ze aangekocht hebben. Zelfs iets groots als een nieuwe, dure auto went binnen de kortste keren. En dan komt weer het verlangen naar wat nieuws.

Een echt hedonistische levensstijl lijkt me niet geweldig. Toegeven aan directe impulsen geeft weliswaar een geluksgevoel op korte termijn, maar kost uiteindelijk heel veel op de lange termijn. Het geld dat je besteedt om aan je impulsen toe te geven ben je namelijk voorgoed kwijt en kan je niet voor je aan het werk zetten. En door het voor je aan het werk te zetten kun je op de lange termijn er veel meer voor kopen dan op de korte termijn. Het 8e wereldwonder.

Het nadeel van ascese

Een echt ascetische levensstijl, waarbij je genot volledig probeert uit te bannen, lijkt me op zijn beurt ook niet geweldig. Het lijkt me dermate tegennatuurlijk dat ik verwacht dat ik het als een constante opgave zou ervaren. Ik zou me daarvoor ook teveel moeten isoleren van het gewone leven en dat is het me niet waard.

Hedonisme en ascese mixen

Niet meteen aan koopimpulsen toegeven zou je kunnen zien als het mixen van hedonisme en ascese.

Dat mixen maakt me direct gelukkiger heb ik gemerkt. Door bijvoorbeeld nog maar eens in de paar jaar wat nieuwe kleren te kopen worden de gekochte kleren veel meer bijzonder. En ik geniet enorm van lang doen met wat ik heb. Ik heb het gevoel dat ik zo mijn kleine steentje bijdraag aan een duurzamere wereld. Dat geeft me echt een goed gevoel. 

En de grap is ook nog eens dat dit gedrag me slapend rijk maakt. Het geld dat ik uitspaar laat ik namelijk voor me werken. Met het vermogen dat ik zo opbouw koop ik uiteindelijk vrijheid. En dat idee helpt ook om me nu al gelukkiger te voelen.

En het geld, ook wel FU money genoemd, maakt mijn werk nu ook al ook leuker en lucratiever.

Een aspect van de ascetische levensstijl dat me daarnaast ook wel aanspreekt is meditatie. Het wordt binnen die levensstijl vaak gebruikt om de geest stil te maken. En dat werkt binnen mijn niet-ascetische levensstijl ook om me direct rustiger, en daarmee gelukkiger te voelen.

Vrijheid

Wat mij het meest gelukkig maakt is mezelf ontwikkelen en uitdagen met activiteiten waar ik voldoening uit haal en die ik zelf uitkies. Zoals lampen en meubels maken, tuinieren, bloggen, hiken, sporten, afspreken met vrienden en familie, reizen. Vooral weinig consumeren en veel creëren en anderen helpen. Daar haal ik duurzame voldoening uit.

En om dat allemaal te kunnen doen heb ik vrijheid, en dus geld nodig. Daarom streef ik naar financiële onafhankelijkheid.

Ben jij ook op weg om steeds meer datgene te doen wat je zelf echt wil?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

9 Reacties

 1. Hi! kunt u het FoB huisboekje naar mij toesturen, ik heb me al meerdere keren aangemeld voor de nieuwsbrief maar het blijkt niet te werken.

 2. Rose van der Haven Reageer

  Het geheim zit mijnsinziens ook in deze combi en zo probeer ik ook te leven.

 3. Ik zeg altijd: principes zijn leuk maar je moet er niet mee overdrijven. Of zoals ze hier op alcohol producten zetten: geniet maar met mate. Dus inderdaad, lekker mixen! Genieten van de zaken die je echt gelukkig maken. De ascese die je toepast versterkt trouwens het genot als je dan toch eens helemaal hedonistisch gaat naar mijn mening. Of zoals dat oude spreekwoord zegt: honger is de beste kok.

  • Dat oude spreekwoord vind ik een mooie uitspraak, welke ik nog niet kende!

 4. Leuk om te lezen dat jij ook vooral geluk ervaart wanneer je dingen doet die voldoening opleveren. Ik was vandaag (met het grote familie Sinterklaasfeest in aantocht) aan het brainstormen over een verlanglijstje. Ik stelde mezelf de vraag: wat wil ik echt graag? En daar kwamen antwoorden uit als wandelen, meer tijd voor sport vrijmaken, een creatieve cursus… Niet direct dingen die op een sinterklaasverlanglijst passen, maar wel dingen waar ik vrijheid door ervaar.

 5. Ik heb sinds een jaar voor het eerst in mijn leven zelf het stuur vastgepakt en het sindsdien niet meer losgelaten.

  Gebruik jij geleide meditatie, zoals Headspace Mr FOB? Ik heb ook goede dingen gehoord op de ChooseFI podcast over Cory Muscara. Ik heb de gelegenheid nog niet genomen om zijn methoden te proberen.

  • Headspace ken ik niet. Ik mediteer door bijvoorbeeld een ademhalingsoefening of een bodyscan te doen